uspjeh na 'zapadu'
- madner
#26 Re: uspjeh na 'zapadu'
Cinjenica je da covjek na poslu ne moze naci prave prijatelje. Gdje ima interesa prijateljstva su klimava.
Faks je zadnje mjesto, sve poslje su poznastva.
-
Shoshana
#27 Re: uspjeh na 'zapadu'
Jedini nacin da se mjeri 'uspjeh' je provjeriti u kom stepenu se poklapaju skup 'ambicije' i skup 'ostvarenja'.
Posto ja ne dijelim necije tudje ambicije - ne moze mi se pripisati neostvarenje istih. Glupost. Svako zivi zivotom koji mu se svidja - u ovisnosti od mogucnosti. Na zapadu - kao u Bosni.
Sta je zalosna istina - je da su mnoge stvari lakse ostvarljive na zapadu (ako nista drugo - standard je veci).
Posto ja ne dijelim necije tudje ambicije - ne moze mi se pripisati neostvarenje istih. Glupost. Svako zivi zivotom koji mu se svidja - u ovisnosti od mogucnosti. Na zapadu - kao u Bosni.
Sta je zalosna istina - je da su mnoge stvari lakse ostvarljive na zapadu (ako nista drugo - standard je veci).
- slavkoimamodilera
#28 Re: uspjeh na 'zapadu'
Ima i internet... tu su najbolji prijatelji!madner wrote:Cinjenica je da covjek na poslu ne moze naci prave prijatelje. Gdje ima interesa prijateljstva su klimava.
Da ne zaboravim, nosferatu
-
KENJAC
#29 Re: uspjeh na 'zapadu'
Znam ih i ja dosta takvih... i u Bosni i u dijaspori! Jedini je problem sto na kraju mjeseca dodju kod mene da posude 200 eura "dok im ne legne neka velika lova" Joj sto ne mogu na jerende kora!!!Nosferatu wrote:Posao se zove intenzivista - specijalista intezivne njege, i normalno da radis 24h dan, 3 dana u sedmici, pa imas slobodno heftu.Brisbane wrote:Nosferatu, evo vratih se pa opet ovo procitah.Nosferatu wrote: Otkrilo internet. Sta bi joj bilo kad bih joj rekao da ima Bosnaaca kojima je satnica $160, i placeni su $4000 na dan, a imaju posla koliko hoce, sami sebi odreduju koliko ce raditi?
Jebote tebi dan traje 25 sati=4000/160![]()
![]()
![]()
De nam' matereti otkrij, koji je to posao, ako nije tajna ?
I da ne bude zabune. To nisam ja. Meni treba jos 3 godina treninga da bih bio na tom nivou.
Ali nije ni to - vrh vrhova.
Vrh vrhova je da si ti sef, a ne radnik. I da sjedis kod kuce, a ono pezosi sami dolaze, od investicija koje si napravio juce ili prije 10 godina...
Znam i takvih par. Jedan od kojih je prodao drugom Bosancu auto za $1. Koje je vrijedilo nekih $12.000. Covjek otisao da mu dadne auto, ovaj se unezgodio, i on mu kaze. Znas kaze kako sam ja kupio svoj prvi automobil na collegu, neko je odlazio sa collega a dobio dobar posao i htjeo da se rijesi krs automobila, i proda ga za $1, sto za dollar = da nije dzabe. I da onaj kojem se to uradi, nije dobio auto vec je kupio ga - pa za $1, za $1. To je mentalitet Zapada. Nemoj mi nista, ja cu sve sam. Jer pomaze se samo onima - koji su ili bolesni ili mentalno retardirani. I nekom koje zdrav, prav - treba da ispod nivoa da mu neko uradi nesto ili dadne nesto, besplatno ili na veresiju. Pazi se toga. To je Balkan u tebi. Ostavi ga tamo odakle si dosao, jer da je tako moglo, dolazili bi ljudi sa Zapada nama, a nebi mi isli njima raditi. Jer zato smo i dosli. Dosli smo raditi a ne guzove nabijati. Ako u procesu, uspijes od sebe napraviti nesto, bezbeli. Ako ne, bio si radnik. Nisi bio saucesnik u genocidnom rezimu koji je gledao da dokaze svaku logiku koja postoji - u krivu - i da od govana napravi drzavu i naciju dok tamo gdje su masovne gronbnice gledaju da vozaju sto bolje auto, i kara ribe iz dijaspore kojima babuka radi over-time pa ih nije imao nauciti kojoj stvari u zivotu, to je trebala uciteljica, mama, komsinica, neko drugi. Jebi ga, ako ces to - onda nisi covjek, nisi mudo, nisi izvor stabilinosti i oslonac. To je ono sto bi trebao biti, kao muskarac na Zapadu.
