Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

valterbranisarajevo

#1 Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by valterbranisarajevo »

Gernot Ritter, austrijski arhitekt - stručnjak za skakaonice, održao je danas u Olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu prezentaciju vezanu za izgradnju novih skakaonica na Igmanu. U okviru prezentacije emitiran je i kratki film o budućem izgledu skakaonica i pratećih objekata.

Po Ritterovim riječima, skakaonice neće biti izgrađene samo u svrhu održavanja natjecanja nego i kao dio turističke ponude Sarajeva.

"Nećemo graditi skakaonice samo radi natjecanja, koje se održava jednom ili dva puta godišnje. Želimo privući turiste da tijekom cijele godine dolaze na Igman", izjavio je Ritter.

Naglasio je da će u tu svrhu na vrhu skakaonica biti izgrađen restoran koji će predstavljati turističku atrakciju.

"Nećemo remetiti izgled krajolika. Želimo da skakaonice, kao ni ove sadašnje, ne odudaraju od krajolika. Neće biti liftova za dolazak na vrh skakaonica, nego će biti izgrađena posebna platforma po kojoj će se do vrha skakaonica moći doći i automobilom", dodao je.

Austrijski arhitekt je kazao da će skakaonice biti izgrađene po pravilima FIS-a te da će natjecanja na njima moći pratiti 50.000 gledatelja. Naveo je da su stare skakaonice na Igmanu u vrlo lošem stanju zbog čega neće biti moguća njihova rekonstrukcija.

"Stare skakaonice nije moguće rekostruirati jer su u izrazito lošem stanju. Najbolje rješenje je izgradnja novih skakaonica", rekao je Ritter.

Vrijednost projekta je oko osam milijuna eura, a novac će biti nabavljen iz fondova EU i izravnim ulaganjima austrijskih partnera.

(Fena)

Ja sam već izgubio svaku nadu. Za obnovu olimpijskih objekata se moraju naći pare. Ako država nema neka onda ide na koncesije. Igman je pravo blago i mogao bi postati regionalni sportski centar-ne samo za zimske sportove. Sjetimo se da su se prije rata na njemu za sezonu spremali tadašnji fudbalski prvoligaši.. Čuveni „čileanci“ koji su kasnije postali prvaci svijeta u fudbalu su se za SP pripremali baš na Igmanu. Nadam se da će se naći zainteresovani i za obnovu bob staze...Treba samo imati projekte i lobirati....Turizam je, nakon što je naša industrija vjerovatno nepovratno uništena –šansa...
chuchumbamayumbe

#2 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by chuchumbamayumbe »

Lijepa vijest, ali me interesuje, ko je kome tu partner?!
Ne spominje se niti jedna nasa organizacija, samo fondovi EU i austrijski "partneri"
Ko, kada, kako?!
Jesu li to prodate skakaonice?!
Ili ce ih neko kupiti, ne kontam ovaj dio?!
samo malo

#3 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by samo malo »

A kome ce ih napraviti, ako ih i naprave?

Slovenci ce doci trenirati ili?
valterbranisarajevo

#4 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by valterbranisarajevo »

Evo našao sam još informacija. Novac će pokušati dobiti iz tzv IPA fondova EU. Gradiće se 90 i 120 metarske skakaonice...

Dvije skakaonice za zemlju bez skakača

U VIP salonu Olimpijske dvorane Zetra u srijedu je prezentovan projekat koji bi u budućnosti trebao obogatiti ski centar Igman i Bjelašnica.

Riječ je o izgradnji novih skakaonica na mjestu starih na Igmanu, a projekat bi koštao između 7 i 10 miliona eura.

Na početku prezentacije direktor KJP ZOI '84 Nedžad Ajnadžić rekao je kako za realizaciju projekta postoje dvije opcije. Jedna povlačenje sredstava iz Evropske unije i nepovratnih sredstava iz IPA fondova, a druga solucija je partner iz Austrije koji je spreman da finansira nepovratna sredstva.

Za realizaciju ovakvog projekta biće potrebna saglasnost lokalne zajednice, Kantona, Federalnog ministarstva prostornog uređenja te arhitekte koji je radio postojeće skakaonice.

“Nije moguće rekonstruisati sadašnje skakaonice jer su u jako lošem stanju. Zato je najbolja varijanta da se izgradi nova koja bi se baš kao i sadašnja u potpunosti uklopile u prirodu”, rekao je Gernot Ritter, arhitekt iz Austrije.

