uspjeh na 'zapadu'

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
be highirly

#1 uspjeh na 'zapadu'

Post by be highirly »

primjetio sam da dosta forumasa ponavlja recenicu tipa 'ako nisi uspio na zapadu onda sa tobom nesto nije uredu' pa me zanima sta za vas znaci taj uspjeh na zapadu, da li je to lova,novo auto, kuca, privatna firma ili obrazovanje, zasto nas covjek nema snage da uvazi drugacije prioritete u zivotu od onih sto je on zacrto da ima i namece ih kao jedine ispravne :)
shana_majka

#2 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by shana_majka »

[
Last edited by shana_majka on 10/12/2008 16:18, edited 1 time in total.
piupiu

#3 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by piupiu »

be highirly wrote:primjetio sam da dosta forumasa ponavlja recenicu tipa 'ako nisi uspio na zapadu onda sa tobom nesto nije uredu' pa me zanima sta za vas znaci taj uspjeh na zapadu, da li je to lova,novo auto, kuca, privatna firma ili obrazovanje, zasto nas covjek nema snage da uvazi drugacije prioritete u zivotu od onih sto je on zacrto da ima i namece ih kao jedine ispravne :)
Mislim da nista lose nema u toj recenici. Zapad je tako dobro uredjen za zivot 'laganice', da je ono sto su u Bosni misaone imenice, tamo toliko lakse uraditi da stvarno nesto nije u redu s onima koji to nisu uspjeli. Mislim da je normalan zivot, a i prosperitet prioritet svih ljudi. Meni je milije biti sita, obrazovana i naputovana, nego gladna, bez skole i osudjena samo na svoju mahalu. Ne vidim nista lose u tome.
Maraschino

#4 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Maraschino »

be highirly wrote:primjetio sam da dosta forumasa ponavlja recenicu tipa 'ako nisi uspio na zapadu onda sa tobom nesto nije uredu' pa me zanima sta za vas znaci taj uspjeh na zapadu, da li je to lova,novo auto, kuca, privatna firma ili obrazovanje, zasto nas covjek nema snage da uvazi drugacije prioritete u zivotu od onih sto je on zacrto da ima i namece ih kao jedine ispravne :)

skroz dobro pitanje :thumbup:

a ujedno i diskutabilno

ovaj put cu kratko :

covjek kada ostari ( a svi cemo ostariti) i okrene se unazad, nije bitno koliko je para i bogatstva ostavio ( to je relativno), bitno je kako je djecu ostavio :roll:
rajvosa^

#5 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by rajvosa^ »

Maraschino wrote:

skroz dobro pitanje :thumbup:

a ujedno i diskutabilno

ovaj put cu kratko :

covjek kada ostari ( a svi cemo ostariti) i okrene se unazad, nije bitno koliko je para i bogatstva ostavio ( to je relativno), bitno je kako je djecu ostavio :roll:
:thumbup:
Brisbane

#6 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Brisbane »

na zapadu ako imas stabilan posao i krov nad glavom si uspio, sto je u BiH neka normala.
Jest da se zivi sa pola familije u istoj kuci ali boze moj... :D
Sam po sebi zivot na zapadu je jad i cemer ako nemas neku ogromnu love.
Nista nije sigurno, nikome ne mozes vjerovati (i nikada), niti se iskreno mozes sa nekim popricati.
Pomoc ne trazi jer i ako je dobijes to ces dobro platiti ...
piupiu

#7 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by piupiu »

babyline wrote:piupiu:
niti sam gladna, niti izolovana geografski ili mentalno... a mahala mi se svidja, al mozda sam ja izuzetak... mozda i ti ;)
I ja volim svoju mahalu, a ne volim biti gladna, ne volim red za vizu zbog koje je ljudima tesko otputovati, i ne volim ni ekonomski poredak koji im isto ne dozvoljava. Dakle, poenta je socio-ekonomske prirode, nema klasno-pokondirenu (citaj skorojevicku) poledjinu, :wink: .
pjega

#8 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by pjega »

