Ustav Belgije kao predložak za BiH

1gorstak

#101 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by 1gorstak »

inhibitor wrote:
1gorstak wrote:Naravno da ima razlike, da nema razlike ne bi nam Bitef predlagao takvo uredjenje. Evo razlika je (na primjer) u cinjenici da imamo Vijece Naroda u manjem entitetu, odnosno Dom Naroda u vecem. Razlika je u (ma kako kilavim) pokusajima da se ispostuje etnicki kljuc iz 1991, narodi u BiH su formalno-pravno domacini bilo gdje u BiH, to sto su vecina u nekom entitetu, kantonu ili opstini ne znaci da je to njihova administrativna jedinica.
Nismo rekli da nema razlike u uredjenju, vec smo rekli da je etnicka podjeljenost slicna. Zasto bismo pricali o drukcijem uredjenju u BiH na bazi uredjenja koje je isto kao u BiH?
Ta je podijeljenost postignuta ratom, genocidom, i ne prije 200 godina nego prije petnaestak godina, a sama je ta podijeljenost, to "razdvajanje naroda" bila jedan od sest, odnosno prvi od sest strateskih ciljeva velikosrpskog vodjstva. I ti sada tu etnicku podijeljenost uzimas zdravo za gotovo i poredis istu sa stanjem u Belgiji. Ne moze, i zato (ponavljam) Vijece naroda, Dom naroda, etnicki kljuc itd itd.
Reci Bosnjaku u Banjoj luci da je RS njegova jedinica isto koliko i srpska. Tesko ces ga ubjedit.
Licno znam nekoliko takvih Bosnjaka koji sada zive u Banja Luci, a uvjeren sam da ih ima i na ovom forumu. Znam vise Bosnjaka u Srebrenici, Prijedoru i Bratuncu koji su spremni i na oruzani otpor u slucaju pokusaja secesije jer citavu BiH smatraju svojom, Evo ja sam Hrvat i citava BiH, pa tako i manji entitet, je moja koliko i srpska, na svojoj strani imam moralne, pravne i istorijske argumente, a velikosrpstvo je u defanzivi. Svoju cu djecu odgojiti da vole ovu drzavu i da se bore protiv etnickih podjela, a mali sovinisti i ksenofobi ne mogu biti vise motivisani od nas koji cijenimo suzivot.

I mozes ti 1487 puta reci da ne predlazes belgijski model za BiH, ali ako insistiras na (belgijskoj verziji) etnicke podijeljenosti (tipa "reci to Bosnjaku u Banja Luci"), ti insistiras da se tako nesto prihvati kao realnost.
dallton

#102 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by dallton »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=T4ekTPZW4qU

Sto put' krvlju placena. A tebi polako curi onaj rok kojeg si dao za uspostavu treceg entiteta, tik tak tik tak
samo nek curi, okrenut ćemo sat kad iscuri, mislim pješčani, vremena bar ima.....
hm, izjava potpuno bez cinjenicne osnove, a ja cijelo vrijeme mislim da se hrvatski politicari onako zale da hrvati nestaju iz bih....mozda ce se okrenuti pjescani u zagrebu, al daj boze da ce imati ko da ga okrene u bih
bitef

#103 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by bitef »

1gorstak wrote:
Ta je podijeljenost postignuta ratom, genocidom, i ne prije 200 godina nego prije petnaestak godina, a sama je ta podijeljenost, to "razdvajanje naroda" bila jedan od sest, odnosno prvi od sest strateskih ciljeva velikosrpskog vodjstva. I ti sada tu etnicku podijeljenost uzimas zdravo za gotovo i poredis istu sa stanjem u Belgiji. Ne moze, i zato (ponavljam) Vijece naroda, Dom naroda, etnicki kljuc itd itd.

