USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
melb26sa

#76 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

piimp wrote:Jesu li ovo neke novine-novosti uveli vezano za vize? Nesto sam gledao na tv-u al mi je nije jasno? pozz
Jesu, sada se koristi DS-160 umjesto prijasnjih formi DS-156, DS-157, DS-158. Sve se ispunjava online, uploaduje slika i po prijemu aplikacije dobijas confirmation page koju printas i nosis u ambasadu. Ovo je pod MORANJE, nije opcionalno.

http://sarajevo.usembassy.gov/non-immigrant_visas.html

Link za aplikaciju:
https://ceac.state.gov/genniv/
miki27A

#77 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Jesam li ja jedina koja vidi da ovdje kad se hoce da se popuni nema opcije Sarajevo, Bosnia za lokaciju?
Nema sanse ni poceti aplikaciju raditi bez lokacije, nema ni Beograda, Zagreba...
dzonidzoni

#78 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dzonidzoni »

Pozdrav svima.

Imam jedno pitanje. Iz Srbije sam, znam da niste upuceni toliko kako se razgovor za turisticku vizu odvija u Srbiji ali moze i odgovor kako je kod vas.

Sada 11. marta imam intervju za turisticku vizu. Planiram da idem u Cikago da igram fudbal. E sad, da ja vama ne objasnjavam previse sta i kako oko fudbala... najbitnije je da sezona traje samo 3 meseca i da se viza u trajanju od 3 meseca moze dobiti.

E sad, ja ne bih imao nikakva primanja tamo, dakle igrao bih za dzabe a izdrzavao bih se sam. Prvih nekoliko dana bih bio u jednom hotelu (naveo sam telefon i ulicu hotela u formularu) a kasnije, ukoliko bih zadovoljio na probi u klubu, dobio bih najverovatnije stan od njih, tj. oni bi mi placali stan ali mi NE BI DAVALI PLATU. Dakle, zakljucak ovoga je da bih se sam izdrzavao i da ne bih ZARADJIVAO u USA.

E sad, sto se tice dokumenata vezanih za to da cu morati da se vratim u Srbiju... posto imam tek 20 godina, normalno je da se stan ne vodi na mene, niti nemam neke kreditne kartice i racune u banci. Ne studiram. Jedino sto me vezuje je to sto sam trenutno clan jednog fudbalskog kluba u Srbiji i da sam vezan za njih. Imam potvrdu iz kluba sto se tice svega toga da sam vezan za njih. I to je jedino sto imam sto me veze za zemlju i jedini je razlog zbog kog bih morao da se vratim u Srbiju jer me placaju. Nisu to redovne plate nego takozvane premije.

Dakle, mene je klub pustio da 1. maja (posto bih tada isao u slucaju da dobijem vizu) odem tamo da pronadjem angazman i izasli su mi u susret sto se tice toga ali imao bih obavezu, ukoliko ne nadjem angazman, da se vratim.

E sad, jedno pitanje... sto se tice "obaveze" prema porodici i da ostavljam porodicu u Srbiji... kako ja to njima da objasnim i sta da im navedem?

Da li im znaci da im dam potvrde da su mi otac i majka zaposleni i da imaju primanja?

Takodje sam naveo da sam u prethodne dve godine radio kod dva poslodavca i sve naveo kod koga i sta sam radio.

Onda sta ce me pitati, jel postavljaju "glupa" pitanja? Na koliko obicno daju vizu (znam da DHS odredjuje duzinu vize)?

Dakle, zakljucak svega ovoga je da mi je klub dopustio da probam da pronadjem angazman u USA i da, ukoliko ne pronadjem, imam obavezu da se vratim. Opet, to je neka vrsta posla.

A pitanje je kolike su mi sanse za vizu?

Pozdrav i hvala vam unapred! :thumbup:
kuma

#79 Re: USA viza i novija iskustva

Post by kuma »

Po meni, prikupi sto vise dokaza... Obavezno tu potvrdu da igras fudbal, i ugovor kao ako ga imas sa njima cime ces potvrditi svoj povratak. Sto se tice racuna u banci, ti ces reci da ce ti roditelji pomoci da odes da malo vidis USA a NIPOSTO ne govori da ides da pokusas da nadjes angazman, nego ionako vadis turisticku vizu, reci da ides u posjetu... nekom prijatelju. Imas li nekoga tamo? Bilo koga?!? Reci dalji rodjak , prijatelj (ako moze da bude musko jos bolje).
Ako te pitaju zasto na tri mjeseca trazis vizu mozes reci da ne znas tacno u kojem ces periodu biti slobodan... a kad odes kao ne bi ostao manje od 3-4 sedmice jer ti je to prvi put da ides...
Znaci nikakvu mogucnost ne spominji o svom ostanku u USA.
Mozda ce ti traziti da dostavis bankovni izvod roditelja, ili izjavu njihovu da ce ti pruziti finansijsku pomoc pri turistickoj posjeti u USA.
Bolje da sto vise papira prikupis, oni ce sami izabrati sta im odgovara...