Brisbane wrote:na zapadu ako imas stabilan posao i krov nad glavom si uspio, sto je u BiH neka normala.
Nista nije sigurno, nikome ne mozes vjerovati (i nikada), niti se iskreno mozes sa nekim popricati.
volis malo pretjerivati. :-)
piupiu

#9 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by piupiu »

babyline wrote:
piupiu wrote:
I ja volim svoju mahalu, a ne volim biti gladna, ne volim red za vizu zbog koje je ljudima tesko otputovati, i ne volim ni ekonomski poredak koji im isto ne dozvoljava. Dakle, poenta je socio-ekonomske prirode, nema klasno-pokondirenu (citaj skorojevicku) poledjinu, :wink: .
u mom zivotu posebno mjesto zauzima sentiment a uz to volim juznjacki mentalitet tako da je moj izbor :bih: :)
ps. licno nemam problem sa vizama tj. redovima za iste ali to je duga prica :D
Nemam ni ja problem s vizama, samo se zalazem za obespravljene, :D.
piupiu

#10 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by piupiu »

babyline wrote:
piupiu wrote:
Nemam ni ja problem s vizama, samo se zalazem za obespravljene, :D.
:thumbup: a kako ako smijem pitati?
Fanaticno, predano i pregalacki ... :lol: .
debela

#11 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by debela »

Brisbane wrote:na zapadu ako imas stabilan posao i krov nad glavom si uspio, sto je u BiH neka normala.
ovo u bih nije normala nego nedosanjani san.
ovo je normala u bih :(
Vares City

#12 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Vares City »

Dosao sam na "zapad" sa jednom torbom,....malom sportskom,...malo garderobe,licna higijena,...

Sad imam vise torbi,kofera,garderobe,.....

Mislim da sam uspio,jer sam u "glavi"otprilike ostao ISTI
GandalfSivi

#13 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by GandalfSivi »

Dosao na "zapad" prije dvije i po godine. Ne znam cime se mjeri uspjeh, tako da ne mogu pricati jesam li uspio ili ne. Znam da mi je dobro. Napokon zavrsio fakultet ovdje, dosta proputovao, bio na dosta dobrih koncerata, navece kad izadjem odem na neki dobar live jazz, uzivam u nacionalnim kuhinjama sa svih strana svijeta, kada odem u kafanu mogu birati izmedju 30 vrsta pive, dodjem u Bosnu svakih pola godine na par sedmica. Imam fin krug prijatelja, zivim lagan zivot bez nekog pritiska, politika me ne sekira previse...

Nista previse, ali se ne zalim.
debela

#14 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by debela »

cisti uspjeh gandalfe. sa moje tacke gledista.
Secer_033

#15 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Secer_033 »

uspejeti na zapadu je mnogo lakse neki u Bosni. Dobro, dole ako imas veza uspjeti ces. Na zapadu nema veza, ne kao sto mi imamo veze u Bosni.
Imas sansu na dobro obrazovanje, do tebe je hoces li uciti ili ne. Ako ucis i upises fakultet dobijes stipendiju ili kao u Engleskoj, vrlo lako studentski kredit. U Americi placa vlada sve ili dosta a pored toga mozes kao student da radis. Ne samo u Americi nego u svim ostalim zapadnim zemljama.
Poslje fakulteta trazis sebi posao i ako imas zivaca mozes uz njega dalje studirati pa konkurisati za visu funkciju.

Ako ne ucis, znaci zvrsis neki zanat ili se cak ispises iz skole prije vremena nikom nista. Radit ces teske poslove za malo para.