Licno znam nekoliko takvih Bosnjaka koji sada zive u Banja Luci, a uvjeren sam da ih ima i na ovom forumu. Znam vise Bosnjaka u Srebrenici, Prijedoru i Bratuncu koji su spremni i na oruzani otpor u slucaju pokusaja secesije jer citavu BiH smatraju svojom, Evo ja sam Hrvat i citava BiH, pa tako i manji entitet, je moja koliko i srpska, na svojoj strani imam moralne, pravne i istorijske argumente, a velikosrpstvo je u defanzivi. Svoju cu djecu odgojiti da vole ovu drzavu i da se bore protiv etnickih podjela, a mali sovinisti i ksenofobi ne mogu biti vise motivisani od nas koji cijenimo suzivot.

I mozes ti 1487 puta reci da ne predlazes belgijski model za BiH, ali ako insistiras na (belgijskoj verziji) etnicke podijeljenosti (tipa "reci to Bosnjaku u Banja Luci"), ti insistiras da se tako nesto prihvati kao realnost.
Cijela povijest BiH je obilježena genocidom. Otkad su Osmanlije okupirale ova područja, kroz 400 godina se broj katolika sveo bio na minoran broj. Na sablji, danku u krvi, haraču i nabijanju na kolac je promjenjena konfesionalna struktura Bosne i Hercegovine. Drugim dijelom na općoj diskriminaciji nemuslimana, pogotovo katolika.

Druga stvar, gledaju etničku sliku BiH po naseljima i po popisu iz 1991. godine Srbi su na minimum 50% teritorija BiH bili većina. Jednostavno su naseljavali slabo naseljena velika područja. Tako da ovih 49% i nije tolika nepravedna raspodjela, koliko se želi prikazati.

Netko je i 1991. godine mogao napisati "ja sam Srbin i čitava Jugoslavija, pa tako i BiH, je moja koliko i hrvatska i muslimanska". I oni su imali moralno pravo pružili oružani otpor secesiji - po tvojim razmišljanjima u citiranom postu.
iggy975

#104 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by iggy975 »

ja mislim da je ovaj belgiski ustav vrlo dobar za bosnu i hercegovini ,,,ali sta ce mo za kralja? hmhm ja predlazem sulejmana tihica za kralja i kupimo mu jedenog macka i to je to ,sretna bih....odma ulazimo u evropsku uniju!!...hvala
cyprus

#105 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by cyprus »

bitef wrote:
cyprus wrote:
Pa to znači kad:

- Bošnjaci prestanu svojatat Bosnu i Hercegovinu i kad shvate da ona jednako pripada i Srbima i Hrvatima (i ostalim), te i da i oni imaju zajedničko pravo odlučivat o njenoj sudbini;

- Srbi i Hrvati prestanu razmišljat "ovdje živim, ali srce mi je preko granice" iliti sjediti na dvije stolice, te rješenja za svoje probleme počnu tražiti od Sarajeva, a ne Beograda ili Zagreba.

Eto to znači rješenje etničkih pitanja u BiH.
To se ne može tražiti. Kako možeš čovjeku u 21. stoljeću, gdje će se obraćati, na kojoj će stolici sjediti, za koju državu će emocionalno biti više vezan?
Nonsens.

To se dobrim sustavom i organizacijom države rješava. Pojedinac je dužan plaćati poreze i izvršavati sve obveze priopisane zakonom, tražiti silom promjenu emocija kod njega je glupost par excellence. To ni Hitler nije radio.
Ne tražim ja promjenu "emocija" na silu. Ja samo kažem dok su "emocije" takve kakve su, mi ćemo generalno ostat zakopani u blatu. I to je razlog zašto nema govora o komparaciji sa Belgijom. Kada BH narodi budu imali iste osjećaje prema Bosni i Hercegovini, kao što imaju belgijanski narodi prema Belgiji, tada će to biti moguće. O tome ja pričam.

