Ustavne promjene u BiH

Post Reply

Uredjenje Bosne i Hercegovine ce biti ...?

Ukidanje RS i regionalizacija drzave.
70
57%
Federalizacija uz postojanje RS-a, FBiH i Hrvatskog kantona, ali uz bitno smanjenu administraciju.
52
43%

Total votes: 122

popajic

#101 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by popajic »

@hadzofield
...Jedan od tvojih problema je sto ne mozes da se pomiris sa tim da smo mi bosnjaci-bosanci popusili u ovom ratu jer smo izgubili ustav rBiH voljom nasih politickih predstavnika tj. njihovim ne znanjem
Samo mi ovo para usi i mirise mi na amnestiranje istorijske ublehe i ovih "nasih"
Amnestiju apsolutno nisu zasluzili, jer zbog njihovog "neznanja"mi sada raspravljamo o ustavu i grcamo u ...ma, znas vec u cemu :x
nikola makijaveli

#102 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by nikola makijaveli »

Abacija wrote: U pravu si kad kazes da "prirodne regije" ne postoje. Sve i jedna politicka jedinica je stvorena od drustva i time je automatski vjestacka (neprirodna). Ali gubis tlo pod nogama kad pominjes Tihica za primjer (i njegovu podjelu) jer interesantno je kako Tihiceva podjela odgovara Dodiku. Samo Dodik to ne zeli da prizna... ne jos...
Iskreno ja jedino Tihicev prijedlog regionalizacije posmatram kao ozbiljan jer ostali prijedlozi dolaze od nekih sitnih partija i neformalnih grupa gradjana cija rjec se ne cuje na Balkanu koji samo silu razumije. Ne vjerujem da Dodiku odgovara Tihiceva regionalizacija. Totalno je neprirodno da mu odgovara. Razmisli, imas apsolutnu moc na monoetnickom kompaktnom entitetu koji pokriva teritoriju od 49% drzavne teritorije i onda to mjenjas za soluciju gdje se ta teritorija djeli u 2-3 teritorijalne jedinice u kojima imas snaznu opoziciju i pritisak drugog naroda koji je neprijateljski raspolozen prema tebi. Uz to mozes da budes nekrunisani kralj samo jedne jedinice. Ma jok, niko pametan to ne bi trampio. Tako politika ne funkcionise. Nema ni jedan jedini razlog da to prihvati.

Dodiku najvise odgovara upravo ovakva podjela moci i teritorija. Ako tome dodas stalno ugrozavanje RS od strane Bosnjackih politicara situacija se namjesta skoro na savrsenu poziciju. Imas mogucnost da zarad odbrane vitalnih nacionalnih interesa raspirujes nacionalizam u cijoj zavjetrini mozes da vladas apsolutisticki i da radis sta pozelis. Svako ko se usprotivi mozes da ga ucutkas prosto-prosirenom recenicom "nije sad vrijeme za nase sukobe vidis da smo ugrozeni". Ta logicka petlja je bila osnov komunizma i pokazala se kao jako efikasna poluga vlasti. Drzis narod u stalnoj opasnosti i paranoji a usput dok oni gledaju prema neprijatelju tebi se otvaraju nevidjene mogucnosti i samo je stvar koliko visoko zasuces rukave, toliko ces i da zagrabis.

Uz to pogresno je positovjecivati Dodikov interes sa interesom Srpskog naroda. Dodik jako dobro uspjeva da uklopi ova dva interesa ali sustinski se razlikuju. Dodik, kao i svaki vladar opijen sopstvenim mocima, zeli da vlada sto potpunije i sto duze i to mu je jedini interes. Srpski narod kao i svaki drugi narod zeli da zivi sretno, sigurno i bogato. Trenutno su ugrozeni nasrtajima da se ukine RS koju smatraju jedinom branom od popularne traktorijade i bore se za njen opstanak. Dodik to zna pa i sam ide u tom smjeru. Onog trena kad skrene sa tog smjera Dodik je proslost. To moze da se desi za 5 minuta ili 50 godina, sve je do njega kako se ponasa. Jedno sigurno znam, Srbi ne prastaju vladaru izdaju, radije mu oproste kradju i marifetluke nego izdaju. Ako do nje dodje obicno padne dosta krvi u medjusrpskim razracunavanjima.

Sto se tice ovih regija u svjetlu Srpskih a ne Dodikovih interesa, hm, moze se razgovarati, sve zavisi sta se stavi na sto. Ja sam umjereni optimista jer Bosnjacima ne odgovara propadanje BiH koje je na sceni. Srbima ne odgovara natezanje sa Bosnjacima do sudnjeg dana. Mozda neko pametan sjedne pa napravi nesto sto je koliko toliko prihvatljivo svima. Ako ne napravi, boze moj, slobodni pad se nastavlja sa jednim jedinim mogucim ishodom. A to je "poljubicemo patos kad tad". To nisam ja izmislio nego Isak Njutn, on je otkrio gravitaciju.
BaileyS

#103 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by BaileyS »

Lincoln-Burrows wrote:
Ne bih puno ulazio u ovo tvoje prebrojavanje, jer rat je uvelike promjenio sliku u svim općinama, a na ljudima je da se vraćaju ako mogu i žele,
evo ja sam se vratio. A ovo za jajce da su mu se priključile općine iz Kotor Varoša nije točno, jer to je druga općina Dobretići.
I konačno ono što me vrijeđa u tvom postu, ne želim ja ništa na poklon, ovo je moja država i ono što tražim mi i pripada,
ne oduzimam ja nikome drugome pravo da također uživaju sva prava koja im pripadaju.
Drzava je tvoja i pripada ti koliko i ostalim ali te ne sljeduje nikakav ekskluzivni hrvatski etnicki prostor jer takav u BiH ne postoji, izuzev zapadne Hercegovine kojom se svakako ne bi zadovoljili. Ono sto ti ja govorim je da postoji Vasingtonski i Dejtonski sporazum i tamo nema nikakvog treceg entiteta. Da bi se taj entitet napravio po zelji dijela Hrvata u BiH Bosnjaci bi se trebali puno toga odreci ni za sta.

