Eh vidis ja sam misljenja da Mostar treba urediti kao distriktbehavac wrote:Mozda bi to i prihvatili za srednju Bosnu ali Mostar?hadzofield wrote:pa neka i tri entieta al onda moraju zaboraviti srednju bosnu i mostar
To ko da sad trazis od Srba da se odreknu Banjaluke il od Bosnjaka da se odreknu Sarajeva...
Mostar je i sad grad sa Hrvatima kao vecinskim stanovnistvom i pritom najveci grad gdje su Hrvati vecina, a usput je i dalje podijeljen na vecinski Hrvatski dio i vecinski Bosnjacki dio.
Takodje trenutno taj grad se nalazi u Kantonu gdje su Hrvati opet vecina, ako se ne varam...
Tako da sto se tice tih promjena ako dodje do osnivanja treceg entiteta il smanjanja broja kantona u FBIH na 2 il 3 onda ce ili cijeli Mostar ili minimum zapadni dio biti u entitetu/kantonu gdje su Hrvati vecina...
Inace nece doci ni do kakvih promjena i ostaje sadasnje stanje jer bilo sta drugo Hrvati zasigurno nece prihvatiti...
Ustavne promjene u BiH
-
hadzofield
#26 Re: Ustavne promjene u BiH
-
Tomislav MO
#27 Re: Ustavne promjene u BiH
Vidiš ja sam mišljenja da ne treba.hadzofield wrote:Eh vidis ja sam misljenja da Mostar treba urediti kao distriktbehavac wrote:Mozda bi to i prihvatili za srednju Bosnu ali Mostar?hadzofield wrote:pa neka i tri entieta al onda moraju zaboraviti srednju bosnu i mostar
To ko da sad trazis od Srba da se odreknu Banjaluke il od Bosnjaka da se odreknu Sarajeva...
Mostar je i sad grad sa Hrvatima kao vecinskim stanovnistvom i pritom najveci grad gdje su Hrvati vecina, a usput je i dalje podijeljen na vecinski Hrvatski dio i vecinski Bosnjacki dio.
Takodje trenutno taj grad se nalazi u Kantonu gdje su Hrvati opet vecina, ako se ne varam...
Tako da sto se tice tih promjena ako dodje do osnivanja treceg entiteta il smanjanja broja kantona u FBIH na 2 il 3 onda ce ili cijeli Mostar ili minimum zapadni dio biti u entitetu/kantonu gdje su Hrvati vecina...
Inace nece doci ni do kakvih promjena i ostaje sadasnje stanje jer bilo sta drugo Hrvati zasigurno nece prihvatiti...
- ice tea
#28 Re: Ustavne promjene u BiH
Koliko Bosnjaka, a koliko Hrvata ima u Mostaru sada?
-
Tomislav MO
#29 Re: Ustavne promjene u BiH
Prijavljenih oko 65% :35%ice tea wrote:Koliko Bosnjaka, a koliko Hrvata ima u Mostaru sada?
Bukvalno nazočnih 75%:25%, mnogi Hrvati još vode prebivalište u Širokom, Čitluku, Posušju, srednjoj Bosni itd. a žive i rade u Mostaru, nisu službeno postali Mostarci, ali budu, budu, nadam se do sljedećeg popisa.
- JohnnyS
#30 Re: Ustavne promjene u BiH
jalija s bistrika wrote:Dodik i Čović pripremaju teren za tihića
20.07.2009.
Zabrinutost u vRHu SDA - Tihić obećao Dodiku i Čoviću sve ustupke da bi došao na mjesto člana Predsjedništva - Bošnjaci kao politički faktor u državi biće zauvijek marginalizirani.
"Ozbiljno smo zabrinuti zbog informacija da je Sulejman Tihić spreman napraviti velike ustupke Dodiku i Čoviću kako bi ga njih dvojica podržala kod međunarodne zajednice i u praktičnom smislu za novu funkciju predsjednika BiH", izjavio je za Biznis.ba izvor iz vRHa SDA BiH dobro upoznat sa razgovorima koje Tihić vodi Dodikom i Čovićem.
I Dodik i Čović su svjesni da je Tihić izgubio sve šanse da na izborima dobije poziciju za Predsjedništvo, i za to mu treba novi zakonski okvir koji će omogućiti da ga njegovu prudski partneri, Dodik i Čović, imenuju na tu funkciju.
"Vrlo smo zabrinuti Tihićevim namjerama i dogovorima jer imamo provjerene informacije da je obećao Dodiku i Čoviću velike i ustupke u zamjenu za promjenu načina izbora člana Predsjedništva. Tihić je uvjeren da bi izgubio izbore za tu poziciju, a pogotovu u konkurenciji sa Harisom Silajdžićem, rekao je vrlo ugledni i uticajni dužnosnik iz vRHa SDA.