-
daleko
#30 Re: uspjeh na 'zapadu'
Uspjeh na zapadu
Ja ga nazivom slobodom koju zapad pruza.
Ako si slobodan za mene imas uspjeha, bilo na zapadu ili Balkanu. Sloboda ima svoje znacenje i na Balkanu samo eto nije tema. A evo moje slobode na zapadu.
Sloboda je izbor, hocu li iznajmiti, hocu li kupiti, hocu li investirati. Sloboda je biranje vrtica, institucije, skole ili fakulteta i da te drzava izdrzava i pomaze. Sloboda je izbor kuhinja, kada hoces i gdje hoces da prezalogajis i imas novac da to uradis minimalno dva puta u sedmici. Sloboda je birati hocu li u posjetu u velike gradove, na brda ili planine, skijati ili lezati pored plaze. Sloboda je birati kino, evropski ili holivudski filmovi, festivali ( jos kada pruza i balkanski) ili teater ispod ili iznad zemlje
Sto vise i cesce vise ucim i sakupljam.
Za mene je uspjeh biti okruzen sa svim tim, raditi dobar posao koji ti omogucuje sansu da zivis medu ljudima koji su probrali odredenu stranu ulice ( znaci ekonomski potkovan kao oni) a ti se napravis lud i zivis u iznamljenom dobro opremeljenom stanu i o nicemu ne razmisljas. Ne brines o terminima, dozivljavas vise nego svi oni a sto nisi na pravoj strani ulice ti nista ne znaci.
Nemam potrebu da posjedujem imovinu, ni u Bosni kao ni na zapadu i da vidite ljepote
A za svoje radno vrijeme uplacujes i penziju koja ce ti se isplatiti kada napunis 60 godina u ratama ili iz jedne ruke i na taj nacin osiguras sebi minimalno sticanje bilo koje materijalisticke forme tokom zivota uz maskimalno iskoristavanje svih ponuda oko sebe na zapadu. Oni na pravoj stranbi ulice su malo vise ograniceni po tom pitanju.
Konkretno, za bozicne ferije posjete velikim gradovima ili skijanje, na ljeto Italija ili Francuska a za uskrs odmor sa djecom u nekom malom njemackom gradicu sa VELIKIM bazenima i toboganima ( ne zivim u Njemackoj ali volim njihov servis). Da ponovim bez brige o terminima i bez brige kako ce biti kada ostarim.
A kada ti isplate penziju onda cu sigurno biti druge pameti i potrositi ih vjerujem na nesto trece.
P.S. Ima jedna stvar koja me fascinirala i svi nasi ljudi koji su je prihvatili i pokusali nauciti i iskoristiti su za mene uspjesni na zapadu. Radi se o dobrovoljnom radu, da li u lokalnom udruzenju, da li u instituciji gdje vam dijete ide, da li u lokalnom kinu, ili u posjeti starim usamljenim ljudima. Ako ste pokusali ili izabrali bilo koju od navedenih ili drugih vizija pokusaja da probate vratiti nazad jednu mrvicu od svega sto vam je sredina ponudila smatracu vas uspjesnim covjekom na zapadu. A gdje su kod mene, svi oni koji su konformisticki potkovani i materijalno obezbjedeni na zapadu nije tesko pogoditi.
Svi imamo pravo na svoje definicije uspjeha i neuspjeha tako svakom svoj mir, izbor i sloboda
Dobrodosli u Skandinaviju
Ja ga nazivom slobodom koju zapad pruza.
Ako si slobodan za mene imas uspjeha, bilo na zapadu ili Balkanu. Sloboda ima svoje znacenje i na Balkanu samo eto nije tema. A evo moje slobode na zapadu.