Dakle rat jeste napravio to da su Mostar i Stolac postali gradovi sa hrvatskom vecinom ali Bosnjaci imaju utjehu u tome da su ti gradovi i dalje dio istog entiteta u kojem je i Sarajevo. Valjda ti je sad jasnije zasto nikom ne pada na pamet da se dobrovoljno odrice bilo cega sto je medjudrzavnim ugovorima zajamceno a da sa druge strane dobije od sake do lakta. Znaci ja ne vidim nikakav deal u ovakvim hrvatskim prijedlozima vec samo spisak nerealnih zelja u stilu dajte vi nama pa ce nam svima biti bolje.
MuaDib

#104 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by MuaDib »

mark II wrote:
Ti zaboravljaš da je na referendumu o nezavisnosti brutalno ignorisana volja srpskog naroda u BiH. A takva politika je samo dala krila SDS-ovim fašistima da počine genocid. Ja ne krivim bošnjački narod, već bošnjačke političare za to, koji su vjerovali u šuplja bjelosvejtska obećanja. SDA je isključivo radi svojih političkih ciljeva, stvaranja unitarne Bosne, pod krinkom multietničnosti sjebala Bosnu za sva vremena. Srbi je danas ne vole jer je smatraju nametnutom, a Hrvati žale samo u konfederaciji sa Hrvatskom. I što je najgore u jeku rata bošnjačka politika je prihvatila podjelu kao rješenje BiH, ali to do kraja nije provedeno samo zbog straha SAD od muslimanskog entiteta, kasnije državice u srcu Evrope. I na kraju je priznala genocid na 49% teritorije BiH, a kada se to uradi unutar OUN-a nema više pomoći. I još nešto RS se ni po kom osnovu ne može odvojiti od BiH, jer to bi dovelo u pitanje Daytonsku strukturu BiH, a samim time i RS. A populistička politika samo koristi ocjepljenje RS, da bi došla na vlast i držala srpski narod u stanju napetosti, iako je neupitna autonomija RS u okviru BiH, sve dok to građani RS-a ne odluče drugačije. Mi trebamo odustati od naivne politikčke misli zvana ukidanje RS, ali tražiti punu demokratizaciju RS, stabilizaciju države BiH i njenih institucija, kažnjavanje ratnih zločina i usvajanje zakona o repatrijaciji koja će zamjeniti neuspio proces povratka.
Nemoj koristiti krupne riječi poput "brutalno", jer ni to ti neće pomoći da opravdaš genocid kojeg ste počinili. Zar je Bosna trebala ostati u sklopu Srbije nakon što je ova počela sa krvavim pirom u Hrvatskoj, to su gluposti. Ništa, ali ništa ne opravdava genocid, kojeg ste počinili. Kada je riječ o SDA, tu se slažem sa tobom, u potpunosti - ako je neko promovirao i doprinijeo stvaranju PC-a ovakav kakav danas jeste, ako je pokušao relativizirati i ublažiti osudu genocida, onda je to Alija Izetbegović i SDA. Nije uspio u tome, ali jeste produžio agoniju Bošnjaka. RS pod ovim imenom mora biti ukinuta, jer ostanak genocidne etnije je samo prelazni korak nakon kojeg ćete vi nastaviti sa ratnim ciljevima. Ne znam koga još možete prevariti sa ovom šupljom pričom.
Kao prvo tvoje aludiranje na moju nacionalnost odraz je tvog primitivizma, jer sam ja veći Bosanac, nego što češ ti ikada biti. Bošnjaci nažalost nisu vidjeli da se protiv dogovora u Karađorđevu, Tuđmana i Miloševića ne bori srednjim putem, jer to znači rat, i to rat na dva fronta. Ne zaboravi da je režim u hrvatskoj na čelu s Tuđmanom bio antisrpski, i da je pobuna Srba u Hrvatskoj bila legitimna, nakon jednostranog izbacivanje Srba iz Ustava RH. U takvim okolnostima umjesto da poslušaju Muhameda Filipovića i potpiše sporazum sa Miloševićem, o ostanku u Jugoslaviji, očuvanju tadašnjeg statusa BiH unutar federacije, priznanju bošnjačkog nacionalnog imena i neučestvovanju građana BiH u ratu protiv RH, Alija je poslušao bjelosvjetska obačanja da ide u nezavisnost, koju će oni štititi. A svi mi znamo kako su nas štitili embargom.
Srpski nacionalisti su bili ovisni o Miloševiću, kojem nije odgovarao još jedan rat, tako da bi Karadžić sve dogovore bez pogovora prihvatio. Međutim ignoriranjem predstavnika srpskog naroda kod odluke o referendumu, dovelo je do osječaja straha od majorizacije, što su vješto iskoristili srpski nacionalisti. Oni su to predstavili Srbima kao objavu rata, kao "drugu izdaju poturica", kao "obnovu NDH i genocida nad Srbima", iako to nije bilo baš tako. A Biljana Plavšić ti je po tom pitanju rekla istinu: "Od silnog straha da ne postanemo žrtve novog terora, postali smo zločinci". Nažalost to je dovoljno bilo da se krene u rat, koji je Milošević podržao isključivo da bi ostao na vlasti. Rat je bio ne trebam napominjat agresivan, brutalan, krvav s obiljem uzločina, uključujući i genocid širom BiH. S druge strane NDH-azija se iz Hrvatske, počela prenositi u mjesta s hrvatskom većinom u BiH počela polako prenositi. A što je najgore rasističke zakone NDH, od kojih su Srbi zazirali, Bošnjaci su osjetili na svojoj koži za vrijeme tzv. Herceg-Bosne ili bosanske NDH. U tzv. RS je cilj bio stvoriti srpsku državu svim sredstvima uključujući genocid, ubistva, etničko čišćenje, protjerivanje, silovanje i ostale zločinačke metode. A sve kako su govorili "u stvaranju srpskog etničkog prostora, jer tobože ne žele s nama, ne želimo ni mi s njima, a na osnovu zemljišnog posjeda pripada nam 66% teritorije bivše BiH". Patriotske snage su se uspjele tome suprostaviti oko većih gradova i zaštititi legalnu vlast, koju je jedinu priznao UN. Međutim bošnjačka peta kolona je nakon godinu dana teške i mukotrpne borbe izdala patriotske snage, okrenuvši se stvaranju bošnjačka državice, ali ne genocidom, već mentalnim ratom protiv preostalih Srba i Hrvata lojalnih RBiH, koji su navećim djelom ili otišli vani ili prešli na onu stranu. U jeku rata dakle izdali su državu, Republiku Bosnu i Hercegovinu, ARBiH koju su napravili muslimanskom vojskom i stvorili preduslove za podjelu države. Međutim SAD isključivo zbog straha od muslimanskog entiteta, koji lako može postati islamska država u srcu Evrope, natjerali Tuđmana i bh Hrvate, da pristanu na formiranje Federaciju Bosne i Hercegovine, na taritorijama sa većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom. Samim tim činom započela je legalizaci RS-a. MZ kako bi našla rješenje, dala je visoku autonomiju Srbima kroz RS, kako bi spriječila majorizaciju Srba, koju su navodili kao uzrok rata. Očuvala je državnost BiH i njene međunarodne granice, što je bio glavni cilj kako patriotskih snaga (koje su izdate), tako i Bošnjačkog naroda. Dok su Hrvati dobili neki vid autonomije kroz kantone. To su bolni kompromisi, koji se bez obzira na sve moraju poštovati. Kasno je raspravljati jeli moglo drugačije, ali ti očito ne razumiješ genezu problema. I sve ustavne promjene će biti instutucionalne, a ne strukturalne, upravo zbog održanja postignute ravnoteže.
blackepeace

#105 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

MuaDib, to sve znamo, priča ispričana po 100ti put. Ali sta ćemo danas ?