"Tihićev interes više nije aprilski paket - radi se o tome da je on živo zainterosan samo za jednu tačku iz aprilskog paketa koja bi njemu omogućila da se dokopa pozicije u Predsjedništvu, a to je moguće samo po modelu kojim će on izabran iz reda poslanika u Parlamentu BiH.
Smjena Sadovića model za izbor Tihića
Tihić je žrtvovao Tarika Sadovića I na tome primjeru se vidi kako funkcioniše taj model. Podsjetimo, Tarik Sadović je smijenjen glasovima SNSD i HDZ, smijenili su ga zapravo Dodik i Čović. Tako bi bio izabran i Tihić za člana Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, a to je skandalozno i tragično.
Interes Dodika i Čovića
I Dodik i Čović obećali su Tihiću podršku, ne samo ličnu i svojih partija, već i kod međunarodne zajednice kod koje će lobirati za Tihićeve prijedloge. Oni su svjesni da će davanjem takve podrške imati potpuno ucjenjenog Tihića koji će izvršavati sve njihove političke namjere.
To bi bilo po prvi put da je Banja Luci i zapadnom Mostaru uspjelo u naumu da ovladaju najvažnijom bošnjačkom pozicijom u državi.
"Ukoliko se to desi, Bošnjaci kao politički faktor u državi bi bili potpuno marginalizirani, možda i zavijek", zjavio je za Biznis.ba visoki dužnosnik SDA, piše.
Unistit ce nas ovaj Teletabis-Tihić pa on je lud covjek treba idiota smijeniti odmah.
Znači kada Bošnjaci izaberu hrvatskog člana predsjedništva onda je to demokracija, a kad Hrvati i Srbi izaberu bošnjačkog onda je to "marginalizacija, možda i zauvijek"...
Uvijek mi se gadilo licemjerje i dvostruki kriteriji...
- cyprus
#31 Re: Ustavne promjene u BiH
Da se odmaknem malo od ove priče "kome će Mostar pripasti", degutantna mi je
, vratiću se u realnost te da nešto kažem i o samim ustavnim promjenama koje će se kad tad morati desiti...
Očekivati nešto veliko od ustavnih promjena je vrlo naivno i iluzorno. Krupne promjene odjednom (na bolje ili na gore), mirnim putem se ne dešavaju. Za to služe ratovi, državni udari ili revolucije. Nasreću ili nažalost nešto mi se ne čini realnim da se u skoroj budućnosti desi bilo šta od navedenog. Tako da jedino što se može očekivati su spore i na dugoročnom planu postepene promjene. A jedino oko čega je moguće postići sporazum je upravo onaj famozni aprilski paket, za koji i vjerujem da će biti usvojen u nekoj od slijedećih godina, sa možda kojom preinakom. Šteta samo što ćemo izgubiti tolike godine zbog gluposti i nečijeg foteljaškog interesa.
Ali, stvari poput ukidanja entitetskog glasanja, pomjeranja administrativnih linija, ukidanja i pripajanja koječega, osnivanja novih teritorijalnih jedinica (posebno 3. entiteta) zasigurno neće biti na tim prvim ustavnim reformama (ja se naravno nadam da će nakon prvih, uslijediti i sljedeći krugovi reformi i promjena). Svaki spomen na iste nije ništa drugo nego ubleha, vjerovatno intenzivirana u predizborno vrijeme. Dakle, možemo mi iz FBiH do sudnjeg dana trubiti o ukidanju entitetskog glasanja (a zapitajte se da li bi smo to radili da je RS mnogoljudniji entitet), no postić ništa nećemo. To je kao kad se upadne u živi pijesak; svako naglo trzanje doprinosi većem ukopavanju i bržem tonjenju. U našem slučaju ukopava se status quo, a država tone, dok političari ovim lakozapaljivim i polupismenim ljudima lakše shvatljivim temama, odvraćaju pažnju narodu od suštinskih problema.
Na kraju krajeva, problem ove države nisu granice na administrativnoj karti, nego ono što je u glavama njenih ljudi. Da prevedem na jedan od primjera: nije problem postojanje RS-a, problem je što većina Srba ne doživljava ovu državu kao svoju... Čak i kad bi bilo moguće naglo ukidanje RS-a, ništa se s tim ne bi postiglo. Torovi bi i dalje postojali, i svako bi jaho one druge tamo gdje su "njegovi" većina. Primjer: Hrvati nemaju entitet, ali tamo gdje su većina rade šta hoće. Isto bi bilo i sa Srbima i da nemaju RS. Ovaj pasus sam posvetio Bošnjacima, tj. njihovoj perspektivi, ali treba da i njima bude jasno da problem ove države nisu samo Srbi i Hrvati. Nekad je dobro bacit pogled i u ogledalo...
