Uspostava trolejbuske mreže Dobrinja – Lukavica
-
FaceOff
#1 Uspostava trolejbuske mreže Dobrinja – Lukavica
Projekt proširenja trolejbuske mreže od naselja Dobrinja do Lukavice u Istočnom Sarajevu počet će u oktobru ove godine, kazao je Haris Borić, portfolio menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA). Realizacijom ovog projekta bit će produžena postojeća trolejbuska linija za 3.600 metara.
Šema buduće trolejbuske linije podrazumijeva polazak s okretaljke na Dobrinji, koja se pored robne kuće "Tom" uključuje u postojeću trolejbusku mrežu za Nedžariće.
Cilj ovog projekta je povećanje efikasnosti saobraćaja u regionu.
"Krajem prošle godine potpisali smo memorandum o poslovnoj saradnji s predstavnicima Skupštine grada Istočno Sarajevo, opština Novi grad, Lukavica i Kasindol, te Javnim preduzećem GRAS, čime je i ozvaničen početak provedbe projekta 'Trolejbuski dobrinjski prsten'. Trenutno smo u fazi objavljinja javnog tendera za izradu projektne dokumentacije. To je prva faza ovog projekta za koji je SERDA obezbijedila 70.000 KM. U drugoj fazi ovog projekta radit će se trolejbuska mreža", kazao je Borić.
On je dodao da će sredstva za drugu fazu obezbijediti potpisnice memoranduma.
Ljiljan Sakić, ministar prometa i komunikacija Kantona Sarajevo, tvrdi da je za realizaciju druge faze neophodno oko 3,5 miliona KM.
"Javno preduzeće GRAS već ima obezbijeđena vozila, a u drugoj fazi ovog projekta izgradit će kontaktnu mrežu, trolejbuska stajališta i podstanice u Istočnom Sarajevu", rekla je Sakićeva.
Je li ovo pocetak ujedinjenja Sarajeva sa svojim slijepim crijevom tzv Istocnim Sarajevom???
Takodje sam procitao na internetu da bi se uskoro trebala početi graditi tramvajska pruga na relaciji Ilidža-Hrasnica-Vojkovići-Dobrinja-Nedžarići. Zna li neko ima li od tog išta???
Šema buduće trolejbuske linije podrazumijeva polazak s okretaljke na Dobrinji, koja se pored robne kuće "Tom" uključuje u postojeću trolejbusku mrežu za Nedžariće.
"Krajem prošle godine potpisali smo memorandum o poslovnoj saradnji s predstavnicima Skupštine grada Istočno Sarajevo, opština Novi grad, Lukavica i Kasindol, te Javnim preduzećem GRAS, čime je i ozvaničen početak provedbe projekta 'Trolejbuski dobrinjski prsten'. Trenutno smo u fazi objavljinja javnog tendera za izradu projektne dokumentacije. To je prva faza ovog projekta za koji je SERDA obezbijedila 70.000 KM. U drugoj fazi ovog projekta radit će se trolejbuska mreža", kazao je Borić.
Ljiljan Sakić, ministar prometa i komunikacija Kantona Sarajevo, tvrdi da je za realizaciju druge faze neophodno oko 3,5 miliona KM.
"Javno preduzeće GRAS već ima obezbijeđena vozila, a u drugoj fazi ovog projekta izgradit će kontaktnu mrežu, trolejbuska stajališta i podstanice u Istočnom Sarajevu", rekla je Sakićeva.
Je li ovo pocetak ujedinjenja Sarajeva sa svojim slijepim crijevom tzv Istocnim Sarajevom???
Takodje sam procitao na internetu da bi se uskoro trebala početi graditi tramvajska pruga na relaciji Ilidža-Hrasnica-Vojkovići-Dobrinja-Nedžarići. Zna li neko ima li od tog išta???
-
violentjack
Kakvo ujedinjenje to su sve selendra na obodima Sarajeva 
-
zzzzz
Zavisi sa koje strane ti gledas, a ja sam sa one kojoj je budzet 560 miliona km i ne pada mi napamet da ga dijelim sa selendrom u kojoj u zivotu nisam bio. Mozda ako bi u paketu islo ujedinjenje Doboja npr.FaceOff wrote:Pa ne tezimo li ujedinjenju Sarajeva?!
