USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
razonoda

#826 Re: USA viza i novija iskustva

Post by razonoda »

karanana wrote:udare im pecat na entry pointu da mogu ostati 6 mjeseci?
i opet ponove isto iduce godine?

cudno.
nije ,nabavi madjarski pasosh.
Dzole_SSS

#827 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

Pa dobro momci, da li postoji neka viza na koju mi BIH drzavljani mozemo aplicirati direktno a koja ce dozvoliti rad i boravak?

Mislim prvenstveno da ne moram imati sponzora gore vec da ponesem odredenu svotu novca (tipa prodam kucu u Sarajevu) pa krenem sta Bog da, i da se ujedno ne mora cekati dugo sa tim procedurama? Nekada pomislim da bolji kriterij imaju ovi iz Afrike nego mi iz jebene Bosne, a sve nas dobro koriste?

Ne zelim nikakve zenidbe, lutrije, cekanja i pizde materine.

Ako postoji neki nacin da se legalno dobije boravisna i radna dozvola volio bih da me neko uvede u taj nacin, moze i na PM?
Hvala unaprijed
miki27A

#828 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Naravno da ima: E2 ako imas od $500.000 do milion dolara:
http://www.uscis.gov/working-united-sta ... -investors
Do tebe je dalje...
Dzole_SSS

#829 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

miki27A wrote:Naravno da ima: E2 ako imas od $500.000 do milion dolara:
http://www.uscis.gov/working-united-sta ... -investors
Do tebe je dalje...
Hvala ti mnogo za info....

Jbg, toliko novca nemam i da prodam kuci ne bi imao ni minimum...

Izgleda da sam primoran cekati lutriju...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#830 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

razonoda wrote:...
karanana wrote:...
Hvala oboma na odgovorima, malo ste me ohrabrili. Osim onih njihovih spremio sam uvjerenje o nekaznjavanju, da se ne vodi krivični postupak protiv mene, uvjerenje dasam redovan student, izvod iz banke, ponijet ću index. Valjda sve prođe OK.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#831 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

Imam jednu zadnju nedoumicu.

Razgovor imam u Ambasadi jelde? To je ona gradjevina u blizini autobuske i zeljeznicke stanice? Sad mene zbunjuje sto na aplikaciji tj tamo gdje sam dogovarao appointment pise neka pick up location i ja sam od ponudjenih adresa odabrao Fra Andjela Zvjzdovica? Hoce li mi oni u Ambasadi uzet dokumente pa da ih nekad poslije pokupim na toj adresi?

Hvala svima. Mozda pitanje djeluje glupo ali ko pita ne skita.
miki27A

#832 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

U Uniticu podizes pasos (ako dobijes vizu).
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#833 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

Bgm fino meni onaj konzularni službenik juče: "Dalje nećeš moći"... Žali bože para za taksu i ostale zafrkancije, skoro 400 maraka sam potrošio na gluposti i ćiu ćiu tup :D
razonoda

#834 Re: USA viza i novija iskustva

Post by razonoda »

Jimmy McNulty wrote:Bgm fino meni onaj konzularni službenik juče: "Dalje nećeš moći"... Žali bože para za taksu i ostale zafrkancije, skoro 400 maraka sam potrošio na gluposti i ćiu ćiu tup :D
objasni--sta ti se desilo?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#835 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

razonoda wrote:objasni--sta ti se desilo?
Desilo mi se da nisam prošao :mrgreen:
A ne znam, sve je bilo ok, službenik mi postavlja pitanja, uredno odgovaram, čini mi se da sve ide u odličnom pravcu da bi mi najednom samo vratio pasoš i rekao I'm sorry to inform you but at this point your visa request can't be granted ili tako nešto, znam da sam imao mini heart attack. :lol:
Dzole_SSS

#836 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

Jimmy McNulty wrote:
razonoda wrote:objasni--sta ti se desilo?
Desilo mi se da nisam prošao :mrgreen:
A ne znam, sve je bilo ok, službenik mi postavlja pitanja, uredno odgovaram, čini mi se da sve ide u odličnom pravcu da bi mi najednom samo vratio pasoš i rekao I'm sorry to inform you but at this point your visa request can't be granted ili tako nešto, znam da sam imao mini heart attack. :lol:
Nesto si garant odgovorio sto nije trebao da kazes...
Pokusaj da premotas film, jer obicno kako sam se raspitao te vize (mislim na B1) svi skoro dobiju.

