Ustavne promjene u BiH

Post Reply

Uredjenje Bosne i Hercegovine ce biti ...?

Ukidanje RS i regionalizacija drzave.
70
57%
Federalizacija uz postojanje RS-a, FBiH i Hrvatskog kantona, ali uz bitno smanjenu administraciju.
52
43%

Total votes: 122

Geronimo81

#176 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Geronimo81 »

blackepeace wrote:
essex wrote:nemozes urediti postojece odnose a ostaviti 50% stanovnistva sto ne glasa da nebude zastupljeno u drzavi. recimo da je u tih 50% bar pola onih koji su ljeni i koji nikada nece izaci na izbore, ostaje barem 25% ukupnog stanovnistva koje ne izlazi jer se ne osjeca da pripada ni jednom od torova koji imaju excluzivitet zastupanja svojih u koje ovi nikada ni ne zele da se umjesaju...
a za izjasnjavanje, daj mi kada je drzava na popisu stavila pored srbin, hrvat, musliman (+ostali) ili poslije 1993 bosnjak, hrvat, srbin (+ostali) i Bosance i tako dala opciju gradjanima da se tako izjasne? ako nije bilo ni opcije u zvanicnim popisima na osnovu cega postavljas svoje pitanje?
U kojoj državi glasa 100% ljudi ? U kojoj to državi sve zanima politika ? Mojas sestra nikad nije glasala, ne zanima je politika, ne zna ni jednog političara.
I ko si ti da vršiš popis ?
Ne znaš ni kako se popisuje. Ne postoji "opcija", izjasniš se kako se osjećaš.
1991. ste bili Jugosloveni, sad bi da budete Bosanci a sutra ćete biti Sarajlije. Ko bi upratio ljude koji ne znaju ni ko su ni šta su a identitet mjenjaju kao godišnja doba.
Bili su jugosloveni jer se nisu smatrali da su muslimani,hrvati a nit srbi i ostala im je jedino opcija jugosloven.Posto je ovo demokracija treba se dati ta opcija,ali to nemogu izboriti bez politicara koji ce to da zagovara.
neretvanac

#177 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by neretvanac »

behavac wrote:
hadzofield wrote:pa neka i tri entieta al onda moraju zaboraviti srednju bosnu i mostar
Mozda bi to i prihvatili za srednju Bosnu ali Mostar?
To ko da sad trazis od Srba da se odreknu Banjaluke il od Bosnjaka da se odreknu Sarajeva...
Mostar je i sad grad sa Hrvatima kao vecinskim stanovnistvom i pritom najveci grad gdje su Hrvati vecina, a usput je i dalje podijeljen na vecinski Hrvatski dio i vecinski Bosnjacki dio.
Takodje trenutno taj grad se nalazi u Kantonu gdje su Hrvati opet vecina, ako se ne varam...
Tako da sto se tice tih promjena ako dodje do osnivanja treceg entiteta il smanjanja broja kantona u FBIH na 2 il 3 onda ce ili cijeli Mostar ili minimum zapadni dio biti u entitetu/kantonu gdje su Hrvati vecina...
Inace nece doci ni do kakvih promjena i ostaje sadasnje stanje jer bilo sta drugo Hrvati zasigurno nece prihvatiti...
Voliš ovako malo slagat, jel tako?

1. 2006 prema FZS u Mostaru : 50929 Hrvata, 50683 Bošnjaka, 2,700 Srba i 700 ostalih.... Hrvati većina?
2. Hercegovačko-neretvanski kanton hrvatski?... Mješan !!!

Mostar stolni grad? Nisu Hrvati prije rata bili većina u njemu, nisu ni danas, tako da objesi mačku o rep.
Geronimo81

#178 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Geronimo81 »

