Ustavne promjene

Post Reply
1gorstak

#226 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Postavio sam jednostavno pitanje :

Sta gubimo ako i pored novog popisa (kojeg podrzavam) zadrzimo stari etnicki kljuc. Da ponovim, treba nam popis i to sutra, ali zasto insistiras na izmjeni etnickog kljuca ako obojica znamo da je to na stetu Hrvata van Hercegovine ? Mi mozemo napraviti popis, znacemo ko gdje zivi, ali za etnicki kljuc trebamo zadrzati popis iz 1991. Ako mislis da je stetno po nekog, pojasni.

Ti nisi odgovorio nego si rekao kako te boli neka stvar. Sta sada pokusavas ? Voditi konstruktivnu diskusiju ?
Imam pitanje za tebe gorstak.
Posljednji popis smo imali 91 i taj popis je bio "vazeci" nepunu godinu dana i od tada je jednostavno mrtvo slovo na papiru.
Od 92 pa do 2009 (17 punih godina) u cijeloj BiH manje-vise primjenjuje se odokativno fakticko stanje.

Koji je smisao da 2011 uradis popis i onda pocnes primjenjivat popis star 20 godina, a koji se nije primjenjivao 19 godina????
Pravo pitanje je zasto bi neko zelio nametnuti novi popis kao osnov za etnicki kljuc. Otkud to da na meni lezi obaveza da objasnjavam zasto ne treba zatvarati vrata eventualnom povratku ? Hajde ti objasni zasto treba.
felipe kajetano

#227 Re: Ustavne promjene

Post by felipe kajetano »

Najrealnije rjesenje je novi popis...ili udariti moratorijum na novi popis jedno vrijeme a u medjuvremenu vazeci neka bude popis iz 1953 godine.Jel more tako... ;-)
1gorstak

#228 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

felipe kajetano wrote:Najrealnije rjesenje je novi popis...
Niko ne osporava potrebu za novim popisom. Ali ga nece biti ako neko hoce da mijenja etnicki kljuc. Ako ce se zadrzati etnicki kljuc iz 1991, popis mozemo sutra napraviti.
Geronimo81

#229 Re: Ustavne promjene

Post by Geronimo81 »

1gorstak wrote:
Geronimo81 wrote:ok i do kada da inzistiras na tom
Do daljnjeg. To je ipak nekakav kompromis. Evo Silajdzic sada hoce da u popisu uopste nema etnicke odrednice, a i strucnjaci EUROSTAT-a kazu da ne treba etnicka odrednica. Sta sad ? Moj stav je kompromisno rjesenje. Ili ti mislis da niko nema pravo na stav osim velikosrpskog faktora ?
ok ti tako mislis ja drugacije i gotovo .Naravno da svako ima pravo na svoj stav ali negdje moras da popustis mrvicu a to je sa popisom ali samo da se da fore 2 god da se vrate ljudi ako zele pa onda popis napraviti.
vivaldi

#230 Re: Ustavne promjene

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Postavio sam jednostavno pitanje :

Sta gubimo ako i pored novog popisa (kojeg podrzavam) zadrzimo stari etnicki kljuc. Da ponovim, treba nam popis i to sutra, ali zasto insistiras na izmjeni etnickog kljuca ako obojica znamo da je to na stetu Hrvata van Hercegovine ? Mi mozemo napraviti popis, znacemo ko gdje zivi, ali za etnicki kljuc trebamo zadrzati popis iz 1991. Ako mislis da je stetno po nekog, pojasni.

Ti nisi odgovorio nego si rekao kako te boli neka stvar. Sta sada pokusavas ? Voditi konstruktivnu diskusiju ?
Imam pitanje za tebe gorstak.
Posljednji popis smo imali 91 i taj popis je bio "vazeci" nepunu godinu dana i od tada je jednostavno mrtvo slovo na papiru.
Od 92 pa do 2009 (17 punih godina) u cijeloj BiH manje-vise primjenjuje se odokativno fakticko stanje.