Ako u RS živi 10% ukupne Bošnjačke populacije i 10% Hrvatske a u FBiH živi 90% Bošnjačke polulacije i 90% Hrvatske. Šta bi trebao biti prioritet Bošnjačke i Hrvatske politike ?
RS ne gubi vrijeme na takve stvari i 90% Srba koji žive u RS nisu taoci zbog 10% Srba koji žive u FBiH.
Zašto se ne uradi ukrupnjivanje kantona ? Bar to nikome ne smeta a pojeftinjuje entitet.
Nedavno je bila inicijativa da se Bosansko-podrinjski kanton spoji sa Sarajevskim ali niko nije stao iza te inicijative.
To su peticije koje se trebaju potpisivati a ne nerealne peticije koje služe samo zato da bi se potvrdila njihova nerealnost.
oksigen

#106 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by oksigen »

essex wrote:
Tomislav MO wrote:
Silkwood wrote: Vladu uvijek čine pobjednička flamanska i pobjednička valonska stranka. Višeetničke stranke ne postoje, kao ni u BiH.
Preglasavanje i neuvažavanje interesa jedne grupe bi značilo trenutni raspad Belgijske države.
E da, čitao sam prije nekog vremena intervju nekog belgijskog političara u kome je objašnjavao funkcioniranje Belgije.

I onda mu novinar neki Bosanac :lol: , počne sugerirati :lol: da je takav ustroj Belgije preskup, da bi bilo puno efikasnije to pojednostaviti :-) , tražeći valjda paralelu sa BiH, pa jeste li svi Belgijanci :run:

Prekinu ga pajdo, da citiram po sjećanju: "da, ali da smo to uradili Belgija sada ne bi postojala... " :bih:

Čudno kako negdje ima pametnih ljudi :thumbup: , svaka čast, valjda je do obrazovanja. :roll:
covjek je pametan jer jasno je da se nemoze porediti bosna sa belgijom. belgija je sa svojim nastankom uvijek imala tri susjedne drzave kao svoje narode pa je sa time i sebe korigovola. bosanac koji je pokusao da pojednostavi problem je isao jednostavnom bosanskom racunicom da bosanci nisu nastali ot srba, turaka i hrvata nego da su se vjerski podijelili i preuzeli odgovarajuce (ne)narodne predznake, ono sto nikada do posljednjih 100 godina nisu bili to su postali. i sada na osnovu toga porediti belgiju sa bosnom je maloumno i neobrazovano a jos pri tome izigravati obrazovanost je cisto prljavo i sranje kroz gusto granje...
Belgiju sam u ovoj temi prvi spomenuo ja, i na neki nacin se osjecam prozvanim, u ovom essexovom komentaru , pa ...
Prvo..Belgiju sam uzeo za primjer zato sto je multietnicka , ekonomski jaka, clanica je EU od samih pocetaka iste i na neki nacin ''gura'', bez obzira na probleme koji joj se s vremena na vrjeme desavaju.I sve ih nekako rjesava, trazeci rjesenja hladne glave, i sa mnogo manje dramatike.

Drugo...Ostaje mi nejasno ,(a nekako mi se cini, da u komentaru nedostaju pojedini zarezi i velika slova, sto bi svakako pomoglo)..'bosanac koji je pokusao da pojednostavi problem je isao jednostavnom bosanskom racunicom da bosanci nisu nastali ot srba, turaka i hrvata nego da su se vjerski podijelili i preuzeli odgovarajuce (ne)narodne predznake, ono sto nikada do posljednjih 100 godina nisu bili to su postali '' ?! Mislim essex, da si malo previse samouvjeren .

I trece ...Ne mislim da sam genije ako kazem , ako se u Bosni i Hercegovini, u ustavne promejene udje ,po sistemu '' ko ce koga izvarat''.. nista nece biti rjeseno, uredjeno i agonija i BiH i nas u njoj, se nastavlja . To nikom dobra nece donijeti,.Al' nikom.
MuaDib

#107 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by MuaDib »

blackepeace wrote:MuaDib, to sve znamo, priča ispričana po 100ti put. Ali sta ćemo danas ?

Ako u RS živi 10% ukupne Bošnjačke populacije i 10% Hrvatske a u FBiH živi 90% Bošnjačke polulacije i 90% Hrvatske. Šta bi trebao biti prioritet Bošnjačke i Hrvatske politike ?
RS ne gubi vrijeme na takve stvari i 90% Srba koji žive u RS nisu taoci zbog 10% Srba koji žive u FBiH.
Zašto se ne uradi ukrupnjivanje kantona ? Bar to nikome ne smeta a pojeftinjuje entitet.
Nedavno je bila inicijativa da se Bosansko-podrinjski kanton spoji sa Sarajevskim ali niko nije stao iza te inicijative.
To su peticije koje se trebaju potpisivati a ne nerealne peticije koje služe samo zato da bi se potvrdila njihova nerealnost.

Ja sam također dao odgovor na sve to ali nije zgoreg ponoviti:

1. Na državnom niovu usvojiti aprilski paket, uz jasnije definisanje entitetskog glasanja i vitalnog nacionalnog interesa.
2. Pokušati proširiti taj paket tako da se mogu osnovati državna ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine, ministarstvo za evropske integracije, ministarstvo razvoja i tehnologije, ministarstvo za ekonomsku i socijalnu koordinaciju, te ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
3. U Federaciji usvojiti novi Ustav, jasno razgraničiti nadležnosti tri nivo vlasti federalnog i kantonalnog, te lokalnog, a što je državno izbaciti iz Ustava i što je najbitnije smanjiti broj kantona na 5, sa najviše 30 % nadležnosti, koje pripadaju entitetu Federaciji. Evo ti mapa u postu:

Image

4. Tražiti provođenje punog kažnjavanja ratnih zločina, te odvojiti sud i tužilaštvo za ratne zločine od Suda BiH, pored Suda BiH treba tražiti i formiranje Vrhovnog suda BiH.
5. Uz pomoć međunarodnih prijatelja vršiti i potpomagati demokratizaciju u RS, zahtjevati puno poštovanje Ustava BiH, a posebno konstitutivnosti.
6. Pokazati visoku kooperativnost s EU, kako bi probosanske, a ne prorepubličkosrpske snage bile jače u Briselu.
Last edited by MuaDib on 03/09/2009 23:45, edited 1 time in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#108 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Ocito je da tri kostitutivna ………, ma da nekazem i ne naljutim nekoga, nikada nece postici dogovor. Pitanje svih pitanja je zasto se ne pitaju "OSTALI" kakvu drzavu i ustav oni zele. Kad kazem 'OSTALI" ne mislim samo na nacionalne manjine ili narodnosti (Romi, Jevreji, Bosanci i ini) unutar BiH, vec i na Bosnjake, Hrvate i Srbe, koji su ovakvim ustrojstvom OSTALI van nacionalnih torova, dakle na Srbe u F BiH i Bosnjake i Hrvate u RS-u. Oni su najvise ugrozeni ovakvom podjelom i njih bi se trebalo pitati kakvo ustrojstvo i ustav oni zele.
Vjerujem da bi ukupan broj "OSTALIH" u BiH mogao postati i relativna vecina. Steta je da nema subjekta koji bi okupio i ujedinio sve “OSTALE” da se i njihov glas cuje. Taj "subjekt" bi svakako promjenio sadasnji politicki mozaik pomrsivsi racune “konstitutivnim”, i stvari bi vjerovatno krenule sa mrtve tacke. Na bolje, svakako. :)
popajic