essex wrote:
blackepeace wrote:
essex wrote:nemozes urediti postojece odnose a ostaviti 50% stanovnistva sto ne glasa da nebude zastupljeno u drzavi. recimo da je u tih 50% bar pola onih koji su ljeni i koji nikada nece izaci na izbore, ostaje barem 25% ukupnog stanovnistva koje ne izlazi jer se ne osjeca da pripada ni jednom od torova koji imaju excluzivitet zastupanja svojih u koje ovi nikada ni ne zele da se umjesaju...
a za izjasnjavanje, daj mi kada je drzava na popisu stavila pored srbin, hrvat, musliman (+ostali) ili poslije 1993 bosnjak, hrvat, srbin (+ostali) i Bosance i tako dala opciju gradjanima da se tako izjasne? ako nije bilo ni opcije u zvanicnim popisima na osnovu cega postavljas svoje pitanje?
U kojoj državi glasa 100% ljudi ? U kojoj to državi sve zanima politika ? Mojas sestra nikad nije glasala, ne zanima je politika, ne zna ni jednog političara.
1991. ste bili Jugosloveni, sad bi da budete Bosanci a sutra ćete biti Sarajlije. Ko bi upratio ljude koji ne znaju ni ko su ni šta su a identitet mjenjaju kao godišnja doba.
nije tacno, otidji u opstinu i kada te pitaju sta si kada kazes da si bosanac ona polupismena ti kaze da to nepostoji da si bosnjak ili da te stavi pod ostale...smijesno je bas to sto je ta polupismena u pravu, dovoljno govori o nivou i obrazovanosti i demokratije a i o ljudskim pravima u daytonijadi...
Mislim da si ti u pravu da nepostoji.Moj frend koji sebe ne smatra ni srbinom ni hrvatom ni bosnjakom je stavio da je cigan kad se u Bosni prijavljivao za sluzenje vojnog roka jer bila je opcija kako mi je rekao srbin/hrvat/bosnjak/rom e sada neznam jeli istina a valjda netko moze to potvrditi za te opcije.
essex

#179 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Geronimo81 wrote:
blackepeace wrote:
Bili su jugosloveni jer se nisu smatrali da su muslimani,hrvati a nit srbi i ostala im je jedino opcija jugosloven.Posto je ovo demokracija treba se dati ta opcija,ali to nemogu izboriti bez politicara koji ce to da zagovara.
ma netreba politicar za ovo, treba samo na popisu zahtijevati da se uvrste i bosanci kao priznata kategorija i na osnovu rezultata jednostavno zahtijevati konstitutivnost po ljudskim pravima pa ces vidjeti kako ce politicari da se lome za nove ovcice...naravno, bosanci trebaju stvarati svoje politicare, ali sve po redu... :D
blackepeace

#180 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

Geronimo81 wrote:nije tacno, otidji u opstinu i kada te pitaju sta si kada kazes da si bosanac ona polupismena ti kaze da to nepostoji da si bosnjak ili da te stavi pod ostale...smijesno je bas to sto je ta polupismena u pravu, dovoljno govori o nivou i obrazovanosti i demokratije a i o ljudskim pravima u daytonijadi...
Mislim da si ti u pravu da nepostoji.Moj frend koji sebe ne smatra ni srbinom ni hrvatom ni bosnjakom je stavio da je cigan kad se u Bosni prijavljivao za sluzenje vojnog roka jer bila je opcija kako mi je rekao srbin/hrvat/bosnjak/rom e sada neznam jeli istina a valjda netko moze to potvrditi za te opcije.[/quote]

Pričao je o popisu a ne o službenicima u opštini.
Svako ko se sjeća 1991. će potvrditi da ne postoje "opcije".
Možeš se izjasniti kako hoćeš.
Junuz Djipalo

#181 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Junuz Djipalo »

neretvanac wrote: Voliš ovako malo slagat, jel tako?

1. 2006 prema FZS u Mostaru : 50929 Hrvata, 50683 Bošnjaka, 2,700 Srba i 700 ostalih.... Hrvati većina?

Mostar stolni grad? Nisu Hrvati prije rata bili većina u njemu, nisu ni danas, tako da objesi mačku o rep.
Ne znam ko instruira FZS ali uvijek imaju ovako neke podatke u kojima su Bošnjaci većina, drugi ponekad i ogromna manjina. Koji će nam k. Zavod koji piše naručene podatke...

Pa ćorava koka vidi kad pogleda oko sebe da to jednostavno nije kako oni kažu na pr. možda u Sarajevu izgleda da su sami Bošnjaci uokolo ali Sarajevo nije BiH.

Je li nas ima ko što nas je prije bilo? Pa nema sigurno!

E a kod njih neki čudni brojevi.

Tako me ne čude podaci za Mostar. Grad u kojem su sigurno Hrvati uvjerljiva većina ispade...

Kad će taj popis. Ovako se samo igraju igrice i podgrijava želja za ratom kod omladine...
essex

#182 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

blackepeace wrote:
a sta, ona u opstini ti onako sama od sebe, odokativno kaze sta moze ili sta nemoze? pricamo o priznatim opcijama a ne o slobodi izjasnjavanja...tebi niko ne brani da se izjasnis RedBull ali dodji teti u opstini i reci joj da si RedBull pa sacekaj da ona procesira kako joj je receno...
blackepeace