Jedino moze biti da opet nisu sta postrili radi one nase sto je slala oruzje u Irak i Syriju.
Ja imam prijatelja kome su roditelji ime dali Ammar, dakle umjeto jedno, stavili dva "m" i covjek ima tolike problema kada ide u HR da poludis.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#837 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

Dzole_SSS wrote:
Pokusaj da premotas film, jer obicno kako sam se raspitao te vize (mislim na B1) svi skoro dobiju.

Jedino moze biti da opet nisu sta postrili radi one nase sto je slala oruzje u Irak i Syriju.
Ja imam prijatelja kome su roditelji ime dali Ammar, dakle umjeto jedno, stavili dva "m" i covjek ima tolike problema kada ide u HR da poludis.
Ma nisam imao šta pogrešno odgovorit, pitao me:
- da mu objasnim zašto idem (idem u posjetu sestri)
- čime se ona tamo bavi
- čime se njen muž bavi
- koliko živi tamo
- je li se udala ovdje ili tamo
- pitao me studiram li, šta i kad mislim da cu završiti
- pitao me koje je god rođena sestra

Još ona i muž su državljani :roll: jesam imao veliku tremu, i ponio sam dosta dokumenata sa sobom koji dokazuju moju "vezanost" za BiH, nije htio ni da pogleda kamoli šta drugo. Prije mene je isto vratio 2 cure mojih godina (20-25)

Ja kako shvatih ova viza za koju sam aplicirao je u biti viza koju skoro svako dobije. Osim mene :D Doduše priznajem da sam bio dosta nervozan i pod velikom tremom ali mislim da je to razumljivo, još sam sa njim pričao na engleskom najnormalnije.
emmir1

#838 Re: USA viza i novija iskustva

Post by emmir1 »

Jebaše nas naše vehabije za sva vremena.

Neće amerikanci nepotrebnog rizika
karanana

#839 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

ne vjerujem da je do vehabija. i ne vjerujem da ovu vizu svako dobije i cuo sam za slucajeve odbijanja.
ta "kriticna" skupina je upravo to rane do srednje 20te, studenti....ne znam sta mozes donijeti da pokazes da si "vezan" za bih.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#840 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

emmir1 wrote:Jebaše nas naše vehabije za sva vremena.

Neće amerikanci nepotrebnog rizika
To se i ja tjesim. Jos sestra u St. Louisu gdje ona glupaca neki dan uhapsena.

Jedino sto sam mozda odgovorio je a da nema smisla je pitanje kada mislim zavrsit fakultet. Odgovorio sam za 2 god mada je to malo nategnuto. Prije za 3 al eto haj.

@karanana
Ma ponio index, uvjerenje da sam redovan student, i dokaz o vlasnistvu automobila ( stari prepisao auto na mene prije par sedmica).
razonoda

#841 Re: USA viza i novija iskustva

Post by razonoda »

Jimmy McNulty wrote:
Dzole_SSS wrote:

- čime se ona tamo bavi
- čime se njen muž bavi
- koliko živi tamo

Još ona i muž su državljani :roll: jesam imao veliku tremu, i ponio sam dosta dokumenata sa sobom koji dokazuju moju "vezanost" za BiH, nije htio ni da pogleda kamoli šta drugo. Prije mene je isto vratio 2 cure mojih godina (20-25)

Ja kako shvatih ova viza za koju sam aplicirao je u biti viza koju skoro svako dobije. Osim mene :D Doduše priznajem da sam bio dosta nervozan i pod velikom tremom ali mislim da je to razumljivo, još sam sa njim pričao na engleskom najnormalnije.
Zao mi je sto nisi prosao. Opet, zasto si bio toliko nervozan, to je njima uvijek neki znak da ''nesto nije ok''. To ti se moglo desiti i da si prosao taj intervju a da u ulazak u USA to zakljuci imigr. sluzbenik. Sto se tice god (20-25), kod mene je dosla madjarica tih god, brat se prije2 god ozenio u USA, i opet je dobila vizu za ulazak. Jedino --zakljucak BIH je na nekoj NE listi.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#842 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

Ma ne znam ni ja sto sam bio nervozan i uplasen, jbg inace sam veliki tremas.
miki27A

