Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
-
recto-verso
#1 Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Nalozeno Budimiru da preispita odluku, ako to ne uradi Radivojevic se moze zaliti ili OHR moze da odradi nesto. Do daljnjeg nema pravo da ucestvuje u radu vlade.
-
recto-verso
#2 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Samo bih molio ekipu klix-a da nakon objavljene vijesti citira jednom moju temu
Brzi sam od vase ekipe, pa ako ima posla da se radi javite mi, iako radim vec cetiri druga
Brzi sam od vase ekipe, pa ako ima posla da se radi javite mi, iako radim vec cetiri druga
- madner
#3 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Kako god, manervar dobijanja 3+ mjeseca je bio uspjesan.
-
recto-verso
#4 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Slazem se.madner wrote:Kako god, manervar dobijanja 3+ mjeseca je bio uspjesan.
-
convict
#5 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Znači bez konkretne odluke za ili protiv bjanko ostavke? I šta znači ovaj dio OHR može da uradi nešto? Nije se valjda Ustavni sud doticao OHRa?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#6 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
ovo je pat pozicija i klasično bosanko izbjegavanje preuzimanja odgovornosti pa se vruć krompir baca OHR-u.
već će za mjesec kukati kako je Inzko kriv za sve
već će za mjesec kukati kako je Inzko kriv za sve
- madner
#7 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Ne rekli su da nije valjana, to jeste da nije smjenjen.
-
sanaman
#8 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Onda mi nije jasno zasto su nalozili ili predlozili Predsjedniku FBiH da preispita svoju odluku? Sta ako ostane pri odluci, jel ponovo neko mora na ustavni sud ili je ovom odlukom sve vraceno u pocetno stanje?madner wrote:Ne rekli su da nije valjana, to jeste da nije smjenjen.
Izgleda mi nejasno, al eto...
- alibegoa
#9 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Samo nek se otegne do slijedećih izbora....
-
bakonja
#10 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Ne kontam, hoce li on nastaviti participirati u vlasti ili nece. 
- Skijaš
#11 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
A najbolje bi bilo da smire tenzije i vrate se u okvire Platformecetmi wrote:Jeste smijenjen.madner wrote:Ne rekli su da nije valjana, to jeste da nije smjenjen.
Nisu prihvatili ostavku kao valjanu, sad Desnica može pokrenuti spor pred sudom na kojem će TIhić decidno reći da je ostavka podnesena taj dan i gotova priča.
Tihić se nije htio da izjasni po pitanju kada je ostavka donešena tako da je sud postupio samo na osnovu Desnicine tvrdnje.
Ništa nije završeno iako bih volio da se SDA povuče. Neka se još izblamiraju do 2014. sa Fahrom.
- kiky
#12 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
meni se čini kao da su presudili da je budimir postupio u skladu sa zakonom ali da preispita odluku ...
takvu presudu nemože donijeti normalan sud što pokazuje gdje leži jedan od najkrupnijih problema ove zemlje ...
al nije čudo kad su jalijaši sudstvo pravili prema sebi ...
sda vrlo dobro zna kakvo je sudstvo konstruisala tako da se odmah bacila na razvlačenje pameti po pravosuđu znajuči kako sve to truljavo i nikako funkcioniše ...
takvu presudu nemože donijeti normalan sud što pokazuje gdje leži jedan od najkrupnijih problema ove zemlje ...
al nije čudo kad su jalijaši sudstvo pravili prema sebi ...
sda vrlo dobro zna kakvo je sudstvo konstruisala tako da se odmah bacila na razvlačenje pameti po pravosuđu znajuči kako sve to truljavo i nikako funkcioniše ...
-
sanaman
#13 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
evo citam na portalu kako predsjenik fbih kaze kako nece povuci svoju odluku. ja to shvatam da odluka koju je donio znaci nije bila protuustavna...kako dalje?
da li sada ministar mora pokrenuti spor, kakve je prirode taj spor...radno-pravni, ustavni?
Interesatno...da li ima negdje komentar nekog profesora ustavnog prava, sta kaze struka?
da li sada ministar mora pokrenuti spor, kakve je prirode taj spor...radno-pravni, ustavni?
Interesatno...da li ima negdje komentar nekog profesora ustavnog prava, sta kaze struka?
- madner
#14 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Idemo redom, odluka je bila ovakva jer je trazena ocjena ispravnosti.sanaman wrote:evo citam na portalu kako predsjenik fbih kaze kako nece povuci svoju odluku. ja to shvatam da odluka koju je donio znaci nije bila protuustavna...kako dalje?
Sud je donio odluku da Predsjednik moze smjeniti Ministra koji to trazi, to je njegovo pravo. Medjutim istovremeno su rekli da bianko ostavka nije vazeca. Tako da bi Budimir trebao preispitati odluku.
Sa druge strane, dali su Desnicu mogucnost da se njima obrati direktno, pa je jasno da ce ponisiti istu odluku ako je Budimir ne povuce.
- madner
#15 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Nije takav ustroj. Mandat je njegov, ne stranacki. Isto kao sto je i Hanka povalila vladu sa glasovima SDP-acetmi wrote:Zaboravio sam reći da je jedini sud koji je ovlašten za rješavanje ovog spora ustvari Sud BiH. Ovdje se radi o korupciji na najvišem nivou i tu se moralo uključiti i SIPA i Tužilaštvo.
Nikakava prava Desnici nisu povrijeđena. On je prevario glasače SDA i mora biti izbačen iz politike. Nisam ja glasao za Desnicu, već za SDA. Neka vrati mandat SDA, a neka mu novi drugovi iz SDP-a dadnu drugi. To je jedino ispravno rješenje.