#183 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

essex wrote:
blackepeace wrote:
a sta, ona u opstini ti onako sama od sebe, odokativno kaze sta moze ili sta nemoze? pricamo o priznatim opcijama a ne o slobodi izjasnjavanja...tebi niko ne brani da se izjasnis RedBull ali dodji teti u opstini i reci joj da si RedBull pa sacekaj da ona procesira kako joj je receno...
Zašto te je to pitala ? Mene niko nikad nije pitao za nacionalnost.
Dam ruku u vatru da izmišljaš.
A i ako ti je to rekla, rekla ti je jer je kontala da si nepismen jer dosta ljudi mješa Bosanac i Bošnjak pa je hjela da ti pomogne. Da si insistirao na tome da si Bosanac ne bi te mogla upisati drugačije.
Živi bili pa vidili koliko će vas biti na popisu 2011. a ako vam neko zabrani da se izjasnite kako hoćete ja ću prvi izaći na demonstracije sa vama ali vas NEMA. Ima vas ko i ovih što svako malo organizuju neke proteste a dođe 10 ljudi.
neretvanac

#184 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by neretvanac »

Junuz Djipalo wrote:
neretvanac wrote: Voliš ovako malo slagat, jel tako?

Ne znam ko instruira FZS ali uvijek imaju ovako neke podatke u kojima su Bošnjaci većina, drugi ponekad i ogromna manjina. Koji će nam k. Zavod koji piše naručene podatke...

Pa ćorava koka vidi kad pogleda oko sebe da to jednostavno nije kako oni kažu na pr. možda u Sarajevu izgleda da su sami Bošnjaci uokolo ali Sarajevo nije BiH.

Tako me ne čude podaci za Mostar. Grad u kojem su sigurno Hrvati uvjerljiva većina ispade...

Kad će taj popis. Ovako se samo igraju igrice i podgrijava želja za ratom kod omladine...
Uvjerljiva većina? Po čemu?
Stanovništvu? NE
Teritoriju? NE- podjeljen grad, podjeljena općina.
Političkom uticaju? NE, SDA stranka sa najviše mandata u GRADSKOM VIJEĆU.
Po čemu reci mi?
Max. što možete dobiti je Mostar distrikt. Valjda ste i sami svjesni da nema ništa od "stolnog grada". Možda Široki Brijeg, ali Mostar-neće moći ove noći. :-D :wink:
Junuz Djipalo

#185 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Junuz Djipalo »

neretvanac wrote:
Junuz Djipalo wrote: Ne znam ko instruira FZS ali uvijek imaju ovako neke podatke u kojima su Bošnjaci većina, drugi ponekad i ogromna manjina. Koji će nam k. Zavod koji piše naručene podatke...

Stanovništvu? NE
Po čemu reci mi?
Max. što možete dobiti je Mostar distrikt. Valjda ste i sami svjesni da nema ništa od "stolnog grada". Možda Široki Brijeg, ali Mostar-neće moći ove noći. :-D :wink:

Hm, u pravu si sve je bošnjačko pardon bosansko. Baš nam je lijepo u ovom statusu quo...

I poslije Daytona nešto slično Daytonu i gdje smo i dalje nigdje, opet će svi lajat ne valja ovo, ne valja ono a postajemo uz Moldaviju najsiromašnija zemlja Evrope sa tom istom status quo pričom.

A zašto ne podvući crtu... Kome je do multietničke BiH neka je propagira u west Mostaru ili B. Luci, tad ću mu vjerovat da ozbiljno misli, lako je iz Sarajeva ili dijaspore laprdat...
Ljuban

#186 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Ljuban »

essex wrote:
zavrzlama, ustavne promijene i jesu da se pobjegne iz ove mrtve tacke koju je postavio dayton samo kao polaznu osnovu za mir. regionalizacija drzave zajedno sa ustavnim promjenama trebaju da anuliraju samu polaznu tacku jer je samo to, polazna tacka da se zaustavi rat i nista vise. nova regionalizacija treba da izbrise entitete kao polazne tacke u regionalizaciji jer u protivnom priznaje rezultate rata i genocida kroz bosnu. novi paketski amandman nikako nesmije da bude nastavak annex4 nego jedino sljedeci amandman na ustav R BiH jer je i annex 4 samo polazna tacka i nista vise, polazna tacka za potpisivanje mira (inace, mirovni ugovori nesmiju imati u sebi ustave, pa ti sad sam procijeni i valjanost tog ustava)...ovo je jedini normalan put, priznanje i zadrzavanje na annex4 i entitetima je negiranje bosne same kao drzave...
Izgleda da nije tako jer već 14 godina ne postoji Republika BiH niti ustav te republike.
hadzofield

#187 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

Junuz Djipalo wrote:
neretvanac wrote:
Junuz Djipalo wrote: Ne znam ko instruira FZS ali uvijek imaju ovako neke podatke u kojima su Bošnjaci većina, drugi ponekad i ogromna manjina. Koji će nam k. Zavod koji piše naručene podatke...