Očekivati nešto veliko od ustavnih promjena je vrlo naivno i iluzorno. Krupne promjene odjednom (na bolje ili na gore), mirnim putem se ne dešavaju. Za to služe ratovi, državni udari ili revolucije. Nasreću ili nažalost nešto mi se ne čini realnim da se u skoroj budućnosti desi bilo šta od navedenog. Tako da jedino što se može očekivati su spore i na dugoročnom planu postepene promjene. A jedino oko čega je moguće postići sporazum je upravo onaj famozni aprilski paket, za koji i vjerujem da će biti usvojen u nekoj od slijedećih godina, sa možda kojom preinakom. Šteta samo što ćemo izgubiti tolike godine zbog gluposti i nečijeg foteljaškog interesa.
Ali, stvari poput ukidanja entitetskog glasanja, pomjeranja administrativnih linija, ukidanja i pripajanja koječega, osnivanja novih teritorijalnih jedinica (posebno 3. entiteta) zasigurno neće biti na tim prvim ustavnim reformama (ja se naravno nadam da će nakon prvih, uslijediti i sljedeći krugovi reformi i promjena). Svaki spomen na iste nije ništa drugo nego ubleha, vjerovatno intenzivirana u predizborno vrijeme. Dakle, možemo mi iz FBiH do sudnjeg dana trubiti o ukidanju entitetskog glasanja (a zapitajte se da li bi smo to radili da je RS mnogoljudniji entitet), no postić ništa nećemo. To je kao kad se upadne u živi pijesak; svako naglo trzanje doprinosi većem ukopavanju i bržem tonjenju. U našem slučaju ukopava se status quo, a država tone, dok političari ovim lakozapaljivim i polupismenim ljudima lakše shvatljivim temama, odvraćaju pažnju narodu od suštinskih problema.
Na kraju krajeva, problem ove države nisu granice na administrativnoj karti, nego ono što je u glavama njenih ljudi. Da prevedem na jedan od primjera: nije problem postojanje RS-a, problem je što većina Srba ne doživljava ovu državu kao svoju... Čak i kad bi bilo moguće naglo ukidanje RS-a, ništa se s tim ne bi postiglo. Torovi bi i dalje postojali, i svako bi jaho one druge tamo gdje su "njegovi" većina. Primjer: Hrvati nemaju entitet, ali tamo gdje su većina rade šta hoće. Isto bi bilo i sa Srbima i da nemaju RS. Ovaj pasus sam posvetio Bošnjacima, tj. njihovoj perspektivi, ali treba da i njima bude jasno da problem ove države nisu samo Srbi i Hrvati. Nekad je dobro bacit pogled i u ogledalo...
-
nepitati
#32 Re: Ustavne promjene u BiH
Strah jednih od onoga sta ce im uciniti drugi u BIH se moze jedino prevazici mehanizmima koji se u praksi svode na pravo veta za svaki konstitutivni narod, i to na entitetskom nivou kao i na nivou BIH. A to vec imamo, samo ga treba redovno koristiti, tako da idioti nece ni predlagati ono sto ne moze proci kod svih.
Sve ostale promjene su kozmetika i nisu ni bitne. Znaci nema ukidanja entitetskog glasanja, samo lud bi na to pristao, kao sto iz istih razloga nema ukidanja istoga na nivou entiteta.
Sve ostale promjene su kozmetika i nisu ni bitne. Znaci nema ukidanja entitetskog glasanja, samo lud bi na to pristao, kao sto iz istih razloga nema ukidanja istoga na nivou entiteta.
-
Abacija
#33 Re: Ustavne promjene u BiH
Naprotiv, pravo veta samo pogorsava fenomen zvani kolektivna paranoja. Paranoja se lijeci drugim metodama i primjena istih je prijeko potrebna, prije nego sto se uopste pocne diskutovati o ustavnim promjenama.nepitati wrote:Strah jednih od onoga sta ce im uciniti drugi u BIH se moze jedino prevazici mehanizmima koji se u praksi svode na pravo veta za svaki konstitutivni narod, i to na entitetskom nivou kao i na nivou BIH. A to vec imamo, samo ga treba redovno koristiti, tako da idioti nece ni predlagati ono sto ne moze proci kod svih.
-
hercegovac_pravi
#34 Re: Ustavne promjene u BiH
@zavrzlama,zavrzlama wrote:Lincoln-Burrows wrote:Vjerojatno zato što je mir na ovim prostorima održan svih ovih petnaest godina sazavrzlama wrote:
zasto autonomija bilo kojeg naroda mora biti popracena i tacnom teritorijalnom jedinicom..zbog cega?..kad sebi ovo razjasnis znat ces namjere onih koji zele federalne jedinmice..znas ti to ali
praktično baš takvim teritorijalnim jedinicama na terenu.