Koji je smisao da 2011 uradis popis i onda pocnes primjenjivat popis star 20 godina, a koji se nije primjenjivao 19 godina????
Pravo pitanje je zasto bi neko zelio nametnuti novi popis kao osnov za etnicki kljuc. Otkud to da na meni lezi obaveza da objasnjavam zasto ne treba zatvarati vrata eventualnom povratku ? Hajde ti objasni zasto treba.
Nema objasnjavanja ni ne objasnjavanja.
Tu nema nista nejasno vec samo i jedino cinjenice.
A cinjenice govore slijedece:
Imalo smo popis 91 i maltene nikad nije zazivio - cinjenica.
Od tada pa do danas svi se drze faktickog stanje - cinjenica.
Hrvatska je popis napravila jos 2001 i nema to nikakve veze sa povratkom - ko hoce da se vrati moze i danas i sutra i u hrvatsku i u rs,fbih i sa popisom i bez njega - cinjenica.
Popis treba i ekonomistima i sociolozima, ali i demografima - cinjenica.
felipe kajetano

#231 Re: Ustavne promjene

zagazaga wrote:
felipe kajetano wrote:Najrealnije rjesenje je novi popis...ili udariti moratorijum na novi popis jedno vrijeme a u medjuvremenu vazeci neka bude popis iz 1953 godine.Jel more tako... ;-)
ne moRe....1953.god. jedan narod nije se mogao izjašnjavati kao narod.....šta misliš zašto :?
Pa sta cemo onda sa Jugoslovenima iz 1991...sad su nepostojeci menSecini :? Ili da ih analogijom po kejsu("Ganic Jugosloven" :lol: )pridodamo muslimanima.. :-?

Opet taj iz 91 ne poznaje opciju"Bosnjak" pa je i sa te strane manjkav..jer nisu samo sadasnji Bosnjaci bili muslimani.. :wink:
1gorstak

#232 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:Imalo smo popis 91 i maltene nikad nije zazivio - cinjenica.
Hrvatska je popis napravila jos 2001 i nema to nikakve veze sa povratkom - ko hoce da se vrati moze i danas i sutra i u hrvatsku i u rs,fbih i sa popisom i bez njega - cinjenica.
Primjera radi, ako je u nekom gradu do rata bilo 35 % Srba, to znaci da po zakonu imaju pravo na 35 % radnih mjesta u javnoj upravi. Ako ih danas u istom gradu ima 5 %, novi etnicki kljuc bi njihovu mogucnost zaposljavanja u javnoj upravi zakonom ogranicio na 5 %. Ja u tom vidim onemogucavanje povratka zakonskim regulativama. Mi mozemo i trebamo odrzati novi popis, ali nametati novi etnicki kljuc nije opcija, nego je potrebno istrajati na dosljednom postivanju postojeceg.
vivaldi

#233 Re: Ustavne promjene

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
vivaldi wrote:Imalo smo popis 91 i maltene nikad nije zazivio - cinjenica.
Primjera radi, ako je u nekom gradu do rata bilo 35 % Srba, to znaci da po zakonu imaju pravo na 35 % radnih mjesta u javnoj upravi. Ako ih danas u istom gradu ima 5 %, novi etnicki kljuc bi njihovu mogucnost zaposljavanja u javnoj upravi zakonom ogranicio na 5 %. Ja u tom vidim onemogucavanje povratka zakonskim regulativama. Mi mozemo i trebamo odrzati novi popis, ali nametati novi etnicki kljuc nije opcija, nego je potrebno istrajati na dosljednom postivanju postojeceg.
Pa ako ih ima 5% i treba da ih ogranici na 5%, sasvim normalno. Ako ih poslije bude vise ili manje ta ce se kvota promjeniti na narednom popisu - nema tu mudrolije. S tim sto u svakom slucaju treba odrediti neku minimalnu kvotu.
Totalno nema smisla, da ako nekih (a nema mnogih po cijeloj drzavi) ni blizu kao prije sad treba "uvoziti" pripadnike tog naroda iz drugih mjesta samo da bi popunili kvotu, a pritom ove vecinske koji zive tu otpustiti.
1gorstak

#234 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

Geronimo81 wrote:
1gorstak wrote:
Geronimo81 wrote:ok i do kada da inzistiras na tom
Do daljnjeg. To je ipak nekakav kompromis. Evo Silajdzic sada hoce da u popisu uopste nema etnicke odrednice, a i strucnjaci EUROSTAT-a kazu da ne treba etnicka odrednica. Sta sad ? Moj stav je kompromisno rjesenje. Ili ti mislis da niko nema pravo na stav osim velikosrpskog faktora ?

ok ti tako mislis ja drugacije i gotovo .Naravno da svako ima pravo na svoj stav ali negdje moras da popustis mrvicu a to je sa popisom ali samo da se da fore 2 god da se vrate ljudi ako zele pa onda popis napraviti.
Nema potrebe da se odlaze popis, naprotiv, popis treba napraviti odmah. Problem je insistiranje na novom etnickom kljucu i tu ustupka ne moze biti jer bi to bila dodatna kocnica procesu povratka.
1gorstak

