USTAVNI SUD BiH
- It_is_a_Leclerc
#26 Re: USTAVNI SUD BiH
Ja ne bih ratovao, ako baš ne moramo, a vi, opet, vidite kako ćete.
- pajogamer
#27 Re: USTAVNI SUD BiH
Vidim da ovdje ima puno pametnih mu'omrsaca, pa se pitam da li je Ustavni sud ikako potreban, ako njegove odluke niko ne poštuje?
-
daddy-kool
#28 Re: USTAVNI SUD BiH
Podržavam Ustavni sud BiH i smatram da su neophodni mehanizmi prisile za provođenje odluka istog. Mislim da su novčane kazne sasvim ok sredstvo, pa recimo 100K-1Mil KM dnevno entitetima u slučaju neprovođenja odluke. Odvoji se sa računa UIO prije podjele entitetima.
- vivaldi
#29 Re: USTAVNI SUD BiH
tako bi glasila definicija za wikipedije. a u nastavku bi pisalo "da je sud nezavisan i nepristrasan".daddy-kool wrote:Odluke sudova se ne počninju prihvatati i nema tu uslova, nego se jednostavno prihvate ili snose sankcije.Ovdje fale sankcije.
o pravu ne znam nista. nisam ni vidovit.
ali znam ovako na nevidjeno da u sljedecih 10 ili 20 ili koliko god slucajeva, a koji budu zadirali u neke sustinske politicke stvari, ako 2 sudija iz reda bosnjaka budu glasala za, dvoje srba ce glasati protiv i obratno. jedino ne znam kako ce 2 hrvata glasati jer njihova "nezavisnost i nepristrasnost" zavisi od trenutnih draganovih talova.
sudovi su samo instrument politike i tu nema nista cudno
- General War
#30 Re: USTAVNI SUD BiH
Pa zato su valjda tu i oni strane sudije da prevagnu...problem je ovdje vec donesene odluke suda sto se ne provode...vivaldi wrote:tako bi glasila definicija za wikipedije. a u nastavku bi pisalo "da je sud nezavisan i nepristrasan".daddy-kool wrote:Odluke sudova se ne počninju prihvatati i nema tu uslova, nego se jednostavno prihvate ili snose sankcije.Ovdje fale sankcije.
o pravu ne znam nista. nisam ni vidovit.
ali znam ovako na nevidjeno da u sljedecih 10 ili 20 ili koliko god slucajeva, a koji budu zadirali u neke sustinske politicke stvari, ako 2 sudija iz reda bosnjaka budu glasala za, dvoje srba ce glasati protiv i obratno. jedino ne znam kako ce 2 hrvata glasati jer njihova "nezavisnost i nepristrasnost" zavisi od trenutnih draganovih talova.
sudovi su samo instrument politike i tu nema nista cudno
- vivaldi
#31 Re: USTAVNI SUD BiH
to troje stranih sudija nema mogucnost, ni kapacitet da susitnski promjene bilo sta. donesene odluke se provode na isti nacin kao i politicke odluke - ako se nadje neki zajednicki interes onda ce i doci do sprovodjenja, a ako ne nadje - samo se ignorisu. nesto prodje, nesto ne prodjeGeneral War wrote:Pa zato su valjda tu i oni strane sudije da prevagnu...problem je ovdje vec donesene odluke suda sto se ne provode...