Sloboda je izbor, hocu li iznajmiti, hocu li kupiti, hocu li investirati. Sloboda je biranje vrtica, institucije, skole ili fakulteta i da te drzava izdrzava i pomaze. Sloboda je izbor kuhinja, kada hoces i gdje hoces da prezalogajis i imas novac da to uradis minimalno dva puta u sedmici. Sloboda je birati hocu li u posjetu u velike gradove, na brda ili planine, skijati ili lezati pored plaze. Sloboda je birati kino, evropski ili holivudski filmovi, festivali ( jos kada pruza i balkanski) ili teater ispod ili iznad zemlje
Za mene je uspjeh biti okruzen sa svim tim, raditi dobar posao koji ti omogucuje sansu da zivis medu ljudima koji su probrali odredenu stranu ulice ( znaci ekonomski potkovan kao oni) a ti se napravis lud i zivis u iznamljenom dobro opremeljenom stanu i o nicemu ne razmisljas. Ne brines o terminima, dozivljavas vise nego svi oni a sto nisi na pravoj strani ulice ti nista ne znaci.
Nemam potrebu da posjedujem imovinu, ni u Bosni kao ni na zapadu i da vidite ljepote
A za svoje radno vrijeme uplacujes i penziju koja ce ti se isplatiti kada napunis 60 godina u ratama ili iz jedne ruke i na taj nacin osiguras sebi minimalno sticanje bilo koje materijalisticke forme tokom zivota uz maskimalno iskoristavanje svih ponuda oko sebe na zapadu. Oni na pravoj stranbi ulice su malo vise ograniceni po tom pitanju.
Konkretno, za bozicne ferije posjete velikim gradovima ili skijanje, na ljeto Italija ili Francuska a za uskrs odmor sa djecom u nekom malom njemackom gradicu sa VELIKIM bazenima i toboganima ( ne zivim u Njemackoj ali volim njihov servis). Da ponovim bez brige o terminima i bez brige kako ce biti kada ostarim.
A kada ti isplate penziju onda cu sigurno biti druge pameti i potrositi ih vjerujem na nesto trece.
P.S. Ima jedna stvar koja me fascinirala i svi nasi ljudi koji su je prihvatili i pokusali nauciti i iskoristiti su za mene uspjesni na zapadu. Radi se o dobrovoljnom radu, da li u lokalnom udruzenju, da li u instituciji gdje vam dijete ide, da li u lokalnom kinu, ili u posjeti starim usamljenim ljudima. Ako ste pokusali ili izabrali bilo koju od navedenih ili drugih vizija pokusaja da probate vratiti nazad jednu mrvicu od svega sto vam je sredina ponudila smatracu vas uspjesnim covjekom na zapadu. A gdje su kod mene, svi oni koji su konformisticki potkovani i materijalno obezbjedeni na zapadu nije tesko pogoditi.
Svi imamo pravo na svoje definicije uspjeha i neuspjeha tako svakom svoj mir, izbor i sloboda
Dobrodosli u Skandinaviju
-
Shoshana
#31 Re: uspjeh na 'zapadu'
Uspjeh na zapadu je, kao i uspjeh bilo gdje drugo, relacija izmedju skupa 'gdje jesam' i skupa 'gdje bih htio biti'...Apsolutno individualno i..... stavr apetita. Tako ce neki uvijek i svugdje biti uspjesni, a neki nece nikad i nigdje.
- Fair Life
#32 Re: uspjeh na 'zapadu'
U pravu je Nosferatu...Brisbane wrote:Nosferatu, evo vratih se pa opet ovo procitah.Nosferatu wrote: Otkrilo internet. Sta bi joj bilo kad bih joj rekao da ima Bosnaaca kojima je satnica $160, i placeni su $4000 na dan, a imaju posla koliko hoce, sami sebi odreduju koliko ce raditi?
Jebote tebi dan traje 25 sati=4000/160![]()
![]()
![]()
De nam' matereti otkrij, koji je to posao, ako nije tajna ?
Ne samo 4000, vec 6000 dolara dnevno a ponekad i vise.