#235 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Primjera radi, ako je u nekom gradu do rata bilo 35 % Srba, to znaci da po zakonu imaju pravo na 35 % radnih mjesta u javnoj upravi. Ako ih danas u istom gradu ima 5 %, novi etnicki kljuc bi njihovu mogucnost zaposljavanja u javnoj upravi zakonom ogranicio na 5 %. Ja u tom vidim onemogucavanje povratka zakonskim regulativama. Mi mozemo i trebamo odrzati novi popis, ali nametati novi etnicki kljuc nije opcija, nego je potrebno istrajati na dosljednom postivanju postojeceg.
Pa ako ih ima 5% i treba da ih ogranici na 5%, sasvim normalno. Ako ih poslije bude vise ili manje ta ce se kvota promjeniti na narednom popisu - nema tu mudrolije. S tim sto u svakom slucaju treba odrediti neku minimalnu kvotu.
Totalno nema smisla, da ako nekih (a nema mnogih po cijeloj drzavi) ni blizu kao prije sad treba "uvoziti" pripadnike tog naroda iz drugih mjesta samo da bi popunili kvotu, a pritom ove vecinske koji zive tu otpustiti.
Toliko o podrsci povratku. Nista kolega, ocigledno je da se ne mozemo dogovoriti oko ovog i popisa nece biti. A ako bude nametanja od strane OHR-a, vjerovatno ce se nametnuti onu EUROSTAT-ovu verziju bez etnicke odrednice. Sad svi mozemo postavljati ultimatume, niti je Sarajevo pod opsadom niti ga se granatira, mozemo ovako bar jos 3 decenije.
felipe kajetano

#236 Re: Ustavne promjene

zagazaga wrote:
felipe kajetano wrote:
Pa sta cemo onda sa Jugoslovenima iz 1991...sad su nepostojeci menSecini :? Ili da ih analogijom po kejsu("Ganic Jugosloven" :lol: )pridodamo muslimanima.. :-?

Opet taj iz 91 ne poznaje opciju"Bosnjak" pa je i sa te strane manjkav..jer nisu samo sadasnji Bosnjaci bili muslimani.. :wink:
Jugoslovenima ni sad niko ne brani da se izjašnjavaju kao Jugosloveni ili onako kako se osjećaju.......takvi kako ti dobro znate ko se nije mogao izjašnjavati kako hoće i zašto........zato što vam to ne odgovara.Ni sad se ljudi koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci ne mogu tako izjašnjavati jer to nekom ne odgovara.Normalno stanje će biti onda kad budemo jedni druge poštovali bez obzira kako se izjašnjavamo. Dok budemo cjenjeni samo kao pripadnici ''konstitutivnog naroda'' sve je ovo samo na silu a od toga nema 'hajra'.

Ljudi koji žive na jednom prostoru nisu šibice da se mogu sakriti u džep, baciti ili zanemariti kao da ih nema!
Termin "Bosanci i Hercegovci" je za mene imaginaran pojam koji nema veze sa realnoscu..jos nisam ni u jednom dokumentu vidio takvu nacionalnu odrednicu tako da to pije vode kao i glas npr. Sijuksa iz npr.Brckog..druga je stvar romatizam i price sta bi bilo kad bi bilo...Imas realno stanje stvari kakvo jeste a ono je da 80% gradjana ove zemlje sa podsmijehom gleda na taj naziv...Al ja bi intimno volio da se na iducem popisu da i takva mogucnost i da se jednom konacno zavrsi sa tom paradom gluposti...Srbi imaju jasan stav oko toga i vec izgradjenu nacionalnu svijest ko su i sta su..Hrvati isto tako a vjerujem i dobar dio Bosnjaka,izgleda ostaje jedan dio izvornih dobrih Bosnjana...ko zna mozda se i Bogumili danas sutra pojave na vratima u stilu Jehovnih svjedoka :-) Ovi pokusaji nametanja nekog Bosanstva su unaprijed osudjeni na neuspjeh...to se nije moglo prije 100 godina uraditi a tek danas..nidje veze!

Ovo receno vazi i za Jugoslovene..ja ne znam ko su sad Jugosloveni i cime se oni bave i gdje zive :?