Dakle, ne mogu ja zahtjevati promjenu ničije "emocije" (namjerno pod navodnicima), ja samo mogu ustanoviti da je ona devijantna, kao što jesu, i da imaju destruktivno dejstvo...
Last edited by cyprus on 09/03/2010 02:04, edited 1 time in total.
cyprus

#106 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by cyprus »

Toto wrote:
cyprus wrote:To svojatat je bilo u smislu prisvajat samo za sebe...
kad neko svojata svoju zemlju onda je to patriotizam i ne smatra se nikako mahanom koja se treba osudjivati
patriotizam se nikako ne moze porediti sa makroima i podvodadijama koji prodaju tudje
Treba dobro paziti šta se naziva patriotizmom. U slučaju Balkana mnogo etničkog nacionalizma je umotano u plašt patriotizma...
cyprus

#107 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by cyprus »

inhibitor wrote:
cyprus wrote:
inhibitor wrote:Ja ne vidim pozitivan trend u tom pravcu, tako da ovakvim ponasanjem sviju ni duge staze nista ne garantiraju. Ako se ne kreces gdje treba, badava ti strpljenje i vrijeme lijechi sve filozofija.
Ja iako sam pesimista po prirodi, mislim da postoji pozitivan trend, ali puno sporiji nego što bismo željeli. Stvari su ipak bolje danas nego 1995, niko me neće ubjediti u suprotno...
Zasto ides tako daleko u proslost? Da li je bolje nego prije 4 godina?
Eh, nažalost u zadnje 4 godine je prisutna stagnacija ili čak nazadovanje. Nakon ovih izbora vidjećemo da li je to bila kratkoročna kriza ili tek početak negativnog trenda. A mislim da je jasno i koji je uzrok ove stagnacije. Jasno radi se o neusvajanju Aprilskog paketa 2006. godine, što je uzrokovalo umnogostručenje tenzija koje do danas nisu splasnule i koje paraliziraju svaki pozitivan pomak u našoj politici i društvu...
hercegovac_pravi

#108 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by hercegovac_pravi »

Malo začuđujuće da do sada niti jedan učesnik i pobornik "Belgijskog Ustava" kao idelane solucije nije čak ni pokušao odgovoriti na neki konstruktivan način na sljedeće veoma jednostavno pitanje

Drugi dio odnosno sekcija II Belgijskog Ustava je titulirana na sljedeći način

Belgijanci i njihova prava
Kako da nazovemo novi narod koji će živjeti na teritoriji današnje BiH? Pošto je očigledno da sadašnji "konstitutivni" narodi uvođenjem Belgijskog Ustava neće postojati.
Kada riješimo ovo najosnovnije pitanje onda na red stižu nadležnosti komuna , trostepena podjela i odnos svake cjeline prema centralnim državnim institucijama.
I da ponovim pitanje
Kako da nazovemo novi narod koji će živjeti na teritoriji današnje BiH? Pa zgovornici Belgijskog Ustava valjda imate odgovor na ovo tako jednostavno pitanje :shock:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#109 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Toto »

bogme hero ti nisi onaj pravi :D cim ne znas poznatu hercegovacku poslovicu koja kaze: cim vidis skutora da skace u vodu-skaci i ti za njim", po istoj ovoj poslovici su skutori vidjeli da belgijanci skacu u more pa i oni posli za njima

cudi me da ocekujes odgovor
rece ti da je to glupost ,ko sto su rekli za sve ostale stvari iz belgijskog uslava

zar ne vidis da oni od hercegovackog ustava prave Frankestajna. Glavu bi od Franje, sise od Severine noge od Surjaka ....
Last edited by Toto on 09/03/2010 09:09, edited 1 time in total.
bitef

#110 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by bitef »

cyprus wrote:

Ne tražim ja promjenu "emocija" na silu. Ja samo kažem dok su "emocije" takve kakve su, mi ćemo generalno ostat zakopani u blatu. I to je razlog zašto nema govora o komparaciji sa Belgijom. Kada BH narodi budu imali iste osjećaje prema Bosni i Hercegovini, kao što imaju belgijanski narodi prema Belgiji, tada će to biti moguće. O tome ja pričam.

