Ustavne promjene u BiH

Post Reply

Uredjenje Bosne i Hercegovine ce biti ...?

Ukidanje RS i regionalizacija drzave.
70
57%
Federalizacija uz postojanje RS-a, FBiH i Hrvatskog kantona, ali uz bitno smanjenu administraciju.
52
43%

Total votes: 122

MmeDeLafayette

#1 Ustavne promjene u BiH

Post by MmeDeLafayette »

Evo :) pregledala sam thread politike i nisam nasla temu koja se konkretno bavi ustavnim promjenama koje ce,
po svemu sudeci doci do kraja ove godine.
Dakle, voljela bih da otvorimo diskusiju (bez vrijedjanja ili npadanja) o tome kako ce uredjene nashe drzave biti. Da li ce
se nesto bitno mijenjati ili ce doci svega do promjena koje bi bile uskladjene sa gradjanskim pravima (da se i ljudi iz reda ostalih uvrste u ravnopravne sa konstitutivnim) i uskladjivanje sa evropskim konvencijama ILI ce doci do ukidanja entiteta i regionalizacije?
hadzofield

#2 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

Aprilski paket je maksimum oko cega se trenutno mogu dogovoriti i mislim da to nije lose rijesenje ...

uglavnom radit ce se na jacanju drzave, jasnijem definiranju nadleznosti...

et po mom misljenju to je to
MmeDeLafayette

#3 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by MmeDeLafayette »

pricalo se da je aprilski paket odbacen, a to su potvrdili neki od politicara...
mada ne bi bilo loshe da se ukine to entitetsko glasanje, slazem se hadzofiled!
hadzofield

#4 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

MmeDeLafayette wrote:pricalo se da je aprilski paket odbacen, a to su potvrdili neki od politicara...
mada ne bi bilo loshe da se ukine to entitetsko glasanje, slazem se hadzofiled!

Entitetsko glasanje po mom misljenju nece biti ukinuto ali vjerujem da ce biti reducirano i da ce se ugraditi da iz RS mora biti najmanje po jedan bosnjak i jedan hrvat u drzavnom parlamentu ....

Amandmani iz aprilskog paketa su najveci maksimum u ovom trenutku eh sad mozda ce neki biti usvojeni neki nece.. ali ce to biti osnova za pregovore
vivaldi

#5 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by vivaldi »

sta god da dogovore pretpostavljam da ce biti ko sa reformom policije. Svi zadovoljni, svi sretni, svi tumace na svoj nacin, zadovoljna evropa...rijesen najveci problem u zemlji..samo jos nisam skontao gdje je ta reforma... :?
I sa novim ustavnim ili bilo kakvim promjenama ce biti po principu "svedskog stola" - svako ce uzimati sta mu odgovara i pozivati se na taj dogovor, a ostalo ce ignorisati. Istovremeno oni drugi ce se ljutit i pozivati kako se ne postuju te stvari i tako unedogled, bas kao sto se i dan danas pozivaju na dejton i kad se postuje i kad se ne postuje.
Mx

#6 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Mx »

MmeDeLafayette wrote:Evo :) pregledala sam thread politike i nisam nasla temu koja se konkretno bavi ustavnim promjenama koje ce,
po svemu sudeci doci do kraja ove godine.
Dakle, voljela bih da otvorimo diskusiju (bez vrijedjanja ili npadanja) o tome kako ce uredjene nashe drzave biti. Da li ce
se nesto bitno mijenjati ili ce doci svega do promjena koje bi bile uskladjene sa gradjanskim pravima (da se i ljudi iz reda ostalih uvrste u ravnopravne sa konstitutivnim) i uskladjivanje sa evropskim konvencijama ILI ce doci do ukidanja entiteta i regionalizacije?