Dosta nasih ljudi je uspjelo jer su inteligentni, vole uciti i raditi a vidjela sam i dosta ljudi koji su u Bosni zavrsili fakultete ili znali svoj zanat dobro a da na zapadu ciste wc-e na pumpama.
be highirly

#16 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by be highirly »

babyline wrote:poznavala sam pravnika koji je pekao hamburgere i bio "sretan" sto ima sta da radi :roll:
:?

nedavno su na tv-u prikazali australca-pravnika kako mu je dozlogrdilo raditi sa ljudima i sad sljaka kao drvosjeca, tacnije reze motornom pilom grane po parkovima i naseljima u sydney-u ...znaci i on 'sretan'
mofo33

#17 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by mofo33 »

uspjeh?
sve je to relativno, sve zavisi sta pojedinac smatra uspjehom...
ja gledam ovdje nase koji zive k'o pacovi citave godine da bi otisli na odmor sa novim autom i strasnom garderobom.
znam mnoge koji zive od socijalne pomoci, a hvale se kako imaju tamo neke firme, sve sami veliki bossovi,
a samo rijetki od njih spavaju mirne duse....
ja licno mora da nisam "uspjesna"na zapadu, znam da ne lazem samu sebe, a ni druge (cak ni po forumima :razz:)
nekima je teze tamo,nekima ovdje
usjpeh je jebena rijec
lord-executioner

#18 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by lord-executioner »

Nemoj se uvrijediti, ali ta tvoja prica vrijedi nekome ko nema nekoga u npr. Australiji ili Americi. Ja imam rodjake i u AU i u SAD, nemaju ogromnu lovu, nemaju neko narocito obrazovanje ( srednja skola sa nesto sitno doskolovanja ), nemaju nikakve narocite poslove ( prodavac u marketu, laborant u ambulanti, kucni majstor, radnik u tvornici ramova za slike ) a zivot im nije jad i cemer, imaju po dvoje djece, djeca idu u fine skole, imaju po kucu i stan, po dva automobila, idu svako malo na ljetovanje i zimovanje, i nikad nece svojoj djeci morati reci "nemamo para, moramo dici kredit za sugavi racunar, ne mozemo priustiti da zamijenimo olinjali, ispucali kauc". Imaju prijatelje, poznanike, fine, normalne ljude, pomazu jedni drugima, rostiljaju skupa, ljetuju skupa. Mislim da ovo sto si ti opisao savrseno odgovara stanju u BiH, i da je zivot ovdje normalan za eventualno 5 % ljudi, i zna se kakvih ljudi. Cak ni Bosanci i Hercegovci srednjih, prosjecnih primanja ne mogu priustiti zivot kakav vani mogu sa prosjecnim prihodima. Ovakvu "normalu" u BiH ja ne bih nikad pozelio svom djetetu, i namjeravam definitivno uciniti sve da ga ne dotakne ovo i ovakvo okruzenje.
ahuseino

#19 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by ahuseino »

Vidim josh vjerujemo komunistichkoj propagandi. :)

Na zapadu ale i utvare, normalna insana ni za lijeka ha :?:

... Denial je jeben, nije uspjeh...
Brisbane

#20 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Brisbane »

ahuseino wrote:

Samo sam iznio vlastito misljenje zasnovano na vlastitom iskustvu.
Poceo sam od nule i svaku stepenicu prema gore sam dobro platio.
Sada imam, sto bi nas narod rekao nekakve uvjete za relaksiran zivot, ali sustinski na zapadu toga nema (barem po mom iskustvu).
Drugo je ako je tebi cilj u zivotu pojesti pola kile janjetine dnevno i to te cini srecnim.
Ima normalnih insana samo pinka je broj jedan i svako se svakoga boji.
Konkretno probaj nekog zapadnog havera nazvati i reci mu treba mi usluga, ali cu ti reci kada se vidimo.
Ja sam imao dobre ljude, kada dolaze vidis da su se usrali od straha da ih ne pitam da mi posude: pare, auto i sl.
Suma sumarum svako zna dobro sta je za njega uspjeh.
Znas gdje si starto pa dokle si dogurao.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#21 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Nosferatu »

Meni nije jasno samo sta je to sto ne valja - u tvojoj prici.

Poceo si od nule. Dosao do neceg. Zalis se jer si odrastao. Htjeo bi jos uvijek da si dijete i da zivis u iluzijama. Prijatelji nisu tu da zajmaju pare i automobile. Imaju banke i rent-a-car za te stvari, ako ti oni ne mogu pomoci, a ti vidi onda, do tebe je, pa gledaj da budes u situaciji da ti oni pomazu.