Stanovništvu? NE
Po čemu reci mi?

Hm, u pravu si sve je bošnjačko pardon bosansko. Baš nam je lijepo u ovom statusu quo...

I poslije Daytona nešto slično Daytonu i gdje smo i dalje nigdje, opet će svi lajat ne valja ovo, ne valja ono a postajemo uz Moldaviju najsiromašnija zemlja Evrope sa tom istom status quo pričom.

A zašto ne podvući crtu... Kome je do multietničke BiH neka je propagira u west Mostaru ili B. Luci, tad ću mu vjerovat da ozbiljno misli, lako je iz Sarajeva ili dijaspore laprdat...
Pa i ja sam zato da se podvuca crta... ali ispod mostara i ispod kupresa...+ orasje i odzak
Silkwood

#188 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Silkwood »

neretvanac wrote:
behavac wrote:
hadzofield wrote:pa neka i tri entieta al onda moraju zaboraviti srednju bosnu i mostar
Mozda bi to i prihvatili za srednju Bosnu ali Mostar?
To ko da sad trazis od Srba da se odreknu Banjaluke il od Bosnjaka da se odreknu Sarajeva...
Mostar je i sad grad sa Hrvatima kao vecinskim stanovnistvom i pritom najveci grad gdje su Hrvati vecina, a usput je i dalje podijeljen na vecinski Hrvatski dio i vecinski Bosnjacki dio.
Takodje trenutno taj grad se nalazi u Kantonu gdje su Hrvati opet vecina, ako se ne varam...
Tako da sto se tice tih promjena ako dodje do osnivanja treceg entiteta il smanjanja broja kantona u FBIH na 2 il 3 onda ce ili cijeli Mostar ili minimum zapadni dio biti u entitetu/kantonu gdje su Hrvati vecina...
Inace nece doci ni do kakvih promjena i ostaje sadasnje stanje jer bilo sta drugo Hrvati zasigurno nece prihvatiti...
Voliš ovako malo slagat, jel tako?

Hrvati jesu debela većina u Mostaru danas, ali je gradski statut takav da na izborima daje bošnjacima puno više mandata nego bi inače dobili.
(Primjer: HSP koji je osvojio duplo više glasova u Mostaru od SBiH, je dobio jedan mandat, a SBiH dva).
To gore je "procjena" FZS-a koja je ništa drugo nego "politički korektna" šuplja brojka, da ne kažem propaganda. U BiH nije izvršen popis, ali o broju stanovnika se može stvorit slika iz onih podataka koje država ipak dobija. A to su rezultati izbora, registrirani birači, broj upisane djece u školama, itd.
U Mostaru Hrvati jesu danas većina, i to nije posljdica rata, nego neusporedivo većeg nataliteta zapadnohercegovačkih Hrvata od bošnjaka danas, i velikog priljeva stanovništva iz mostarske regije (Širokog, Gruda, Ljubuškog, Posušja, Čapljine, Čitluka itd)... Moraš znat da zapadna hercegovina danas ima najveći natalitet u BiH i cijela gravitira Mostaru, koji je glavni grad Hrvata u BiH, glavno mjesto investicija i sjedište svih institucija. ( Sveučilište, banke, HT Mostar, Aluminij, HP Mostar, Elektroprivreda HZHB... )

Evo ti nekih podataka za Mostar.
Broj registriranih birača:(http://www.izbori.ba)
Jugozapad, Zapad i Jug (tj. zapadni dio grada): 53 917
Stari Grad, Jugoistok, Sjever (tj. istočni dio): 34 712

Mostarske osnovne škole:
UKUPNO upisanih u prvi razred OŠ po hrvatskom planu, po školskim godinama
06/07 626
07/08 528
08/09 726

UKUPNO upisanih u prvi razred OŠ po bosanskom planu, po školskim godinama
06/07 546
07/08 481
08/09 424
(podaci Pedagoškog zavoda Mostar)

Uostalom da Hrvati nisu većina i to rastuća, SDA u Mostaru ne bi danas bježala od ujedinjenja Grada ko od crnoga vraga (licemjerno zar ne?), iako bi tada istočni dio grada imao više para, s obzirom je Zapadni dio grada jedno 10 puta bogatiji, a gradska kasa je sada samo 20% zajednička, a 80% odvojena.
Grad treba ujedinit i upravljat njime kompromisom na dobrobit svih Mostaraca, i svima će bit bolje.
Last edited by Silkwood on 05/09/2009 01:40, edited 4 times in total.
Geronimo81