Kome će sad pasti na pamet ideja ponovnog rata i mijenjanja stanja na terenu?
To je već pitanje za koje si ti stručnjak a ne ja.
aha tu smo...po tebi da bi osigurao mir,potrebno je narode razdvojiti u torove da se ne iskolju jer je mrznja nepremostiva..znaci ti si za postovanje rezultatab rata...aha sad meni dajes alibi da te istjeram iz kakanja i da ostali bosnjaci u kaknju rahat zive
@burowse gubis se na opste iznenadjenje...ili sam ja mahmuran od sinoc pa neznam vise citat izmedju redova![]()
Davno sam napisao u nekome postu u kome se "razglabalo" o Hrvatskom enitetu da Hrvate ne interesuje nikakava "jezicna niti kulturna autonomija". Njih samo interesuje teritorij (vise nije ni bitno koliki je) na kome ce oni dominirati. Shvatite vise da Hrvati nece dobiti ekskluzivni etnicki teritorij unutar BiH. To se nece desiti ni pod kojim uslovima.....nemojte se dzaba nadati. Jedini oblik teritorije koji ce Hrvati dobiti ce biti tzv. Hercegovacka regija ali na njihovu zalost osnivanjem iste, izgubit ce se svi atributi Hrvatske dominacije u toj regiji. Zivi bili pa vidjeli novembar sljedece godine. prijatno.
-
hercegovac_pravi
#35 Re: Ustavne promjene u BiH
Netacno u svakome pogledu. Pogledati statistiku sadasnjeg HNK-a i prostora kojeg pokriva. Prijatnobehavac wrote:Mozda bi to i prihvatili za srednju Bosnu ali Mostar?hadzofield wrote:pa neka i tri entieta al onda moraju zaboraviti srednju bosnu i mostar
Last edited by hercegovac_pravi on 26/07/2009 10:20, edited 1 time in total.
-
hercegovac_pravi
#36 Re: Ustavne promjene u BiH
Netacno...pogledati statistiku HNK-a......malo humanong inzinjeringa nije zgoreg jelde? Bude bude ali samo do Bulevara.Tomislav MO wrote:Prijavljenih oko 65% :35%ice tea wrote:Koliko Bosnjaka, a koliko Hrvata ima u Mostaru sada?
Bukvalno nazočnih 75%:25%, mnogi Hrvati još vode prebivalište u Širokom, Čitluku, Posušju, srednjoj Bosni itd. a žive i rade u Mostaru, nisu službeno postali Mostarci, ali budu, budu, nadam se do sljedećeg popisa.
-
bogumil-8
#37 Re: Ustavne promjene u BiH
Željko Komšić izabran je za člana Predsjedništva BiH glasovima: Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih državljana BiH.JohnnyS wrote: Znači kada Bošnjaci izaberu hrvatskog člana predsjedništva onda je to demokracija, a kad Hrvati i Srbi izaberu bošnjačkog onda je to "marginalizacija, možda i zauvijek"...
Uvijek mi se gadilo licemjerje i dvostruki kriteriji...
Možda ima neko dokaz (a ne lične špekulacije) da nije tako (kao što tvrdim)?!
Upravo je izbor Željka Komšića očigledan primjer šta bi bilo korisno mijenjati za dobrobit svih državljana BiH .
Naprimjer: Sve parlamentarne stranke sprovode pred-kandidacionu proceduru u svojoj stranci, predlažu kandidata za člana Predsjedništva.
O predloženim potencijalnim kandidatima (nakon rasprave o predloženim) izjašnjava se "Vijeće naroda" (na svojoj skupštini, tajnim glasanjem) i svi glasaju o svim predloženim potencijalnim kandidatima. Nakon prebrojavanja i utvrđivanja rezultata glasanja na listu kandidata za izbor članova Predsjedništva uvrštavaju se po dva kandidata (kako je to Izbornim zakonom već definisano: Srbin, Hrvat, Bošnjak, a bogme treba i ostali) koji su dobili najveći broj glasova.
Verifikacijom glasanja završava se kandidacioni postupak i utvrđuje se Lista kandidata za izbor članova Predsjedništva BiH (po ovoj verziji osam kandidata).
O listi kandidata izjašnjavaju se (tajnim glasanjem) državljani BiH (svaki glasač u ponuđenom glasačkom listiću može zaokružiti najviše tri kandidata). Nakon utvrđivanja i verifikacije izbornih rezultata za članove Predsjedništva BiH izabrani su oni kandidati koji dobiju najveći broj glasova.