Ja znam o cemu ti insinuiras, ali ovo je istina o Zapadu. Pomoci ce ti ljudi u svemu, osim u tome kako zaraditi pare. To sam moras. To ti je jedina zadaca. I da skontas - ako ti se ne radi toliko - radi manje, manje ces i imati i bices veci pusi-kurac, ako si namudaj, hoces da imas, rintaj ali nema bistvovanja i nema janjetine i fudbala i jarana za kafana i ovo i ono. Arbeit uzme prioritet. Arbeit je ljekovit. Jesi vidjeo da te svi oko tebe vole kad si na poslu. Vole te i prijatelj, i mater i zena. Sto. Pa nije niko na arbeitu napravio glupost. Niko nije napravio glupost sto radi. Gluposti se prave samo - kad ne radis. Imas previse vremena na rukama. Pa da ti je ovo ono.

Postoji tu jos jedna faza, ona pocetnog grca. Svi kad smo dosli bili smo u grcu. Vise sto je bio rat, nego sto si emigrirao, ali to je kod nas mladji, starijima se promjenio zivot 180 stepeni. S vremenom, nisi vise u grcu. Kad si bio u grcu - sve je valjalo. I mati je dobro kuhala, i posao je bio dobro placen i apartman/kuca je bila dobar i automobil je valjao, sad - sad ne valja nista. Sto? Previse ti dobro. A to ne valja. Ako ces stvarati. Tj. ako je Zapad kompjuterska igrica - ti si prosao 1 nivo. I sad mislis da si prekucao igru. Ali znas da ima i 2 nivo, i 3. Samo - znas i kakoa je krvav prvi nivo bio, pa si u nedoumici da li da se ja zadajem ili neka mene ovdje, jebi ti to.

Sve ja to znam 'lega.

Ali pusti ti price Babyline i pravnika iz McD. Ona zaboravlja prvo u kojoj je drzavi pravnik, ako se to moze nazvati drzavom, drugo da pripravnike muce kao da si u konc logoru, trece, da ne mozes postati advokat i sudija, tu postoji stakleni plafon, dakle - sitna buranija i oni koji su u familij prvi put zavrsili fakultet i sjede u kancelariji - sjede blize vratima i nece - nikada moci biti dio sistema i stub, i na kraju - jebo pripravnika. Meni je familija puna pravnika i uvijek im govorim, to niti je ikakva profesija niti fakultet. Prvo i osnovno u zivotu je dvoje - gledaj da te profesija ne veze za sistem i gledaj da pravi pare. Nece pravnici to. Hoce da su u sluzbi sistema i da ih drugi placaju, da su na drzavnoj sisi. E neka ih onda i u McD po Americi. Sto to nisi vidjela inzinjera ili doktora u McD? Pa treba muda na liniju staviti a osim toga - nije sva sposobnost u tome - sta znas, sposobnost donosenja odluke je kljucna sposobnost, sposobnost procjene je kljucna sposobnost, kad dodjes u sistem iz kojeg i od kojeg nista ne znas i sve je drukcije - to su jedine sposobnosti i kad gledas dokle je neko stigao, nije stigao ni zbog cega drugog nego zbog toga i bazirano na osnovu toga. A, pravnih sekretarica za stojane po salterima, ispunjavanje zlabi i molbi i carina i karina - toga ima i za tim se nece niko ni okrenuti. U Americi je 50% pravnika nezaposlenih. Hoce Amerika tako. Pa mogli bi srezati oni - broj aplikanta u pravne skole kao na medicini. U Americi je 50% pravnika nezaposlenih a svake godine dodje 10.000 doktora medicinski i upisu specijalizaciju, zajedno s 17.000 doktora koji zavrse te godine. Znaci - supresiraju broj doktora, a dozvoljavaju veliki broj pravnika, sto to - pa zato sto su to dvije razlicite filozofije, jer ne mozes pravnika iz BiH uzeti i dovesti i transplantirati ali mozes doktora iz Indije i Pakistana. Pravni posao je mnogo blizi drzavi i sistemu, a drzava i sistem ne vjeruje toliko strancu koliko onome koje tu rodjen i odrastao i ciji su interesi svi tu investirani. Itd, itd. Ali - ne zna dijete nista. Samo lopata. Otkrilo internet. Sta bi joj bilo kad bih joj rekao da ima Bosnaaca kojima je satnica $160, i placeni su $4000 na dan, a imaju posla koliko hoce, sami sebi odreduju koliko ce raditi? Pala bi na dupe, jel ne zna nista dijete, osim sirotinje koja dodje i kuka, kako je sirotinja. A bila je sirotinja i u BiH. O tome ne prica. Nije to dzabe. Veliki je dio, i u svjesti, procesu samo-aktuelziacije kao i u suportu - slazem se ja s tobom, jako je tesko doci sam, i samo da si ostao - ti si uspjeo. Prebolovao si Balakanitis. Ne drze te oni tamo sefovi za mudo. Imas pasos. Zivis u zemlji koja ima najprijateljski ljude nastrojene. Nemoj samo da ih pritisces previse, ne voli to niko. Ako si stranac, gledaj da si sto samostalniji. Sto samostalniji. Ako mozes dugme prisiti ili mozes sam naci onog ko ce ti prisiti - gledaj da sam nadjes, a ne zovi i ne pitaj. I na kraju i ako ti usije dugme, gledaj da platis - radije pre-plati nego da je dzabe. Jer jebo dzabe. Nista nije dzabe, i najcesce je usluga za uslugu, pa ti ili budi spreman da uslugu odradis ili ti je bolje da te manje glava boli i da platis. To je moj rezon. A opet, ako ti se tu ne svidja, imas Sydney i Melbourne, a i Kamberu, sto si otisao gore na Gold Coast, meni nije jasno da tebe klima ne unistava tamo, a ne ljudi. Ali - navikne se covjek na sve.

