Usla voda u motor??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
negredo

#1 Usla voda u motor??

Post by negredo »

Znaci havarija teska, i nevolja :sad:

Prije par dana, tacnije petak il cetvrtak prosle sedmice, onaj dan kad je pado snjeg i velike oborine, posao na poso ujutro i ispod jednog nadvoznjaka se nakupilo vode, elem vidim cady iz suprotnog smjera ide prodje bez problema, i nisam ni sumnjo da ja necu moci proci, inace sa mercedesom B klasom, kupljen nema ni godina dana :sad:, kad sam izaso iz bare auto se samo ugasilo, par puta zaverglo, nista, ne haje...

elem da ne razvlacim, za vikend ga odsljepo majstoru najblizem, otvorio ga, znaci zracni filter pun vode, i turbina isto, haman usiso kroz filter u motor, pa mi nije sad nije jasno kako je moglo tako auto novije proizvodnje da propusti vodu do motora??? a spomeno sam da se odmah ugasio, i btw. bara nije bila mozda do blatobrana, znaci par sekundi je trajao taj prolazak kroz istu
NediM17

#2 Re: Usla voda u motor??

Post by NediM17 »

Ako budes imao srece iscrpaces vodu iz motora, promijeniti ulje i voziti dalje. Jednom mom jaranu je hidroudar probio blok, tako da budi sretan.
negredo

#3 Re: Usla voda u motor??

Post by negredo »

uradio to sve, iscrpao vodu, i zamijenio ulje, i kaze majstor da lupa na prvom klipu, haman da se on smoto... sad sam poslo auto u interauto oni ce to uradit i vidjet koliko je steta , sad kolko ce me kostat bog sami zna... :sad:
Bakir1

#4 Re: Usla voda u motor??

Post by Bakir1 »

hidroudar obicno mota klipnjace u kompresioni prostor kada udje voda obicno taj pritisak motor ne podnosi.
btw mercedes ima dosta nisko kuciste i usis za zrak
kostati ce te dosta
Last edited by Bakir1 on 23/04/2014 20:04, edited 1 time in total.
Tuzla111

#5 Re: Usla voda u motor??

Post by Tuzla111 »

puno srece sa autom jer ce ti trebati. Mogao bi vrlo lako motor biti nepopravljiv ili sa nekim ekstra skupim popravkama. Takodjer se desavalo da ljudi izadji bez problema, al rijetko.
Imas dosta klipova o tome na youtube.
NediM17

#6 Re: Usla voda u motor??

Post by NediM17 »

Vjerovatno ti se neka klipnjaca iskrivila, zato lupa.
Bakir1

#7 Re: Usla voda u motor??

Post by Bakir1 »

vadjenje motora, rastavljanje, klipnjaca, lezajevi leteci i lezeci, pregled radilice, dihtunzi, ode to preko hiljade zacas
jefferson

#8 Re: Usla voda u motor??

Post by jefferson »

Vadi motor i trazi polovan negdje vani. I ako ti srede motor nikad nece biti isti.
Ali fakat ne mogu da se suzdrzim da upitam kako ti je takva avantura pala na pamet? Nije Tyota Land Cruiser.
negredo

#9 Re: Usla voda u motor??

Post by negredo »

haman da je sve to, svi ste upravu, jbg sad i ja znam da je nisko mu usis zraka, a ko je znao da ce tako puno uletit jer bara nije bila "dugacka" ako me shvatate, a duboka je bila mozda do farova ne preko, a mene je pokolebo cady koji je iso iz supotnog pravca, reko normala cu proci ko i on...
@jeff a dje cu bolan motor da vadim... pa zar i to moze bit, kupio ga proslo ljeto auto 2009 godiste :sad: , nista sutra cu znat okvirno kad nazovem inter auto koliko ce me kostat i sta ce se radit sve i zamijenit
mirzet87sa

#10 Re: Usla voda u motor??

Post by mirzet87sa »

Umalo sinoc ne uradih i ja isto ko i ti, sreca vratio sam se nazad.. :D
channel10

#11 Re: Usla voda u motor??

Post by channel10 »

Pa bolan i ne bio, gdje ces sa autom 2009. godista u baru do farova :cry: ? Kako god skontam, pa i bilo kojim autom ulaziti u baru do farova, a kamoli mercom iz 2009. :?
jefferson

#12 Re: Usla voda u motor??