#109 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by popajic »

Podijeliste li je vise, majke vam ???
ne vjerujem svojim ocima: vade se mape, kroji, precrtava...
Kao da ce neko pitati i konstitutivne i one ostale kad je budu dalje cerecili !
Ne sjecam se da nas je iko ista pitao ni kad je jaranski prepolivise, mada je gro boraca Armije Republike BIH bio za jedinstvenu BIH.Oni sto su stradali ne mogu ni vidjeti u sta se ta njihova borba pretvorila, ove prezivjele ne sisa niko ni za suhu sljivu.
Konstitutivni faktori presretni sto nesto znace na papiru, "ostali" posmatraju iz prikrajka kao da to nije i njihova drzava, a vladajuca mafija se zajednickim snagama priprema na zavrsni udarac.
Ja, kako je cerupate...I Slobo i Njofra i Alija bi bili ponosni da sve ovo mogu citati ! :shock:
blackepeace

#110 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

MuaDib wrote:Ja sam također dao odgovor na sve to ali nije zgoreg ponoviti:

1. Na državnom niovu usvojiti aprilski paket, uz jasnije definisanje entitetskog glasanja i vitalnog nacionalnog interesa.
2. Pokušati proširiti taj paket tako da se mogu osnovati državna ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine, ministarstvo za evropske integracije, ministarstvo razvoja i tehnologije, ministarstvo za ekonomsku i socijalnu koordinaciju, te ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
3. U Federaciji usvojiti novi Ustav, jasno razgraničiti nadležnosti tri nivo vlasti federalnog i kantonalnog, te lokalnog, a što je državno izbaciti iz Ustava i što je najbitnije smanjiti broj kantona na 5, sa najviše 30 % nadležnosti, koje pripadaju entitetu Federaciji. Evo ti mapa u postu:

Image

4. Tražiti provođenje punog kažnjavanja ratnih zločina, te odvojiti sud i tužilaštvo za ratne zločine od Suda BiH, pored Suda BiH treba tražiti i formiranje Vrhovnog suda BiH.
5. Uz pomoć međunarodnih prijatelja vršiti i potpomagati demokratizaciju u RS, zahtjevati puno poštovanje Ustava BiH, a posebno konstitutivnosti.
6. Pokazati visoku kooperativnost s EU, kako bi probosanske, a ne prorepubličkosrpske snage bile jače u Briselu.
To što ti pišeš je novo djeljenje i petljanje RS u cijelu priču, što garantuje dugo šupljiranje i na kraju propast.
Treba uraditi minimalnu stvar koja bi puno rasteretila administraciju. Jednostavno spojiti kantone.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Datoteka:K ... govine.PNG
8+10
7+6
5+9+4+3
2 i 1 mogu ostati
To je 5 kantona, duplo manje. 2 sa Bošnjačkom većinom, 2 sa Hrvatskom i jedan mješoviti. Faktički stanje kakvo je danas samo duplo jeftinije, bar što se tiče kantonalne administracije.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#111 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by dr.gog »

essex wrote: i zato nam je ovako kako jeste jer se koristi i primjenjuje recept koji nema veze sa sastojcima koji od kojih je napravljena bosanska kuhinja...nesto kao da pravis grah a uzimas kolicine i mase za napraviti krempite...eto, prijatno :-)
:D :thumbup:
essex

#112 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

hadzofield wrote: A koji se recept koristi za uspotavljanje multietnicke drzave sa ovakvim sastojcima kakve imamo...
prvo, nije multietnicka nego multivjerska, drugo sastojci su bosanski i samo sa tim sastojcima se moze i raditi. sve drugo je negiranje tih bosanskih sastojaka i podredjivanja istih velikonebuloznim poitikama susjednih zemalja...
hadzofield wrote: Ne moze se druze multietnicka drzava praviti na principu " ja tebi nedam ovo, ja tebi nedam ono"
nazalost, shvatanja (citaj agiprop rad nacionalista susjednih zemalja) u posljednji 100 godina su od multivjerske zajednice napravili multietnicke (vec prije navedenom kradjom po vjerskoj osnovi) i trebat ce dosta vremena da ljudi shvate sta su nam napravili za njihove potrebe kroz sulude zelje i propagiranja u vlastitoj drzavi. to se jedino moze uraditi kroz negiranja ovo sto sam ti zaboldao, a sto znaci, ja tebi kao velikosrbinu nedam da propagiras srbonebuloze po bosni, ili ja tabi kao velikohrvatu nedozvoljavam price o hrvatskoj do drine, ili bosnjacke boelsnonebuloze da je u posljednjem ratu brat brata ubio ili da nam je turska mati...to su principi i shvatanja koja jedino mogu bosnu postaviti na zdrave noge, odricanje od ovih principa je samo velicanje svih velikonebuloznih projekata na stetu drzave bosne.
hadzofield wrote: Jedan od tvojih problema je sto ne mozes da se pomiris sa tim da smo mi bosnjaci-bosanci popusili u ovom ratu jer smo izgubili ustav rBiH voljom nasih politickih predstavnika tj. njihovim ne znanjem
Izgubili smo nekadasnje multietnicke gradove koji su danas jednonacionalni...
najlakse je pametovati izvan BiH, ako mislis da je BiH moguca kao normalna multietnicka drzava
a ne podjeljena na etnicke regije ili neke nove drzave onda se vrati u BiH idi u zvornik, stolac, visegrad, mostar
pa se uvjeri
...dalje, bosnjaci nisu bosanci, govoreci u danasnjim pogresnim shvatanjima bosnjastva.
nikada nisam mogao da dokucim frenkfencije na kojima ovakvi mozgovi primaju poruke i odasilju svoje misli u eter. covijek mu dodje u kucu, uzme pola kuce i on hladno kaze, "hebi ga, ja sam ga popusio...". to su frenkfencije koje su bliske samo onima koji nemaju svijest o pripadnosti drzavi i narodu nego samo svijest o svome kaputu koji i ako mu uzmu opet ce reci "dobro je, kosulja mi je jos uvijek na ledjima, treba nastaviti ziviti...". ili je drugi slucaj u pitanju koji je u svijetu poznat pod imenom kvislig, osoba koja ce izdati svoju zemlju zbog licnih interesa (stvaranje svog propalobegovata i slicno ili novcane nagrade, po mogucnosti oboje). koji god od ovih primjera je tvoj slucaj nije zdrav za emitovanje u eter, mozda i jeste ali samo ako se uzme kao los primjer i tako posluzi u dobre svrhe. ti pristaj na sve na sto te zivot navede, ja cu nastaviti da negiram ono sto me pogadja pa tako i tebe kao takvog kakav si samo koristiti kao los primjer u citavom ovom shvatanju naseg belaja...
essex