Uspjeh na Zapadu je - vidjeti Zapad i dozivjeti. Jos ako u tome sistemu odrastes i prihvatis da spustis gard malo, i dobijes koju po picki, ali i naucis nesto, to je uspjeh Zapada. I sto nisi limitiran u odrastaju, sto nece smetati nekome - ako si to postao boli, veci i parali. U BiH smeta. Zato ljudi i sute o tome koliko su placeni. Pricaju samo oni koji nisu placeni nista. A narucito ova djeca - studentarija i od po 20-30 godina. Sta ce on biti placen na zapadu, tek dobio posao, prvi auto, prva kuca, prvi stan, prva zena, prvo dijete, kreda za skolovanje, i sad on biti placen. Placeni su oni sa po 50-60, tad se grabi, samo da bi dosao do toga, moras pravilno rasporediti tezista i sa 20-30, a to nije lako. Da je guzu nabijati, znam ja to...
Brisbane

#22 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Brisbane »

Meni nije jasno samo sta je to sto ne valja - u tvojoj prici.
Poceo si od nule. Dosao do neceg. Zalis se jer si odrastao. Htjeo bi jos uvijek da si dijete i da zivis u iluzijama. Prijatelji nisu tu da zajmaju pare i automobile. Imaju banke i rent-a-car za te stvari, ako ti oni ne mogu pomoci, a ti vidi onda, do tebe je, pa gledaj da budes u situaciji da ti oni pomazu.

U principu tacno.
Ja znam o cemu ti insinuiras, ali ovo je istina o Zapadu. Pomoci ce ti ljudi u svemu, osim u tome kako zaraditi pare. To sam moras. To ti je jedina zadaca. I da skontas - ako ti se ne radi toliko - radi manje, manje ces i imati i bices veci pusi-kurac, ako si namudaj, hoces da imas, rintaj ali nema bistvovanja i nema janjetine i fudbala i jarana za kafana i ovo i ono. Arbeit uzme prioritet. Arbeit je ljekovit. Jesi vidjeo da te svi oko tebe vole kad si na poslu. Vole te i prijatelj, i mater i zena. Sto. Pa nije niko na arbeitu napravio glupost. Niko nije napravio glupost sto radi. Gluposti se prave samo - kad ne radis. Imas previse vremena na rukama. Pa da ti je ovo ono.
Ovdje ima tacnih stvari, ali sirenje teme o pravdi ne vodi nikuda