Planirana je izgradnja posebne platforme po kojoj bi se do vrha skakaonica moglo stići i automobilom.

Arhitekte iz Austrije su naglasak prilikom prezentacije skakonica stavili na razvoju turizma, jer se takmičenja na skakaonicama mogu održati do dva puta godišnje. Naglasak je stavljen na restoran koji bi se nalazio u vrhu skakaonica odakle bi se pružao pogled na ljepote olimpijskih planina.

Izgradnja skakaonica kako je Gernot Ritter rekao za RadioSarajevo, mogla bi biti gotova u jednoj godini.

"Ako bi se sa radovima počelo na proljeće, skakaonice bi bile spremne za takmičenja već za sljedeću zimu. Razlog ovako brze realizacije izgradnje ovih skakaonica leži u činjenici da su večina dijelova već fabrički napravljena, tako da bi dijelove u Sarajevu trebalo samo sastaviti", rekao je austrijski arhitekta Gernot Ritter za RadioSarajevo.ba.

Austrijski arhitekt je rekao kako će skakaonice biti izgrađene po pravilima FIS-a. Skakaonice će biti od 120 i 90 metara. Na području Malog polja za vrijeme takmičenja će moći prisustvovati i do 50.000 gledalaca. Jedan dio tribina će se moći transformirati tako da se prostor može koristiti i u druge svrhe.

Ako projekat bude realizovan arhitekti su planirali da u budućnosti natkriju dio tribina i dio gdje doskaču skakači. Ovaj sport ide u tom pravcu da će zahtjevati takvu infrastrukturu. Izgradnjom takvog krova skakači bi nakon skoka ulazili u natkriveni dio. To je dobro i za gledaoce koji će biti na konstantnoj temperaturi bez izlaganja vjetru.

"Nama je u interesu da se probudi Olimpijski grad i da se obnovi njegova infrastruktura. Zajedno možemo mnogo uraditi na marketinškoj strategiji kako bi privukli turiste. Cilj nam je da ovaj projekat bude turistička atrakcija tokom cijele godine, bez obzira da li se održavaju takmičenja ili ne", rekli su austrijske arhitekte.

Nadamo se da će organizator KJP ZOI '84 tokom realizacije ovog projekta biti ažurniji, nego što su bili na prezentaciji kada nisu osigurali prevodioca sa njemačkog na naš jezik.

radiosarajevo.ba
Edin H.

#5 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Edin H. »

Jedva cekam da skocim, ali sa one od 120 metara, s obzirom da ove kratke ne volim :oops:
mostarac

#6 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by mostarac »

Koje bacanje novca covjece :shock: :shock: :shock:
Ova zemlja nikada nece dati skijasa skakaca to je sasvim sigurno, al napravicemo dvije skakaonice. Ne kontam fakat zasto i zbog cega. Da su bar obnovili stare na taj nacin da sluze kao dio muzeja olimpijade i da su bar zabranili onu silnu izgradnju okolo, ali ne. Pravice se nove. Samo ne znam ko ce skakati sa tih skakaonica i cemu to.
Skijaski skokovi su uzasno skup sport i ne vidim svrhu pravljenja skakaonice u zemlji gdje 1% stanovnistva ima novac da se tim bavi, a medju tih 1% tesko ce se naci neko ko bi to zelio i raditi i uz to jos naci medju tim rijetkim primjerima nekog ko je talentovan.
Stvarno bacanje novca.
michio

#7 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by michio »

Dzaba im to ako ne budu i ovakvu skakaonicu pravili

Image
XXS

#8 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by XXS »

Ja bih na Igmanu izgradio novi stari mostarski most.
Pa nek' skacu.
Nema veze sto nije olimpiska disciplina, bar je nase!
michio

#9 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by michio »

Austrijanac ostao bez posla pa mu sinulo da bi mogao Bosancima prodati skakaonice :D
Hendrix

#10 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Hendrix »

ZOI jedva dočeko, skakaonice nemaju elektronsku blokadu ko topovi za snijeg pa tu vide šansu da pola ne plate. :D
Vragolan

#11 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Vragolan »

a koja takmicenja ce se tu odrzavati, FIS skokovi ili neka regionalna preseravanja (to bi trebalo ici gledati zbog padova :evil: )
imamo takve mogucnosti za skijaske discipline-da sada ne povalicm paralelu sljeme i nase planine- i ono bi sad nekakvo takmicenje na igmanu kojeg nije bilo ni prije rata, eto sad ce ko bit,

ljepo pranje para

btw ima jenda i na vasicu, hoce li i nju "opremiti" za takmicenja
saibaba

#12 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by saibaba »

Ovo će završiti kao i drugi projekti tipa : Žicara iz hrasnice, Žičara za trebević, itd..