-
pita
#33 Re: uspjeh na 'zapadu'
zaradim cca 1800 eur, potrosim 2400 eur...razliku krije kredit + mama+ tata+sestra+cura....be highirly wrote:primjetio sam da dosta forumasa ponavlja recenicu tipa 'ako nisi uspio na zapadu onda sa tobom nesto nije uredu' pa me zanima sta za vas znaci taj uspjeh na zapadu, da li je to lova,novo auto, kuca, privatna firma ili obrazovanje, zasto nas covjek nema snage da uvazi drugacije prioritete u zivotu od onih sto je on zacrto da ima i namece ih kao jedine ispravne
Nemam firmu, sljakam min 12 sati..kes trosim na 80% putovanja.
toliko od zapada
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#34 Re: uspjeh na 'zapadu'
Ma dajte ljudi, na zapadu barem u SAD vecina nasih ljudi zivi sasvim skromno, nekih 70%. Da, sigurno imaju vise u odnosu na BIH, ali to vise bas i ne znaci mnogo "vise" ovdje na zapadu. Ti isti ako ne vode racuna i rasipaju se, onda je bolje da se vrati u Bosnu i zivi dole, jer su ili ce biti u dogovima do guse ko i vecina amerikanaca.
I jos, svi mi drugacije definisemo uspijeh
, sto je meni cilj i uspjeh za nekog drugog nije, i tako.
I jos, svi mi drugacije definisemo uspijeh
-
Santos
#35 Re: uspjeh na 'zapadu'
Nosferatu svaka cast na postu,pametno ali haj ti meni objasni koji sam ja pacijent.Ja vise nemogu ni ljude da gledam mislim ove sa zapada.Pa kad vidim ove razne Marokance,Turke,Kineze,Crnce sa raznih strana,oni iz Konga mi jedino pasu,e sad treba stim ljusima nac zajednicku pricu,e neide.Ja raspalim cupri kontam da sam sa haverom iz Sarajva,oni o nekakvim svojim temama koje ti pokusavas shvatit al neide.pa ni vic nemozes ispricat kad ga svak tumaci na svoj nacin.Na poslu slusas o bolestima psa,gledas trebe koje su pod stresom od posla pa placu,sefa koji nezna jel hetero ili peder.i bla bla bla.Moj najbitniji upjeh je da djecu izvedem na pravi put.Sad zasad dobro ide,uskoli su medzu najboljim,a o mom uspjehu mogu samo rec zavisi kolko letis.Posto sam ja skroman reci cu imam fala bogu i dabogda nebio ni bogatiji nego ostalo ovako kako jest.Pozdrav uspjesnim i neuspjesnim.
- The Nightwatchman
#36 Re: uspjeh na 'zapadu'
santos jesu li ti djeca sa bosankom ili sa strankinjom?Santos wrote:Nosferatu svaka cast na postu,pametno ali haj ti meni objasni koji sam ja pacijent.Ja vise nemogu ni ljude da gledam mislim ove sa zapada.Pa kad vidim ove razne Marokance,Turke,Kineze,Crnce sa raznih strana,oni iz Konga mi jedino pasu,e sad treba stim ljusima nac zajednicku pricu,e neide.Ja raspalim cupri kontam da sam sa haverom iz Sarajva,oni o nekakvim svojim temama koje ti pokusavas shvatit al neide.pa ni vic nemozes ispricat kad ga svak tumaci na svoj nacin.Na poslu slusas o bolestima psa,gledas trebe koje su pod stresom od posla pa placu,sefa koji nezna jel hetero ili peder.i bla bla bla.Moj najbitniji upjeh je da djecu izvedem na pravi put.Sad zasad dobro ide,uskoli su medzu najboljim,a o mom uspjehu mogu samo rec zavisi kolko letis.Posto sam ja skroman reci cu imam fala bogu i dabogda nebio ni bogatiji nego ostalo ovako kako jest.Pozdrav uspjesnim i neuspjesnim.
-
aa002g
#37 Re: uspjeh na 'zapadu'
Uspjeh na zapadu je imati sansu dati svojoj djeci ono sto nisi imao.
- fakat
#38 Re: uspjeh na 'zapadu'
Uspjeh je jaaaaaako diskutabilna rijec. Sta je uspjeh? Za nekoga je to imati s kime kafu ili pivu popiti, za drugoga je to voziti Mercedes (i Bog ga vozi!). Ja na zapadu zivim vec puno godina, pa jos nisam definisao uspjeh, a siguran sam da ima puno onih za koje je to vec samo po sebi neuspjeh! Bezbeli sam do sada vec trebao imati sta pametnije raditi nego dumati o ovome, jer da sam kakav hairlija, raspitivao bi se o stanju svojih dionica na njujoskoj berzi. Uspjeh na "zapadu" je inace prokleta stvar za svakoga ga je okusio, jer meni je moj profesor racunovodstva davno rekao da sto si visi na ljestvici, vise ljudi radi za tebe. To znaci sto si vise uspio, vise si ljudi ukakao. Sto opet znaci uspjeh je proklet. A neuspjeh jos gori! Haj' ga znadi!