Na taj način bi svi imali uticaja na sve. Mislim da bi ovakav izborni postupak obezbijedio prolaz onih kandidata koji odgovaraju većini državljana BiH (i koji bi radili u interesu svih državljana)?!
- MuaDib
#38 Re: Ustavne promjene u BiH
MZ nas kažnjava zbog obaranja aprilskog paketa, na taj način što toleriše Dodikove populističkih ispada i blokadu države koja dolazi od SNSD-a. 
-
hadzofield
#39 Re: Ustavne promjene u BiH
Ma jebes medjunarodnu zajednicu .... nece oni nista vise raditi ako se mi ne dogovorimo...
ako se ne dogovorimo znaci ostace nam isto....
Aprilski paket je bio dobra polazna osnova... medjutim propalo je
Po meni najrealnije i najbolje rijsenje u ovom trenutku je ukidanje kantona i prenos njihovih ovlasti na opcine...
onako kako je to radila vecinski hrvatska opcina Zepce....
Dakle osnovno i srednje obrazovanje u Zepcu je na nivou opcine dok je recimo u mom Kaknju na nivou kantona...
Bilo bi dobro kada bi na entitetskom i drzavnom nivou svi imali jednak broj zastupnika i ministara, direktora agencija itd...
ako se ne dogovorimo znaci ostace nam isto....
Aprilski paket je bio dobra polazna osnova... medjutim propalo je
Po meni najrealnije i najbolje rijsenje u ovom trenutku je ukidanje kantona i prenos njihovih ovlasti na opcine...
onako kako je to radila vecinski hrvatska opcina Zepce....
Dakle osnovno i srednje obrazovanje u Zepcu je na nivou opcine dok je recimo u mom Kaknju na nivou kantona...
Bilo bi dobro kada bi na entitetskom i drzavnom nivou svi imali jednak broj zastupnika i ministara, direktora agencija itd...
- BHCluster
#40 Re: Ustavne promjene u BiH
Ja mislim da treba ugraditi u ustav BiH smrtunu kaznu za politicare koji kpljackaju, negiraju zlocine, nerade svoj posao, itd... To bi nam rijesilo 98% problema u ovoj drzavi i obezbjedilo stabilan mir i prosparitet.
- mark II
#41 Re: Ustavne promjene u BiH
A tko je počinio genocid i želi to legalizirati uz pomoć sličnih tebi, to također možemo zaključiti. Vas je, Kakanjac, u ovom ratu najmanje stradalo - manje nego Bošnjaka u jednom gradu i usuđuješ se aludirati na to da su Bošnjaci odgovorni za ovakvo stanje, ne nudiš sigurnost tom narodu nakon što se ti i tebi slični dočepate svojih etnija u kojem ćete živjeti svi čistih krvnih zrnaca, pravi i čisti superiorni Hrvati, i pravi i čisti superiorni Srbi. I još prijetiš Palestinom. Halo, prijatelju, tko (po čistom kakanjskom akcentu kakav se govori tisućljećima u Kaknju) garantira Bošnjacima da vi ne želite svoje etnije samo zato da se u dogledno vrijeme otcijepite, jer k tome ste zajedno sa četnicima cijelo vrijeme stremili, nikakve razlike među vama u namjerama. Što onda?!Lincoln-Burrows wrote:Dokle se federalne jedinice smatraju pogubne a unitarna Bosna jedino riješenje dotle nema Bosne,
i zbog toga će ustavne promjene prije svega odlučiti o tome hoće li BiH opstati kao država ili
će postati "palestina" zbog nepomirljivih stavova. Svi smo mi odgovorni za takvo stanje a tko je
protiv dogovaranja trenutno to zaključimo sami, a tko je konstantno to također možemo zaključiti.
- ex-1978
#42 Re: Ustavne promjene u BiH
Ako je to volja naroda - neka bude tako.
Šta sprečava kantone u Švicarskoj da krenu putem nezavisnosti?
- mark II
#43 Re: Ustavne promjene u BiH
Nije bila volja naroda da budu selektivno ubijani, to se zove ratni zločin i genocid, za šta ste i osuđeni i okarakterisani kao vinovnici genocida. Volja kojeg naroda, onog kojeg ste poubijali da biste očistili svoju etniju u kojoj sada "ganjate demokratiju i nekakvu volju za otcjepljenjem". Pa, otcijepite se, uradite to, da vidimo ko će priznati vašu fašističku etniju nastalu na genocidu. UN i zemlje svijeta vas jedva čekaju, samo im vi falite da demokratija i volja naroda u svijetu bude upotpunjena. Kosovo ne može dobiti podršku islamskih zemalja za priznanjem u UN-u, a da će je dobiti genocidna tvorevina.ex-1978 wrote:Ako je to volja naroda - neka bude tako.