Valjda sam bar malo pomogla.Sretno!
dzonidzoni

#80 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dzonidzoni »

Prvo hvala na odgovoru :)

Imam jednog prijatelja koji bi mi pomogao sto se tice samog snalazenja. Da li mogu da im kazem da idem njemu u posetu a da necu biti kod njega nego u hotelu?

Ok... reci cu ovako... klub me je pustio da idem jer smo ostvarili cilj u zesoni i opstali (sto i jesmo :D ) i da ce pustiti ostale igrace da se dokazuju... i samim tim su mi dopustili da odem i rekli mi da sam slobodan do dana kada mi je receno da se vratim (sto pise u potvrdi overenoj od strane kluba).

Hvala jos jednom i ako ima jos neki savet dobrodosao je :)
Haris2010

#81 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Haris2010 »

Dragi prijatelji,
imam jedno pitanje za vas, možda neko može da mi približno odgovori. Aplicirao sam sa useljeničku vizu za SAD, preko sestre koja je američki državljanin, i živi u USA.
Aplicirao sam 2009. godine u januaru, i sve ide kako treba, ona je dobivala razna obavještenja od UCIS, i zadnje obavještenje koje je dobila jeste da je application approved, te da sada se slučaj prebacuje u nacionalni konzulat (vjerovatno američka ambasada u Sarajevu), te će sada oni kontaktirati mene da mi pošalju instruction package , da uplatim sve potrebne fees itd. Ono što me zanima jeste, da li vi znate, koliko obično traje proces od kada je aplikacija approved (ovo je došlo u obliku forme I-797 notice), te se slučaj prebacuje u NVC (NATIONAL VISA CENTER)
NVC processes all approved petitions. U svakom slucaju, sada moj consular post treba da mene kontaktira sa tim instruction package, i svim ostalim detaljima o daljim koracima.
Da li je neko od vas imao slučaj da dođe do ovog koraka, i koliko traje u Bosni i Hercegovini da se od ovog trenutka dobije useljenička viza po ovoj 4. preferenci - brat/sestra?
Hvala!
melb26sa

#82 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Haris2010 wrote:Dragi prijatelji,
imam jedno pitanje za vas, možda neko može da mi približno odgovori. Aplicirao sam sa useljeničku vizu za SAD, preko sestre koja je američki državljanin, i živi u USA.
Aplicirao sam 2009. godine u januaru, i sve ide kako treba, ona je dobivala razna obavještenja od UCIS, i zadnje obavještenje koje je dobila jeste da je application approved, te da sada se slučaj prebacuje u nacionalni konzulat (vjerovatno američka ambasada u Sarajevu), te će sada oni kontaktirati mene da mi pošalju instruction package , da uplatim sve potrebne fees itd. Ono što me zanima jeste, da li vi znate, koliko obično traje proces od kada je aplikacija approved (ovo je došlo u obliku forme I-797 notice), te se slučaj prebacuje u NVC (NATIONAL VISA CENTER)
NVC processes all approved petitions. U svakom slucaju, sada moj consular post treba da mene kontaktira sa tim instruction package, i svim ostalim detaljima o daljim koracima.
Da li je neko od vas imao slučaj da dođe do ovog koraka, i koliko traje u Bosni i Hercegovini da se od ovog trenutka dobije useljenička viza po ovoj 4. preferenci - brat/sestra?
Hvala!
Ukupno 10 godina - obicno godina za odobrenje peticije a onda je cekanje da se dobije broj vize.

http://www.travel.state.gov/visa/frvi/b ... _4747.html

F4 kategorija - aplikacije koje imaju priority date od 1 marta 2000 sada dobivaju broj. Znaci imas jos 9 godina cekanja.
Haris2010

#83 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Haris2010 »

melb26sa wrote:
Hvala!
Ukupno 10 godina - obicno godina za odobrenje peticije a onda je cekanje da se dobije broj vize.