- coek
- Sezam
#40 Re: uspjeh na 'zapadu'
Koliko ti imas godina, a jos uvijek zivis sa starom?coek wrote:mofo33 wrote:uspjeh?
sve je to relativno, sve zavisi sta pojedinac smatra uspjehom...
ja gledam ovdje nase koji zive k'o pacovi citave godine da bi otisli na odmor sa novim autom i strasnom garderobom.
znam mnoge koji zive od socijalne pomoci, a hvale se kako imaju tamo neke firme, sve sami veliki bossovi,
a samo rijetki od njih spavaju mirne duse....
ja licno mora da nisam "uspjesna"na zapadu, znam da ne lazem samu sebe, a ni druge (cak ni po forumima)
nekima je teze tamo,nekima ovdje
usjpeh je jebena rijec![]()
Novac je potreban za zivot, ali kada dostignes "mjeru" - prestaje biti relevantan.
Moj jaran iz Amerike dodje jednom godisnje da vidi roditelje, a ja sa svojom majkom svako jutro popijem kafu.
To je meni sreca.
Takve na zapadu zovu weirdos
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#41 Re: uspjeh na 'zapadu'
Prijatelju dragi, nemoj me pogresno shvatiti, ali meni ko s roditeljima ujutro pije kafu, sa njima i zivi, a ko zivi s roditeljima i nije odrastao vec dijete. Samo cu ti reci jedno, dobro si se procjenio, jerbo nije Amerika za svakoga. Naructio nije za to da djeca bez mama u nju dolaze.
- coek
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#43 Re: uspjeh na 'zapadu'
Neda majka satalita svoga.coek wrote:Za vasu informaciju, zivim blizu "stare" i prije posla ujutro odem kod iste i popijem kafu s njom. Kontate? A ostalo kontate li ...? Svejedno drugovi, uzivajte jos ovo malo dok traje (treba li i za ovo dodatno objasnjenje?)
Nego koje jos malo, de nam to jos pojasni, plasimo se tvojih predikcija. Jel to dok RS ne proglasi nezavisnost pa ce prijestolnica biti prijestol frtalj drzave? Ili kad prestane svaka 5 marka budzeta godisnjeg dolaziti iz dijaspore? Mogao bi ti umjesto da ides na kafu prije posla, da ne budes u prilici da ides na posao ikako jerbo, u toj konstelaciji odnosa, nece ga biti, moj haveru, a nece ni majke biti dovijeka, pa sta ces onda?
A za one koji su otisli, ne brini se. Da smo ostali, takodje bi mozda sjedio s mamom cijeli dan jerbo kompeticija sa dodatnih 1 milion gradjana za posao, tu gdje si ti bi bila takva da bilo kakva skart roba bila bi nezaposlena a tu gdje si, u Federaciji i dan danas je 400.000 nezaposlenih, koji sjede i piju kafe sa nekim svojima, gledaju kako im najbolje godine zivota odlaze u nistavilost nabijanja guze koliko je moguce s minimalcem koji imaju, namjesto da su se uhvatili kese, vrece, kufera pa tamo gdje mozes biti insan otisli, sto podrazumjeva da radis i od rada da zivis. Jer zalosni su roditelji koji naprave Cuteka, da bude na birou za nezaposljavanje pola radno vijeka, dok radi na crno od loseg do gore poslove i ne moze da formira familiju s ikakvom dozom stablinost, al' ti to ne vidis. Ono sto vidis je da neko voli svoju mamu i sa njom pije kafu. Eto, oni koji su otisli, nisu svoje majke voljeli. Samo ti insistiraj na svom *************i ljuti se kad ti se kaze onda pokoja, jerbo trazis da ti se kaze pokoja, neces je od majke cuti.
editovano zbog neprimjerenosti - moderacija.
-
pita
#44 Re: uspjeh na 'zapadu'
Nije sve u kesu...poznam curu iz BG...koja je ima super job...u Njemackoj...pa se vratila jer..psihiloski nije izdrzala.....