Postoji tu jos jedna faza, ona pocetnog grca. Svi kad smo dosli bili smo u grcu. Vise sto je bio rat, nego sto si emigrirao, ali to je kod nas mladji, starijima se promjenio zivot 180 stepeni. S vremenom, nisi vise u grcu. Kad si bio u grcu - sve je valjalo. I mati je dobro kuhala, i posao je bio dobro placen i apartman/kuca je bila dobar i automobil je valjao, sad - sad ne valja nista. Sto? Previse ti dobro. A to ne valja. Ako ces stvarati. Tj. ako je Zapad kompjuterska igrica - ti si prosao 1 nivo. I sad mislis da si prekucao igru. Ali znas da ima i 2 nivo, i 3. Samo - znas i kakoa je krvav prvi nivo bio, pa si u nedoumici da li da se ja zadajem ili neka mene ovdje, jebi ti to.
U principu tacno, al dokurcilo hocemo da vidimo sta je na kraju igre.

Sve ja to znam 'lega.

Ali pusti ti price Babyline i pravnika iz McD. Ona zaboravlja prvo u kojoj je drzavi pravnik, ako se to moze nazvati drzavom, drugo da pripravnike muce kao da si u konc logoru, trece, da ne mozes postati advokat i sudija, tu postoji stakleni plafon, dakle - sitna buranija i oni koji su u familij prvi put zavrsili fakultet i sjede u kancelariji - sjede blize vratima i nece - nikada moci biti dio sistema i stub, i na kraju - jebo pripravnika. Meni je familija puna pravnika i uvijek im govorim, to niti je ikakva profesija niti fakultet. Prvo i osnovno u zivotu je dvoje - gledaj da te profesija ne veze za sistem i gledaj da pravi pare. Nece pravnici to. Hoce da su u sluzbi sistema i da ih drugi placaju, da su na drzavnoj sisi. E neka ih onda i u McD po Americi. Sto to nisi vidjela inzinjera ili doktora u McD? Pa treba muda na liniju staviti a osim toga - nije sva sposobnost u tome - sta znas, sposobnost donosenja odluke je kljucna sposobnost, sposobnost procjene je kljucna sposobnost, kad dodjes u sistem iz kojeg i od kojeg nista ne znas i sve je drukcije - to su jedine sposobnosti i kad gledas dokle je neko stigao, nije stigao ni zbog cega drugog nego zbog toga i bazirano na osnovu toga. A, pravnih sekretarica za stojane po salterima, ispunjavanje zlabi i molbi i carina i karina - toga ima i za tim se nece niko ni okrenuti. U Americi je 50% pravnika nezaposlenih. Hoce Amerika tako. Pa mogli bi srezati oni - broj aplikanta u pravne skole kao na medicini. U Americi je 50% pravnika nezaposlenih a svake godine dodje 10.000 doktora medicinski i upisu specijalizaciju, zajedno s 17.000 doktora koji zavrse te godine. Znaci - supresiraju broj doktora, a dozvoljavaju veliki broj pravnika, sto to - pa zato sto su to dvije razlicite filozofije, jer ne mozes pravnika iz BiH uzeti i dovesti i transplantirati ali mozes doktora iz Indije i Pakistana. Pravni posao je mnogo blizi drzavi i sistemu, a drzava i sistem ne vjeruje toliko strancu koliko onome koje tu rodjen i odrastao i ciji su interesi svi tu investirani. Itd, itd. Ali - ne zna dijete nista. Samo lopata. Otkrilo internet. Sta bi joj bilo kad bih joj rekao da ima Bosnaaca kojima je satnica $160, i placeni su $4000 na dan, a imaju posla koliko hoce, sami sebi odreduju koliko ce raditi? Pala bi na dupe, jel ne zna nista dijete, osim sirotinje koja dodje i kuka, kako je sirotinja. A bila je sirotinja i u BiH. O tome ne prica. Nije to dzabe. Veliki je dio, i u svjesti, procesu samo-aktuelziacije kao i u suportu - slazem se ja s tobom, jako je tesko doci sam, i samo da si ostao - ti si uspjeo. Prebolovao si Balakanitis. Ne drze te oni tamo sefovi za mudo. Imas pasos. Zivis u zemlji koja ima najprijateljski ljude nastrojene. Nemoj samo da ih pritisces previse, ne voli to niko. Ako si stranac, gledaj da si sto samostalniji. Sto samostalniji. Ako mozes dugme prisiti ili mozes sam naci onog ko ce ti prisiti - gledaj da sam nadjes, a ne zovi i ne pitaj. I na kraju i ako ti usije dugme, gledaj da platis - radije pre-plati nego da je dzabe. Jer jebo dzabe. Nista nije dzabe, i najcesce je usluga za uslugu, pa ti ili budi spreman da uslugu odradis ili ti je bolje da te manje glava boli i da platis. To je moj rezon. A opet, ako ti se tu ne svidja, imas Sydney i Melbourne, a i Kamberu, sto si otisao gore na Gold Coast, meni nije jasno da tebe klima ne unistava tamo, a ne ljudi. Ali - navikne se covjek na sve.
Klima mrak, rasparim se fino. Cim se sjetim snjega u ratu i lozenja peraja odmah mi je lijepo tamam i kad je +40C