Dakle, ne mogu ja zahtjevati promjenu ničije "emocije" (namjerno pod navodnicima), ja samo mogu ustanoviti da je ona devijantna, kao što jesu, i da imaju destruktivno dejstvo...
Za ovo boldano, reci ti meni, kako općenito zamišljaš svrhu postojanja država? Što je svrha?

Po meni je osnovno otkriti pravilnu uzročno-posljedičnu vezu. Država je radi ljudi, a ne ljudi radi države. I to je svugdje tako u modernom svijetu. Po ovom postu smo mi ovdje stanovnici BiH radi države.

Švicarski kantoni i razlika u konfesionalnosti njenih stanovnika su bile krvavi okvir u srednjem vijeku. Niti se Švicarci od početka osjećaju Švicarci. Tek kad su većina (riječ svi - ne postoji u većim zajednicama) se osjeća dobro u okviru, nastalo je identificiranje sa državom. To identificiranje sa državom je kasnijeg datuma i to počevši uspostavom konfederacije kantona.

Belgijanci u zadnje vrijeme rastu sile raslojavanja, jer se Flamanci osjećaju zakinuti u državi. Sve promjene ustava u zadnjih 50 godina idu ka sve većoj (labavijoj) federaciji, pogotovo promjene ustava iz 1993. godine su tomu doprinijele. Prije su bili dosta unitarnija država.

Španjolska unitaristička poltika doživljava krah, pogotovo sa Katalonijom, koja sve više postaje dosta samostalna federalna jedinica u okviru Španjolske. Nadležnosti od 2010. godine su dosta visoke.

Multietničke države, koje na silu drže stvari i koje ne puste konsocijaciju postaju vremenom labavije. Ima i suprotan primjer - Švicarske. Od saveza država je postala jedna dosta stabilna federacija i dosta homogena.

Prvo želje (većine) ljudi, pa država. Dakle, stanje na terenu preslikati u državnoj organizaciji.
Bosnolog

#111 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Bosnolog »

Kakav dusevna bol zivjeti u drzavi koju ne zelis i ne osjecas za svojom,.....Frustrace zbog mrznje sve sto podsjeca i asocira na BiH su nepremostive ,....ne cudi sto se gubitnici ideoloske antibosasnkohercegovacke drzave sele i cure iz BiH svijesni da ono sto bi zeljeli nece moci ostvariti jer nemaju snage niti muda to uciniti,...Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj ima vise sludnih i mentalno zavedenih frustriranih gubitnika koji zive u zemlji koju preziru protiv koje su ratovali a na kraju ostali u njoj da dusevno pate i traumaizirani pokusavaju ostvariti sanjane snove,.... :mrgreen:

Sve co to prekriti trava zaborava,......kazu vrijeme lijeci rane i kada te njveca ljubav iznevjeri i ostavi, :mrgreen:

Bosno majko nasa oprosti im sto se prema tebi odnose kao prema najcrnjoj macehi. Bosna i Hercegovina je uvijek imala svoje odane,odvazne,hrabre,prkosne i ponosne kceri i sinove koji su je u svojoj hiladugosdisnjoj opstojnosti voljeli,cuvali,branili i odbranili od njenih dusmana,zlotvora,okupatora,pljackara i zulumcara,stoga ne treba da brines za svoju buducnost jer oni su tvoja najveca garancija opstanka od dusmanskih snova tvoga nestanka....
bitef

#112 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by bitef »