F4 kategorija - aplikacije koje imaju priority date od 1 marta 2000 sada dobivaju broj. Znaci imas jos 9 godina cekanja.
Hvala. Gledao sam taj bulletin, no to nije bas 100% tačno jer to što oni obrađuju, kako tu piše, je average za sve zemlje, obzirom da se (izuzev za tih par zemalja kao što je Meksiko, Filipini itd) broj useljeničkih viza za ovu kategoriju ne određuje po broju stanovnika nego sve zemlje dobiju jednak broj useljeničkih viza. Zbog toga mislim da ti datumi baš i nisu mjerodavni...Zanima me da li neko za konkretan slučaj iz BiH, od datuma kada je dobio I-797 do datuma kada je dobio vizu.
melb26sa

#84 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Haris2010 wrote:
melb26sa wrote:
Hvala!

Hvala. Gledao sam taj bulletin, no to nije bas 100% tačno jer to što oni obrađuju, kako tu piše, je average za sve zemlje, obzirom da se (izuzev za tih par zemalja kao što je Meksiko, Filipini itd) broj useljeničkih viza za ovu kategoriju ne određuje po broju stanovnika nego sve zemlje dobiju jednak broj useljeničkih viza. Zbog toga mislim da ti datumi baš i nisu mjerodavni...Zanima me da li neko za konkretan slučaj iz BiH, od datuma kada je dobio I-797 do datuma kada je dobio vizu.

Da ti malo ne brkas diversity viza lutriju sa imigracijom preko rodbine? Datumi koji su u visa bulletinu pod family based preference category su tacni - ako PD datum pokazuje 1 mart 2000 taj datum se i radi sada u NVC.

Budi sretan sto nisi sa Filipina jer oni u prosjeku cekaju 22 godine.
Procitaj stranicu na linku dobro - prvo procitaj objasnjenje za brojeve, jasno objasnjava kako idu cak i po kategorijama. Tebe interesuje F4 kategorija. Kao sto i sama pozicija kazuje, nije bas na listi prioriteta za imigraciju - zato duzina cekanja. Onda malo odmori, pa razmisli o svemu sto si procitao, pa se opet vrati i procitaj. Bice ti jasnije.

Ako hoces ili mislis da moze sta brze - a ne moze osim ako se ne prijavis na lutriju, ozenis amerikanku - javi ostalim da znaju.
Haris2010

#85 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Haris2010 »

E hvala puno :) Lutriju sam igrao par godina unazad, i nikada nismo nista dobili ni supruga ni ja :( Zato smo odlucili da predamo ovako, mada smo mislili da sve to daleko daleko brze ide od ovoga, ali sta je tu je. Da li znate, obzirom da smo u ovom procesu, da li je ikako u narednih 9 godina cekanja moguce ikada vise dobiti turisticku vizu za odlazak tamo na godisnji odmor? Ili nam nema tamo ni na godisnji narednih 9 godina...
melb26sa

#86 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Haris2010 wrote:E hvala puno :) Lutriju sam igrao par godina unazad, i nikada nismo nista dobili ni supruga ni ja :( Zato smo odlucili da predamo ovako, mada smo mislili da sve to daleko daleko brze ide od ovoga, ali sta je tu je. Da li znate, obzirom da smo u ovom procesu, da li je ikako u narednih 9 godina cekanja moguce ikada vise dobiti turisticku vizu za odlazak tamo na godisnji odmor? Ili nam nema tamo ni na godisnji narednih 9 godina...
Moja preporuka: nastavite igrati lutriju, nikad ne znate kad je mozete dobiti a nista vas ne kosta.
Sto se tice turisticke vize - ne vidim razloga zasto je ne biste mogli dobiti. Dovoljno je samo biti iskren i reci da za vas postoji peticija (pitanje pri kraju - da li je iko ikada za vas predao imigrantsku peticiju - odgovor da), objasnite da je sestra predala i da znate da je cekanje 9-10 godina. Ionako nemate sanse da uradite Adjustment of Status sa turisticke vize zbog kategorije u kojoj ste tako da po meni ne biste trebali biti uskraceni za turisticku vizu. Dobro se naoruzati dokazima da cete se vratiti nakon posjete u zemlju - posao, krediti, kuca, porodica... no to je svakako uslov za dobijanje vize.
Haris2010