Meni osobno kes treba...da odem 3-4 puta na putovanje...afrika, juzna amrika, australija, indija...etc...ovisanik sam od putovanja...i to je ono sto daje smisao...i elan za dalje....i naravno sa svakim povratkom sa puta imam manje predrasuda..
Zato je definicija uspjeha totalno relativna i vezana na pojedinca....
Meni osobno kes treba...da odem 3-4 puta na putovanje...afrika, juzna amrika, australija, indija...etc...ovisanik sam od putovanja...i to je ono sto daje smisao...i elan za dalje....i naravno sa svakim povratkom sa puta imam manje predrasuda..
Zato je definicija uspjeha totalno relativna i vezana na pojedinca....
Nosferatu wrote:Neda majka satalita svoga.coek wrote:Za vasu informaciju, zivim blizu "stare" i prije posla ujutro odem kod iste i popijem kafu s njom. Kontate? A ostalo kontate li ...? Svejedno drugovi, uzivajte jos ovo malo dok traje (treba li i za ovo dodatno objasnjenje?)
Nego koje jos malo, de nam to jos pojasni, plasimo se tvojih predikcija. Jel to dok RS ne proglasi nezavisnost pa ce prijestolnica biti prijestol frtalj drzave? Ili kad prestane svaka 5 marka budzeta godisnjeg dolaziti iz dijaspore? Mogao bi ti umjesto da ides na kafu prije posla, da ne budes u prilici da ides na posao ikako jerbo, u toj konstelaciji odnosa, nece ga biti, moj haveru, a nece ni majke biti dovijeka, pa sta ces onda?
A za one koji su otisli, ne brini se. Da smo ostali, takodje bi mozda sjedio s mamom cijeli dan jerbo kompeticija sa dodatnih 1 milion gradjana za posao, tu gdje si ti bi bila takva da bilo kakva skart roba bila bi nezaposlena a tu gdje si, u Federaciji i dan danas je 400.000 nezaposlenih, koji sjede i piju kafe sa nekim svojima, gledaju kako im najbolje godine zivota odlaze u nistavilost nabijanja guze koliko je moguce s minimalcem koji imaju, namjesto da su se uhvatili kese, vrece, kufera pa tamo gdje mozes biti insan otisli, sto podrazumjeva da radis i od rada da zivis. Jer zalosni su roditelji koji naprave Cuteka, da bude na birou za nezaposljavanje pola radno vijeka, dok radi na crno od loseg do gore poslove i ne moze da formira familiju s ikakvom dozom stablinost, al' ti to ne vidis. Ono sto vidis je da neko voli svoju mamu i sa njom pije kafu. Eto, oni koji su otisli, nisu svoje majke voljeli. Samo ti insistiraj na svom *************i ljuti se kad ti se kaze onda pokoja, jerbo trazis da ti se kaze pokoja, neces je od majke cuti.
editovano zbog neprimjerenosti - moderacija.
-
jefferson
#45 Re: uspjeh na 'zapadu'
Vidis svi mi imamo majke i oceve. Ja sam otisao ne tako davno, prije 4 godine, ne zato sto sam morao, upravo suprotno, super sam zivio u BiH. Ali, jednostavno kada sam dobio priliku za posao vani plus mogucnost da mi ti koji su me zvali plate skolu, ja se bas puno nisam mislio, jer se uvijek imam gdje vratiti. Ja sam otisao za poslom, a na kraju sam ostvario daleko vise nego sto sam ikad ocekivao. Ne, ne vozim auto od 50,000 dolara, vozim auto koje sam kupio za 4,900 dolara i to na kredit, i jos mi je prijatelj bio zirant, jer nisam imao kreditnu istoriju. Zivio sam u housingu na faxu sa zoharima i ostalim cimerima sve do prije 2 mjeseca. Sada zivim u kuci sa tri sobe i vrtlarom, a to zato sto mi je prijatelj rekao evo preseli se u kucu koju imam praznu za pare za koje ne bi mogao iznajmiti frtalj najjeftinijeg stana. To je ono o cemu je nosferatu pricao. Ovdje ce ti ljudi pomoci maximalno, nema zavisti, ali ces sve morati platiti, pa makar to bilo simbolicno, ali nista dzaba nema.coek wrote:Za vasu informaciju, zivim blizu "stare" i prije posla ujutro odem kod iste i popijem kafu s njom. Kontate? A ostalo kontate li ...? Svejedno drugovi, uzivajte jos ovo malo dok traje (treba li i za ovo dodatno objasnjenje?)