Osim ako si ti jedan od onih s one strane koji nije odusevljen tim.
-
Pravda30
To sto pisete je :tenor wrote:saporo wrote:kretenizam![]()
i integracija primitvnog ruralnog zivlja u seher sarajevo![]()
sasvim besmislen potez
iskreno se nadam da nece uspjeti
POTPISUJEM
Glupost !!! Idiotizam!!!
I Vojkovici i Lukavica i Pale i .... itd. su u BOSNI I HECEGOVINI ! Cilj agresora je i bio(i jos uvijek je) da se mi odrekenemo nekih dijelova BIH.
Potpuno podrzavam ovaj projekat. Nadati se da ce se nasi ljudi sve vise kretati u tom smjeru i sto vise naseljavati u tim dijelovima BIH. Ne samo da se nadam vec sam i ubijeden da ce biti tako jer se to upravo desava i u Dobrinji.
-
saporo
dobri moj ne lupaj
dobrinja je vec uvezana i reintegrirana
vojkovici, lukavica i toplik/tilava npr. su ekskluzivna srpska naselja sa ruralnim zivljem gdje su zaprezna kola trolejbus...
imao sam tamo vikendicu i bio endemska vrsta homo_bosnjakus
vojkovici, lukavica i toplik/tilava npr. su ekskluzivna srpska naselja sa ruralnim zivljem gdje su zaprezna kola trolejbus...
-
Pravda30
Ne vidim u cemu lupam?Znam kakva je situacija na Dobrinji. Ja sam htio reci da vec ima Bosnjaka koji su kupili zemljiste, kuce stanove ili ih grade i sa te tzv. granice na Dobrinji. Sto je svakako pozitivno.saporo wrote:dobri moj ne lupaj
To sto je nesto kako ti rece "srpsko" danas ne mora znaciti da ce biti tako i sutra.
Danas skoro i da nema Bosnaka uSrebrenici, Foci, Banja Luci, Trebinju itd.... ali to ne znaci da se treba odreci tih mjesta.Naprotiv.
Inace u Vojkovicima zivi izmedu 3.500 i 4.500 ljudi.Dakle nista "strasno". Ja sam ubijeden da ce se i Bosnjaci tu naseljvati jer jednostavno u Sarajevo postaje sve manje mjesta "za gradnju" i onda ce da "prekipi" i na drugu stranu(vidjeti u primjeru Dobrinje).
-
Pravda30
Vise je upitno da li si ti ikad izasao iz istog? Ili bolje receno da li si isao dalje od svog sokaka?Odgajatelj wrote:
fakat lupas
jesi ti ikada bio u sarajevu..mislim u sarajevu![]()
Sta znaci taj pojam selendra?ne u selendrama po 15 km oko grada
Da li to znaci da ti nemas svoje sopstvene stavove o nekom odredenom problemu? To sta misli tvoja prijateljica je ovdje potpuno nebitno.ta prica o ekspanziji grada stoji..ali ne u tom pravcu
moja arhitektica zbori o suprotnom pravcu
To sto se danas najvise ide prema Ilidzi i Hadzicima i Semizovcu je stvar politckih okolnosti no nista ne nagovjstava da ce biti tako i sutra. To isto pokazuje da nasi nadlezni nemaju nikakvu strategiju naseljavanja a koja se moze pokazati kao najbolje oruzje u ocuvanju BiH.
Da vjerujem na lijepe oci? Eh, to ce malo teze ici.a vjeruj, zna sta govori![]()
U Foci je recimo, na pocetku proslog stoljeca bilo manje od 2% pravoslavaca. Danas cine 99%. Nisi bio pazljiv kad sam ti rekao da nista nije vjecno a pogotovo ne pod tim podnebljem. Mozemo uzeti primjer Drvara gdje su na pocetku proslog stoljeca katolici bili vecina.1991 su pravoslavci cinili 99%, da bi 1996 tu katolici opet cinili 100%. Danas opet pravoslavci cine 90%... To su velike promjene u vrlo kratkom roku.a da se bosnjaci naseljavati u vojkovicima je u najmanju ruku smijesno
nikada od turskog vakta tu nisu zivjeli bosnjaci
Slazem se da je u tim mjestima, trenutno nastanjen najgori ljudski olos, no to nije razlog da se mi zbog istog i odreknemo tog dijla nase Domovine. Uostalom svako naselje je nekad bilo "livada". Nista nije palo s neba.kao i u gore spomenutim selendrama...tradicionalno džikanskim
Sa takvim nacinom razmisljanja ce mo i dobiti Bosnu.....ali samo tamo oko Bascarsije.Ali ko zna mozda ti je i to dovoljno? Meni nije.