Ja tebe mogu postovati i kao Bosnjaka i Hrvata i Jevreja..i ne znam dje bona zapelo :?:
Ljude i ne treba niko da krije ko sibice..bas zbog toga nam treba da sad vidim gdje smo i sta smo..sve izuzev novog popisa nije odraz realnog stanja stvari i nije dobar pokazatelj za buducnost..na zgaristima i proslom vremenu se ne zivi..jasno je gdje lezi zec i cemu insistiranje na 1991..kontraargument od strane Srba je onda popis iz nekih bivsih vremena jer i Srbi su kao narod ne tako davno prosli kroz veliki egzodus i buducnost im je bila maltene prepolovljena....Dokle da se ćeramo ;-)
vivaldi

#237 Re: Ustavne promjene

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Primjera radi, ako je u nekom gradu do rata bilo 35 % Srba, to znaci da po zakonu imaju pravo na 35 % radnih mjesta u javnoj upravi. Ako ih danas u istom gradu ima 5 %, novi etnicki kljuc bi njihovu mogucnost zaposljavanja u javnoj upravi zakonom ogranicio na 5 %. Ja u tom vidim onemogucavanje povratka zakonskim regulativama. Mi mozemo i trebamo odrzati novi popis, ali nametati novi etnicki kljuc nije opcija, nego je potrebno istrajati na dosljednom postivanju postojeceg.
Toliko o podrsci povratku. Nista kolega, ocigledno je da se ne mozemo dogovoriti oko ovog i popisa nece biti. A ako bude nametanja od strane OHR-a, vjerovatno ce se nametnuti onu EUROSTAT-ovu verziju bez etnicke odrednice. Sad svi mozemo postavljati ultimatume, niti je Sarajevo pod opsadom niti ga se granatira, mozemo ovako bar jos 3 decenije.
Kolega o kakvoj ti podrsci povratku pricas???? Jel povratak do sada imao podrsku????
Ti danas po tom tvom famoznom popisu iz 91 imas 80-85% bosnjaka u sarajevskim insitucijama, 90-95% srba u banjaluci i toliko hrvata po zap. hercegovini.
Za dvije godine sa popisom ili bez njega u sarajevu ce biti 81-86% bosnjaka, banjaluci 91-96% srba i tako i hrvata.
Ljudi su prodali/razmjenili imovinu i razgulili trajno.
Ja ti govorim o realnosti, ali ti imas neke romanticarske stavove.
U mom haustoru, od 15 stanova u kojima su zivili srbi 12 ih je prodalo ili razmjenilo imovinu.
Nijedan, ama bas nijedan se nije vratio da ostane. Posljednji je otisao jos prije 3-4 godine.
Sta ja sad trebam, da sam sebe nalozim da zivim u 91?
Da novim komsijama bosnjacima cestitam bozic jer su 91 tu zivili srbi?
Jel se bosnjak ili hrvat u banjaluci moze naloziti da je u 91 kad mu pijani komsija za neki praznik odvrne do daske "od topole pa do ravne gore"????
1gorstak

#238 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:Sta ja sad trebam, da sam sebe nalozim da zivim u 91?
Ne, nego ne trebamo smisljati kako povratnicima pravnim propisima otezavati zivot. Na podrucju opstine Derventa je do rata zivjelo 39% Hrvata. Ne vjerujem da ce se broj Hrvata vratiti na taj nivo, ali to ne treba sprecavati zakonskim rjesenjima. Znaci, u organima javne uprave treba biti 39% Hrvata. Ako za odredjeno radno mjesto nema prijavljenih Hrvata sa potrebnom strucnom spremom, ne vidim problem u tom sto ce se zaposliti Srbina. Ali prednost se treba prvo dati Hrvatu dok se ne popuni tu kvotu od 39%. Taj etnicki kljuc mora ostati na snazi sve dok nestanu dileme o "odrzivosti" ili "neodrzivosti" BiH, jer ce se tek tada znati ko zeli da se vrati a ne smije zbog separatisticke retorike, a ko ne zeli jer mu je bolje na sadasnjoj adresi.
vivaldi