#87 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Haris2010 »

melb26sa wrote:
Haris2010 wrote:E hvala puno :) Lutriju sam igrao par godina unazad, i nikada nismo nista dobili ni supruga ni ja :( Zato smo odlucili da predamo ovako, mada smo mislili da sve to daleko daleko brze ide od ovoga, ali sta je tu je. Da li znate, obzirom da smo u ovom procesu, da li je ikako u narednih 9 godina cekanja moguce ikada vise dobiti turisticku vizu za odlazak tamo na godisnji odmor? Ili nam nema tamo ni na godisnji narednih 9 godina...
Moja preporuka: nastavite igrati lutriju, nikad ne znate kad je mozete dobiti a nista vas ne kosta.
Sto se tice turisticke vize - ne vidim razloga zasto je ne biste mogli dobiti. Dovoljno je samo biti iskren i reci da za vas postoji peticija (pitanje pri kraju - da li je iko ikada za vas predao imigrantsku peticiju - odgovor da), objasnite da je sestra predala i da znate da je cekanje 9-10 godina. Ionako nemate sanse da uradite Adjustment of Status sa turisticke vize zbog kategorije u kojoj ste tako da po meni ne biste trebali biti uskraceni za turisticku vizu. Dobro se naoruzati dokazima da cete se vratiti nakon posjete u zemlju - posao, krediti, kuca, porodica... no to je svakako uslov za dobijanje vize.
Hvala jos jednom za odgovor. Vjerujte mi da me malo demoralisalo ovo sve sada, mislio sam i potajno se nadao da ćete sve to biti daleko ranije i da oni priority dates za koje je pisalo da ih obrađuju sada je neki average i slicno. Nisam ni slutio da bi toliko godina bilo potrebno da tamo odem. Ono sto je idalje cudno jeste da u povratnom pismu u kome obavjestavaju da je petiton approved su naveli da u narednih 90 dana ja treba da dobijem 1. instruction package za dalje, pa sam mislio da ce sve to ici daleko brze. Svakako, igrati cu u oktobru i lutriju, pa sta bude, nikada se ne zna. Ova petition me svakako ne sprijecava u tome da igram i lutriju, zar ne? Steta sto nema drugih i brzih legalnih nacina da se tamo ode, jedino kada bi mozda moja sestra povukla moje roditelje, a oni mene, mada ne znam ni koliko bi to sve trajalo obzirom da imam preko 21 godinu..
melb26sa

#88 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Haris2010 wrote:
melb26sa wrote:
Hvala jos jednom za odgovor. Vjerujte mi da me malo demoralisalo ovo sve sada, mislio sam i potajno se nadao da ćete sve to biti daleko ranije i da oni priority dates za koje je pisalo da ih obrađuju sada je neki average i slicno. Nisam ni slutio da bi toliko godina bilo potrebno da tamo odem. Ono sto je idalje cudno jeste da u povratnom pismu u kome obavjestavaju da je petiton approved su naveli da u narednih 90 dana ja treba da dobijem 1. instruction package za dalje, pa sam mislio da ce sve to ici daleko brze. Svakako, igrati cu u oktobru i lutriju, pa sta bude, nikada se ne zna. Ova petition me svakako ne sprijecava u tome da igram i lutriju, zar ne? Steta sto nema drugih i brzih legalnih nacina da se tamo ode, jedino kada bi mozda moja sestra povukla moje roditelje, a oni mene, mada ne znam ni koliko bi to sve trajalo obzirom da imam preko 21 godinu..
Vidi, iste genericne poruke se koriste za sve I-130 peticije - pa bilo to za supruga, dijete, roditelje, bracu/sestre. Dok za neke treba oko godina dana (supruznik, roditelj) za ostale treba mnogo vise vremena bas zato sto ima veoma mnogo ljudi koji zele emigrirati - zato se i stvara red jer vlada daje samo odredjeni broj viza za te kategorije. Za supruznike i roditelje te djecu (ispod 21) drzavljana nema limita na broj viza jer je to uza porodica.

Nista te ne sprijecava da igras lutriju, stavise, moguce je imati vise od jedne peticije u sistemu.

