USTAVNI SUD BiH

It_is_a_Leclerc

#26 Re: USTAVNI SUD BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja ne bih ratovao, ako baš ne moramo, a vi, opet, vidite kako ćete.
pajogamer

#27 Re: USTAVNI SUD BiH

Post by pajogamer »

Vidim da ovdje ima puno pametnih mu'omrsaca, pa se pitam da li je Ustavni sud ikako potreban, ako njegove odluke niko ne poštuje?
daddy-kool

#28 Re: USTAVNI SUD BiH

Post by daddy-kool »

Podržavam Ustavni sud BiH i smatram da su neophodni mehanizmi prisile za provođenje odluka istog. Mislim da su novčane kazne sasvim ok sredstvo, pa recimo 100K-1Mil KM dnevno entitetima u slučaju neprovođenja odluke. Odvoji se sa računa UIO prije podjele entitetima.
vivaldi

#29 Re: USTAVNI SUD BiH

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Odluke sudova se ne počninju prihvatati i nema tu uslova, nego se jednostavno prihvate ili snose sankcije.Ovdje fale sankcije.
tako bi glasila definicija za wikipedije. a u nastavku bi pisalo "da je sud nezavisan i nepristrasan".

o pravu ne znam nista. nisam ni vidovit.

ali znam ovako na nevidjeno da u sljedecih 10 ili 20 ili koliko god slucajeva, a koji budu zadirali u neke sustinske politicke stvari, ako 2 sudija iz reda bosnjaka budu glasala za, dvoje srba ce glasati protiv i obratno. jedino ne znam kako ce 2 hrvata glasati jer njihova "nezavisnost i nepristrasnost" zavisi od trenutnih draganovih talova.

sudovi su samo instrument politike i tu nema nista cudno
General War

#30 Re: USTAVNI SUD BiH

Post by General War »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Odluke sudova se ne počninju prihvatati i nema tu uslova, nego se jednostavno prihvate ili snose sankcije.Ovdje fale sankcije.
tako bi glasila definicija za wikipedije. a u nastavku bi pisalo "da je sud nezavisan i nepristrasan".

o pravu ne znam nista. nisam ni vidovit.

ali znam ovako na nevidjeno da u sljedecih 10 ili 20 ili koliko god slucajeva, a koji budu zadirali u neke sustinske politicke stvari, ako 2 sudija iz reda bosnjaka budu glasala za, dvoje srba ce glasati protiv i obratno. jedino ne znam kako ce 2 hrvata glasati jer njihova "nezavisnost i nepristrasnost" zavisi od trenutnih draganovih talova.

sudovi su samo instrument politike i tu nema nista cudno
Pa zato su valjda tu i oni strane sudije da prevagnu...problem je ovdje vec donesene odluke suda sto se ne provode...
vivaldi

#31 Re: USTAVNI SUD BiH

Post by vivaldi »

General War wrote:Pa zato su valjda tu i oni strane sudije da prevagnu...problem je ovdje vec donesene odluke suda sto se ne provode...
to troje stranih sudija nema mogucnost, ni kapacitet da susitnski promjene bilo sta. donesene odluke se provode na isti nacin kao i politicke odluke - ako se nadje neki zajednicki interes onda ce i doci do sprovodjenja, a ako ne nadje - samo se ignorisu. nesto prodje, nesto ne prodje
Post Reply