Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ZnamoLiSe

#1 Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by ZnamoLiSe »

60 MISIONARA IZ CIJELOG SVIJETA PREDVOĐENI KARDINALOM VINKOM PULJIĆEM U POSJETI OPĆINI GORAŽDE

http://gorazde.ba/index.php?option=com_ ... &Itemid=34

Image

U posjeti Goraždu danas je boravila grupa od 60 misionara iz cijelog svijeta predvođena nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. Povod njihovog dolaska jeste posjeta spomen obilježja u čast časnim sestrama Drinskim mučenicama, koje je Vatikan zvanično proglasio blaženim. Misionari su ovom prilikom posjetili i Župni ured u Goraždu gdje je obavljena misa.

Tim povodom u Maloj sali Općine Goražde Načelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima i predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde Jelena Mirković upriličili su prijem za kardinala Puljića i saradnike.

Govoreći o ovoj posjeti Kardinal Vinko Puljić u izjavi za medije je kazao: ''Ovih dana u Sarajevu se događa jedan važan sastanak misionara širom svijeta i tim povodom smo došli u Goražde upravo pohoditi mjesto gdje su stradale Drinske mučenice i tu smo obavili svetu misu i danas se pokazalo kakao je taj postojeći prostor u Župnom uredu Goražde gdje smo obavili misu pretijesan. Jedan autobus posjetitelja ne može stati u prostorije Župnog ureda gdje je obavljena misa i zato sam zamolio načelnika Općine Goražde dr.sci Muhameda Ramovića da me primi, da razgovaramo, da na neki način tražimo rješenje izgradnje jedne male crkve, jer ne mislimo veliku praviti nego jedan prostor gdje bi moglo stati bar dva autobusa ljudi koji dolaze u Goražde, jer će Goražde sve više i više biti mjesto, gdje će ljudi koji dolaze u Sarajevo i u BiH sve češće svraćati povodom Drinskih mučenica i na neki način Goražde je i poznato kao mjesto i zato je važno da napravimo jedan prostor gdje bi se mogla održavati i služba i spomen na te sestre, a i vjerski turizam je jako važan, te je to prilika da na neki način ljudi upoznaju mjesto i zavole mjesto. Lokacija je određena i sad proceduru trebamo dati u administraciju''.

Image

Općina Goražde svakako će podržati pomenuti projekat kazao je Načelnik dr. sci Muhamed Ramović te istakao:''Danas je našu Općinu posjetio uzoriti kardinal sa svojim saradnicima i preko 60 misionara iz svijeta i to je jedna čast za Goražde. Tu su skoro cijeli dan. Drago mi je da smo našli termin obzirom da se danas održava i sjednica Općinskog vijeća i hvala mu što nije propustio priliku da posjeti Općinu Goražde i načenika i moje saradnike. Svakako da je Općinsko vijeće Goražde donijelo Odluku o izmjeni Regulacionog plana kada je u pitanju upravo ovaj dio u ul. Jusufa Duhovića i mislim da ćemo mi u skladu sa Zakonom izdati svu potrebnu dokumentaciju u najkraćem periodu. Smatramo to opravdanim, jer je tu na toj lokaciji postojala crkva, a dimenzije ćemo sada uklopiti prema njihovoj želji i očekujemo ovih dana idejni projekat i moje službe i službe Načelnika stavljene se u potpunosti na raspolaganje Katoličkoj zajednici kada je u pitanju ovaj projekat u Goraždu. Svakako da je važno, prije svega ono što je uradio Vatikan i proglasio blaženim sestre, to je nešto što se rijetko, rijetko dešava, svakako je to prednost, da kažem nesretna prednost, međutim prije svega sve to Goraždu daje značaj. Mi ovdje imamo Župni ured, gdje svake nedjelje se održava misa gdje dolaze vjernici cijelog područja i drago mi je što će ovo biti crkva isključivo sa ovom namjenom i tim povodom i da će svi koji budu dolazili posjetiti Goražde moći obaviti molitvu i svakako očekujemo veći razvoj vjerskog turizma na ovom području''
ZnamoLiSe

#2 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by ZnamoLiSe »

U Gorazdu zivi 7 katolika
Slovima : SEDAM
ZnamoLiSe

#3 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by ZnamoLiSe »

Amerikanac u Goraždu otvara plantažu malina:

Goražde – Deseci hiljada kvadratnih metara u mjestu Rasadnik na periferiji Goražda dobivaju svoj prijeratni izgled, zahvaljujući trudu samo jednog čovjeka – Amerikanca Stiva Rica (Steve Reitz).

http://bosnapress.co/amerikanac-u-goraz ... ih-mjesta/
ZnamoLiSe

#4 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by ZnamoLiSe »

Ko je on?

The Reitz Family (Steve, Kim, Jenna and Rebekah):

Email address: [email protected], [email protected]
Their mission: Reproducing the life of Jesus in another person by the transmission of truth in the context of life. Until all have heard!

http://crosschurch.net/?page_id=6860

Dosao je americki misionar iz SAD. Opcina Gorazde mu je dala 43 dunuma zemlje da razvije biznis...i dali su mu ono za sto je i dosao. Plac u gradu da napravi crkvu. Za 7 katolika.

Bosnjaci i pamet....nebo i zemlja.