- MuaDib
#44 Re: Ustavne promjene u BiH
Ti zaboravljaš da je na referendumu o nezavisnosti brutalno ignorisana volja srpskog naroda u BiH. A takva politika je samo dala krila SDS-ovim fašistima da počine genocid. Ja ne krivim bošnjački narod, već bošnjačke političare za to, koji su vjerovali u šuplja bjelosvejtska obećanja. SDA je isključivo radi svojih političkih ciljeva, stvaranja unitarne Bosne, pod krinkom multietničnosti sjebala Bosnu za sva vremena. Srbi je danas ne vole jer je smatraju nametnutom, a Hrvati žale samo u konfederaciji sa Hrvatskom. I što je najgore u jeku rata bošnjačka politika je prihvatila podjelu kao rješenje BiH, ali to do kraja nije provedeno samo zbog straha SAD od muslimanskog entiteta, kasnije državice u srcu Evrope. I na kraju je priznala genocid na 49% teritorije BiH, a kada se to uradi unutar OUN-a nema više pomoći. I još nešto RS se ni po kom osnovu ne može odvojiti od BiH, jer to bi dovelo u pitanje Daytonsku strukturu BiH, a samim time i RS. A populistička politika samo koristi ocjepljenje RS, da bi došla na vlast i držala srpski narod u stanju napetosti, iako je neupitna autonomija RS u okviru BiH, sve dok to građani RS-a ne odluče drugačije. Mi trebamo odustati od naivne politikčke misli zvana ukidanje RS, ali tražiti punu demokratizaciju RS, stabilizaciju države BiH i njenih institucija, kažnjavanje ratnih zločina i usvajanje zakona o repatrijaciji koja će zamjeniti neuspio proces povratka.mark II wrote:Nije bila volja naroda da budu selektivno ubijani, to se zove ratni zločin i genocid, za šta ste i osuđeni i okarakterisani kao vinovnici genocida. Volja kojeg naroda, onog kojeg ste poubijali da biste očistili svoju etniju u kojoj sada "ganjate demokratiju i nekakvu volju za otcjepljenjem". Pa, otcijepite se, uradite to, da vidimo ko će priznati vašu fašističku etniju nastalu na genocidu. UN i zemlje svijeta vas jedva čekaju, samo im vi falite da demokratija i volja naroda u svijetu bude upotpunjena. Kosovo ne može dobiti podršku islamskih zemalja za priznanjem u UN-u, a da će je dobiti genocidna tvorevina.ex-1978 wrote:Ako je to volja naroda - neka bude tako.
- mark II
#45 Re: Ustavne promjene u BiH
Nemoj koristiti krupne riječi poput "brutalno", jer ni to ti neće pomoći da opravdaš genocid kojeg ste počinili. Zar je Bosna trebala ostati u sklopu Srbije nakon što je ova počela sa krvavim pirom u Hrvatskoj, to su gluposti. Ništa, ali ništa ne opravdava genocid, kojeg ste počinili. Kada je riječ o SDA, tu se slažem sa tobom, u potpunosti - ako je neko promovirao i doprinijeo stvaranju PC-a ovakav kakav danas jeste, ako je pokušao relativizirati i ublažiti osudu genocida, onda je to Alija Izetbegović i SDA. Nije uspio u tome, ali jeste produžio agoniju Bošnjaka. RS pod ovim imenom mora biti ukinuta, jer ostanak genocidne etnije je samo prelazni korak nakon kojeg ćete vi nastaviti sa ratnim ciljevima. Ne znam koga još možete prevariti sa ovom šupljom pričom.Ti zaboravljaš da je na referendumu o nezavisnosti brutalno ignorisana volja srpskog naroda u BiH. A takva politika je samo dala krila SDS-ovim fašistima da počine genocid. Ja ne krivim bošnjački narod, već bošnjačke političare za to, koji su vjerovali u šuplja bjelosvejtska obećanja. SDA je isključivo radi svojih političkih ciljeva, stvaranja unitarne Bosne, pod krinkom multietničnosti sjebala Bosnu za sva vremena. Srbi je danas ne vole jer je smatraju nametnutom, a Hrvati žale samo u konfederaciji sa Hrvatskom. I što je najgore u jeku rata bošnjačka politika je prihvatila podjelu kao rješenje BiH, ali to do kraja nije provedeno samo zbog straha SAD od muslimanskog entiteta, kasnije državice u srcu Evrope. I na kraju je priznala genocid na 49% teritorije BiH, a kada se to uradi unutar OUN-a nema više pomoći. I još nešto RS se ni po kom osnovu ne može odvojiti od BiH, jer to bi dovelo u pitanje Daytonsku strukturu BiH, a samim time i RS. A populistička politika samo koristi ocjepljenje RS, da bi došla na vlast i držala srpski narod u stanju napetosti, iako je neupitna autonomija RS u okviru BiH, sve dok to građani RS-a ne odluče drugačije. Mi trebamo odustati od naivne politikčke misli zvana ukidanje RS, ali tražiti punu demokratizaciju RS, stabilizaciju države BiH i njenih institucija, kažnjavanje ratnih zločina i usvajanje zakona o repatrijaciji koja će zamjeniti neuspio proces povratka.