Uspjeh na Zapadu je - vidjeti Zapad i dozivjeti. Jos ako u tome sistemu odrastes i prihvatis da spustis gard malo, i dobijes koju po picki, ali i naucis nesto, to je uspjeh Zapada. I sto nisi limitiran u odrastaju, sto nece smetati nekome - ako si to postao boli, veci i parali. U BiH smeta. Zato ljudi i sute o tome koliko su placeni. Pricaju samo oni koji nisu placeni nista. A narucito ova djeca - studentarija i od po 20-30 godina. Sta ce on biti placen na zapadu, tek dobio posao, prvi auto, prva kuca, prvi stan, prva zena, prvo dijete, kreda za skolovanje, i sad on biti placen. Placeni su oni sa po 50-60, tad se grabi, samo da bi dosao do toga, moras pravilno rasporediti tezista i sa 20-30, a to nije lako. Da je guzu nabijati, znam ja to...
Konacno ovdje je sustina, ja sam se nagledo tog zapada. Mene uopste vise ne zanima putovanje. Ako mi i nesto prahne imas internet iz svih uglova mogu vidjeti i procitati kako je tamo negdje...
Glavna antiteza tome je bolje i to nego nista (zivot u Bosni).
Ovdje bih sada mogao napisati esej o materjalno-emocijonalnoj prostituciji koji god put da izaberes...
Ali nema se vremena :roll:
Brisbane

#23 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Brisbane »

Nosferatu wrote: Otkrilo internet. Sta bi joj bilo kad bih joj rekao da ima Bosnaaca kojima je satnica $160, i placeni su $4000 na dan, a imaju posla koliko hoce, sami sebi odreduju koliko ce raditi?
Nosferatu, evo vratih se pa opet ovo procitah.
Jebote tebi dan traje 25 sati=4000/160 :lol: :lol: :lol:
De nam' matereti otkrij, koji je to posao, ako nije tajna ?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#24 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Nosferatu »

Brisbane wrote:
Nosferatu wrote: Otkrilo internet. Sta bi joj bilo kad bih joj rekao da ima Bosnaaca kojima je satnica $160, i placeni su $4000 na dan, a imaju posla koliko hoce, sami sebi odreduju koliko ce raditi?
Nosferatu, evo vratih se pa opet ovo procitah.
Jebote tebi dan traje 25 sati=4000/160 :lol: :lol: :lol:
De nam' matereti otkrij, koji je to posao, ako nije tajna ?
Posao se zove intenzivista - specijalista intezivne njege, i normalno da radis 24h dan, 3 dana u sedmici, pa imas slobodno heftu.