E sad, ja dva puta godisnje dodjem u BiH, radi roditelja, ali i oni su vec bili ovdje, jednom otac drugi put mati. I kada pricamo o tim stvarima, moja mati kaze: Ni ti ni ja nemamo nista od toga sto cu te ja moci vidjeti svaki dan. Svaki dan pricamo telefonom ili preko interneta, i to je to, zivot. Sta da sam se preselio iz jednog grada iu BiH u drugi? Garant roditelje ne bi vidjao svaki dan. Jbg, to je zivot.
Ali, ovdje imam neku slobodu koju tamo nemam. Ljudi a pogotovo politicari vole da zoovu BiH demokratijom, sto nije. Demokratija nije mogucnost glasanja (koju vecina ljudi ne koristi) nego mogucnost ostvarivanja ideja i razmjena istih, mogucnost osnivanja asocijacija na najnizem nivou. U Bih pocev od queer festivala, problema sa koncertima u travniku i Gorazdu, jednostavno nije to to. Evo zagreb ce ugostiti U2, to je moja najdraza grupa, i mene boli sto su zaobisli BiH, i BiH je zasluzila da je zaobidju nakon svega. ALi ja hocu da zivim tamo gdje mogu da idem na koncerte, citam najnovije knjige, pratim najnovija naucna dostignuca itd.
Jbg, svako ima svoju interpretaciju uspjeha!
-
Pemba
#46 Re: uspjeh na 'zapadu'
Eh uspio si...coek wrote: Novac je potreban za zivot, ali kada dostignes "mjeru" - prestaje biti relevantan.
Moj jaran iz Amerike dodje jednom godisnje da vidi roditelje, a ja sa svojom majkom svako jutro popijem kafu.
To je meni sreca.
Neka tebe u SA i svako jutro cuvaj maminu suknju.
Nosferatu svaka cast!
-
Stylilicious
#47 Re: uspjeh na 'zapadu'
Sta je to uspjeh pitam se?
U Bosni je jos uvijek poslijeratna kriza pa tako da sigurno vecini ono sto je normalno (ili neki prosjek) na zapadu, djeluje kao neki uspjeh. Sto ne znaci da je to zapadnjaci vide kao uspjeh. Gledam ljude nase rade kao cistaci i kao svako sa redovnim primanjima mogu dignuti kredite. Kupi se dobar auto i ode se u BiH. I sada Husi i Fati u Bosni to djeluje kao neki uspjeh. Vele vidi mojih komsija prije rata se nije imalo ni za Yugu a sada voze Mercedesa, sigurno su uspjeli, a kada mogu oni moze svako. Al cinjenica je da mnogi ljudi rade i dan i noc da bi imali ikakve sanse odplacitavi kredite koje su digli na 50 ili 100 godina. Pa jeli to uspjeh? Nekome jeste a nekome nije!
No naravno nisu svi ljudi kao ovi iz predhodnog primjera. Ima zaista nasih ljudi koji su bas ono uspjeli. Zavrsili dobre skole, dobili dobre poslove, probijaju se, grade karijeru. Eh sada to je uspjeh na poslovnom planu al gdje su oni drugi uspjesi? Dosta ljudi se osjeca usamljeno. Familija nije vise to to kao u Bosni. Ni prijateljstva nisu ista. O komsijskim odnosima da ne govorimo. Jako veliki broj nasih ljudi vani se rastavlja, djeca ne odrastaju u tim nekim familijarnim odnosima gdje nanu i didu vidjas svaki dan, gdje te tetke i strine maze i paze i gdje imas rodjaka i rodica svog uzrasta. Ono sto je meni licno najgore je sto nemas povjerenja niukoga, a niko nema projerenja ni u tebe.
I iako mozda na prvi pogled zivoti vecine ljudi u dijaspori djeluje bas ono super ma kao iz filmova. Rijetko je to bas tako.
Eh da ono sto imam ovdje imam u Bosni... mozda bi tek onda mogla to zvati uspjehom... ili??