Pa ti @ MmeDeLafayette sa pitanjem u tvojoj anketi: "Federalizacija uz postojanje RS-a, FBiH i Hrvatskog kantona, ali uz bitno smanjenu administraciju." ode sa losih entiteta na jos goru opciju Federalne jedinice 3 komada koje su jedino pogubne za Bosnjake i ostale Bosance a odlicne za Srbe i Hrvate?
MmeDeLafayette

#7 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by MmeDeLafayette »

pa stavila kao opciju, nazalost, ta opcija nije iskljucena... nazalost
zato sam i htjela da vidim kako svi mislite i gledate na to.
Za mene je to sasvim nelogicno jer ne postoje pravni dokazi da su to nekad i bile cisto hrvatske i srpske jedinice, ali
kao sto sam vec negdje napomenula, mi cemo se najmanje pitati u svemu tome... ako je bosnjacka elita i trenutacna vlast
dogovorila podjelu BiH na te entitete onda mi tu nemamo sta!
Da, grozna je opcija ali, ako ce donijeti krajnji mir i ulazak u euroatlanske integracije, te da srbi nece obarati svaki zakon i reformu i priznati BiH kao svoju drzavu, a bosnjaci da priznaju RS onda je to OK.
Mx

#8 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Mx »

MmeDeLafayette wrote:pa stavila kao opciju, nazalost, ta opcija nije iskljucena... nazalost
Za mene je to sasvim nelogicno jer ne postoje pravni dokazi da su to nekad i bile cisto hrvatske i srpske jedinice, ali
kao sto sam vec negdje napomenula, mi cemo se najmanje pitati u svemu tome... ako je bosnjacka elita i trenutacna vlast

Da, grozna je opcija ali, ako ce donijeti krajnji mir i ulazak u euroatlanske integracije, te da srbi nece obarati svaki zakon i reformu i priznati BiH kao svoju drzavu, a bosnjaci da priznaju RS onda je to OK.
Cuj "ako je bosnjacka elita i trenutacna vlast dogovorila podjelu BiH na te entitete onda mi tu nemamo sta!" odnosno Federalne jedinice po tvom to je onda veleizdaja Bosnjackih i Bosanskih politickih i vjerskih predstavnika nad Bosnjacima, Bosancima i drzavom Bosnom i Hercegovinom za dobit i interese Srba i Hrvata i za jednu takvu veleizdaju Bosnjackih i Bosanskih interesa bi se trebalo i odgovarati. Drugo ako bi tako nesto i pokusali da urade takozvani Bosnjacki politicki i vjerski predstavnici gradjani Bosnjaci i ostali Bosanci nebi smjeli biti pasivni nego bi odmah morali proglasiti nevazecim, nelegalnim i izdajnickim takve odluke Bosnjackih predstavnika.
MmeDeLafayette

#9 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by MmeDeLafayette »

Mx wrote:
MmeDeLafayette wrote:pa stavila kao opciju, nazalost, ta opcija nije iskljucena... nazalost

Cuj "ako je bosnjacka elita i trenutacna vlast dogovorila podjelu BiH na te entitete onda mi tu nemamo sta!" odnosno Federalne jedinice po tvom to je onda veleizdaja Bosnjackih i Bosanskih politickih i vjerskih predstavnika nad Bosnjacima, Bosancima i drzavom Bosnom i Hercegovinom za dobit i interese Srba i Hrvata i za jednu takvu veleizdaju Bosnjackih i Bosanskih interesa bi se trebalo i odgovarati. Drugo ako bi tako nesto i pokusali da urade takozvani Bosnjacki politicki i vjerski predstavnici gradjani Bosnjaci i ostali Bosanci nebi smjeli biti pasivni nego bi odmah morali proglasiti nevazecim, nelegalnim i izdajnickim takve odluke Bosnjackih predstavnika.
iskreno se nadam da tako nece odluciti i iskreno se nadam da ce napokon doci do drzavnog uredjenja! nisam ja za tu opciju gore navedenu, ali je ne mozemo iskljuciti, ma koliko mi to zeljeli.
jalija s bistrika

#10 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by jalija s bistrika »

Dodik i Čović pripremaju teren za tihića
20.07.2009.

Zabrinutost u vRHu SDA - Tihić obećao Dodiku i Čoviću sve ustupke da bi došao na mjesto člana Predsjedništva - Bošnjaci kao politički faktor u državi biće zauvijek marginalizirani.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog informacija da je Sulejman Tihić spreman napraviti velike ustupke Dodiku i Čoviću kako bi ga njih dvojica podržala kod međunarodne zajednice i u praktičnom smislu za novu funkciju predsjednika BiH", izjavio je za Biznis.ba izvor iz vRHa SDA BiH dobro upoznat sa razgovorima koje Tihić vodi Dodikom i Čovićem.