Scenario da sestra prvo povuce roditelje te stavlja u losiju poziciju jer: ides iz F4 u F3 kategoriju (jer si ozenjen) i jer roditeljima treba 5 godina do drzavljanstva te prije za tebe ne mogu poslati peticiju (nema kategorije za ozenjenu djecu permanent residents). Drzi se sestrine peticije.
Haris2010

#89 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Haris2010 »

ma nema mi druge, moram tako... igrat cu jos i lottery pa sta bude.
cinpa

#90 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

melb26sa wrote:
piimp wrote:Jesu li ovo neke novine-novosti uveli vezano za vize? Nesto sam gledao na tv-u al mi je nije jasno? pozz
Jesu, sada se koristi DS-160 umjesto prijasnjih formi DS-156, DS-157, DS-158. Sve se ispunjava online, uploaduje slika i po prijemu aplikacije dobijas confirmation page koju printas i nosis u ambasadu. Ovo je pod MORANJE, nije opcionalno.

http://sarajevo.usembassy.gov/non-immigrant_visas.html

Link za aplikaciju:
https://ceac.state.gov/genniv/

pozzz
zanima me slijedece:vjencan sam sa USA drzavljankom,to jes moja supruga,heheh puko sam pravo al ok znaci vjencan sam ona ima drzavljanstvo tamo je vec 15 god ima svoj vlastiti stan i posao cijela je njena porodica tamo ok poslije vjencanja ona je otisla tamo predala I-130 formu tu i nakon sto smo dobili od njih neznam sad sta tacno uglavnom potvrdnu inofmaciju da je sve ok predali smo i I-129 formu pa smo dobili da su to primili pa smo dobili da je sve ok pa smo dobili sad 23.02.2010 da se radi odluka i da sad cekamo radi se sve u kalifornija servis centru.zanima konkretno znali ko sta o toj famoznoj I-129 formi ili ti ga K-3 viza koliko traje tamo na nekim stranicama pise 5 mjeseci maximalno ali inace bude krace sve zavisi od slucaja do slucaja evo proslo je vec sve je pokrenuto 17.02.2010 tad smo predali i to sve oko toga I-129 ok ja vis zapetlja sve uglavnom znali neko konkretno dali to traje tih 5 mjeseci ili krace mislim ako neko zna neka kaze ovako "svrci" s pameti supruga mi zove tamo svake sedmice i to uvjek nam kazu da cekamo cak imamo i broj smo dobili pa pratimo na http://www.uscis.gov tamo pratimo kako sta se desava a u sustini se nista ne desava vec preko mjesec i nesto dana.pozzz ok ako ko zna sta neka cupa iz depreee...ili ako zna neko neki nacin jos da se spojim s suprugom,mislim postojili jos neka ta viza i to...pozzz unapred hvala
cinpa

#91 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

melb26sa wrote:
Hvala!

dajte ako moze pomoc ako neko zna nesto opko ovog mog slucaja sto sam naveo dole da mi da malo nekih uputa ili neko konkretno nesto ako zna da je imao iskustva oko K-3 viza ili I-129 F znam da je maximum cekanja 5 mjeseci ali valjda moze biti puno krace pa ako neko zna da mi kaze molim vas.pozzzz
melb26sa

#92 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

cinpa wrote:
pozzz
zanima me slijedece:vjencan sam sa USA drzavljankom,to jes moja supruga,heheh puko sam pravo al ok znaci vjencan sam ona ima drzavljanstvo tamo je vec 15 god ima svoj vlastiti stan i posao cijela je njena porodica tamo ok poslije vjencanja ona je otisla tamo predala I-130 formu tu i nakon sto smo dobili od njih neznam sad sta tacno uglavnom potvrdnu inofmaciju da je sve ok predali smo i I-129 formu pa smo dobili da su to primili pa smo dobili da je sve ok pa smo dobili sad 23.02.2010 da se radi odluka i da sad cekamo radi se sve u kalifornija servis centru.zanima konkretno znali ko sta o toj famoznoj I-129 formi ili ti ga K-3 viza koliko traje tamo na nekim stranicama pise 5 mjeseci maximalno ali inace bude krace sve zavisi od slucaja do slucaja evo proslo je vec sve je pokrenuto 17.02.2010 tad smo predali i to sve oko toga I-129 ok ja vis zapetlja sve uglavnom znali neko konkretno dali to traje tih 5 mjeseci ili krace mislim ako neko zna neka kaze ovako "svrci" s pameti supruga mi zove tamo svake sedmice i to uvjek nam kazu da cekamo cak imamo i broj smo dobili pa pratimo na http://www.uscis.gov tamo pratimo kako sta se desava a u sustini se nista ne desava vec preko mjesec i nesto dana.pozzz ok ako ko zna sta neka cupa iz depreee...ili ako zna neko neki nacin jos da se spojim s suprugom,mislim postojili jos neka ta viza i to...pozzz unapred hvala
1. Zaboravi na K3 vizu jer se ne isplati - obicno se I-130 drzi na "ledu" ako se posalje i I-129f pa se oni spoje i zajedno odobre - isti dan. Novo pravilo je da ako je oboje odobreno, administrativno se zatvara I-129 i ide se samo sa imigrantskom vizom - koja je i inace PUNO BOLJA od K3. Ako dobijete bilo kakve dodatne instrukcije za K3 (I-129f aplikaciju) IGNORISITE, samo se koncentrirajte na I-130.