#843 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Jimmy McNulty imam ja par pitanja za tebe:
Jesi li prije bio u US na bilo kakvoj vizi?
Ko je trebao da plati tvoj put?
Koliko si napisao da bi put trajao?
Je li pasos imao ikakvih drugih viza (shengen, bilo koje druge drzave)?
Zasto si mislio da je potrebno nositi uvjerenja o nekaznjavanju (MUP, sud)?: to treba samo za imigrantske vize.
karanana

#844 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

drugo je zena madjarica drzavljana kojoj je 25 a drugo je student od 25 koji ide sestri i koji kao dokaz da ce se vratiti ima auto koje je relativno jeftino a jos bitnije poprilicno utrzivo sredstvo. a potvrda o studiranju sta dokazuje u pogledu povratka. studiro dvije, ostaju mu jos dvije....moze zavrsiti kad god hoce, nije da se mora tad i tad vratiti da zavrsi studij ili mu propada.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#845 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Jimmy McNulty »

miki27A wrote:Jimmy McNulty imam ja par pitanja za tebe:
Jesi li prije bio u US na bilo kakvoj vizi?
Ko je trebao da plati tvoj put?
Koliko si napisao da bi put trajao?
Je li pasos imao ikakvih drugih viza (shengen, bilo koje druge drzave)?
Zasto si mislio da je potrebno nositi uvjerenja o nekaznjavanju (MUP, sud)?: to treba samo za imigrantske vize.
Nisam nikad bio prije.
Sestra je trebala da plati put (to me pitao i konzularni službenik, to sam zaboravio gore spomenut)
Rekao sam da bi ostao tamo 5-6 sedmice, ne duže, jer se želim vratiti daspremim ispite.
Nisam imao viza, pitao me gdje sam putovao izvan Bosne dosad, naveo sam Španiju, Italiju, Francusku, Austriju, Hrvatsku i Sloveniju od EU zemalja.
Zato što me je sestra savjetovala da to uradim ali na kraju nije ni bitno, jer mi nije pogledao nijedan dokument.
Dzole_SSS

#846 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

Jimmy McNulty wrote:
Dzole_SSS wrote:

- čime se ona tamo bavi
- čime se njen muž bavi
- koliko živi tamo

Last edited by Dzole_SSS on 12/02/2015 22:51, edited 1 time in total.
Dzole_SSS

#847 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dzole_SSS »

Dzole_SSS wrote:
Jimmy McNulty wrote:
Dzole_SSS wrote:

- čime se ona tamo bavi
- čime se njen muž bavi
- koliko živi tamo

Sta si odgovorio na ovo boldirano??

Rece mi prijateljiva koje je dobila praksu u DC-u, da su je ovo dobro ispitila i da ih je morala uvjeravati da ce se vratiti nazad a ne ostati gore.
Iskreno, jbg, i meni je stvarno zao. Nemoj se samo puno razocarati. Pokusaji opet, igrat ono lutriju pa mozda nesto bude...
Drvosjeca iz Dejcica

#848 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pomažem jednoj starijoj osobi za vizu B1/B2 za USA, sve sam popunio, kreirao nalog na https://usvisa-info.com/, isprintao konfirmaciju i kada je ta osoba otišla u banku da plati taksu za vizu kaže treba MBR ili MVP broj koji ja ne mogu da nađem niti se u uputstvu igdje spominje. Zna li ko šta je to i gdje da nađem da bi to banka mogla staviti na uplatnicu i ova osoba platiti?
karanana

#849 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

pa je li to onaj broj ispod bar code-a koji imas na konfirmaciji?
miki27A

#850 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pomažem jednoj starijoj osobi za vizu B1/B2 za USA, sve sam popunio, kreirao nalog na https://usvisa-info.com/, isprintao konfirmaciju i kada je ta osoba otišla u banku da plati taksu za vizu kaže treba MBR ili MVP broj koji ja ne mogu da nađem niti se u uputstvu igdje spominje. Zna li ko šta je to i gdje da nađem da bi to banka mogla staviti na uplatnicu i ova osoba platiti?
http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/n ... tstvo.html Evo ako ti sta moze pomoci, meni je sestra to uradila online preko kreditne kartice, pa nisam sigurna sta da ti odgovorim.
Post Reply