#189 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Geronimo81 »

essex wrote:
Geronimo81 wrote:
ma netreba politicar za ovo, treba samo na popisu zahtijevati da se uvrste i bosanci kao priznata kategorija i na osnovu rezultata jednostavno zahtijevati konstitutivnost po ljudskim pravima pa ces vidjeti kako ce politicari da se lome za nove ovcice...naravno, bosanci trebaju stvarati svoje politicare, ali sve po redu... :D[/quote]Mislim da se za to nemozes izboriti bez političara .
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#190 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Geronimo81 wrote:
essex wrote:
Geronimo81 wrote: Sefe jesi ti citao o narodnim preporodima? Pokusaj narodnog preporoda u Bosni od strane Jukića kojeg je Omer-paša Latas prognao iz BiH. Zakasnio si 100 g i sada su sanse za to jedno 0.1 % jer srbi,hrvati,bosnjaci nece dopustiti da se iz ustava izbace imena njihovih naroda.
narodni preporodi nisu mlijeko da imaju vrijeme kada se mogu pokvariti pa da narod izgubi zbog toga pravo na svoju afirmaciju i ponovni procvat potisnute kulture i naroda kao takvog...sto se tice gospode "konstitutivnih" nemoraju se odreci nicega ali moraju prepoznati kao konstitutivne Bosance i jednake sebi jer je ocito da izmedju onih 50% sto ne glasa ima dobar broj onih koji sebe nevide u danasnjim torovima i njihovim politikama...a za latasa, ne samo da je protjerao sve sto moze da bude i malo bosansko nego je baraba pobila preko 2500 bosanskih pametnih glava od cega se do danas nismo oporavili...
Naravno da nije ali za preporod treba vođa kojeg naravno nema.Nakon protjerivanja Jukića od strane turaka i jednog dijela domaći istomisljenika propala je ideja o ujedinjenju naroda u BiH nakon 50 g katolici i pravoslavci u BiH su se okrenuli hrvatskom i srbijanskom preporodu .Muslimani su imali 93 g preporod na Bosnjackom saboru i postali su Bosnjaci.Tesko dace sa abraka dabraka preko noci netko da zaboravi da je Bosnjak,hrvat,srbin.Mozda je najpametnije da se uz ime naroda doda "Bosanskohercegovački" mislim da bi to svi prihvatili ja prvi bih.Ili da se doda Bosanac uz ta tri naroda ja nemam nista protiv.
Yupeeeee! Neka si bar priznao da su do tada bili samo katolici i pravoslavci u Bosni. :thumbup: :dance: :bih:

Al' ce te sada VS i VH poklopiti jer oni vjeruju da su Srbi i Hrvati u Bosni stariji i od ameba. :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#191 Re: Ustavne promjene u BiH

blackepeace wrote:

Bosanci su uvjek bili i ostali Bosanci u dusi, samo su drugi mjenjali identitet kao "godisnja doba"(a papir trpi da se svasta pise pa i d..e brise) i jos nametali i drugima da ih silom mjenjaju. :bih:
Geronimo81

#192 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Geronimo81 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Geronimo81 wrote:
Geronimo81 wrote: Sefe jesi ti citao o narodnim preporodima? Pokusaj narodnog preporoda u Bosni od strane Jukića kojeg je Omer-paša Latas prognao iz BiH. Zakasnio si 100 g i sada su sanse za to jedno 0.1 % jer srbi,hrvati,bosnjaci nece dopustiti da se iz ustava izbace imena njihovih naroda.
narodni preporodi nisu mlijeko da imaju vrijeme kada se mogu pokvariti pa da narod izgubi zbog toga pravo na svoju afirmaciju i ponovni procvat potisnute kulture i naroda kao takvog...sto se tice gospode "konstitutivnih" nemoraju se odreci nicega ali moraju prepoznati kao konstitutivne Bosance i jednake sebi jer je ocito da izmedju onih 50% sto ne glasa ima dobar broj onih koji sebe nevide u danasnjim torovima i njihovim politikama...a za latasa, ne samo da je protjerao sve sto moze da bude i malo bosansko nego je baraba pobila preko 2500 bosanskih pametnih glava od cega se do danas nismo oporavili...
Naravno da nije ali za preporod treba vođa kojeg naravno nema.Nakon protjerivanja Jukića od strane turaka i jednog dijela domaći istomisljenika propala je ideja o ujedinjenju naroda u BiH nakon 50 g katolici i pravoslavci u BiH su se okrenuli hrvatskom i srbijanskom preporodu .Muslimani su imali 93 g preporod na Bosnjackom saboru i postali su Bosnjaci.Tesko dace sa abraka dabraka preko noci netko da zaboravi da je Bosnjak,hrvat,srbin.Mozda je najpametnije da se uz ime naroda doda "Bosanskohercegovački" mislim da bi to svi prihvatili ja prvi bih.Ili da se doda Bosanac uz ta tri naroda ja nemam nista protiv.
Yupeeeee! Neka si bar priznao da su do tada bili samo katolici i pravoslavci u Bosni. :thumbup: :dance: :bih:

Al' ce te sada VS i VH poklopiti jer oni vjeruju da su Srbi i Hrvati u Bosni stariji i od ameba. :D[/quote]Pa sta bi bili nacionalni preporodi su bili 18/19 st .preporod u Bosni nije prosao radi turaka i ostatak se pronasao u HR i SR.Ko god je ucio nacionalne preporode zna to.Hr i BiH vladari su vladali jedni drugima a i kulin ban je porijeklom iz slavonije pa oni koji povrinski to procita to tvrdi.Bihac i krajina i jesu hrvatski dijelovi koje je Turska oduzela al to je vec duboka povjest.
essex

#193 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

trijumf wrote:
Ljuban wrote:
essex wrote:
zavrzlama, ustavne promijene i jesu da se pobjegne iz ove mrtve tacke koju je postavio dayton samo kao polaznu osnovu za mir. regionalizacija drzave zajedno sa ustavnim promjenama trebaju da anuliraju samu polaznu tacku jer je samo to, polazna tacka da se zaustavi rat i nista vise. nova regionalizacija treba da izbrise entitete kao polazne tacke u regionalizaciji jer u protivnom priznaje rezultate rata i genocida kroz bosnu. novi paketski amandman nikako nesmije da bude nastavak annex4 nego jedino sljedeci amandman na ustav R BiH jer je i annex 4 samo polazna tacka i nista vise, polazna tacka za potpisivanje mira (inace, mirovni ugovori nesmiju imati u sebi ustave, pa ti sad sam procijeni i valjanost tog ustava)...ovo je jedini normalan put, priznanje i zadrzavanje na annex4 i entitetima je negiranje bosne same kao drzave...
Izgleda da nije tako jer već 14 godina ne postoji Republika BiH niti ustav te republike.
A RS jos malo punoljetna. Ko bi tu sada mogao nesto mijenjati? Minhenska?
ne, 89. Haska Specijalna sa Jadovanom na celu a kada uhvate njegovog djenerala i on ce se pridruziti ovoj Speciajalnoj Jedinici Bosanske Armije... :D
a za ljubana, procitaj medjunarodno pravo, mirovni dogovori nesmiju sadrzavati ustave...sta sada mislis koji je ustav vazeci, bez obzira sto se annex 4 implementira? eto k'o ljubanu ti dajem tri puta da pogadjas...
Last edited by essex on 05/09/2009 03:21, edited 1 time in total.
essex

#194 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Geronimo81 wrote:Mislim da se za to nemozes izboriti bez političara .
geronimo, dovoljna je NVO koja ce koordinirati sve jer politicari moraju postovati povelju o ljudskim pravima...proslo je vrijeme da su politicari potrebni i nedodirljivi, to samo kod nas se jos odrzava jer tako kontrolisu narod...kada narod shvati da su majmuni odgovorni njima kao narodu a ne da su nedohvatljivi padat ce politicari za kihanje a ne pokrivanje lica maramicom na javnim mjestima, samo polako...treba narod samo da uzme i cita sve evropske i svjetske povelje i konvencije modernog drustva...
essex

#195 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

blackepeace wrote:
essex wrote:
blackepeace wrote:
Zašto te je to pitala ? Mene niko nikad nije pitao za nacionalnost.
Dam ruku u vatru da izmišljaš.
A i ako ti je to rekla, rekla ti je jer je kontala da si nepismen jer dosta ljudi mješa Bosanac i Bošnjak pa je hjela da ti pomogne. Da si insistirao na tome da si Bosanac ne bi te mogla upisati drugačije.
Živi bili pa vidili koliko će vas biti na popisu 2011. a ako vam neko zabrani da se izjasnite kako hoćete ja ću prvi izaći na demonstracije sa vama ali vas NEMA. Ima vas ko i ovih što svako malo organizuju neke proteste a dođe 10 ljudi.
hos' jekoderma? eto, ona polupismena misli da sam ja nepismen i ja kao nepismen je ispravljam a ona u duhu polupismenosti nastavlja svoju tradiciju...o broju...o tom po tom...
Agic Nurija