#239 Re: Ustavne promjene

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
Ne, nego ne trebamo smisljati kako povratnicima pravnim propisima otezavati zivot. Na podrucju opstine Derventa je do rata zivjelo 39% Hrvata. Ne vjerujem da ce se broj Hrvata vratiti na taj nivo, ali to ne treba sprecavati zakonskim rjesenjima. Znaci, u organima javne uprave treba biti 39% Hrvata. Ako za odredjeno radno mjesto nema prijavljenih Hrvata sa potrebnom strucnom spremom, ne vidim problem u tom sto ce se zaposliti Srbina. Ali prednost se treba prvo dati Hrvatu dok se ne popuni tu kvotu od 39%. Taj etnicki kljuc mora ostati na snazi sve dok nestanu dileme o "odrzivosti" ili "neodrzivosti" BiH, jer ce se tek tada znati ko zeli da se vrati a ne smije zbog separatisticke retorike, a ko ne zeli jer mu je bolje na sadasnjoj adresi.
Taj hrvat iz dervente je protjeran 92 i vec 18 odina tj. 15 od dejtona ceka konkurs za tih 39% i docekat ce taj konkurs kad ga docekaju vojvodjanski nijemci.

PS. Zanimljiva mi je ova tvoja podvucena recenica, narocito pocetak " taj etnicki kljuc mora ostati na stazi". Valjda si htio reci "Taj etnicki kljuc mora se poceti primjenjivati" jer na snazi ocigledno nije zadnje dvije decenije..
felipe kajetano

#240 Re: Ustavne promjene

1gorstak wrote:
Koji su to pravni propisi koji ne dozvoljavaju povratnicima u Derventu da se vrate na svoje posjede?Imam dosta familije HRVATA iz Dervente i okoline i znam o cemu pricam...tim ljudima je jednostavno bolje sada u HR jer je i RH sve cinila da tamo ostanu dajuci im razne povlastice pri kupovini kuca i materijala.Prebacivati krivnju na jednog i "separatisticku retoriku" je neumjesno..U zavicaj dolaze samo za Dan Mrtvih i na sahrane starijih koji su tu rodjeni..20 novih generacija Derventa uopste ne interesuje i blize im je Zagorje od Plehana..nazalost al' to je tako!!!Do kada da drzimo etnicki kljuc???Pa Srbi koji imaju u nekom koljenu nesto hrvatsko se izjasnjavaju kao Hrvati da bi dobili posao..(nesposobni Srbi)zato imamo tako efikasno pravosudje,Policiju itd...
1gorstak

#241 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:PS. Zanimljiva mi je ova tvoja podvucena recenica, narocito pocetak " taj etnicki kljuc mora ostati na stazi". Valjda si htio reci "Taj etnicki kljuc mora se poceti primjenjivati" jer na snazi ocigledno nije zadnje dvije decenije..
Na snazi je, to sto ga se ne primjenjuje je problem za sebe.
1gorstak

#242 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

felipe kajetano wrote:Koji su to pravni propisi koji ne dozvoljavaju povratnicima u Derventu da se vrate na svoje posjede?
Ako se zakonom ogranici njihovo pravo na zaposljavanje u javnoj upravi (jedinom izvoru stabilnih prihoda) na procenat koji danas cine u opstini Derventa, smanjuje se sanse za eventualni povratak onih koji bi se vratili nakon popisa.
felipe kajetano wrote:Do kada da drzimo etnicki kljuc?
Etnicki kljuc ce uvijek biti na snazi (iako cemo i u dogledno vrijeme imati problema s primjenom). Do promjene etnickog kljuca ne moze doci dok ne vidimo hoce li skidanje pomocnih tockova sa BiH izazvati rat. To je jos uvijek za mnoge prepreka da se vrate u Srebrenicu ili Posavinu.
vee-jay

#243 Re: Ustavne promjene

Post by vee-jay »

felipe kajetano wrote: Termin "Bosanci i Hercegovci" je za mene imaginaran pojam koji nema veze sa realnoscu..jos nisam ni u jednom dokumentu vidio takvu nacionalnu odrednicu tako da to pije vode kao i glas npr. Sijuksa iz npr.Brckog..druga je stvar romatizam i price sta bi bilo kad bi bilo...Imas realno stanje stvari kakvo jeste a ono je da 80% gradjana ove zemlje sa podsmijehom gleda na taj naziv...Al ja bi intimno volio da se na iducem popisu da i takva mogucnost i da se jednom konacno zavrsi sa tom paradom gluposti...Srbi imaju jasan stav oko toga i vec izgradjenu nacionalnu svijest ko su i sta su..Hrvati isto tako a vjerujem i dobar dio Bosnjaka,izgleda ostaje jedan dio izvornih dobrih Bosnjana...ko zna mozda se i Bogumili danas sutra pojave na vratima u stilu Jehovnih svjedoka :-) Ovi pokusaji nametanja nekog Bosanstva su unaprijed osudjeni na neuspjeh...to se nije moglo prije 100 godina uraditi a tek danas..nidje veze!