- Prpa.ba
#46 Re: Ustavne promjene u BiH
MuaDib wrote:Ti zaboravljaš da je na referendumu o nezavisnosti brutalno ignorisana volja srpskog naroda u BiH.
Humora nikad dosta.
-
behavac
#47 Re: Ustavne promjene u BiH
Boldirano je tvoj stav, a ne cinjenica a to se zapravo i ne mora...mislim moze ako bude volje al za sad je nema tako da od tog nema nista.mark II wrote:Nemoj koristiti krupne riječi poput "brutalno", jer ni to ti neće pomoći da opravdaš genocid kojeg ste počinili. Zar je Bosna trebala ostati u sklopu Srbije nakon što je ova počela sa krvavim pirom u Hrvatskoj, to su gluposti. Ništa, ali ništa ne opravdava genocid, kojeg ste počinili. Kada je riječ o SDA, tu se slažem sa tobom, u potpunosti - ako je neko promovirao i doprinijeo stvaranju PC-a ovakav kakav danas jeste, ako je pokušao relativizirati i ublažiti osudu genocida, onda je to Alija Izetbegović i SDA. Nije uspio u tome, ali jeste produžio agoniju Bošnjaka. RS pod ovim imenom mora biti ukinuta, jer ostanak genocidne etnije je samo prelazni korak nakon kojeg ćete vi nastaviti sa ratnim ciljevima. Ne znam koga još možete prevariti sa ovom šupljom pričom.MuaDib wrote:Ti zaboravljaš da je na referendumu o nezavisnosti brutalno ignorisana volja srpskog naroda u BiH. A takva politika je samo dala krila SDS-ovim fašistima da počine genocid. Ja ne krivim bošnjački narod, već bošnjačke političare za to, koji su vjerovali u šuplja bjelosvejtska obećanja. SDA je isključivo radi svojih političkih ciljeva, stvaranja unitarne Bosne, pod krinkom multietničnosti sjebala Bosnu za sva vremena. Srbi je danas ne vole jer je smatraju nametnutom, a Hrvati žale samo u konfederaciji sa Hrvatskom. I što je najgore u jeku rata bošnjačka politika je prihvatila podjelu kao rješenje BiH, ali to do kraja nije provedeno samo zbog straha SAD od muslimanskog entiteta, kasnije državice u srcu Evrope. I na kraju je priznala genocid na 49% teritorije BiH, a kada se to uradi unutar OUN-a nema više pomoći. I još nešto RS se ni po kom osnovu ne može odvojiti od BiH, jer to bi dovelo u pitanje Daytonsku strukturu BiH, a samim time i RS. A populistička politika samo koristi ocjepljenje RS, da bi došla na vlast i držala srpski narod u stanju napetosti, iako je neupitna autonomija RS u okviru BiH, sve dok to građani RS-a ne odluče drugačije. Mi trebamo odustati od naivne politikčke misli zvana ukidanje RS, ali tražiti punu demokratizaciju RS, stabilizaciju države BiH i njenih institucija, kažnjavanje ratnih zločina i usvajanje zakona o repatrijaciji koja će zamjeniti neuspio proces povratka.
je dobro rekao da glavna greska bosnjackih politicara je sto traze nemoguce pa ne dobiju nista...mjesto da gledaju kako dogovorom postici vecu funkcionalnost drzavnih institucija i kako da poboljsaju stanje za Bosnjake u RS, i u prakticnom smislu, da traze od Srba svu jednakost, npr da svi mogu da se biraju na sve funkcije da se uvede odredjeni procetan za njih u institucijama za sta srpski predstavinci ne bi mogli naci razlog da ih odbiju itd...oni samo zapnu o nekoj tvorevini i kako mora biti ukinuta. Na to reakcija je da ne dobiju nista jer sa tom pricom srpski predstavnici nece da izlaze u susret njima.
Znam ja i zasto oni to rade...radi izbora jer narod voli to pa makar bilo i nemoguce...prema tome nije problem da oni tako i nastave ali valjdu su i sami svjesni da tako nece dobiti ni ono sto mogu...zapravo njima je svejedno dok imaju vlast a narod ako hoce da nesto mijenja nek sam skonta pa nek izaberu vlast koje ce to i raditi...