2. Moja kolegica je tek nakon 5 mjeseci dobila NOA2 za I-130 (I-129f im uopste nije bilo u planu) - isto California Service Center. Morali su zvati kongresmena jer su vec bili izvan petomjesecnog termina za odobrenje i tek onda je odobreno kad se kongresmen raspitao za slucaj.

3. Kad dobijete odobrenje I-130 - NOA2, pocnite koristiti LingChe shortcut kako bi sto brze prosli kroz NVC.
http://www.visajourney.com/wiki/index.p ... C_ShortCut

4. Preporucujem malo provesti vremena na visajourney.com posebice sekciju guides:
Guides if you are married
US Citizen lives in the US & Spouse lives overseas:
-----o Option 1: CR-1 / IR-1 Visa and I-130 Petition Guide, NVC Flowchart

Nema ti druge nego cekati. Znam da nije lako, ali tako je.
melb26sa

#93 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

cinpa wrote: dajte ako moze pomoc ako neko zna nesto opko ovog mog slucaja sto sam naveo dole da mi da malo nekih uputa ili neko konkretno nesto ako zna da je imao iskustva oko K-3 viza ili I-129 F znam da je maximum cekanja 5 mjeseci ali valjda moze biti puno krace pa ako neko zna da mi kaze molim vas.pozzzz

Samo strpljenja cinpa, nema sanse da se ista ubrza osim ako ti je zena u vojsci pa ce da ide u Irak ili Afganistan. Strpljenja.
cinpa

#94 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

melb26sa wrote:
cinpa wrote: dajte ako moze pomoc ako neko zna nesto opko ovog mog slucaja sto sam naveo dole da mi da malo nekih uputa ili neko konkretno nesto ako zna da je imao iskustva oko K-3 viza ili I-129 F znam da je maximum cekanja 5 mjeseci ali valjda moze biti puno krace pa ako neko zna da mi kaze molim vas.pozzzz

Samo strpljenja cinpa, nema sanse da se ista ubrza osim ako ti je zena u vojsci pa ce da ide u Irak ili Afganistan. Strpljenja.

Znam da treba strpljenja i to ok al sad ne kontam i to oko tog kako da se nesto ne podudara to I-130 i I-129.jer da se preda taj I-129 treba bit pred uslov ovo da je predano I-130 i kad se dobije od I-130 onaj potvrdni dokument i to se predaje s I-129 zajedno.ok uglavnom kad smo dobili potvrdno oko I-130 i kad smo aplicirali za I-129F tosmo sve predali 09.02.2010 dobili smo ptvrdu od njih da je primljeno i to i ako bude sta trebalo dalje od papira da ce nas zvati potvrdu smo dobili 17.02.2010 poslije toga smo dobili 23.02.2010 da je sve ok i da se radi odluka.kad moja supruga tamo zove oni uvjek kazu da je max 5 mjeseci a ako je svo ok da bude puno brze posto smo dobili sve te potvrde i to da je sve ok i da se radi odluka ono kontamo da bi i ovo moglo bit sve mislim komplet ne 5 mjeseci nego 3mjeseca ili nesto malo jace....sad sam malo zbunjen i to poznajem jednu osobu koju sam danas kontaktirao i reklami je da poslije ove zadnje potvrde oko odluke i to kad je nju dobila da je sev bilo gotovo za mjesec i nesto malo jace....ma oki uglavnom hvala u svakom slucaju mada ono malo sam i zbunjen sad...znam da treba strpljenja oki razumjem to naravno..pozzz
melb26sa