Plate arhitekti po mogučnosti strancu ( jer je to odmah ozbiljnije ) da napravi 3D animaciju, pa se malo reklamiraju... Čisto pokrivanje nerada i šuplja...
Vragolan

#13 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Vragolan »

saibaba wrote:Ovo će završiti kao i drugi projekti tipa : Žicara iz hrasnice, Žičara za trebević, itd..

Plate arhitekti po mogučnosti strancu ( jer je to odmah ozbiljnije ) da napravi 3D animaciju, pa se malo reklamiraju... Čisto pokrivanje nerada i šuplja...
da se opravda prezentacija, valja sta pojest i popit

bolje da to sve sruse i naprave jos koju skijasku stazu ili neke zezancije za djecu
Dori

#14 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Dori »

Vragolan wrote:a koja takmicenja ce se tu odrzavati, FIS skokovi ili neka regionalna preseravanja (to bi trebalo ici gledati zbog padova :evil: )
Pa vidjeli ljudi da je veliki interes za takav sport (bar medju forumskom populacijom) :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=71510
Adriatic

#15 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Adriatic »

Kad se samo sjetim koje su pare date za tu olimpijadu.
A poslije nje ti objekti propali.
I sad ćemo rušiti to što je ostalo da bi izgradili novo koje će opet propasti???????????
uvjek dobar gost

#16 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by uvjek dobar gost »

Ja recimo nisam apriori protiv skakaonica, protiv muzeja savremene umjetnosti i protiv koncertne dvorane jer želim da bar moje dijete ima neke perspektive..... to što se sad krade i otima, što se pljačka i razara..... od strane političko-vjersko-izdajničkih snaga.... i do nas je... . Na isti način trebamo posmatrati i Trebević i još mnoge stvari koje mogu i trebaju biti motor razvoja ove zemlje i nas samih... No jesam protiv nesposobnih kadrova koji nam sjebaše sve i svja...

Skoro me pitao prijatelj... ma koji qurac kome treba muzej savremene umjetnosti i koncert hale... danas kad su sve sami narodnjaci i seljaci oko nas... ja mu odgovorih trebaju djetetu mom koje još uvijek nemam..... da bi ono imalo mogućnost i bolju startnu poziciju ! To što u ZOI-u, kantonu i gradu sjede nesposobni i podobni kadrovi krivi smo i mi...... a jeste mi nismo iskoristili objekte poslije zimske olimpijade... i to je jedini slučaj takav u svjetu !
Vragolan

#17 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Vragolan »

moderator wrote:Jebote, Jamaica imala bob tim... :(
nista, valja nam osnovati klub, moramo zvati primoza ulagu za trenera
valja nam se poceti pripremati
uvjek dobar gost

#18 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Vragolan wrote:
moderator wrote:Jebote, Jamaica imala bob tim... :(
nista, valja nam osnovati klub, moramo zvati primoza ulagu za trenera
valja nam se poceti pripremati
More i curling .....
BSn

#19 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by BSn »

Pa, veca je glupost bila dati BiH olimpijadu. Dali su drzavi koja nije imala niti jednog skakaca, bob-tim i "milion" drugih sportskih disciplina da organizuje OI. No, to nije problem, ako se ide logikom neka staze za spust, organizirat cemo FIS-utrke, neka bob staze i skakonice, ubacit cemo se u svjetski kalendar. Umjesto svega toga, Bosanci i Hercegovci (tada Jugosloveni) su uspjeli samo unistit prirodu, organizirat onih nekoliko dana olimpijade i poslije toga - nista! Ako su se vec poslovicni Austrijanci ukljucili u ovo, onda, mozda, bude i dobro. Mozda od novih skakaonica zaradimo vise nego sto smo zaradili od cijele OI infrastrukture u godinama nakon olimpijade.
Last edited by BSn on 11/03/2010 11:59, edited 1 time in total.
Adriatic

#20 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Adriatic »

Kad se samo sjetim da sam išao na hokejaške utakmice Bosne u Zetru.
Eeeeeeeeee vjeruju li to ovi mlađi, da se u Sarajevu igrao hokej?
Omerovim_Koracima

#21 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Omerovim_Koracima »

Jbga malo kasno,sad necu moci gledat Jane Ahonena uzivo :D :D
uvjek dobar gost

#22 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Adriatic wrote:Kad se samo sjetim da sam išao na hokejaške utakmice Bosne u Zetru.
Naravno da ne, skoro sam jednom 20-godišnjaku objašnjavao kako se prije išlo na Trebević.... i šta smo sve radili gore....