I Dodik i Čović su svjesni da je Tihić izgubio sve šanse da na izborima dobije poziciju za Predsjedništvo, i za to mu treba novi zakonski okvir koji će omogućiti da ga njegovu prudski partneri, Dodik i Čović, imenuju na tu funkciju.

"Vrlo smo zabrinuti Tihićevim namjerama i dogovorima jer imamo provjerene informacije da je obećao Dodiku i Čoviću velike i ustupke u zamjenu za promjenu načina izbora člana Predsjedništva. Tihić je uvjeren da bi izgubio izbore za tu poziciju, a pogotovu u konkurenciji sa Harisom Silajdžićem, rekao je vrlo ugledni i uticajni dužnosnik iz vRHa SDA.

"Tihićev interes više nije aprilski paket - radi se o tome da je on živo zainterosan samo za jednu tačku iz aprilskog paketa koja bi njemu omogućila da se dokopa pozicije u Predsjedništvu, a to je moguće samo po modelu kojim će on izabran iz reda poslanika u Parlamentu BiH.

Smjena Sadovića model za izbor Tihića

Tihić je žrtvovao Tarika Sadovića I na tome primjeru se vidi kako funkcioniše taj model. Podsjetimo, Tarik Sadović je smijenjen glasovima SNSD i HDZ, smijenili su ga zapravo Dodik i Čović. Tako bi bio izabran i Tihić za člana Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, a to je skandalozno i tragično.

Interes Dodika i Čovića

I Dodik i Čović obećali su Tihiću podršku, ne samo ličnu i svojih partija, već i kod međunarodne zajednice kod koje će lobirati za Tihićeve prijedloge. Oni su svjesni da će davanjem takve podrške imati potpuno ucjenjenog Tihića koji će izvršavati sve njihove političke namjere.

To bi bilo po prvi put da je Banja Luci i zapadnom Mostaru uspjelo u naumu da ovladaju najvažnijom bošnjačkom pozicijom u državi.

"Ukoliko se to desi, Bošnjaci kao politički faktor u državi bi bili potpuno marginalizirani, možda i zavijek", zjavio je za Biznis.ba visoki dužnosnik SDA, piše.

Unistit ce nas ovaj Teletabis-Tihić pa on je lud covjek treba idiota smijeniti odmah. :x
Lincoln-Burrows

#11 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Lincoln-Burrows »

Dokle se federalne jedinice smatraju pogubne a unitarna Bosna jedino riješenje dotle nema Bosne,
i zbog toga će ustavne promjene prije svega odlučiti o tome hoće li BiH opstati kao država ili
će postati "palestina" zbog nepomirljivih stavova. Svi smo mi odgovorni za takvo stanje a tko je
protiv dogovaranja trenutno to zaključimo sami, a tko je konstantno to također možemo zaključiti.
zavrzlama

#12 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by zavrzlama »

Lincoln-Burrows wrote:Dokle se federalne jedinice smatraju pogubne a unitarna Bosna jedino riješenje dotle nema Bosne,
i zbog toga će ustavne promjene prije svega odlučiti o tome hoće li BiH opstati kao država ili
će postati "palestina" zbog nepomirljivih stavova. Svi smo mi odgovorni za takvo stanje a tko je
protiv dogovaranja trenutno to zaključimo sami, a tko je konstantno to također možemo zaključiti.
nece biti unitarna...ali nece biti ni federalna..rahat patnja...po tebi federalne jedinice mogu biti unitarne i vlasnistva samo jednog naroda..a nedaj boze da cijela BIH bude zajednicka drzava svih...nece moci gos'n @burowse..nema federalnih jednica jer ti koji ih zele nisu dobronamjerni jer ih zele radi ustavne potpore da bi lakse izvrsili secesiju...onda kad se BIH uspostavi sa potrebnim institucijama da se ustavno,vojno i policijski moze odbraniti od secesionizma ..onda ce se praviti i federalne jedinice..dotle cemo se malo u rahatluku patiti :D ..ne mogu se u ovako slaboj BIH napraviti jake jednonacionalne federalne jedinice pa sa tih osnova pravit normalna BIH..prvo normalna BIH a poslije federalne jedinice te normalne BIH...samo tad zagovaraci federalnih jedinica nece iste ni traziti....valjda si shvatio sad na cemu smo ;-)
Last edited by zavrzlama on 20/07/2009 18:35, edited 1 time in total.
and