U Bosni je jos uvijek poslijeratna kriza pa tako da sigurno vecini ono sto je normalno (ili neki prosjek) na zapadu, djeluje kao neki uspjeh. Sto ne znaci da je to zapadnjaci vide kao uspjeh. Gledam ljude nase rade kao cistaci i kao svako sa redovnim primanjima mogu dignuti kredite. Kupi se dobar auto i ode se u BiH. I sada Husi i Fati u Bosni to djeluje kao neki uspjeh. Vele vidi mojih komsija prije rata se nije imalo ni za Yugu a sada voze Mercedesa, sigurno su uspjeli, a kada mogu oni moze svako. Al cinjenica je da mnogi ljudi rade i dan i noc da bi imali ikakve sanse odplacitavi kredite koje su digli na 50 ili 100 godina. Pa jeli to uspjeh? Nekome jeste a nekome nije!
No naravno nisu svi ljudi kao ovi iz predhodnog primjera. Ima zaista nasih ljudi koji su bas ono uspjeli. Zavrsili dobre skole, dobili dobre poslove, probijaju se, grade karijeru. Eh sada to je uspjeh na poslovnom planu al gdje su oni drugi uspjesi? Dosta ljudi se osjeca usamljeno. Familija nije vise to to kao u Bosni. Ni prijateljstva nisu ista. O komsijskim odnosima da ne govorimo. Jako veliki broj nasih ljudi vani se rastavlja, djeca ne odrastaju u tim nekim familijarnim odnosima gdje nanu i didu vidjas svaki dan, gdje te tetke i strine maze i paze i gdje imas rodjaka i rodica svog uzrasta. Ono sto je meni licno najgore je sto nemas povjerenja niukoga, a niko nema projerenja ni u tebe.
I iako mozda na prvi pogled zivoti vecine ljudi u dijaspori djeluje bas ono super ma kao iz filmova. Rijetko je to bas tako.
Eh da ono sto imam ovdje imam u Bosni... mozda bi tek onda mogla to zvati uspjehom... ili??
-
DZONPI
#48 Re: uspjeh na 'zapadu'
Pasa moj nekonta to raja ledo.Svi gledaju na nacin eno misa iz dijaspore,kurci se ima rapa,itd.Ja nisam vjerovo da smo mi u sustini narod koji voli svasta brbljat prije nego ista znaju o tome sta brbljaju.Puno se ljudi mjesaju tamo gdje im nije mjesto.Sta koga briga sta ko ima,sta ko vozi,sta oblaci,kako prica.To su tolke gluposti.Mjesto da se sjedne zajedno pa porazgovara sta bi se moglo uradit zajedno nesto korisno,ono samo spalo na ogovaranje a od tog nema nista ni ovaj ledo a ni ovaj u inostranstvu.Steta.
- Vares City
#49 Re: uspjeh na 'zapadu'
Uspjeh na "zapadu"je kad' te neko na ZAPADU a i u mjestu gdje si roden,odrastao i odatle otisao na zapad prepozna,pozdravi,...kafa,pice moze i suplja,......
-
tempora
#50 Re: uspjeh na 'zapadu'
Pemba wrote:Eh uspio si...coek wrote: Novac je potreban za zivot, ali kada dostignes "mjeru" - prestaje biti relevantan.
To je meni sreca.
Neka tebe u SA i svako jutro cuvaj maminu suknju.
Nosferatu svaka cast!
Koji moronizam. Napadati covjeka jer je rekao da sa svojom majkom svako jutro popije kafu. Pa mu se vi machoni nasli objasnjavati kako je balav? Mozda se covjek ipak dotakao jednog strasnog pitanja, a to je da roditelje mnoge djece danas po BiH ljudi iz hitne pomoci struzu spahtlama jer su krepirali u kupatilima a nije imao ko da ih pronadje. Dok nije uslijedio smrad. Djeca negdje vani, u borbi za zivotom. Jedan od ekstremnijih primjera, kao i vas komentar, nadasve blesav. Ima ih koji svojim roditeljima vec 15 godina obecavaju da ce ih posjetiti, a ima i onih koji kazu da nece nikada jer ne mogu da slusaju kuknjavu, previse im je vele, valja im zivjeti. Stoga djeco, smirite hormone, ako ne zivite sa svojim roditeljima, to uopste ne znaci da ste odrasli. Uspjeh u sustini podrazumijeva i sposobnost samokritike i sazrijevanja.