#95 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

cinpa wrote: Znam da treba strpljenja i to ok al sad ne kontam i to oko tog kako da se nesto ne podudara to I-130 i I-129.jer da se preda taj I-129 treba bit pred uslov ovo da je predano I-130 i kad se dobije od I-130 onaj potvrdni dokument i to se predaje s I-129 zajedno.ok uglavnom kad smo dobili potvrdno oko I-130 i kad smo aplicirali za I-129F tosmo sve predali 09.02.2010 dobili smo ptvrdu od njih da je primljeno i to i ako bude sta trebalo dalje od papira da ce nas zvati potvrdu smo dobili 17.02.2010 poslije toga smo dobili 23.02.2010 da je sve ok i da se radi odluka.kad moja supruga tamo zove oni uvjek kazu da je max 5 mjeseci a ako je svo ok da bude puno brze posto smo dobili sve te potvrde i to da je sve ok i da se radi odluka ono kontamo da bi i ovo moglo bit sve mislim komplet ne 5 mjeseci nego 3mjeseca ili nesto malo jace....sad sam malo zbunjen i to poznajem jednu osobu koju sam danas kontaktirao i reklami je da poslije ove zadnje potvrde oko odluke i to kad je nju dobila da je sev bilo gotovo za mjesec i nesto malo jace....ma oki uglavnom hvala u svakom slucaju mada ono malo sam i zbunjen sad...znam da treba strpljenja oki razumjem to naravno..pozzz

Znaci prvi NOA za I-130 ti je 17.02.2010? Nadaj se da ce sve biti odobreno (NOA2) prije ili do 17.07.2010 - ali tada nije kraj, peticija iz USCISa ide u NVC gdje se trazi jos papira za slanje I-864, fee za I-864 ($70), placanje imigrantske vize $400, papiri od tebe (nekaznjavanje policija i sud) pa kad sve dobiju tek onda ide peticija za Sarajevo.

Mozes pratiti svoju peticiju i online - samo ukucaj svoj case number: https://egov.uscis.gov/cris/Dashboard.do
Isto se mozes prijaviti da dobijes obavjestenja na email.

Ako zena zove USCIS hotline - 1-800 broj - trebate znati da je to grupa kontraktora koji samo citaju sa papira - sve sto ti vidis na case status online (prilicno limitarano) to je koliko i oni vide. Oni ce naravno uvijek reci da je unutar vremena za procesuiranje - koji je 5 mjeseci - tek ako predje tih 5 mjeseci a da se nista ne desi onda mozes dici frku pa ce oni malo to proslijediti pravom imigracionom sluzbeniku.

Polako, i ne nerviraj se previse.
cinpa

#96 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

melb26sa wrote:
cinpa wrote: Znam da treba strpljenja i to ok al sad ne kontam i to oko tog kako da se nesto ne podudara to I-130 i I-129.jer da se preda taj I-129 treba bit pred uslov ovo da je predano I-130 i kad se dobije od I-130 onaj potvrdni dokument i to se predaje s I-129 zajedno.ok uglavnom kad smo dobili potvrdno oko I-130 i kad smo aplicirali za I-129F tosmo sve predali 09.02.2010 dobili smo ptvrdu od njih da je primljeno i to i ako bude sta trebalo dalje od papira da ce nas zvati potvrdu smo dobili 17.02.2010 poslije toga smo dobili 23.02.2010 da je sve ok i da se radi odluka.kad moja supruga tamo zove oni uvjek kazu da je max 5 mjeseci a ako je svo ok da bude puno brze posto smo dobili sve te potvrde i to da je sve ok i da se radi odluka ono kontamo da bi i ovo moglo bit sve mislim komplet ne 5 mjeseci nego 3mjeseca ili nesto malo jace....sad sam malo zbunjen i to poznajem jednu osobu koju sam danas kontaktirao i reklami je da poslije ove zadnje potvrde oko odluke i to kad je nju dobila da je sev bilo gotovo za mjesec i nesto malo jace....ma oki uglavnom hvala u svakom slucaju mada ono malo sam i zbunjen sad...znam da treba strpljenja oki razumjem to naravno..pozzz

Znaci prvi NOA za I-130 ti je 17.02.2010? Nadaj se da ce sve biti odobreno (NOA2) prije ili do 17.07.2010 - ali tada nije kraj, peticija iz USCISa ide u NVC gdje se trazi jos papira za slanje I-864, fee za I-864 ($70), placanje imigrantske vize $400, papiri od tebe (nekaznjavanje policija i sud) pa kad sve dobiju tek onda ide peticija za Sarajevo.