#196 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Agic Nurija »

zavrzlama wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Dokle se federalne jedinice smatraju pogubne a unitarna Bosna jedino riješenje dotle nema Bosne,
i zbog toga će ustavne promjene prije svega odlučiti o tome hoće li BiH opstati kao država ili
će postati "palestina" zbog nepomirljivih stavova. Svi smo mi odgovorni za takvo stanje a tko je
protiv dogovaranja trenutno to zaključimo sami, a tko je konstantno to također možemo zaključiti.
nece biti unitarna...ali nece biti ni federalna..rahat patnja...po tebi federalne jedinice mogu biti unitarne i vlasnistva samo jednog naroda..a nedaj boze da cijela BIH bude zajednicka drzava svih...nece moci gos'n @burowse..nema federalnih jednica jer ti koji ih zele nisu dobronamjerni jer ih zele radi ustavne potpore da bi lakse izvrsili secesiju...onda kad se BIH uspostavi sa potrebnim institucijama da se ustavno,vojno i policijski moze odbraniti od secesionizma ..onda ce se praviti i federalne jedinice..dotle cemo se malo u rahatluku patiti :D ..ne mogu se u ovako slaboj BIH napraviti jake jednonacionalne federalne jedinice pa sa tih osnova pravit normalna BIH..prvo normalna BIH a poslije federalne jedinice te normalne BIH...samo tad zagovaraci federalnih jedinica nece iste ni traziti....valjda si shvatio sad na cemu smo ;-)
Kada nestane sufiksa "Hercegovina" iz naziva države, otvoriće se regeneracija bosančenja državnog stanovništva (nacionalizacija). Dajtonski ugovor je jedno kriminalno djelo međunarodne zajednice, kojim se pokazuje pravo lice centara moči (zla i zločina) i to se ne odnosi samo na Bosnu. Napravite malu hronologiju ili mapu svjetskih žarišta nereda, bezakonja, ratovanja, pljačkanja, progona ... pa će vam biti jasno ko i od kada stoji iza svega toga i zašto je to sve tako "nerješivo" političko pitanje. Raspravljati o uređenju države sa onima koji istu tu državu, ne samo teoretski negiraju, več je i praktično nastoje srušiti, što vanjskim, što unutrašnjim manipulacijama i što je najtragičnije, ne za vlastiti, več za račun nekih "matičnih država". Zato, reforma da, ali samo BOSANSKOG USTAVA ili Ustava bosanskog naroda! Opstanak bilo kakve srpske ili hrvatske forme u bosanskim državnim aktima je samo prolongiranje patnje bosanskog čovjeka i predvidivost slijedećeg masakra, pokolja i genocida nad bosanskim narodom! Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, Bosanci u Bosnu i MIRNA BOSNA!
Ima Bosne_Bice Bosne

#197 Re: Ustavne promjene u BiH

......
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 05/09/2009 06:46, edited 1 time in total.
Ima Bosne_Bice Bosne

#198 Re: Ustavne promjene u BiH

Geronimo81 wrote: Naravno da nije ali za preporod treba vođa kojeg naravno nema.Nakon protjerivanja Jukića od strane turaka i jednog dijela domaći istomisljenika propala je ideja o ujedinjenju naroda u BiH nakon 50 g katolici i pravoslavci u BiH su se okrenuli hrvatskom i srbijanskom preporodu .Muslimani su imali 93 g preporod na Bosnjackom saboru i postali su Bosnjaci.Tesko dace sa abraka dabraka preko noci netko da zaboravi da je Bosnjak,hrvat,srbin.Mozda je najpametnije da se uz ime naroda doda "Bosanskohercegovački" mislim da bi to svi prihvatili ja prvi bih.Ili da se doda Bosanac uz ta tri naroda ja nemam nista protiv.

Al' ce te sada VS i VH poklopiti jer oni vjeruju da su Srbi i Hrvati u Bosni stariji i od ameba. :D[/quote]

Pa sta bi bili nacionalni preporodi su bili 18/19 st .preporod u Bosni nije prosao radi turaka i ostatak se pronasao u HR i SR.Ko god je ucio nacionalne preporode zna to.Hr i BiH vladari su vladali jedni drugima a i kulin ban je porijeklom iz slavonije pa oni koji povrinski to procita to tvrdi.Bihac i krajina i jesu hrvatski dijelovi koje je Turska oduzela al to je vec duboka povjest.[/quote]

1.Pa, misa mu, moglo je biti da su se zvali Bosnjani ili ti bas ne citas istoriju/historiju. :-)

2.Ako je Slavonija rodna gruda Kulina Bana, znaci da je i Slavonija bila dio Bosne, a nesto kasnije je Hrvatska ili netko drugi preoteo. :P
Geronimo81

#199 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Geronimo81 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Geronimo81 wrote: Naravno da nije ali za preporod treba vođa kojeg naravno nema.Nakon protjerivanja Jukića od strane turaka i jednog dijela domaći istomisljenika propala je ideja o ujedinjenju naroda u BiH nakon 50 g katolici i pravoslavci u BiH su se okrenuli hrvatskom i srbijanskom preporodu .Muslimani su imali 93 g preporod na Bosnjackom saboru i postali su Bosnjaci.Tesko dace sa abraka dabraka preko noci netko da zaboravi da je Bosnjak,hrvat,srbin.Mozda je najpametnije da se uz ime naroda doda "Bosanskohercegovački" mislim da bi to svi prihvatili ja prvi bih.Ili da se doda Bosanac uz ta tri naroda ja nemam nista protiv.