Post by jefferson »

negredo wrote:haman da je sve to, svi ste upravu, jbg sad i ja znam da je nisko mu usis zraka, a ko je znao da ce tako puno uletit jer bara nije bila "dugacka" ako me shvatate, a duboka je bila mozda do farova ne preko, a mene je pokolebo cady koji je iso iz supotnog pravca, reko normala cu proci ko i on...
@jeff a dje cu bolan motor da vadim... pa zar i to moze bit, kupio ga proslo ljeto auto 2009 godiste :sad: , nista sutra cu znat okvirno kad nazovem inter auto koliko ce me kostat i sta ce se radit sve i zamijenit
Kako mislis "tako puno?" Koja je razlika izmedju malo vode u motoru i puno vode u motoru? Ti si prakticno ostao bez podmazivanja na svim vaznim djelovima, pa makar sad ti djelovi izgledali OK. Doslo je do temperaturnog soka unutar motora, i klipnjaca je SAMO jedan vidljiv i jasan znak sta se desilo. Sta ne sa lezajevima, turbina, itd? Nemoj me pogresno shvatit, nizak usis ili visok usis, ako nije off road vozilo ili kamion, to se ne radi. Trebas staviti na papir koliko ce kostati promjena svih tih djelova (i opet ne znaci da ce motor valjat) a koliko polovan motor! Ako popravis motor, prodaji to odmah.
mirzet87sa

#13 Re: Usla voda u motor??

Post by mirzet87sa »

Oko 3000km ti je 2.0 2009 640940 + postarina
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14 Re: Usla voda u motor??

Post by bitanga_sa_otesa »

jefferson wrote:I ako ti srede motor nikad nece biti isti.
std kompjuteraski i forumski pametolozi ,tuzla111 i jefferson,samo vam fali preludezalude i da se zaokruzi cjelina...
a sto to motor ne bi bio isti? stavice kracu klipnjacu ? duzu? ne kontam?kako je ostao bez podmazivanja? sta ima uljna pumpa sa komorom za sagorijevanje i usisom?kakav temperaturni sok?zasto zajebavate covjeka i zasto lupetas gluposti? sta ce ba prodat? zamijene se osteceni dijelovi i auto vozi kao i ranije.
motor kroz usis povuce vodu u komoru za sagorijevanje ,istu ne moze sabiti i iskrivi se klipnjaca .osim ako nije uletio kroz vodu na 4000 rpm.onda moze doci do tezih havarija.
popravio sam desetine takvih motora i svi i dalje rade i idu kao i ranije ,uglavnom jedna ili dvije klipnjace budu krive,zavisi od momenta u kojem je nastao hidro udar.
kostace te: broj krivih klipnjaca,dihtung glave,ravnanje glave i leteci lezajevi , ulje i filter si vec zamijenio(mada ja ni u jednom motoru koji sam ja otvarao nisam nasao vode u ulju,a na svakom sam skidao karter)
negredo

#15 Re: Usla voda u motor??

Post by negredo »

mah covjek se uci dok je ziv, sad znam razliku izmedju sdi i tdi motora, znaci prvi nema turbine i to je razlog zasto obicni dizel moze to podnijet ko onaj cady npr. A covjek u zurbi , i u ovom slucaju neznanju, najmanje razmislja o posljedicama, a ja se jos nadam da se to moze napravit. Jer ako nebude kako treba posle ne bih ga ni prodavo ako neko ne bi za dijelove htio kupit, Mislim, sto ne bih sebi ne bih ni drugom. Ali ja se nadam da do toga nece doci.
bitanga_sa_otesa

#16 Re: Usla voda u motor??

negredo wrote: znaci prvi nema turbine i to je razlog zasto obicni dizel moze to podnijet ko onaj cady npr.
nijedan motor bez obzira imao turbinu ili ne ,ne podnosi hidro udar....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: Usla voda u motor??

Post by Truba »

ima li veze jel rade ili ne kad se smokre motori?
vjerovatno su zato auta iz njemačke kad bude velika poplava tamo kod nas izuzetno jeftinija nego inače?
negredo

#18 Re: Usla voda u motor??