#13 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by and »

Lincoln-Burrows wrote:Dokle se federalne jedinice smatraju pogubne a unitarna Bosna jedino riješenje dotle nema Bosne,
bih će opstati ne moraš brinuti,a imali smo priliku vidjeti kako vi zamišljate te jedinice.testna faza je završila hapšenjem kompletnog rukovodstva i jednih i drugih i ne znam zašto se o tome razgovara.građansku bih nismo ni probali,zato ne kudi konja kojeg nisi jahao. :skoljka:
Lincoln-Burrows

#14 Re: Ustavne promjene u BiH

zavrzlama wrote: nece biti unitarna...ali nece biti ni federalna..rahat patnja...po tebi federalne jedinice mogu biti unitarne i vlasnistva samo jednog naroda..a nedaj boze da cijela BIh bude zajednicka drzava svih...nece moci gos'n @burowse..nema fedralnih jednica jer ti koji ih zele nisu dobronamjerni jer ih zele radi ustavne potpore da bi lakse izvrsili secesiju...onda kad se BIH uspostavi sa potrebnim institucijama da se ustavno,vojno i policijski moze odbraniti od secesijonizma ..onda ce se praviti i federalne jedinice..dotle cemo se malo u rahatluku patiti :D ..ne mogu se u ovako slaboj BIH napraviti jake jednonacionalne federalne jedinice pa sa tih osnova pravit normalna BIh..prvo normalna BIH a poslije federalnje jedinice te normalne BIH...samo tad zagovaraci federalnih jedinica nece iste ni traziti....valjda si shvatio sad na cemu smo ;-)
Kao prvo nisam ni za unitarno uređene federalne jedinice, ali jesam u pravilu za samoupravne jedinice u
kojima će se očitavati kulturološka i jezična slika jednog od naroda, kao drugo za državu sam BiH,
također se ne bih složio o dobronamjenosti onih koji su za unitarnu BiH (sa istim razlozima).
Sve može i ovako i onako ali mora bit ravnopravno.
zavrzlama

#15 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by zavrzlama »

Lincoln-Burrows wrote:
zavrzlama wrote: nece biti unitarna...ali nece biti ni federalna..rahat patnja...po tebi federalne jedinice mogu biti unitarne i vlasnistva samo jednog naroda..a nedaj boze da cijela BIh bude zajednicka drzava svih...nece moci gos'n @burowse..nema fedralnih jednica jer ti koji ih zele nisu dobronamjerni jer ih zele radi ustavne potpore da bi lakse izvrsili secesiju...onda kad se BIH uspostavi sa potrebnim institucijama da se ustavno,vojno i policijski moze odbraniti od secesijonizma ..onda ce se praviti i federalne jedinice..dotle cemo se malo u rahatluku patiti :D ..ne mogu se u ovako slaboj BIH napraviti jake jednonacionalne federalne jedinice pa sa tih osnova pravit normalna BIh..prvo normalna BIH a poslije federalnje jedinice te normalne BIH...samo tad zagovaraci federalnih jedinica nece iste ni traziti....valjda si shvatio sad na cemu smo ;-)
Kao prvo nisam ni za unitarno uređene federalne jedinice, ali jesam u pravilu za samoupravne jedinice u
kojima će se očitavati kulturološka i jezična slika jednog od naroda, kao drugo za državu sam BiH,
također se ne bih složio o dobronamjenosti onih koji su za unitarnu BiH (sa istim razlozima).
Sve može i ovako i onako ali mora bit ravnopravno.
zasto autonomija bilo kojeg naroda mora biti popracena i tacno zacrtanom teritorijalnom jedinicom..zbog cega?..kad sebi ovo razjasnis znat ces namjere onih koji zele federalne jedinice..znas ti to ali :D

sam sebe pobijas..pa ste ce ti brate @burowse onda federalna jedinica ako ce svi imati ista prava :D
Last edited by zavrzlama on 20/07/2009 18:43, edited 2 times in total.
Lincoln-Burrows