- CiCiban
zasto se onda ne boris za Administrativno ujedinjenje ?
umjesto Saobracajnog?
kome se ovim cini usluga.. sarajevu sigurno ne.. ono ima daleko komplikovanijih i hitnijih problema sto se tice saobracaja
ali potrosimo novce namjenjene tim problemima na nekakvo slijepo crijevo iza dobrinje
umjesto Saobracajnog?
kome se ovim cini usluga.. sarajevu sigurno ne.. ono ima daleko komplikovanijih i hitnijih problema sto se tice saobracaja
ali potrosimo novce namjenjene tim problemima na nekakvo slijepo crijevo iza dobrinje
-
IRENA
Ne izmisljaj,ja zivim na Dobrinji.Niko od Bosnjaka nije kupio zemlju na Dobrinji.Ovde je sve srpsko.U opstinama SRPSKO NOVO SARAJEVO I SRPSKA ILIDZA zivi oko 40 000 ljudi.Sta je sa vama ,zasto vam smeta uspostavljanje trol. LINIJE?Cak i Bosnjaci koji su imali zemlju u Kotorcu prodaju to Srbima.Pravda30 wrote:Ne vidim u cemu lupam?Znam kakva je situacija na Dobrinji. Ja sam htio reci da vec ima Bosnjaka koji su kupili zemljiste, kuce stanove ili ih grade i sa te tzv. granice na Dobrinji. Sto je svakako pozitivno.saporo wrote:dobri moj ne lupaj
To sto je nesto kako ti rece "srpsko" danas ne mora znaciti da ce biti tako i sutra.
Danas skoro i da nema Bosnaka uSrebrenici, Foci, Banja Luci, Trebinju itd.... ali to ne znaci da se treba odreci tih mjesta.Naprotiv.
Inace u Vojkovicima zivi izmedu 3.500 i 4.500 ljudi.Dakle nista "strasno". Ja sam ubijeden da ce se i Bosnjaci tu naseljvati jer jednostavno u Sarajevo postaje sve manje mjesta "za gradnju" i onda ce da "prekipi" i na drugu stranu(vidjeti u primjeru Dobrinje).
-
fukara_tz
Kad se prestanete ponasati ko divljaci i kad pocnete postovati zakon i drzavu onda vam treba uvesti...srpsko sarajevo vise ne postoji a koliko sam primjetio ti jos upotrebljavas taj naziv, srpsko sarajevo, srpska suma,srpsko ovo srpsko ono...opteretikusIRENA wrote: Ne izmisljaj,ja zivim na Dobrinji.Niko od Bosnjaka nije kupio zemlju na Dobrinji.Ovde je sve srpsko.U opstinama SRPSKO NOVO SARAJEVO I SRPSKA ILIDZA zivi oko 40 000 ljudi.Sta je sa vama ,zasto vam smeta uspostavljanje trol. LINIJE?Cak i Bosnjaci koji su imali zemlju u Kotorcu prodaju to Srbima.
-
spiel4
#19 Re: Uspostava trolejbuske mreže Dobrinja – Lukavic
a ko ce to sve da plati?FaceOff wrote:Projekt proširenja trolejbuske mreže od naselja Dobrinja do Lukavice u Istočnom Sarajevu počet će u oktobru ove godine, kazao je Haris Borić, portfolio menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA). Realizacijom ovog projekta bit će produžena postojeća trolejbuska linija za 3.600 metara.