- ex-1978
#48 Re: Ustavne promjene u BiH
Govoriš o kolektivnoj krivici, kolektivoj odgovornosti i kolektivnoj kazni. To možda jesu tvoje želje, ali takve stvari ne postoje. Svi odgovorni za zločine (pa i za zločin najgori od svih, zločin genocida) treba da se nađu pred nadležnim sudovima. Ni tebi ni bilo kom drugom neću dozvoliti da njhove zločine pripisuje meni i da zbog njihovog ludila sudiš meni.mark II wrote:Nije bila volja naroda da budu selektivno ubijani, to se zove ratni zločin i genocid, za šta ste i osuđeni i okarakterisani kao vinovnici genocida. Volja kojeg naroda, onog kojeg ste poubijali da biste očistili svoju etniju u kojoj sada "ganjate demokratiju i nekakvu volju za otcjepljenjem". Pa, otcijepite se, uradite to, da vidimo ko će priznati vašu fašističku etniju nastalu na genocidu. UN i zemlje svijeta vas jedva čekaju, samo im vi falite da demokratija i volja naroda u svijetu bude upotpunjena. Kosovo ne može dobiti podršku islamskih zemalja za priznanjem u UN-u, a da će je dobiti genocidna tvorevina.ex-1978 wrote:Ako je to volja naroda - neka bude tako.
Niko se neće otcijepiti, ako ovako nastavimo BiH će se jednostavno sama od sebe raspasti. Kome treba država sa kojom niko i nigdje nije zadovoljan.
- mark II
#49 Re: Ustavne promjene u BiH
U pravu si, to se može razumijeti kao moj stav, pogrešno sam se izrazio - uvjet za mir u kući je da se Srbi odreknu genocida i njegovih rezultata, a potom da svako dobije svoja prava i ono šta ga zadovoljava unutar Bosne. Sa druge strane postavljati ucjenjivačke ultimatume za time da se Bošnjaci moraju pomiriti sa PC i genocidom i gledati šta mogu ušićariti u PC su besmisleni, i ako prosrpski bošnjački političari tipa Izetbegovića ranije i Tihića sada to i bi, teško da će mira u kući biti dok Bošnjaci moraju trpiti posljedice genocida i čekati na sljedeći korak vas separatista koji radite za interese susjedne države i spomenute genocidne etnije. Jasno mi je da vi niste ubijali zato da biste se odricali rezultata toga, jer vjerovatno vjerujete da su životi bosanskih muslimana bezvrijedni, no to ne mijenja na stvari. Ja bih samo volio da se otcijepite, jer, kažem vam, svi vas jedva čekaju, vi ste ideal demokratije i volje naroda; "da sam ja republikosrpskovac, ja bih se neizmjerno ponosio tekovinama svog ponositog entiteta". Uzdravlje!Boldirano je tvoj stav, a ne cinjenica a to se zapravo i ne mora...mislim moze ako bude volje al za sad je nema tako da od tog nema nista.
je dobro rekao da glavna greska bosnjackih politicara je sto traze nemoguce pa ne dobiju nista...mjesto da gledaju kako dogovorom postici vecu funkcionalnost drzavnih institucija i kako da poboljsaju stanje za Bosnjake u RS, i u prakticnom smislu, da traze od Srba svu jednakost, npr da svi mogu da se biraju na sve funkcije da se uvede odredjeni procetan za njih u institucijama za sta srpski predstavinci ne bi mogli naci razlog da ih odbiju itd...oni samo zapnu o nekoj tvorevini i kako mora biti ukinuta. Na to reakcija je da ne dobiju nista jer sa tom pricom srpski predstavnici nece da izlaze u susret njima.
Znam ja i zasto oni to rade...radi izbora jer narod voli to pa makar bilo i nemoguce...prema tome nije problem da oni tako i nastave ali valjdu su i sami svjesni da tako nece dobiti ni ono sto mogu...zapravo njima je svejedno dok imaju vlast a narod ako hoce da nesto mijenja nek sam skonta pa nek izaberu vlast koje ce to i raditi...
- mark II
#50 Re: Ustavne promjene u BiH
Dick, bit će da je tvoja inteligencija kao tvoj nicktaktika vrsenja zlocina od strane srpskih fasista nije bila toliko u cilju ciscenja teritorije koliko u cilju stvaranja ljudi poput tebe, onih kojima je jedan narod generalno griv i sa kojim nema kompromisa i dogovora. u takvoj situaciji bosna postaje nemoguca, a ti nesvjesno razmisljas bas u korist karadzicevog cilja. svaka cast na inteligenciji.