Bosnolog wrote:Kakav dusevna bol zivjeti u drzavi koju ne zelis i ne osjecas za svojom,.....Frustrace zbog mrznje sve sto podsjeca i asocira na BiH su nepremostive ,....ne cudi sto se gubitnici ideoloske antibosasnkohercegovacke drzave sele i cure iz BiH svijesni da ono sto bi zeljeli nece moci ostvariti jer nemaju snage niti muda to uciniti,...Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj ima vise sludnih i mentalno zavedenih frustriranih gubitnika koji zive u zemlji koju preziru protiv koje su ratovali a na kraju ostali u njoj da dusevno pate i traumaizirani pokusavaju ostvariti sanjane snove,.... :mrgreen:

Sve co to prekriti trava zaborava,......kazu vrijeme lijeci rane i kada te njveca ljubav iznevjeri i ostavi, :mrgreen:

Bosno majko nasa oprosti im sto se prema tebi odnose kao prema najcrnjoj macehi. Bosna i Hercegovina je uvijek imala svoje odane,odvazne,hrabre,prkosne i ponosne kceri i sinove koji su je u svojoj hiladugosdisnjoj opstojnosti voljeli,cuvali,branili i odbranili od njenih dusmana,zlotvora,okupatora,pljackara i zulumcara,stoga ne treba da brines za svoju buducnost jer oni su tvoja najveca garancija opstanka od dusmanskih snova tvoga nestanka....
Opet bez fakata, samo emocija.

Za ovo boldano. Tko su ti bili od 15. do 19. stoljeća?
Bosnolog

#113 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Bosnolog »

bitef wrote:
Bosnolog wrote:Kakav dusevna bol zivjeti u drzavi koju ne zelis i ne osjecas za svojom,.....Frustrace zbog mrznje sve sto podsjeca i asocira na BiH su nepremostive ,....ne cudi sto se gubitnici ideoloske antibosasnkohercegovacke drzave sele i cure iz BiH svijesni da ono sto bi zeljeli nece moci ostvariti jer nemaju snage niti muda to uciniti,...Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj ima vise sludnih i mentalno zavedenih frustriranih gubitnika koji zive u zemlji koju preziru protiv koje su ratovali a na kraju ostali u njoj da dusevno pate i traumaizirani pokusavaju ostvariti sanjane snove,.... :mrgreen:

Opet bez fakata, samo emocija.

Za ovo boldano. Tko su ti bili od 15. do 19. stoljeća?
Uvijek bili i ostali,njeni kapetani Gradasevici,cuveni zmajevi od Bosne prkosne i ponosne ......

Bosna opstaje da prkosi njenim unutrasnjim i vanjskim dusmanima!!!!!!

bitef

#114 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by bitef »

Bosnolog wrote:

Uvijek bili i ostali,njeni kapetani Gradasevici,cuveni zmajevi od Bosne prkosne i ponosne ......

:-)
Ipak nisu. PObunili su se protiv modernizacije bosanskog ejaleta u okviru Osmanskog carstva. Pobunili su se u sprječavanju da Bosna ne bude više tamni vilajet carevine.
palermo

#115 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by palermo »

bitef wrote:
Za ovo boldano, reci ti meni, kako općenito zamišljaš svrhu postojanja država? Što je svrha?

Po meni je osnovno otkriti pravilnu uzročno-posljedičnu vezu. Država je radi ljudi, a ne ljudi radi države. I to je svugdje tako u modernom svijetu. Po ovom postu smo mi ovdje stanovnici BiH radi države.

.
Zanimljivo je kako neki Srbi i neki Hrvati kada pričaju o Bosni i Hercegovini se pozivaju na pragmatičnost u stilu država je samo servis građana, ali kad počnu pričati o Srbiji i Hrvatskoj onda se to zaboravi i glavni argument postaje emocija koju oni nose, i nemoj slučajno to da im dirneš, odmah se poziva na ugroženost i slično
Bosnolog

#116 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Bosnolog »

bitef wrote:
Bosnolog wrote:

:-)
Ipak nisu. PObunili su se protiv modernizacije bosanskog ejaleta u okviru Osmanskog carstva. Pobunili su se u sprječavanju da Bosna ne bude više tamni vilajet carevine.
Oni su se pobunili porotiv osmanlija da bi povratili bosnaskohercegovacku drzavnost,.....http://www.google.com/search?hl=en&clie ... ic&spell=1