Post by negredo »

bitanga_sa_otesa wrote:
std kompjuteraski i forumski pametolozi ,tuzla111 i jefferson,samo vam fali preludezalude i da se zaokruzi cjelina...
a sto to motor ne bi bio isti? stavice kracu klipnjacu ? duzu? ne kontam?kako je ostao bez podmazivanja? sta ima uljna pumpa sa komorom za sagorijevanje i usisom?kakav temperaturni sok?zasto zajebavate covjeka i zasto lupetas gluposti? sta ce ba prodat? zamijene se osteceni dijelovi i auto vozi kao i ranije.
motor kroz usis povuce vodu u komoru za sagorijevanje ,istu ne moze sabiti i iskrivi se klipnjaca .osim ako nije uletio kroz vodu na 4000 rpm.onda moze doci do tezih havarija.
popravio sam desetine takvih motora i svi i dalje rade i idu kao i ranije ,uglavnom jedna ili dvije klipnjace budu krive,zavisi od momenta u kojem je nastao hidro udar.
kostace te: broj krivih klipnjaca,dihtung glave,ravnanje glave i leteci lezajevi , ulje i filter si vec zamijenio(mada ja ni u jednom motoru koji sam ja otvarao nisam nasao vode u ulju,a na svakom sam skidao karter)
ako nista :thumbup: za ohrabrenje
akcid

#19 Re: Usla voda u motor??

Post by akcid »

bitanga_sa_otesa wrote:
negredo wrote: znaci prvi nema turbine i to je razlog zasto obicni dizel moze to podnijet ko onaj cady npr.
nijedan motor bez obzira imao turbinu ili ne ,ne podnosi hidro udar....
Benzinski motori u automobilima, podnose li vožnju kroz duboku vodu?

Viđao sam u poplavama mnoštvo automobila koji prolaze kroz vodu duboku i preko farova, o kakvim automobilima se radi, pa mogu?
bitanga_sa_otesa

#20 Re: Usla voda u motor??

evo kako fabia 1.4 benzin podnosi

Image

a ti sto prolaze kroz dublju vodu vjerovatno imaju visoko pozicioniran usis ,neki terenci cak imaju ''snorkel'' u visini krova i bezbjedno mogu prolaziti kroz dublju vodu.
Last edited by bitanga_sa_otesa on 23/04/2014 23:21, edited 2 times in total.
bitanga_sa_otesa

#21 Re: Usla voda u motor??

Black swan wrote:ima li veze jel rade ili ne kad se smokre motori?
vjerovatno su zato auta iz njemačke kad bude velika poplava tamo kod nas izuzetno jeftinija nego inače?
zavisi koliko dugo su bili u vodi....ako se odmah reaguje lako se rijesi bez otvaranja motora.
preludezalude

#22 Re: Usla voda u motor??

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:
Neka si ti svemoguci mudolog.
Jesi li to ti slavni klimatologu, koji kaze da klima u autu ne moze raditi ako nije pod vakumom?? :lol:
bitanga_sa_otesa

#23 Re: Usla voda u motor??

ja sam niko i nista ....ranije sam ti rekao sve ,vise nemam volje da se raspravljam i natezem s tastatura wannabe mangupima i filozofima koji ne razumiju sta pisem i okrecu moje rijeci kako njima odgovara.za razliku od tebe sam rastavio ,popravio i sastavio stotine motora,digao iz mrtvih 20-tak oldtimera ,takodje napravio 20 -ak trkacih auta.
servise i kvarove na svakodnevnim autima ne bih ni spominjao,a ti od svog iskustva imas tastaturu :lol: :lol:
meni je internet razonoda ,volim se saliti i zajebavati,osim toga cesto nekome i pomognem ako mogu.
ćunere i glupane uvijek ismijavam.

ako nemas sta pametnije reci na temu da pomognes covjeku imas mahanje :run:
_mufljuz_

#24 Re: Usla voda u motor??

Post by _mufljuz_ »

bitanga ce to rijesit tako sto ce umoĆit dvije tange u usis posušiČe usis i glavu endoskopski sa 2 tange i vozi misko....

zato ga zovu bitanga...

cojek sve rjesava sa dvi' tange :mrgreen:
Last edited by _mufljuz_ on 24/04/2014 01:15, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#25 Re: Usla voda u motor??

zar ne spavas barabo? :D
Post Reply