#16 Re: Ustavne promjene u BiH

and wrote: bih će opstati ne moraš brinuti,a imali smo priliku vidjeti kako vi zamišljate te jedinice.testna faza je završila hapšenjem kompletnog rukovodstva i jednih i drugih i ne znam zašto se o tome razgovara.građansku bih nismo ni probali,zato ne kudi konja kojeg nisi jahao. :skoljka:
U petnaest godina nigdje ni na jednom dijelu BiH nisam vidio da imamo pomaka ka građanskoj BiH osim
u jednonacionalnim sredinama, i samo u tim sredinam prolazi građanska opcija na žalost, svako unitarenje
na cijelom teritoriju stvara još veću podijeljenost, to nam je realnost.
Ne brinem ja za BiH, ali si mi ti nešto zabrinut dočim to napominješ ;-)
Lincoln-Burrows

#17 Re: Ustavne promjene u BiH

zavrzlama wrote:
zasto autonomija bilo kojeg naroda mora biti popracena i tacnom teritorijalnom jedinicom..zbog cega?..kad sebi ovo razjasnis znat ces namjere onih koji zele federalne jedinmice..znas ti to ali :D
Vjerojatno zato što je mir na ovim prostorima održan svih ovih petnaest godina sa
praktično baš takvim teritorijalnim jedinicama na terenu.
Kome će sad pasti na pamet ideja ponovnog rata i mijenjanja stanja na terenu?
To je već pitanje za koje si ti stručnjak a ne ja.
zavrzlama

#18 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by zavrzlama »

Lincoln-Burrows wrote:
zavrzlama wrote:
zasto autonomija bilo kojeg naroda mora biti popracena i tacnom teritorijalnom jedinicom..zbog cega?..kad sebi ovo razjasnis znat ces namjere onih koji zele federalne jedinmice..znas ti to ali :D
Vjerojatno zato što je mir na ovim prostorima održan svih ovih petnaest godina sa
praktično baš takvim teritorijalnim jedinicama na terenu.
Kome će sad pasti na pamet ideja ponovnog rata i mijenjanja stanja na terenu?
To je već pitanje za koje si ti stručnjak a ne ja.

aha tu smo...po tebi da bi osigurao mir,potrebno je narode razdvojiti u torove da se ne iskolju jer je mrznja nepremostiva..znaci ti si za postovanje rezultatab rata...aha sad meni dajes alibi da te istjeram iz kakanja i da ostali bosnjaci u kaknju rahat zive

@burowse gubis se na opste iznenadjenje...ili sam ja mahmuran od sinoc pa neznam vise citat izmedju redova :D
:-)
Lincoln-Burrows

#19 Re: Ustavne promjene u BiH

zavrzlama wrote: aha tu smo...po tebi da bi osigurao mir,potrebno je narode razdvojiti u torove da se ne iskolju jer je mrznja nepremostiva..znaci ti si za postovanje rezultatab rata...aha sad meni dajes alibi da te istjeram iz kakanja i da ostali bosnjaci u kaknju rahat zive

@burowse gubis se na opste iznenadjenje...ili sam ja mahmuran od sinoc pa neznam vise citat izmedju redova :D
:-)
Imamo suprotno mišljenje o održavanju mira, zbog toga se ne možemo složiti,
rezultati rata su za mene pogubni jer ja ne mogu vratiti Kakanj u predratno stanje,
a ponajmanje sam htio svoju sudbinu. Ne postoji sada nikakav alibi a nije postojao ni 93',
to je stvar kako ti gledaš na to da sam se uopće vratio u Kakanj.
zaštitu jezičnog i kulturnog identiteta ne treba gledati kao na torove,
već na način da naučiš živjeti pored različitog. Ali jebiga to je za mnoge filozofija
koju nikada neće razumijeti.
and

#20 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by and »

Lincoln-Burrows wrote:
and wrote: bih će opstati ne moraš brinuti,a imali smo priliku vidjeti kako vi zamišljate te jedinice.testna faza je završila hapšenjem kompletnog rukovodstva i jednih i drugih i ne znam zašto se o tome razgovara.građansku bih nismo ni probali,zato ne kudi konja kojeg nisi jahao. :skoljka:
U petnaest godina nigdje ni na jednom dijelu BiH nisam vidio da imamo pomaka ka građanskoj BiH osim
u jednonacionalnim sredinama, i samo u tim sredinam prolazi građanska opcija na žalost, svako unitarenje
na cijelom teritoriju stvara još veću podijeljenost, to nam je realnost.
Ne brinem ja za BiH, ali si mi ti nešto zabrinut dočim to napominješ ;-)
koliko vidim ti si spominjao opstanak.
možeš mi nešto pojasniti?