Mi vec imamo dvije decenije zagovarace poput tebe koji rade na podjeli i nestanku BiH,sada to rade na mnogo hinjskiji i perfidniji nacin nakon propalog Karadordeva,.....sada ti nama sve to pokusavas bezuspjesno upakovati u najfiniju ambalazu slektivnog izbora Belgijsko-Svicarske ustavne cokolade kojom je zaljiveno pokvareno punjenje mokrosanjajucih sanjara takvih poput tebe,.....

Koliko got kolao naokolo i kako got ti pravio to pakovao ustavni" shet ",on jednako tukne i nece se moci prodati pod tim sto ti selektivno zagovaras,....tebe ocito zulja cinjenica sto se svakin novim danom rada i stasava sve vise novih ,jacih i spremnijih "Kapetana Gradsevica" da brane i odbrane svoju BiH ako nedaj boze ustreba,a nemas argumentovane mogucnosti ubjediti one kojima je planiran i sprovodena zdruzena zavjera unistenja zajdnicke domovine BIH...... :mrgreen:
bitef

#117 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by bitef »

Bosnolog wrote:

Oni su se pobunili porotiv osmanlija da bi povratili bosnaskohercegovacku drzavnost,.....http://www.google.com/search?hl=en&clie ... ic&spell=1

Mi vec imamo dvije decenije zagovarace poput tebe koji rade na podjeli i nestanku BiH,sada to rade na mnogo hinjskiji i perfidniji nacin nakon propalog Karadordeva,.....sada ti nama sve to pokusavas bezuspjesno upakovati u najfiniju ambalazu slektivnog izbora Belgijsko-Svicarske ustavne cokolade kojom je zaljiveno pokvareno punjenje mokrosanjajucih sanjara takvih poput tebe,.....

Koliko got kolao naokolo i kako got ti pravio to pakovao ustavni" shet ",on jednako tukne i nece se moci prodati pod tim sto ti selektivno zagovaras,....tebe ocito zulja cinjenica sto se svakin novim danom rada i stasava sve vise novih ,jacih i spremnijih "Kapetana Gradsevica" da brane i odbrane svoju BiH ako nedaj boze ustreba,a nemas argumentovane mogucnosti ubjediti one kojima je planiran i sprovodena zdruzena zavjera unistenja zajdnicke domovine BIH...... :mrgreen:
A šta će vam drugo govoriti...
Bosnolog

#118 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Bosnolog »

bitef wrote:
A šta će vam drugo govoriti...
Povratili smo je sto pedeset godina poslije zahvaljujuci generacijama istih junaka kakvi su bili Kapetan Gradasevic,....sada je isti cuvaju i to je to,....... :mrgreen:
Hypo-Alpe-Adria

#119 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Hypo-Alpe-Adria »

Povratili smo je sto pedeset godina poslije zahvaljujuci generacijama istih junaka kakvi su bili Kapetan Gradasevic,....sada je isti cuvaju i to je to,....... :mrgreen:
Polako jarane. Ima i djece, čitaju ovo. :-)
Ako se kojim sretnim slučajem ukinu vize za Bih, vidjećeš rođak kako ''cure'' i ti junaci što je sada čuvaju.
Kakva je više demagogija :?
60% mladih ljudi bi se ispalilo sutra, 12 sati leta avionom odavde, samo da im se ukaže prilika.
Bosnolog