Ovo receno vazi i za Jugoslovene..ja ne znam ko su sad Jugosloveni i cime se oni bave i gdje zive :?

Ja tebe mogu postovati i kao Bosnjaka i Hrvata i Jevreja..i ne znam dje bona zapelo :?:
Ljude i ne treba niko da krije ko sibice..bas zbog toga nam treba da sad vidim gdje smo i sta smo..sve izuzev novog popisa nije odraz realnog stanja stvari i nije dobar pokazatelj za buducnost..na zgaristima i proslom vremenu se ne zivi..jasno je gdje lezi zec i cemu insistiranje na 1991..kontraargument od strane Srba je onda popis iz nekih bivsih vremena jer i Srbi su kao narod ne tako davno prosli kroz veliki egzodus i buducnost im je bila maltene prepolovljena....Dokle da se ćeramo ;-)
1. to sto je to tebi imaginaran nametnuti pojam i sto pokusavas da se uvjeris da je vecina (ti bubne 80%, hajd nije ti prvi put :D) istog misljenja ne znaci da ti ljudi ne postoje.
2. To sto ti nazivas danasnjom "realnoscu" ne mora znaciti da je to mrtvo slovo na papiru i da sutra nece biti drugacije :wink:
3. sto time zelim reci, kad gledas u dokumenta zavisi u koja gledas, one iz 1942, 1995 ili 2025 :wink:
4. moze se uzeti i popis stanovnista prije potresa u BLu. Do tog dana su cifre u BL, a narocito u strogom centru grada izgledale podosta drugacije nego 1990 :D
vee-jay

#244 Re: Ustavne promjene

Post by vee-jay »

felipe kajetano wrote: Koji su to pravni propisi koji ne dozvoljavaju povratnicima u Derventu da se vrate na svoje posjede?Imam dosta familije HRVATA iz Dervente i okoline i znam o cemu pricam...tim ljudima je jednostavno bolje sada u HR jer je i RH sve cinila da tamo ostanu dajuci im razne povlastice pri kupovini kuca i materijala.Prebacivati krivnju na jednog i "separatisticku retoriku" je neumjesno..U zavicaj dolaze samo za Dan Mrtvih i na sahrane starijih koji su tu rodjeni..20 novih generacija Derventa uopste ne interesuje i blize im je Zagorje od Plehana..nazalost al' to je tako!!!Do kada da drzimo etnicki kljuc???Pa Srbi koji imaju u nekom koljenu nesto hrvatsko se izjasnjavaju kao Hrvati da bi dobili posao..(nesposobni Srbi)zato imamo tako efikasno pravosudje,Policiju itd...
:lol: :lol: :lol:
:thumbup:
osa

#245 Re: Ustavne promjene

Post by osa »

felipe kajetano wrote:
Koji su to pravni propisi koji ne dozvoljavaju povratnicima u Derventu da se vrate na svoje posjede?Imam dosta familije HRVATA iz Dervente i okoline i znam o cemu pricam...tim ljudima je jednostavno bolje sada u HR jer je i RH sve cinila da tamo ostanu dajuci im razne povlastice pri kupovini kuca i materijala.Prebacivati krivnju na jednog i "separatisticku retoriku" je neumjesno..U zavicaj dolaze samo za Dan Mrtvih i na sahrane starijih koji su tu rodjeni..20 novih generacija Derventa uopste ne interesuje i blize im je Zagorje od Plehana..nazalost al' to je tako!!!Do kada da drzimo etnicki kljuc???Pa Srbi koji imaju u nekom koljenu nesto hrvatsko se izjasnjavaju kao Hrvati da bi dobili posao..(nesposobni Srbi)zato imamo tako efikasno pravosudje,Policiju itd...

ma jel moguće felipe da neki srbin ima nešto hrvatsko u sebi, je li tu u duhu one šale " eli mala, imaš li ti šta dalmatinsko u sebi-neman- a bil tila imat".
vivaldi