#113 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

MuaDib wrote:
mark II wrote:
Ti zaboravljaš da je na referendumu o nezavisnosti brutalno ignorisana volja srpskog naroda u BiH. A takva politika je samo dala krila SDS-ovim fašistima da počine genocid. Ja ne krivim bošnjački narod, već bošnjačke političare za to, koji su vjerovali u šuplja bjelosvejtska obećanja. SDA je isključivo radi svojih političkih ciljeva, stvaranja unitarne Bosne, pod krinkom multietničnosti sjebala Bosnu za sva vremena. Srbi je danas ne vole jer je smatraju nametnutom, a Hrvati žale samo u konfederaciji sa Hrvatskom. I što je najgore u jeku rata bošnjačka politika je prihvatila podjelu kao rješenje BiH, ali to do kraja nije provedeno samo zbog straha SAD od muslimanskog entiteta, kasnije državice u srcu Evrope. I na kraju je priznala genocid na 49% teritorije BiH, a kada se to uradi unutar OUN-a nema više pomoći. I još nešto RS se ni po kom osnovu ne može odvojiti od BiH, jer to bi dovelo u pitanje Daytonsku strukturu BiH, a samim time i RS. A populistička politika samo koristi ocjepljenje RS, da bi došla na vlast i držala srpski narod u stanju napetosti, iako je neupitna autonomija RS u okviru BiH, sve dok to građani RS-a ne odluče drugačije. Mi trebamo odustati od naivne politikčke misli zvana ukidanje RS, ali tražiti punu demokratizaciju RS, stabilizaciju države BiH i njenih institucija, kažnjavanje ratnih zločina i usvajanje zakona o repatrijaciji koja će zamjeniti neuspio proces povratka.
Nemoj koristiti krupne riječi poput "brutalno", jer ni to ti neće pomoći da opravdaš genocid kojeg ste počinili. Zar je Bosna trebala ostati u sklopu Srbije nakon što je ova počela sa krvavim pirom u Hrvatskoj, to su gluposti. Ništa, ali ništa ne opravdava genocid, kojeg ste počinili. Kada je riječ o SDA, tu se slažem sa tobom, u potpunosti - ako je neko promovirao i doprinijeo stvaranju PC-a ovakav kakav danas jeste, ako je pokušao relativizirati i ublažiti osudu genocida, onda je to Alija Izetbegović i SDA. Nije uspio u tome, ali jeste produžio agoniju Bošnjaka. RS pod ovim imenom mora biti ukinuta, jer ostanak genocidne etnije je samo prelazni korak nakon kojeg ćete vi nastaviti sa ratnim ciljevima. Ne znam koga još možete prevariti sa ovom šupljom pričom.
Kao prvo tvoje aludiranje na moju nacionalnost odraz je tvog primitivizma, jer sam ja veći Bosanac, nego što češ ti ikada biti. Bošnjaci nažalost nisu vidjeli da se protiv dogovora u Karađorđevu, Tuđmana i Miloševića ne bori srednjim putem, jer to znači rat, i to rat na dva fronta. Ne zaboravi da je režim u hrvatskoj na čelu s Tuđmanom bio antisrpski, i da je pobuna Srba u Hrvatskoj bila legitimna, nakon jednostranog izbacivanje Srba iz Ustava RH. U takvim okolnostima umjesto da poslušaju Muhameda Filipovića i potpiše sporazum sa Miloševićem, o ostanku u Jugoslaviji, očuvanju tadašnjeg statusa BiH unutar federacije, priznanju bošnjačkog nacionalnog imena i neučestvovanju građana BiH u ratu protiv RH, Alija je poslušao bjelosvjetska obačanja da ide u nezavisnost, koju će oni štititi. A svi mi znamo kako su nas štitili embargom.
Srpski nacionalisti su bili ovisni o Miloševiću, kojem nije odgovarao još jedan rat, tako da bi Karadžić sve dogovore bez pogovora prihvatio. Međutim ignoriranjem predstavnika srpskog naroda kod odluke o referendumu, dovelo je do osječaja straha od majorizacije, što su vješto iskoristili srpski nacionalisti. Oni su to predstavili Srbima kao objavu rata, kao "drugu izdaju poturica", kao "obnovu NDH i genocida nad Srbima", iako to nije bilo baš tako. A Biljana Plavšić ti je po tom pitanju rekla istinu: "Od silnog straha da ne postanemo žrtve novog terora, postali smo zločinci". Nažalost to je dovoljno bilo da se krene u rat, koji je Milošević podržao isključivo da bi ostao na vlasti. Rat je bio ne trebam napominjat agresivan, brutalan, krvav s obiljem uzločina, uključujući i genocid širom BiH. S druge strane NDH-azija se iz Hrvatske, počela prenositi u mjesta s hrvatskom većinom u BiH počela polako prenositi. A što je najgore rasističke zakone NDH, od kojih su Srbi zazirali, Bošnjaci su osjetili na svojoj koži za vrijeme tzv. Herceg-Bosne ili bosanske NDH. U tzv. RS je cilj bio stvoriti srpsku državu svim sredstvima uključujući genocid, ubistva, etničko čišćenje, protjerivanje, silovanje i ostale zločinačke metode. A sve kako su govorili "u stvaranju srpskog etničkog prostora, jer tobože ne žele s nama, ne želimo ni mi s njima, a na osnovu zemljišnog posjeda pripada nam 66% teritorije bivše BiH". Patriotske snage su se uspjele tome suprostaviti oko većih gradova i zaštititi legalnu vlast, koju je jedinu priznao UN. Međutim bošnjačka peta kolona je nakon godinu dana teške i mukotrpne borbe izdala patriotske snage, okrenuvši se stvaranju bošnjačka državice, ali ne genocidom, već mentalnim ratom protiv preostalih Srba i Hrvata lojalnih RBiH, koji su navećim djelom ili otišli vani ili prešli na onu stranu. U jeku rata dakle izdali su državu, Republiku Bosnu i Hercegovinu, ARBiH koju su napravili muslimanskom vojskom i stvorili preduslove za podjelu države. Međutim SAD isključivo zbog straha od muslimanskog entiteta, koji lako može postati islamska država u srcu Evrope, natjerali Tuđmana i bh Hrvate, da pristanu na formiranje Federaciju Bosne i Hercegovine, na taritorijama sa većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom. Samim tim činom započela je legalizaci RS-a. MZ kako bi našla rješenje, dala je visoku autonomiju Srbima kroz RS, kako bi spriječila majorizaciju Srba, koju su navodili kao uzrok rata. Očuvala je državnost BiH i njene međunarodne granice, što je bio glavni cilj kako patriotskih snaga (koje su izdate), tako i Bošnjačkog naroda. Dok su Hrvati dobili neki vid autonomije kroz kantone. To su bolni kompromisi, koji se bez obzira na sve moraju poštovati. Kasno je raspravljati jeli moglo drugačije, ali ti očito ne razumiješ genezu problema. I sve ustavne promjene će biti instutucionalne, a ne strukturalne, upravo zbog održanja postignute ravnoteže.
mua dib, ti mozes trubiti koliko hoces i ici livadom i derati se JA SAM BOSANAC, svakome ko procita tvoja razmisljanja i stavove je jasno da igras ulogu djavoljeg advokata i pokusavas da iskrenes cinjenice sa poluistinama ili polulazima projektiranim i uklopljenim tako da slika moze i takva da izgleda. pogledaj svoju kartu koju si postavio, ne dotices se uopste otetog vilajeta, nema bosanca na ovom svijet pa ni u bosni koji ce pristati na ovakvu podijelu drzave jer je ovo dogovor dva srbina, jednog pravoslavnog drugog muslimana koji jednostavno unistava bosansku multivjersku kulturu i nacin suzivota...
haj' trazi crve po pjescanoj planeti i okani se rjesavanja bosanske problematike...
essex