- CiCiban
moze li neko pojasniti tu novu liniju?
koliko se da razumjeti iz ovog texta gore treba se izgraditi prikljucak na okretaljku na dobrinji koji dalje ide prema istocnom sarajevu?
nema nikakve dodatne trase na samoj dobrinji?
opstina novi grad onda samo treba dati svoj pristanak na ovo? ne znam sta ona ima tu da finansira?..ako ni jedan metar nove mreze nece biti izgradjen na njenom podrucju
koliko se da razumjeti iz ovog texta gore treba se izgraditi prikljucak na okretaljku na dobrinji koji dalje ide prema istocnom sarajevu?
nema nikakve dodatne trase na samoj dobrinji?
opstina novi grad onda samo treba dati svoj pristanak na ovo? ne znam sta ona ima tu da finansira?..ako ni jedan metar nove mreze nece biti izgradjen na njenom podrucju
-
pyrocool
Cuj endem....to jesi svakako...ma mora da te neko prisilio da tamo pravis vikendicu, bas mi te jozha...Garant su te svaki vikend maltrtirali! Jadni sapporo, mora da si bio ugrozen necim pa eto samo jednu vikendicu....
Mislim da je to generalno dobra ideja....znam da je tesko, sa svake strane, preci preko onoga sta se desilo i negdje se mora poceti
Ja mogu razumjeti nepovjerenje i svasta jos nesto zbog svega onoga sto se jeste realno desilo u ratu ali bas generalizovati da su eto Srbi defaultno olos, dzikani je bezze...Srbin sam, a moji preci( sad ce neki "istoricari" reci s to su bh pravoslavci....pa neka su ih i tako zvali, bilo tako sad je ovako) su tu vec nekih 300 godina. Nekad su bili Iliri( bogumile ne zelim da pominjem jer je to manje-vise nedokazano ma sta ko mislio)...stvari se zaista mijenjaju na razlicite nacine. Mada iskreno zalim sto je ovo podrucje gdje se uglavnom nasilno mijenjaju!
Oni koji su pravili lose stvari ce odgovarati, necu i ne sumnjam...stvar vremena i pritiska...
40.000 ljudi u Istocnom Sarajevu je cinjenica...zaista znam taj podatak, tacnije 39 i nesto ali ajd...
A sad, s tim stavom da je BiH samo zemlja Bosnjaka(kao sto se moze vidjeti iz nekih postova)..mozda neko smatra da je to tako i ne branim mu da misli ali cinjenice govore drugacije...Takvim stavom samo jos vise potvrdjujete tezu nekih(ne kazem da je tacna) da zelite dominaciju u BiH!
Zaista govorim ono sto mislim...a ne poput nekih(ima ih na ovom site-u poprilicno) eto cast svim finim Srbima/Hrvatima/Bosnjacima ili drugim redom...kako hocete ali svima ste vi `vaki ili `naki! Jel` to mene etnicka pripadnost definise da li valjam ili ne? Ili bilo koga drugog?
Nazalost, oni koji sebi pripisuju nekakvu pripadnost gradu i njegovom duhu nemaju toga ni trunke u sebi! To nije stvar lokacije vec onoga sto nosih u sebi!
A za Pravda30....sve fino kazes ali na kraju pokazes ono sto sam gore naveo...teznju za dominacijom...a kad ona dodje s bilo koje strane, nema dobra!
Mislim da je to generalno dobra ideja....znam da je tesko, sa svake strane, preci preko onoga sta se desilo i negdje se mora poceti
Ja mogu razumjeti nepovjerenje i svasta jos nesto zbog svega onoga sto se jeste realno desilo u ratu ali bas generalizovati da su eto Srbi defaultno olos, dzikani je bezze...Srbin sam, a moji preci( sad ce neki "istoricari" reci s to su bh pravoslavci....pa neka su ih i tako zvali, bilo tako sad je ovako) su tu vec nekih 300 godina. Nekad su bili Iliri( bogumile ne zelim da pominjem jer je to manje-vise nedokazano ma sta ko mislio)...stvari se zaista mijenjaju na razlicite nacine. Mada iskreno zalim sto je ovo podrucje gdje se uglavnom nasilno mijenjaju!
Oni koji su pravili lose stvari ce odgovarati, necu i ne sumnjam...stvar vremena i pritiska...
40.000 ljudi u Istocnom Sarajevu je cinjenica...zaista znam taj podatak, tacnije 39 i nesto ali ajd...
A sad, s tim stavom da je BiH samo zemlja Bosnjaka(kao sto se moze vidjeti iz nekih postova)..mozda neko smatra da je to tako i ne branim mu da misli ali cinjenice govore drugacije...Takvim stavom samo jos vise potvrdjujete tezu nekih(ne kazem da je tacna) da zelite dominaciju u BiH!