#246 Re: Ustavne promjene

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
vivaldi wrote:PS. Zanimljiva mi je ova tvoja podvucena recenica, narocito pocetak " taj etnicki kljuc mora ostati na stazi". Valjda si htio reci "Taj etnicki kljuc mora se poceti primjenjivati" jer na snazi ocigledno nije zadnje dvije decenije..
Kakva ti je ovo konstatacija???
Pa naravno da je problem, briga bilo koga sta pise u zakonu i ustavu kad ne moze da ostvari elemntarna prava!!!
Pa ne zive ljudi 300 godina!! Oni sto su 95 bili u punoj snazi danas vec ganjaju neku prijevremenu penziju.
Oni sto su 92 bili maloljetnici vise se i ne sjecaju svog grada - u zavisnosti gdje su otisli pitanje je i da li jezik danas znaju ili imaju problema sa padezima.
Koliko je starijih ljudi hrvata ovih 15 godina umrlo??
Koliko se u istom periodu hrvata rodilo sa mjestom rodjenja derventa?
Problem povratka je problem sa rokom trajanja, ono sto se vratilo do 2001-2002 ili eto u krajnjem slucaju 2005 to je to. Poslije toga se radi samo o promilima - ovo vazi za cijelu drzavu naravno.
Bosnolog

#247 Re: Ustavne promjene

Post by Bosnolog »

zagazaga wrote:
felipe kajetano wrote:
Termin "Bosanci i Hercegovci" je za mene imaginaran pojam koji nema veze sa realnoscu..jos nisam ni u jednom dokumentu vidio takvu nacionalnu odrednicu tako da to pije vode kao i glas npr. Sijuksa iz npr.Brckog..druga je stvar romatizam i price sta bi bilo kad bi bilo...Imas realno stanje stvari kakvo jeste a ono je da 80% gradjana ove zemlje sa podsmijehom gleda na taj naziv...Al ja bi intimno volio da se na iducem popisu da i takva mogucnost i da se jednom konacno zavrsi sa tom paradom gluposti...Srbi imaju jasan stav oko toga i vec izgradjenu nacionalnu svijest ko su i sta su..Hrvati isto tako a vjerujem i dobar dio Bosnjaka,izgleda ostaje jedan dio izvornih dobrih Bosnjana...ko zna mozda se i Bogumili danas sutra pojave na vratima u stilu Jehovnih svjedoka :-) Ovi pokusaji nametanja nekog Bosanstva su unaprijed osudjeni na neuspjeh...to se nije moglo prije 100 godina uraditi a tek danas..nidje veze!

Ako je bosanstvo osuđeno na propast zašto se svi zdušno zalažete da ga osporite ( i srbi i hrvati i bošnjaci ) i ko vam ga uopšte nameće. Bosanci, Jugosloveni, Sijuksi, Eskimi, Kinezi itd. kažete da su nebitni i nevažni.......pa što se onda sikirate zbog njih?

Zna se šta Srbi hoće i zašto im to odgovara ali Srbi ne mogu da shvate da to drugima ne odgovara i zašto im to ne odgovara...tj. znaju oni to ali .....APP ....ništ' od toga ;-)
Ma svi su oni samo etnicke zajednice koje zive u BiH a svi smo mi Bosanci i Hercegovci,samo to nekima tesko pada ,pa ih zato i nervira postojanje drzave Bosne i Hercegovine,........ :mrgreen: Na kraju ce se pokupiti is BiH kao gubitnici podvijena repa kada shvate da su ostali bez zuba da bi nesto promjenili u svoju korist,........
1gorstak

#248 Re: Ustavne promjene

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:
Kakva ti je ovo konstatacija???
Pa naravno da je problem, briga bilo koga sta pise u zakonu i ustavu kad ne moze da ostvari elemntarna prava!!!
Govorimo o konkretnim stvarima. Etnicki kljuc se nece brisati iz zakona i uvijek ce biti dio nase svakodnevnice. Zelis li ti novi etnicki kljuc ili eliminaciju etnickog kljuca ? Ako zelis eliminaciju etnickog kljuca jer "briga bilo koga sta pise u zakonu i ustavu kad ne moze da ostvari elemntarna prava", uzalud se nadas, do toga ne moze doci. Ako zelis novi etnicki kljuc, moracemo sacekati neki drugi popis, obavljen nakon sto BiH stane na svoje noge. Evo scenarija koji je meni prihvatljiv :

1. Sada organizujemo popis i saznamo koga ima gdje i koliko, ali za etnicki kljuc zadrzimo popis iz 1991, jer nije sigurno da su se vratili svi koji su htjeli.
2. Skine se pomocne tockove sa BiH, uspostavimo tijela koja su u stanju voditi drzavu bez medjunarodnog tutorstva a u medjuvremenu ne izbije rat
3. Oni koji bi zeljeli da se vrate a ne smiju jer ne znaju na sta ce liciti skidanje pomocnih tockova sa BiH, shvate da je BiH ipak stabilno drustvo i vrate se u Srebrenicu ili Posavinu
4. 2021 organizujemo novi popis koji pretocimo u novi etnicki kljuc primjenjiv odmah nakon popisa

Ali, traziti da se ovaj popis kojeg bi danas organizovali odmah pretoci u etnicki kljuc, kada je jos uvijek nejasno hoce li se BiH pokusati razvaliti nakon sto medjunarodni faktor napusti zemlju, sto svakako otezava proces povratka (jer ko ce se vratiti u potencijalnu ratnu zonu ?), nije prihvatljivo.