#114 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

trijumf wrote:
essex wrote: covjek je pametan jer jasno je da se nemoze porediti bosna sa belgijom. belgija je sa svojim nastankom uvijek imala tri susjedne drzave kao svoje narode pa je sa time i sebe korigovola. bosanac koji je pokusao da pojednostavi problem je isao jednostavnom bosanskom racunicom da bosanci nisu nastali ot srba, turaka i hrvata nego da su se vjerski podijelili i preuzeli odgovarajuce (ne)narodne predznake, ono sto nikada do posljednjih 100 godina nisu bili to su postali. i sada na osnovu toga porediti belgiju sa bosnom je maloumno i neobrazovano a jos pri tome izigravati obrazovanost je cisto prljavo i sranje kroz gusto granje...
A "ot" koga su nastali po tebi? Od ameba? Ne postoji nacija "bosanac" pa ne mozes mijesati zabe i babe. Bosanci i danas postoje i postojace jos duugo. Neki ce biti Hrvati,neki Srbi, neki Bosnjaci a bogami bice i Kineza.
A sto se tice ustava situacija je bila kristalno jasna jos 1991 kada je lijepo receno da ce BIH biti nezavisna drzava sa 3 etnicka kantona, sto je AI i potpisao u Lisabonu kao preduslov nezavisnosti.
bosanci nisu nastali, mi JESMO i oduvijek bili a i bicemo opredjeljenji na razne vjere jer to je sloboda bosanskog uma i shvatanja zivota o razlicitosti izbora i tu se prica zavrsava. a sto se tice srbina muslimana, on je pogazio ustav i kao takav nije mjerodavan da se dogovara u ime R BiH tako da i te nekake kantone sto spominjes ce ostati samo na tome, spominjanju i pustim zeljama uz subotno vece guslanje uz vatru i kakvu brlju...
essex

#115 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

oksigen wrote:
Belgiju sam u ovoj temi prvi spomenuo ja, i na neki nacin se osjecam prozvanim, u ovom essexovom komentaru , pa ...
Prvo..Belgiju sam uzeo za primjer zato sto je multietnicka , ekonomski jaka, clanica je EU od samih pocetaka iste i na neki nacin ''gura'', bez obzira na probleme koji joj se s vremena na vrjeme desavaju.I sve ih nekako rjesava, trazeci rjesenja hladne glave, i sa mnogo manje dramatike.

Drugo...Ostaje mi nejasno ,(a nekako mi se cini, da u komentaru nedostaju pojedini zarezi i velika slova, sto bi svakako pomoglo)..'bosanac koji je pokusao da pojednostavi problem je isao jednostavnom bosanskom racunicom da bosanci nisu nastali ot srba, turaka i hrvata nego da su se vjerski podijelili i preuzeli odgovarajuce (ne)narodne predznake, ono sto nikada do posljednjih 100 godina nisu bili to su postali '' ?! Mislim essex, da si malo previse samouvjeren .
nisam, samo sam procitao na koji nacin su nastali "politicki narodi" u nasoj bosni i za cije potrebe...procitaj malo o vasi pelagicu, za primjer...
I trece ...Ne mislim da sam genije ako kazem , ako se u Bosni i Hercegovini, u ustavne promejene udje ,po sistemu '' ko ce koga izvarat''.. nista nece biti rjeseno, uredjeno i agonija i BiH i nas u njoj, se nastavlja . To nikom dobra nece donijeti,.Al' nikom.
dokle god imas "konstitutivne narode" (btw, bosanaca tu nema, koja slucajna pogodost za velikonebulozne projekte) sistem "ko ce koga" ti je zagarantovan. gradjanska Republika sa gradjanskim ustrojem i politika gradjanskih opcija a ne narodnih programa ti je garant da neces imati sistem koji jedino odgovara velikonebulatorima i propalobegovskoj opciji vazalstva.
essex

#116 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

MuaDib wrote:
Ja sam također dao odgovor na sve to ali nije zgoreg ponoviti:

Image

ovo ti je farbanje ali da boja ne dodirne velikonebulozne projekte i propalobegovske zelje i ideje...
ovo sam vec ranje postavljao na sa-x i nije mi tesko ponovo postaviti.

svaka buduca regionalizacija i ustroj drzave mora poci od bosne kao drzave i postivati bosansku historiju i desavanja, postivati sve one koji su u datom momentu shvatili da im je duznost da se bore za svoju zemlju a ne da je kao kvislinzi prodaju za sitni sicar, i ne ici za potrebama velikonebulatora i propalih programa srednjeg vijeka. bosna mora dalje i dalje moze samo kao Republika JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA.
vezano za regionalizaciju drzave, svima nama je jasno da dva blentiteta moraju nestati jer su politika segragacije. novo teritorijalno uredjenje treba da postuje bosansku historiju i bosanske regije kakve su nastajele kroz stvaranje ove nase hiljadugodisnje drzave. zbog toga sam i razradio jednu ideju koja mi je vec ranije pala na pamet.
R BiH bi imala svojih 6 provincija a to izgleda na slici ovako...