Mala ispravka nije BiH dobila Olimpijadu već Jugoslavija, a veliki upitnici su bili slovencima zašto baš u Sarajevu zimske olimpijske igre, a ne u ponosnoj Sloveniji....
mostarac

#23 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by mostarac »

uvjek dobar gost wrote:
Adriatic wrote:Kad se samo sjetim da sam išao na hokejaške utakmice Bosne u Zetru.
Naravno da ne, skoro sam jednom 20-godišnjaku objašnjavao kako se prije išlo na Trebević.... i šta smo sve radili gore....

Mala ispravka nije BiH dobila Olimpijadu već Jugoslavija, a veliki upitnici su bili slovencima zašto baš u Sarajevu zimske olimpijske igre, a ne u ponosnoj Sloveniji....
I ako cemo biti posteni ti upitnici su bili s pravom. Pogotovo ako imamo u vidu sta smo mi iskoristili od tih objekata cak i u periodu 1984-1992, a da ne govorim danas.
Ono da me se pogresno ne shvati, naravno da mi je draze da je domacin bilo Sarajevo, nego Ljubljana, ali da nije bilo logike to je isto tacno.
Vragolan

#24 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Post by Vragolan »

mostarac wrote:
uvjek dobar gost wrote:

I ako cemo biti posteni ti upitnici su bili s pravom. Pogotovo ako imamo u vidu sta smo mi iskoristili od tih objekata cak i u periodu 1984-1992, a da ne govorim danas.
Ono da me se pogresno ne shvati, naravno da mi je draze da je domacin bilo Sarajevo, nego Ljubljana, ali da nije bilo logike to je isto tacno.
pa iskoristilo se sto se danas nakon 26 godina govori kako je sarajevo imalo olimpijadu, kako je sarajevo olimpijski grad, i ostali kliseji kojima se mazu oci obicnoj raij, pa da nije bilo olimpijade kako bu unikredit banka mogla staviti veeeeliki bilboard na tv dom na kojem pise dobrodosli u olimpijski grad
pa olimpijske planine, pa olimpijske staze, olipmijske hale itd itd a nikakog hajra od toga
uvjek dobar gost

#25 Re: Uskoro nove skakaonice na Igmanu

Mostarac ti znadeš da se slažemo u većini stavova i rezona, no samo mali otklon.... Nisu objekti sportski krivi što su kod nas na pozicijama i u prošlom sistemu bili u većini slučajeva podobni ali nesposobni, što danas recimo u ZOI-u sjedi general koji pojma nema šta je održivi razvoj, šta su kapaciteti i šta je ekologija... Nisu objekti krivi što se čeka kriminalna koncesija na Trebeviću, što je odbijen Alberto Tomba il Japan kad su htjeli da ulože novac u Igman i Bjelašnicu, ili kad Simens htio je da uloži-donira kosi transport za Igman i Bjelašnicu.....

Vizionari nam trebaju, ljudi koji misle unaprijed barem pet godina, ljudi koji imaju hrabrosti i koji nisu sebični i nadahnuti usko nacionalnim pobudama....

Recimo da bi se mi realno mogli razviti kao država ukoliko bi se fokusirali na zdravu hranu, turizam svih oblika i inovacije kojih imamo poprililčno.... šta Ajnadžić, Mehmedić il Behmen misle o ovome to je druga stvar.... il Borovac nova savjetnica kriminaliziranog premijera Mujezinovića....

Znači moja teza je da smo i sami donekle poprimili odlike ljudi na vlasti !

Duh olimpizma je ubila vlast koja vedri i oblači već skoro dvije decenije, a mi smo ga pokopali... još samo da udarimo nišan...., ja sam recimo svaki vikend bio na planinama, skijao sam, vozio se "vučkom" bob stazom, nisam samo klizao jer pao sam kao vreća i to drito na repnu kost tako da mi je tada nestala želja... no ja sam tada kao klinac osjtio neke blagodeti olimpijade... danas... djeca osjete samo blagodeti tranzicije na vjersko-familijarno-mafijaški način.....
Post Reply