#120 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Bosnolog »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
Polako jarane. Ima i djece, čitaju ovo. :-)
Ako se kojim sretnim slučajem ukinu vize za Bih, vidjećeš rođak kako ''cure'' i ti junaci što je sada čuvaju.
Kakva je više demagogija :?
60% mladih ljudi bi se ispalilo sutra, 12 sati leta avionom odavde, samo da im se ukaže prilika.
Cijeli svijet drma recesija i kriza,....Euro je skliznuo opasno,Evropska unija je puna jeftine radne snake Rumuna,Poljaka,Bugara i drugih ....Grcki sindrom ce da se prosiriti a druge zemlje .....Na zapadu se debelo radi i nadnici,......Nama treba bolja vlast koja ce da brine o mladima da ostanu u svojoj zemlji i prosperitetu zemlje,....ne zaboravi da je ogromna razlika izmedu onih koji odlaze iz BiH jer je ne vole i drugih koji bi otisli zbog ekonomskih razloga glede ulaganja povratka i vezivanja za njenu buducnost.Mozda ih zamjene Kinezi kao veci Bosnoljubi,.....
hercegovac_pravi

#121 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Toto wrote:bogme hero ti nisi onaj pravi :D cim ne znas poznatu hercegovacku poslovicu koja kaze: cim vidis skutora da skace u vodu-skaci i ti za njim", po istoj ovoj poslovici su skutori vidjeli da belgijanci skacu u more pa i oni posli za njima

cudi me da ocekujes odgovor
rece ti da je to glupost ,ko sto su rekli za sve ostale stvari iz belgijskog uslava

zar ne vidis da oni od hercegovackog ustava prave Frankestajna. Glavu bi od Franje, sise od Severine noge od Surjaka ....
Ma jašta sam Toto..nema ti većeg hercegovca od mene..203 cm i 123 kg.. :-D ...pa Đe ću ja ovoliki skakat za škutorima..ta dosta što sam u ratu skako za njima...ta neću vazda... :P
nisam ni očekivao odgovor..da bi odgovorili na ovo pitanje...ipak treba pročitati Belgijski Ustav i malo promisliti nad istim...ta lakše im je 'vako..lupat...te podjele ...te jezici ...te komune..te *urci palci..a na kraju ništa...ušute se,,,,,, što bi rekli kod nas.."ja nisam odavle...ja nisam odavle..."....ali bola toto@ neka njih...šta bi da jih nema..Ćekat na Milu i referendum..ta umrli bi od dosade dok se saveznici ne Utreniraju,, :-)
dallton

#122 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by dallton »

nemojte ljudi tako, kad je hercegovcima sad najbolje nikad bolje nije bilo a vi zahebavate :D
hercegovac_pravi

#123 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

dallton wrote:nemojte ljudi tako, kad je hercegovcima sad najbolje nikad bolje nije bilo a vi zahebavate :D
Ma nije nama uopšte cilj da zahebavamo..jedino malo konfuzno izgleda kad ljudi žele Belgijski Ustav a nisu ustanju da odgovore i riješe problem iz obične preambule tog Ustava..pa šta trebamo očekivati kada se dođe do specifičnih ovlaštenja svake "komune"... do one tri stepenice razvlaštenja što su onako jasno opisane u Belgijskom Ustavu? ..pa ako treba nešto da mjenjamo, hajde onda da bude funkcionalni....a ne da pravimo Dayton II...ili III ili šta bilo....u protivnom..baš kao što Mile reče......neka nama Daytona....od sad pa za ubuduće..pa kome valja ..dobro mu je...kome ne valja....ima šengen...nek uživa u funkcionalnosti "naprednih Evropskih Ustava..
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#124 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Toto »

hercegovac_pravi wrote: Ma jašta sam Toto..nema ti većeg hercegovca od mene..203 cm i 123 kg.. :-D .)
Masala! Koliko si ovo ti puta iso na produznu? :D

@edit

Trenutna situacija Hrvatskog naroda je okamenjena agonijom koju prolazai HDZ BiH i sam Covic. HDZ se vise ne bori za Hrvate BiH vec za svoj politicki opstanak. Fokus aktivnosti HDZBiH je preseljen unutar hrvatskog korpusa i tu je blokada. Covic nema vise nikakve politicke snage osima da se ko lesinar vrti oko Dodika.