jedino gdje je ostao naziv i dato isključivo vama na upravljanje je elektroprivreda hrvatske zajednice herceg-bosne?
kao dobri domaćini džaba dali hrvatskoj elektroprivredi buško jezero na korištenje?firma aluminij,pored žive hrvatske elektroprivrede kojoj ste dali jezero,etnički čiste struje iz ephzhb,traže struju po povlaštenoj tarifi od elektroprivrede bih :idea: :?:
Lincoln-Burrows

#21 Re: Ustavne promjene u BiH

and wrote: koliko vidim ti si spominjao opstanak.

jedino gdje je ostao naziv i dato isključivo vama na upravljanje je elektroprivreda hrvatske zajednice herceg-bosne?
kao dobri domaćini džaba dali hrvatskoj elektroprivredi buško jezero na korištenje?firma aluminij,pored žive hrvatske elektroprivrede kojoj ste dali jezero,etnički čiste struje iz ephzhb,traže struju po povlaštenoj tarifi od elektroprivrede bih :idea: :?:
Istina je da sam za opstanak, zato i jesam za dogovor o nekim jedinicama jer to je jedino moguće kompromisno riješenje.
A ovo o struji je očito stvar tržišta, ne bih to povezivao ni sa jezičnom a ni kulturološkom odrednicom.
and

#22 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by and »

Lincoln-Burrows wrote:
and wrote: koliko vidim ti si spominjao opstanak.

Istina je da sam za opstanak, zato i jesam za dogovor o nekim jedinicama jer to je jedino moguće kompromisno riješenje.
A ovo o struji je očito stvar tržišta, ne bih to povezivao ni sa jezičnom a ni kulturološkom odrednicom.
kako meni kao konstitutivnom narodu garantuješ konstitutivnost na teritoriji te tvoje jedinice?
da li pristaješ da se principi iz jedinice prenesu na državni nivo?
valjda bi se i većina u ovoj državi za nešto trebala pitati?
ovo za struju nije stvar tržišta,već figurativno ta tvoja mala jedinica.
u slučaju da hrvatska napadne našu domovinu sa ciljem zauzimanja teritorije,kako bi se ponašali naši zemljaci iz te kulturološko,jezičke jedinice?
and

#23 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by and »

što se tiče te federalne jedinice mislim da je vi hrvati tražite na pogrešnoj adresi.
znate kome ste dali punomoć da pregovara i potpisuje u vaše ime i ko je vama platio etnički čistu hrvatsku.
mi smo pride dobili srbe iz hrvatske.
da bi dobili taj entitet,stvar bi trebala ići procesom obrnutim od nastanka.znači hrvatska treba vratiti srbe i dati im entitet,a rs neka vama da entitet od tih 49%.mi možemo pogurati sa 10%.znači,hrvatska i rs su mjesta gdje se možete žaliti,ako nije prošao rok za žalbe.
hadzofield

#24 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

pa neka i tri entieta al onda moraju zaboraviti srednju bosnu i mostar
behavac

#25 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by behavac »

hadzofield wrote:pa neka i tri entieta al onda moraju zaboraviti srednju bosnu i mostar
Mozda bi to i prihvatili za srednju Bosnu ali Mostar?
To ko da sad trazis od Srba da se odreknu Banjaluke il od Bosnjaka da se odreknu Sarajeva...
Mostar je i sad grad sa Hrvatima kao vecinskim stanovnistvom i pritom najveci grad gdje su Hrvati vecina, a usput je i dalje podijeljen na vecinski Hrvatski dio i vecinski Bosnjacki dio.
Takodje trenutno taj grad se nalazi u Kantonu gdje su Hrvati opet vecina, ako se ne varam...
Tako da sto se tice tih promjena ako dodje do osnivanja treceg entiteta il smanjanja broja kantona u FBIH na 2 il 3 onda ce ili cijeli Mostar ili minimum zapadni dio biti u entitetu/kantonu gdje su Hrvati vecina...
Inace nece doci ni do kakvih promjena i ostaje sadasnje stanje jer bilo sta drugo Hrvati zasigurno nece prihvatiti...
Post Reply