Image

...znaci, imamo:

Zapadnu Hercegovinu
Juznu Hercegovinu
Jablanicu
Kapetaniju
Staru Banovinu
VrhBosnu

Provincija Zapadna Hercegovina

Image

...se sastoji od sljedecih opstina:
velika kladusa, cazin, bihac, bosanska krupa,bosanski novi, bosanska dubica, drvar, bosanski petrovac, sanski most, prijedor, bosanska gradiska, bosansko grahovo, glamoc, livno, kupres, kljuc, mrkonjic grad, banja luka, celinac, kotor varos, teslic, laktasi, prnjavor i srbac.

grb i zastava provincije:

Image

Provincija Zapadna Hercegovina preuzima grb Herceg Hrvoja Vukcica u stilizovanom obliku (svi grbovi provincija imaju stilizovane turnirske stitove kao podlogu za svoje grbove), a zastava preuzima formu ovog grba sa bijelom podlogom i dvije horizontalne crvene linije.

Provincija Juzna Hercegovina

Image

...sastoji se od sljedecih opstina:
tomislavgrad, prozor, konjic, jablanica, posusje, grude, siroki brijeg, mostar, citluk, ljubuski, capljina, neum, stolac, nevesinje, gacko, bileca, ljubinje, trebinje.

Image

Provincija Juzna Hercegovina preuzima grb Herceg Stjepana Kosace a zastava je izvedena iz neparnog broja dijagonala u odgovarjucim bojama samog grba tako da se sastoji od dvije rubne crvene pruge i jedne bijele centralne pruge.

Provincija Jablanica

Image

kalinovik, foca, gorazde, cajnice, rudo, rogatica visegrad, sokolac, han pijesak, vlasenica, sekovici, bratunac, srebrenica.

zastava i grb provincije:

Image

Provincija Jablanica je odavanje duznog postovanja cijeloj jednoj bosanskoj plemickoj porodici koja je nestala u njenoj odbrani od turske imperije. to je porodica Jablancic/Radinovic/Pavlovic. ova bosanska plemicka porodica je imala svoje posjede izmedju bosne i drine, nekako najvise na ovom potezu gdje je i ovaj prijedlog za ovu provinciju. grb provincije je preuzet od porodicnog grba Jablancica a zastava nekako prati kombinaciju boja sa grba.

Provincija Kapetanija

Image

zvornik, kalesija, zivinice, banovici, lukavac, tuzla, lopare, ugljevik, bijeljina, brcko, srebrenik, gracanica, maglaj, tesanj, doboj, gradacac, orasije, bosanski samac, modrica, odzak, bosanski brod, derventa.

Image

Provincija Kapetanija je dobila ime u znak sjecanja na jos jednog bosanskog velikana, ali iz drugog vremena koji je shvatio neophodnost i vaznost bosanske samostalnosti u okruzenju u kojem se nalazi i poveo narod u borbu za tu nezavisnost. rijec je o Zmaju HKG. sa davanjem imena Kapetanija jednoj od provincija oduzujemo se ne samo ovom nasem velikanu nego i svim Kapetanima koji su mu se pridruzili i nestali na kraju u vihoru odmazdi turske carevine.
zastava preuzima zastavu Kapetana a grb je preuzeti komemorativni grb posvecen Zmaju HKG.

Provincija Stara Banovina

Image

sipovo, jajce, skender vakuf, donji vakuf, travnik, bugojno, novi travnik, vitez, busovaca, gornji vakuf, fojnica, kresevo, kiseljak, visoko, breza, vares, olovo, kladanj, zavidovici, kakanj, zenica, zepce.

Image

Provincija Stara Banovina je dobila ime po Bosanskoj Banovini koja se i nalazila nekako u centralnoj bosni, malo vise prema istoku...preuzima grb Kotromanica jer su dvojica iz ove plemicke porodice najzasluznija za Bosnu kao drzavu kroz historiju: prvi je Ban Stjepan II Kotromanic koji je uspio da se suprostavi Subicima i odbrani banovinu, drugi je Ban/Kralj Tvrtko Kotromanic koji je ucvrstio ono sto je Stjepan II napravio, prosiro i napokon proglasio kraljevinom i tako uveo Bosnu u red modernih drzava toga doba.
crni lav Kotromanica je u izradi ali ovaj sto sam iskoristio je jedno 80% od konacne verzije tako da moze za sada da predstavlja ono za sta je namjenjen.
zastava preuzima boje sa grba i paran raspored linij, plava i bijela u horizontali jednako zastupljene.

Provincija VrhBosna

Image

sarajevo(stari grad, centar, novo sarajevo, novi grad, ilidza), vogosca, ilijas, hadzici, trnovo, pale.

Image

provincija vrhbosna je ustvari 10 sarajevskih opstina. preuzima grb jos jedne od velikih bosanskih porodica, Kristica, jednom podgranom porodice Kotromanic. iz ove porodice su i dva bosanska kralja, Stjepan Ostoja i Stjepan Ostojic. jos jedan iz ove prordice je bio u borbi za bosansku krunu, Radivoj koji je i zadrzao prezime Kristic. iz postovanja prema ovoj kraljevskoj pordici provincija vrhbosna preuzima njihov grb a zastava prati boje grba sa dvije horizontalne pruge. austrougarska je upravo koristeci ovu porodicu odredila i zastavu bosne u svojoj monarhiji pa je za to vrijeme zastava sa crvenim i zlatnim poljem (bez grba) bila i drzavna zastava bosne.

i na kraju, novi grb Republike BiH kao i zastava.
grb u sebi sadrzi grb bosanske kraljevine koji je na srebrenoj podlozi i krakovima prema vrhu koji se zavrsavaju sa krunom Bosanske Loze. grb simbolicno sa lijeve i desne strane u donjoj polovini prate ilirske zvjezdice i polumjeseci i srebrenim djelom koji vodi ka kruni u istoj boji pozlate se nastavlja kao loza koja se zavrsava sa krunom od tri grozda koji predstavljaju tri prihvacene religije od strane jednog naroda pa se i zbog toga ta kruna zove Kruna Bosanske Loze. kraljevski grb kroz gornju njegovu polovinu sa lijeve i desne strane stite provincijski grbovi, tri sa po svake strane. izradom ovog grba se distancira Grb Republike od Kraljevskog Grba koji je glavni sastavni element Grba Republike.

Image

zastava Republike

zastava je sa novim Grbom Republike koji se nalazi na svijetloplavoj podlozi koja predstavlja ogrtac Kralja Tvrtka koji je pronadjen pri iskopavanju njegove grobnice i za kojeg sam nasao da je bio svijetloplave boje...