Zaista govorim ono sto mislim...a ne poput nekih(ima ih na ovom site-u poprilicno) eto cast svim finim Srbima/Hrvatima/Bosnjacima ili drugim redom...kako hocete ali svima ste vi `vaki ili `naki! Jel` to mene etnicka pripadnost definise da li valjam ili ne? Ili bilo koga drugog?
Nazalost, oni koji sebi pripisuju nekakvu pripadnost gradu i njegovom duhu nemaju toga ni trunke u sebi! To nije stvar lokacije vec onoga sto nosih u sebi!
A za Pravda30....sve fino kazes ali na kraju pokazes ono sto sam gore naveo...teznju za dominacijom...a kad ona dodje s bilo koje strane, nema dobra!
-
/&/&%%$$
u svakom vecem gradu je stoljecima postojala "malta"...rampa..i han da se dosljak prokuzi prije nego stupi u grad..ono izuti opanke, parkirati dorata i otkisaliti se prije ulaska u seher
nekada je to bila dolac malta, sada smo granicu postavili na dobrinji
dakle...parkiraj sijeno i kola u vojkovicima, operi opanke pred crkvom pa u dobrinju da te prokuzimo
prodes li dobro..mozes u seher...emancipovan
nekada je to bila dolac malta, sada smo granicu postavili na dobrinji
dakle...parkiraj sijeno i kola u vojkovicima, operi opanke pred crkvom pa u dobrinju da te prokuzimo
prodes li dobro..mozes u seher...emancipovan
-
Pravda30
Trla baba lan da joj prode dan.CiCiban wrote:zasto se onda ne boris za Administrativno ujedinjenje ?
umjesto Saobracajnog?
Vazno je stvoriti sve uslove da taj dio BOSNE I HERCEGOVINE bude oslonjen na Sarajevo.Ovisan o Sarajevu. Ne mozes pricati o nekakvom administrativnom ujedinjenju a da gradis zidove.Opet ponavljam da je cilj agresora da se sto vise zabetoniraju linije gdje je bila granica sa agresorskom vojskom. Njima nije u interesu da se Bosna ujedini i to po biilo kojem kriterijumu.Njima i jeste u interesu da se mi odreknemo i tog dijela BIH i da rasprodamo sve sto imamo na tom dijelu BIH. Nama ne odgovara nikakvo zatvaranje u torove.
Inace ovaj projekat "gura" EU i ja ga potpuno podrzavam.
http://www.eured-bih.org
Ovakvo unutrasnje uredenje BIH je najpovoljnje i ja se iskreno nadam da ce se ovo i desiti.Ovo je garant opstanka BiH.
PS. U vezi pitanja "ko ce placati" ovu tramvajsku liniju.Njenu izgradnju ce platiti njeni buduci korisnici a o kome se radi vec mozete predpostaviti.
- CiCiban
hoces li biti ljubazan da nastavis? i otkrijes mi kako ce ti zidovi nestati ovim potezom, i naravno kako iz njega slijedi administrativno ujedinjenje?Pravda30 wrote:Trla baba lan da joj prode dan.CiCiban wrote:zasto se onda ne boris za Administrativno ujedinjenje ?
umjesto Saobracajnog?
Vazno je stvoriti sve uslove da taj dio BOSNE I HERCEGOVINE bude oslonjen na Sarajevo.Ovisan o Sarajevu. Ne mozes pricati o nekakvom administrativnom ujedinjenju a da gradis zidove.Opet ponavljam da je cilj agresora da se sto vise zabetoniraju linije gdje je bila granica sa agresorskom vojskom. Njima nije u interesu da se Bosna ujedini i to po biilo kojem kriterijumu.Njima i jeste u interesu da se mi odreknemo i tog dijela BIH i da rasprodamo sve sto imamo na tom dijelu BIH. Nama ne odgovara nikakvo zatvaranje u torove.
Inace ovaj projekat "gura" EU i ja ga potpuno podrzavam.
http://www.eured-bih.org
Ovakvo unutrasnje uredenje BIH je najpovoljnje i ja se iskreno nadam da ce se ovo i desiti.Ovo je garant opstanka BiH.
ovo stvarno moram cuti