Danas su ispred nas tri opcije.

1. bez etnicke odrednice jer EU to ne trazi
2. sa etnickom odrednicom, ali da se do daljnjeg (bez konkretnih datuma) kao etnicki kljuc zadrzi popis iz 1991
3. sa etnickom odrednicom i da se kao etnicki kljuc koristi novi popis

Meni je prihvatljiva opcija pod brojem dva, konstruktivan kompromis i ni na ciju stetu. Ako se nastavi s insistiranjem na trecoj opciji, popisa na nivou drzave nece biti ili ce medjunarodna zajednica nametnuti prvu opciju.
felipe kajetano

#249 Re: Ustavne promjene

vee-jay wrote:
felipe kajetano wrote: Termin "Bosanci i Hercegovci" je za mene imaginaran pojam koji nema veze sa realnoscu..jos nisam ni u jednom dokumentu vidio takvu nacionalnu odrednicu tako da to pije vode kao i glas npr. Sijuksa iz npr.Brckog..druga je stvar romatizam i price sta bi bilo kad bi bilo...Imas realno stanje stvari kakvo jeste a ono je da 80% gradjana ove zemlje sa podsmijehom gleda na taj naziv...Al ja bi intimno volio da se na iducem popisu da i takva mogucnost i da se jednom konacno zavrsi sa tom paradom gluposti...Srbi imaju jasan stav oko toga i vec izgradjenu nacionalnu svijest ko su i sta su..Hrvati isto tako a vjerujem i dobar dio Bosnjaka,izgleda ostaje jedan dio izvornih dobrih Bosnjana...ko zna mozda se i Bogumili danas sutra pojave na vratima u stilu Jehovnih svjedoka :-) Ovi pokusaji nametanja nekog Bosanstva su unaprijed osudjeni na neuspjeh...to se nije moglo prije 100 godina uraditi a tek danas..nidje veze!

1. to sto je to tebi imaginaran nametnuti pojam i sto pokusavas da se uvjeris da je vecina (ti bubne 80%, hajd nije ti prvi put :D) istog misljenja ne znaci da ti ljudi ne postoje.
2. To sto ti nazivas danasnjom "realnoscu" ne mora znaciti da je to mrtvo slovo na papiru i da sutra nece biti drugacije :wink:
3. sto time zelim reci, kad gledas u dokumenta zavisi u koja gledas, one iz 1942, 1995 ili 2025 :wink:
4. moze se uzeti i popis stanovnista prije potresa u BLu. Do tog dana su cifre u BL, a narocito u strogom centru grada izgledale podosta drugacije nego 1990 :D
80% minimum
Moze i prije potresa u BL..nije sporno ;-)
Nego..kad se mislis vratiti u BL i implementirati aneks 7 na svom slucaju..a i da parkic malo zivne urban stylom :-D
felipe kajetano

#250 Re: Ustavne promjene

zagazaga wrote:
felipe kajetano wrote:

Ako je bosanstvo osuđeno na propast zašto se svi zdušno zalažete da ga osporite ( i srbi i hrvati i bošnjaci ) i ko vam ga uopšte nameće. Bosanci, Jugosloveni, Sijuksi, Eskimi, Kinezi itd. kažete da su nebitni i nevažni.......pa što se onda sikirate zbog njih?

Zna se šta Srbi hoće i zašto im to odgovara ali Srbi ne mogu da shvate da to drugima ne odgovara i zašto im to ne odgovara...tj. znaju oni to ali .....APP ....ništ' od toga ;-)
Zna se sta Bosnjaci hoce i zasto im to odgovara ali Bosnjaci ne mogu da shvate da to drugima ne odgovara i zasto im to ne odgovara..tj.znaju oni to ali..APP...nist' od toga ;-) Jel more 'vako? :)
P.S ne sikirika se ba niko..ne brini :thumbup:
Post Reply