Image

ako necemo ispostovati nasu historiju, drugi sigurno nece, a pogotovo da se bore za bosanske vrijednosti koje im samo smetaju u stvaranju necega sto nikada nije bilo i nesmije da bude u nasoj drzavi...
bulevarmostar

#117 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by bulevarmostar »

Hrvatski kanton(i) moraju pokriti 18% BiH, inace tesko do dogovora.
essex

#118 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Ocito je da tri kostitutivna ………, ma da nekazem i ne naljutim nekoga, nikada nece postici dogovor. Pitanje svih pitanja je zasto se ne pitaju "OSTALI" kakvu drzavu i ustav oni zele. Kad kazem 'OSTALI" ne mislim samo na nacionalne manjine ili narodnosti (Romi, Jevreji, Bosanci i ini) unutar BiH, vec i na Bosnjake, Hrvate i Srbe, koji su ovakvim ustrojstvom OSTALI van nacionalnih torova, dakle na Srbe u F BiH i Bosnjake i Hrvate u RS-u. Oni su najvise ugrozeni ovakvom podjelom i njih bi se trebalo pitati kakvo ustrojstvo i ustav oni zele.
Vjerujem da bi ukupan broj "OSTALIH" u BiH mogao postati i relativna vecina. Steta je da nema subjekta koji bi okupio i ujedinio sve “OSTALE” da se i njihov glas cuje. Taj "subjekt" bi svakako promjenio sadasnji politicki mozaik pomrsivsi racune “konstitutivnim”, i stvari bi vjerovatno krenule sa mrtve tacke. Na bolje, svakako. :)
ODLICNO!...sjedi, pet! :D :thumbup:
najveci stos je sto to ove nacionalfasisticke barabe znaju i bore se iz petnih zila da se bosanci ne uvedu kao konstituvan narod, a kamoli da se nedaj boze ukine konstitutivnost naroda, zulum pa to ti je...
essex

#119 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

bulevarmostar wrote:Hrvatski kanton(i) moraju pokriti 18% BiH, inace tesko do dogovora.
dotakao si srz problema i razmisljanja na ovaj nacin se moraju mijenjati jer sami zahtijevi ovakve vrste negiraju bilo kakav moguci pozitivan dogovor...hvala na ocitanju sride problema :thumbup:
Last edited by essex on 04/09/2009 02:43, edited 1 time in total.
essex

#120 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

blackepeace wrote: To što ti pišeš je novo djeljenje i petljanje RS u cijelu priču, što garantuje dugo šupljiranje i na kraju propast.
Treba uraditi minimalnu stvar koja bi puno rasteretila administraciju. Jednostavno spojiti kantone.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Datoteka:K ... govine.PNG
8+10
7+6
5+9+4+3
2 i 1 mogu ostati
To je 5 kantona, duplo manje. 2 sa Bošnjačkom većinom, 2 sa Hrvatskom i jedan mješoviti. Faktički stanje kakvo je danas samo duplo jeftinije, bar što se tiče kantonalne administracije.
u svakoj organizaciji drzave u regije gdje se polazi od otetog vilajeta kao neupitnog se jos vise negira opstanak bosne kao drzave a jaca pozicija velikonebulatora. treba zaboraviti sta dva srbina dogovorise o posjedu koji nisu imali i poceti razmisljati bosanski i traziti svijetlo iz tunela u koji nas barabe uvalise.
torcida

#121 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by torcida »

essex wrote:
dokle god imas "konstitutivne narode" (btw, bosanaca tu nema, koja slucajna pogodost za velikonebulozne projekte) sistem "ko ce koga" ti je zagarantovan. gradjanska Republika sa gradjanskim ustrojem i politika gradjanskih opcija a ne narodnih programa ti je garant da neces imati sistem koji jedino odgovara velikonebulatorima i propalobegovskoj opciji vazalstva.
konstitutivni narodi, sa nazivnicima ili bez njih će uvijek postojati na ovom podneblju htjeli mi to uvidjeti ili ne...i neviđena utopija je da će magična gumica izbrisati njihova konstitutivna ubjeđenja i sve ih lagano nakalemiti na bosanski nazivnik...ako problem vidiš u nečijem deklariranju kao srbin-hrvat i ako misliš da su takve nepoželjne nacionalne rubrike glavni problem ovog društva kao i da će bilo kakva građanska opcija uspjeti anulirati takvo razmišljanje -griješiš, ni david copperfield ti ne bio mogao pomoći u takvom naumu
essex

#122 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

torcida wrote:
essex wrote:
konstitutivni narodi, sa nazivnicima ili bez njih će uvijek postojati na ovom podneblju htjeli mi to uvidjeti ili ne...i neviđena utopija je da će magična gumica izbrisati njihova konstitutivna ubjeđenja i sve ih lagano nakalemiti na bosanski nazivnik...ako problem vidiš u nečijem deklariranju kao srbin-hrvat i ako misliš da su takve nepoželjne nacionalne rubrike glavni problem ovog društva kao i da će bilo kakva građanska opcija uspjeti anulirati takvo razmišljanje -griješiš, ni david copperfield ti ne bio mogao pomoći u takvom naumu
razumijem tvoj stav o pogresci iako ga ocito nedijelim...kao sto rekoh, ako se ovo drustvo zeli drzati "konstitutivnosti naroda" onda treba i nama bosancima priznati tu istu konstitutivnost a ne da se svi mi koji ne zelimo torova prisiljavamo da budemo dio tih torova. usput, jesu li srbi konstitutivni u hrvatskoj? ako nisu, zasto nisu ako vec imas ovako otvoren stav prema istom problemu u bosni...
konstitutivnost se treba dati svim gradjanima u jednoj drzavi bez nabrajanja i bez razlika. samo takvo drustvo moze otkociti svoje procese napretka jer sadasnji sistem je pokazao da torovsko politikovanje samo koci sve, pa i one koji su mislili kroz torove da napreduju.
vee-jay

#123 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by vee-jay »

bulevarmostar wrote:Hrvatski kanton(i) moraju pokriti 18% BiH, inace tesko do dogovora.
ne moraju oni nista... kad ih nece ni biti :-D :bih:
blackepeace

#124 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

essex udavi temu svojim maštanjima.
Ti ko da Bosne nisi vidio od rata.
oksigen

#125 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by oksigen »

essex wrote:
oksigen wrote:

nisam, samo sam procitao na koji nacin su nastali "politicki narodi" u nasoj bosni i za cije potrebe...procitaj malo o vasi pelagicu, za primjer...
Ti si se bas potrudio. Moram priznati da si poprilicno kreativan. Ali cini mi se da si, onako mladalacki,naivan ,ako mislis da je moguce na taj nacin urediti Bosnu i Hercegovinu.
A inace ,kada vidim raznorazne mape koje mnogi crtaju, i pokusavaju vec godinama crtati , uvjek se sjetim onih djecijih bojanki (tako li se zovu ) . U njima klinci dobiju djelomicno iscrtane povrsine , koje kasnije boje po svom nahodjenju.
U nasem slucaju, na tim'' povrsinama'' zive ljudi , i to poprilicno nervozni i raspameceni raznim ''farbanjima''.
Zato smatram, da se takav posao mora raditi jako strpljivo i sa mnogo osjecanja za dizajn . Fuserenje je jako opasno.
PS.
Hm,sjecam se kada je stariji Bush pomenuo rjeci ...novi svjetski poredak...( globalno), i kada su na ovim prostorima krenule ''bojanke''(lokalno) , nekako sam osjecao da nece izaci na dobro.
Post Reply