Ministar u vladi nije direktno izabran funkcioner od glasača, već mu tu poziciju daje stranka koja participira u vlasti u skladu sa koalicijskim sporazumom o uspostavi vlasti.
Prema tome neka vrati mandat, pa neka onda dokazuje šta želi.
To je ono, nekad dobijes nekad izgubis.
- ultima_palabra
#16 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Ja bih rekao da bi se Ustavni sud jebao, ali da im ne uđe...
- madner
#17 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Pa ne mogu presuditi o necemu sto nije dio sporaultima_palabra wrote:Ja bih rekao da bi se Ustavni sud jebao, ali da im ne uđe...
- ultima_palabra
#18 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Pa kako je odluka legalna, a naloženo mu da je preispita?madner wrote:Pa ne mogu presuditi o necemu sto nije dio sporaultima_palabra wrote:Ja bih rekao da bi se Ustavni sud jebao, ali da im ne uđe...
- madner
#19 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Nije odluka legalna, nego je legalno da Predsjednik FBiH uvazi zelju ministra za svojom smjenom bez da je to zatrazio premijer.
-
moke_31
#20 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Kakav ba njegov??? Mandat je tvoj samo kad si direktno izabran na izborima, kao Komšić ili sl.. Hanka je birana direktno od glasača a Desnicu je postavila SDA. Čak nije ni bio na listama za izbore.madner wrote:Nije takav ustroj. Mandat je njegov, ne stranacki. Isto kao sto je i Hanka povalila vladu sa glasovima SDP-acetmi wrote:Zaboravio sam reći da je jedini sud koji je ovlašten za rješavanje ovog spora ustvari Sud BiH. Ovdje se radi o korupciji na najvišem nivou i tu se moralo uključiti i SIPA i Tužilaštvo.
Nikakava prava Desnici nisu povrijeđena. On je prevario glasače SDA i mora biti izbačen iz politike. Nisam ja glasao za Desnicu, već za SDA. Neka vrati mandat SDA, a neka mu novi drugovi iz SDP-a dadnu drugi. To je jedino ispravno rješenje.
Ministar u vladi nije direktno izabran funkcioner od glasača, već mu tu poziciju daje stranka koja participira u vlasti u skladu sa koalicijskim sporazumom o uspostavi vlasti.
Prema tome neka vrati mandat, pa neka onda dokazuje šta želi.![]()
To je ono, nekad dobijes nekad izgubis.
Da je ovo neka zapadna država Desnica bi odmah podnio ostavku od pritiska javnosti srama i sl. nakon neke bezvezne afere a kamoli radi promjene stranačkog dresa?
Sreća pa ovakve ostavke nisu u nadležnosti ustavnog suda (odnosno sud ih ne tretira) gdje je zlaja instaliro svoje sudije. Siguran sam da odluka bila za Desnicu. Ovako nisu mogli ništa, samo su rekli da je ustavna ali lafo ne proizvodi pravno dejstvo u organima vlasti u FBiH.
Drugim riječima, ne možemo ništa da uradimo ali ćemo pokušati pritiskom i nekim lijevim tumačenjem natjerati Budimira da preispita odluku, a kao što smo vidjeli čovjek nije glup i to neće uraditi.
Smjena ustavna ali je treba preispitati???? Koja lakrdija od zlajinog suda??? Ovako se ne blamiraju ni sudovi u S. Koreji!!!!!
Last edited by moke_31 on 11/10/2012 10:51, edited 1 time in total.
- madner
#21 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Pa ljepo je njegov, pogledaj koja je procudura za smjenu.
Moze ga smjeniti Premijer ili moze on podnjet ostavku. Stranka ne moze. Dakle po logici, mandat je njegov.
Moze ga smjeniti Premijer ili moze on podnjet ostavku. Stranka ne moze. Dakle po logici, mandat je njegov.
- ultima_palabra
#22 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Naravno da je njegov. Da nije, ne bilo potrebe za bjanko ostavkama.madner wrote:Pa ljepo je njegov, pogledaj koja je procudura za smjenu.
-
sanaman
#23 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
ali kako nije legalna, valjda bi onda sud ponistio odluku...nije valjda da sud konstatuje da odluka nije u skladu sa ustavom pa kaze predsjedniku da je preispita? Tu nema prostora za tumacenje...ako nije u sklaku sa ustavom onda se mora ponistiti, sto sud nije ucinio. sud nije ponistio odluku predsjednika.madner wrote:Nije odluka legalna, nego je legalno da Predsjednik FBiH uvazi zelju ministra za svojom smjenom bez da je to zatrazio premijer.
moram priznati da je sve konfuzno i nedoreceno
nego niko ne rece, kakav spor pokrece ministar sada...ustavni ili radno-pravni? Valjda sada neki sud mora konstatovati da vec donesena odluka predsjenika nije u skladu sa ustavom i time se ponistava...sto do sada nije slucaj...
- kiky
#24 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
sad ide žalba desnice po sudovima i to če se opet razvuč ...
-
moke_31
#25 Re: Ustavni sud FBiH presudio u korist Radivojevica
Na svakom civilnom sudu Desnica će ga popušiti. Prvo Tihi će svjedočiti i reći da je čovjek usmeno podnio ostavku Tihiću a da je Tihić onda Budimiru predoo kovertiranu.kiky wrote:sad ide žalba desnice po sudovima i to če se opet razvuč ...
A veliko je pitanje i kako će sud tumačiti ovu korvertiranu ostavku, naravno ako sud ne bude zlajin, jer ovakva ostavka može predstavljato svojevrsni sporazum dvije strane koji je Desnica svojevoljno i svojeručno potpisao i bio je svjestan kakvu posljedicu može prozvesti potpisivanje takve ostavke.
Last edited by moke_31 on 11/10/2012 11:15, edited 1 time in total.