Al' ce te sada VS i VH poklopiti jer oni vjeruju da su Srbi i Hrvati u Bosni stariji i od ameba. :D
Pa sta bi bili nacionalni preporodi su bili 18/19 st .preporod u Bosni nije prosao radi turaka i ostatak se pronasao u HR i SR.Ko god je ucio nacionalne preporode zna to.Hr i BiH vladari su vladali jedni drugima a i kulin ban je porijeklom iz slavonije pa oni koji povrinski to procita to tvrdi.Bihac i krajina i jesu hrvatski dijelovi koje je Turska oduzela al to je vec duboka povjest.[/quote]

1.Pa, misa mu, moglo je biti da su se zvali Bosnjani ili ti bas ne citas istoriju/historiju. :-)

2.Ako je Slavonija rodna gruda Kulina Bana, znaci da je i Slavonija bila dio Bosne, a nesto kasnije je Hrvatska ili netko drugi preoteo. :P[/quote]

Pogresno si me svatio on je bio bosnjanin i tako se prestavljao a porijeklom je iz Slavonije i jedan od najplemenitiji vladara .Imas dosta mapa od europskog atlasa i knjiga na selekciji historija/povjest pa vidi jel bila bosna.vratimo se na temu da ne spamam vise.
Geronimo81

#200 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Geronimo81 »

Agic Nurija wrote:
zavrzlama wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Dokle se federalne jedinice smatraju pogubne a unitarna Bosna jedino riješenje dotle nema Bosne,
i zbog toga će ustavne promjene prije svega odlučiti o tome hoće li BiH opstati kao država ili
će postati "palestina" zbog nepomirljivih stavova. Svi smo mi odgovorni za takvo stanje a tko je
protiv dogovaranja trenutno to zaključimo sami, a tko je konstantno to također možemo zaključiti.
nece biti unitarna...ali nece biti ni federalna..rahat patnja...po tebi federalne jedinice mogu biti unitarne i vlasnistva samo jednog naroda..a nedaj boze da cijela BIH bude zajednicka drzava svih...nece moci gos'n @burowse..nema federalnih jednica jer ti koji ih zele nisu dobronamjerni jer ih zele radi ustavne potpore da bi lakse izvrsili secesiju...onda kad se BIH uspostavi sa potrebnim institucijama da se ustavno,vojno i policijski moze odbraniti od secesionizma ..onda ce se praviti i federalne jedinice..dotle cemo se malo u rahatluku patiti :D ..ne mogu se u ovako slaboj BIH napraviti jake jednonacionalne federalne jedinice pa sa tih osnova pravit normalna BIH..prvo normalna BIH a poslije federalne jedinice te normalne BIH...samo tad zagovaraci federalnih jedinica nece iste ni traziti....valjda si shvatio sad na cemu smo ;-)
Kada nestane sufiksa "Hercegovina" iz naziva države, otvoriće se regeneracija bosančenja državnog stanovništva (nacionalizacija). Dajtonski ugovor je jedno kriminalno djelo međunarodne zajednice, kojim se pokazuje pravo lice centara moči (zla i zločina) i to se ne odnosi samo na Bosnu. Napravite malu hronologiju ili mapu svjetskih žarišta nereda, bezakonja, ratovanja, pljačkanja, progona ... pa će vam biti jasno ko i od kada stoji iza svega toga i zašto je to sve tako "nerješivo" političko pitanje. Raspravljati o uređenju države sa onima koji istu tu državu, ne samo teoretski negiraju, več je i praktično nastoje srušiti, što vanjskim, što unutrašnjim manipulacijama i što je najtragičnije, ne za vlastiti, več za račun nekih "matičnih država". Zato, reforma da, ali samo BOSANSKOG USTAVA ili Ustava bosanskog naroda! Opstanak bilo kakve srpske ili hrvatske forme u bosanskim državnim aktima je samo prolongiranje patnje bosanskog čovjeka i predvidivost slijedećeg masakra, pokolja i genocida nad bosanskim narodom! Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, Bosanci u Bosnu i MIRNA BOSNA!
I onda je svizac zamotao cokoladu :lol:
Post Reply