I da ne bude zabune. To nisam ja. Meni treba jos 3 godina treninga da bih bio na tom nivou.

Ali nije ni to - vrh vrhova.

Vrh vrhova je da si ti sef, a ne radnik. I da sjedis kod kuce, a ono pezosi sami dolaze, od investicija koje si napravio juce ili prije 10 godina...

Znam i takvih par. Jedan od kojih je prodao drugom Bosancu auto za $1. Koje je vrijedilo nekih $12.000. Covjek otisao da mu dadne auto, ovaj se unezgodio, i on mu kaze. Znas kaze kako sam ja kupio svoj prvi automobil na collegu, neko je odlazio sa collega a dobio dobar posao i htjeo da se rijesi krs automobila, i proda ga za $1, sto za dollar = da nije dzabe. I da onaj kojem se to uradi, nije dobio auto vec je kupio ga - pa za $1, za $1. To je mentalitet Zapada. Nemoj mi nista, ja cu sve sam. Jer pomaze se samo onima - koji su ili bolesni ili mentalno retardirani. I nekom koje zdrav, prav - treba da ispod nivoa da mu neko uradi nesto ili dadne nesto, besplatno ili na veresiju. Pazi se toga. To je Balkan u tebi. Ostavi ga tamo odakle si dosao, jer da je tako moglo, dolazili bi ljudi sa Zapada nama, a nebi mi isli njima raditi. Jer zato smo i dosli. Dosli smo raditi a ne guzove nabijati. Ako u procesu, uspijes od sebe napraviti nesto, bezbeli. Ako ne, bio si radnik. Nisi bio saucesnik u genocidnom rezimu koji je gledao da dokaze svaku logiku koja postoji - u krivu - i da od govana napravi drzavu i naciju dok tamo gdje su masovne gronbnice gledaju da vozaju sto bolje auto, i kara ribe iz dijaspore kojima babuka radi over-time pa ih nije imao nauciti kojoj stvari u zivotu, to je trebala uciteljica, mama, komsinica, neko drugi. Jebi ga, ako ces to - onda nisi covjek, nisi mudo, nisi izvor stabilinosti i oslonac. To je ono sto bi trebao biti, kao muskarac na Zapadu.
ahuseino

#25 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by ahuseino »

Brisbane wrote:
ahuseino wrote:

Samo sam iznio vlastito misljenje zasnovano na vlastitom iskustvu.
Poceo sam od nule i svaku stepenicu prema gore sam dobro platio.
Sada imam, sto bi nas narod rekao nekakve uvjete za relaksiran zivot, ali sustinski na zapadu toga nema (barem po mom iskustvu).
Drugo je ako je tebi cilj u zivotu pojesti pola kile janjetine dnevno i to te cini srecnim.
Ima normalnih insana samo pinka je broj jedan i svako se svakoga boji.
Konkretno probaj nekog zapadnog havera nazvati i reci mu treba mi usluga, ali cu ti reci kada se vidimo.
Ja sam imao dobre ljude, kada dolaze vidis da su se usrali od straha da ih ne pitam da mi posude: pare, auto i sl.
Suma sumarum svako zna dobro sta je za njega uspjeh.
Znas gdje si starto pa dokle si dogurao.
Brate gledam sta si napisao, i gotovo svaka tvrdnja ti je generalizacija... 100% cvrsta mishljenja kakav je ko i gdje mu je mjesto...

A ono sto sam ja pisao prije... sam insinuirao da upravo nije tako. Samo se eto desilo da ti nisi imao sreche da steknesh prave prijatelje ovdje... tu...

Ti kao jedinka ne chinish nikakvu statistiku, kao ni ja.

Ima vishe faza navikavanja, kao sto reche @nosferatu, jedna od njih je bila denial, ja bih rekao prvih 3 godine, kada ti je sve njihovo smrdljivo, a sto je kod nas bilo med i mlijeko...

Prodje i to...

Sta je uspjeh?... na zapadu... isto sto i na istoku - biti sretan... sa sobom, svojim zivotom...
Post Reply