:!:
daxon

#5 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by daxon »

ZnamoLiSe wrote:U Gorazdu zivi 7 katolika
Čuj 7 :-? , pa po rezultatima izbora za hrvatskog člana predsjedništva, Goražde je po broju Hrvata jedan od "najhrvatskijih" gradova, a pošto mnogi ovdje Hrvate vole nazivati bosanskim katolicima, eto onda i odgovora o potrebi izgradnje katoličke crkve.
Drvosjeca iz Dejcica

#6 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Neka sagrade, zašto ne. Još jedan dokaz da smo spremni na praštanje i pomirenje za razliku od... A komšije neka i dalje dižu spomenik teroristima kao ovaj zadnji u Posušju. :oops:
ZnamoLiSe

#7 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by ZnamoLiSe »

daxon wrote:
ZnamoLiSe wrote:U Gorazdu zivi 7 katolika
Čuj 7 :-? , pa po rezultatima izbora za hrvatskog člana predsjedništva, Goražde je po broju Hrvata jedan od "najhrvatskijih" gradova, a pošto mnogi ovdje Hrvate vole nazivati bosanskim katolicima, eto onda i odgovora o potrebi izgradnje katoličke crkve.

Podatke imas ovdje
http://www.mediafire.com/view/g98k5pl0r ... pija_1.jpg#

To su sluzbeni podaci katolicke crkve

No svaka vama cast. Hrvati znaju sto zele, postuju i bore se za svoje i to je to. Trebate traziti jos vise. Neki spomen park uz tu crkvu... Dat ce vam to. Potpuno sam siguran. Bosnjaci su smuseni. Ne znaju se izboriti ni za nastavu na bosanskom u Odzaku, Livnu ili Kresevu a da ne pricamo o necem drugom.
ZnamoLiSe

#8 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by ZnamoLiSe »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Neka sagrade, zašto ne. Još jedan dokaz da smo spremni na praštanje i pomirenje za razliku od... A komšije neka i dalje dižu spomenik teroristima kao ovaj zadnji u Posušju. :oops:

Tako je. I spomenik papama i krstovima po cukama. :thumbup: Morate se dokazati. I opet i opet i opet i jos i jos i jos...Jebiga... S takvim mentaliteom i niste zasluzili nista drugo no da zivite ko cergasi u getu i da drugi upravljaju vasom sudbinom. Dobijes onoliko koliko se boris.

Opet kazem. Svaka cast Hrvatima. Ljudi znaju sta hoce.

Srbi su na istoj razini. Cak su digli i spomen plocu Mladicu gdje se mozete pomoliti. Sad cete imati i mega krst iznad glave.

jebiga...kao sto kazes....valja se dokazivati
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#9 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by Matijevic_Vlado »

ZnamoLiSe wrote:Srbi su na istoj razini. Cak su digli i spomen plocu Mladicu gdje se mozete pomoliti. Sad cete imati i mega krst iznad glave.

jebiga...kao sto kazes....valja se dokazivati
mi cemo se moci moliti na toj Mladicevoj spomen ploci, al makar se ne brinem za tebe. lijepo ti u dijaspori pa na sabahu mlatis gluposti
Bodkin

#10 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by Bodkin »

Rijecica wrote:Cudni su ljudi koji su toliko nesigurni u svojoj vjeri da dobijaju panicne napade kad vide druge vjerske objekte u svojoj blizini. Ako strahujes da ce Bosnjaci postati krscani ako se samo nalaze u blizini neke crkve, onda crkva zapravo i nije problem nego nedostatak vjere opcenito.

I jako su mi simpaticni komentari tipa "Srbi dizu spomenike Mladicu". Jer svi znaju da je crkva (ili jos bolje, spomenik Papi), i spomenik Mladicu ista stvar :-)
fino :thumbup: ali to mijenja cinjenicu da je crkva u gorazdu nepotrebna jer nece imati ko ici u nju
dječak sa šibicama

#11 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by dječak sa šibicama »

Gorazde nikada nije imalo problema sa Hrvatima niti je bilo mrznje prema Hrvatima, drago mi je sto je tako i danas.
Bosanac sa dna kace

#12 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by Bosanac sa dna kace »

Je'L iko procito ovo gore sto je on postir'o????
Ja kolko pojmih ne pravi se crkva namjenski za katolike u Gorazdu, nego se pravi crkva radi hodocasnika koji bi tu dolazili zbog Drinskih mucenica.
Haloooo udaraju kontru Medjugorju, da bude 10% prometa ko u Medjugorju imace koristi svi uzduz i poprijeko rijeke Drine.
Zato napravte tu crkvu i cekajte te hodocasnike!
Vaduz

#13 Re: Uskoro izgradnja prve katoličke crkve u Goraždu

Post by Vaduz »

Bodkin wrote:
Rijecica wrote:Cudni su ljudi koji su toliko nesigurni u svojoj vjeri da dobijaju panicne napade kad vide druge vjerske objekte u svojoj blizini. Ako strahujes da ce Bosnjaci postati krscani ako se samo nalaze u blizini neke crkve, onda crkva zapravo i nije problem nego nedostatak vjere opcenito.

I jako su mi simpaticni komentari tipa "Srbi dizu spomenike Mladicu". Jer svi znaju da je crkva (ili jos bolje, spomenik Papi), i spomenik Mladicu ista stvar :-)
fino :thumbup: ali to mijenja cinjenicu da je crkva u gorazdu nepotrebna jer nece imati ko ici u nju
Po tvome rezonu nepotrebno je i da svaka mahala ima džamiju a danas je tako, jer nema ko u njih da ide, 90% ih onako i zjape prazne ili su okupirane od strane vehabija.Lično sam protiv otvaranja džamijetina i crkvetina umjesto da se otvaraju firme i nova radna mjesta.Što se tiče crkve u goraždu barem će privući turiste ako budu znali napravit i turističku atrakciju od iste i lovu uzimat.
Locked