HDZ interesuje samo etnicki cista teritorija Hercegovine uz par satelitskih mjesnih zajednica iz Bosne. To je jedini cilj HDZBiH politike i zato panicno traze priliku da promjene UStav BiH i to prije nego BiH krene u EU jer samo tako bi mogli usicarit nesto nekom copy/paste tehnologijom. ZAto i ovo frankestajnsko copy/paste belgijskoh ustava.

Drugi Covicev problem je ulazak Hrvatske u EU. Onog momenta kad Hrvatska udje u EU san o ocjepljenju i formiranju HZHB pada u vodu. HZHB ne moze egzistirati kao zasebna banovina pa bi se morali pripojiti Hrvatskoj. Takav princip ne bi bio moguc unutar EU, jer bi to onda otvorilo probleme mnogim zemljama u EU (Spanija, Belgija, Italija, Kipar, Grcka, Makedonija).
HDZ pokusava da zauzme sto bolje pozicije prije nego Hrvatska udje u EU. i krene proces promjene Ustava BiH. BiH nece moci sa Dejtonskim ustavom uci u EU. Ako se promjene ustava budu radile pod pokroviteljstvom EU normi HZHB kakvu prizeljkuje Covic nikako nece biti moguca.

HDZ jedino moze prisliti Bosnjake da pristane na neki model ustava koji bi njima odgovarao i sa kojim bi onda usli u EU. To zavrtanje ruka bosnajcuima je sad u toku.
Bosnjackoj strani odgovara da se novi ustav BiH donese po standardima i nacelima koje promovira EU. ZAto oni i odugovlace sa time.

Ono sto ce EU napraviti u BiH je vec zactrano i funkcionise, evo ti kako ce izgledati parce kolaca u kome ce HDZ imati najveci udio:
Detalje mozes vidjeti ovdje: http://www.redah.ba/images/stories/hercegovina.jpg
Image
Ova regionalna podjela BiH vec funkcionise i nju je EU na mala vrata ugurala u BiH. Kad se ispuse ovaj nacionalisticki trolist BiH ovaj model ce EU da ustolici u BiH.

Regija Hercegovine je jedina na sta ce HDZ moc razunata kao tapiju, ali kad vidis koliko ce Bosnjaka i Srba dobiti u miraz u Regiji Hercehovina onda ti je sve jasno.

EU ce ovu organizaciju ugurat u BiH kao sto sad ugurava Srbiju u EU bez Kosova.
Uskoro ce na Beldu da sjede HAsimaga i Knez Boris, al na dva suprotna kraja stolova da se ne bi moglo gadjat corbom koju budu kusali.
Last edited by Toto on 12/03/2010 01:35, edited 1 time in total.
Hypo-Alpe-Adria

#125 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH

Post by Hypo-Alpe-Adria »

dallton wrote:nemojte ljudi tako, kad je hercegovcima sad najbolje nikad bolje nije bilo a vi zahebavate :D
Mogu ti reći jarane, i nije nam tako loše, koliko kukamo. Vragu malo bilo. U stvari i jest nam najbolje u državi. Barem po standardu.
A politika se svodi na kukanje!
Kukanje je taktika, da vi gore ne prokužite da nam je u stvari k'o bubregu u loju.
Drugi rade politički posao za nas, a mi samo treba da kukamo, reda radi, lafo zainteresirani smo šta će biti. I ništa više.
Čović koju oplete o ugroženosti, o trećem entitetu, o jednakopravnosti, a čovjek u stvari pun k'o brod. Mislim da je najteži s gengelama u BiH.
Tako ti to ovdje rođo funkcionira. Možeš bogami napraviti ustav kao u USA, Belgiji i Jemenu ili Pakistanu, šta god da ti odgovara - ali nećeš doći u moju kuću živjeti, nećeš mi oduzeti imovinu, niti moj posao. To ti je moj ustav.
Post Reply