Mozes pratiti svoju peticiju i online - samo ukucaj svoj case number: https://egov.uscis.gov/cris/Dashboard.do

Ako zena zove USCIS hotline - 1-800 broj - trebate znati da je to grupa kontraktora koji samo citaju sa papira - sve sto ti vidis na case status online (prilicno limitarano) to je koliko i oni vide. Oni ce naravno uvijek reci da je unutar vremena za procesuiranje - koji je 5 mjeseci - tek ako predje tih 5 mjeseci a da se nista ne desi onda mozes dici frku pa ce oni malo to proslijediti pravom imigracionom sluzbeniku.

da narvno ok za to I-130...a ova sto smo predali I-129F dobili smo potvrdnu 23.02.2010 da se radi Decision kad bi to moglo bit otprilike jer svi su nas uputili vecinom da se ovo sto radimo s I-129F kao na notj nekoj vizi mogu bit dok se ne rijesi ta I-130 mislim to.tako pise na svim tim stranicama nekim da se moze na ovu doc dok je ova u toko ai nemoze se apicirati za ovu I-129 dok se ne uradi ova I-130..mislim nelogicno je da se ova sto bi trebao kao na njoj I-129F da "budem" s suprugom daok se ova rijesi I-130.nelogicno je ako ce obe da budu u isto vrijeme mislim tu nesto mi nikako nestima to i ovo oko placanja supruga je vec placala nesto oko 355$ to im je trebala slat sneznam s cim tu potvrdu oko placanja tako nesto ok to za placanje manje vise ono ali nije mi logicno cemu svrha ove I-129 ako ce biti u isto vrijeme s I-130... a na www.uscis.gov ono dobili smo to mislm vec drugi ono broj WAC pa kao mozes gledati sta je i kako je amda to pise da:On February 23, 2010, we received this I129F PETITION FOR FIANCE(E) and request that the filing fee be waived. The filing fee has been waived and we have mailed you a notice describing how we will process your case.Please follow any instructions on this notice. This case is being processed at our CALIFORNIA SERVICE CENTER location. You will be notified by mail when a decision is made, or if the office needs something from you. If you move while this case is pending, please use our Change of Address online tool to update your case with your new address or contact our customer service center at 1-800-375-5283. izvini sto peglam malo.malo vise :sax:
melb26sa

#97 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

cinpa wrote: da narvno ok za to I-130...a ova sto smo predali I-129F dobili smo potvrdnu 23.02.2010 da se radi Decision kad bi to moglo bit otprilike jer svi su nas uputili vecinom da se ovo sto radimo s I-129F kao na notj nekoj vizi mogu bit dok se ne rijesi ta I-130 mislim to.tako pise na svim tim stranicama nekim da se moze na ovu doc dok je ova u toko ai nemoze se apicirati za ovu I-129 dok se ne uradi ova I-130..mislim nelogicno je da se ova sto bi trebao kao na njoj I-129F da "budem" s suprugom daok se ova rijesi I-130.nelogicno je ako ce obe da budu u isto vrijeme mislim tu nesto mi nikako nestima to i ovo oko placanja supruga je vec placala nesto oko 355$ to im je trebala slat sneznam s cim tu potvrdu oko placanja tako nesto ok to za placanje manje vise ono ali nije mi logicno cemu svrha ove I-129 ako ce biti u isto vrijeme s I-130... a na http://www.uscis.gov ono dobili smo to mislm vec drugi ono broj WAC pa kao mozes gledati sta je i kako je amda to pise da:On February 23, 2010, we received this I129F PETITION FOR FIANCE(E) and request that the filing fee be waived. The filing fee has been waived and we have mailed you a notice describing how we will process your case.Please follow any instructions on this notice. This case is being processed at our CALIFORNIA SERVICE CENTER location. You will be notified by mail when a decision is made, or if the office needs something from you. If you move while this case is pending, please use our Change of Address online tool to update your case with your new address or contact our customer service center at 1-800-375-5283. izvini sto peglam malo.malo vise :sax:

Nema nista nelogicno - isto vremenski treba da se odobre tako da nema potrebe za K3 vizom. Da ste se na vrijeme raspitali znali bi da je slanje I-129f apsolutno bespotrebno i gubljenje vremena (ok je kad su npr djeca u pitanju koja bi mogla izgubiti mogucnost dobijanja imigrantske vize jer im se blizi 21 rodjendan).

Razlog sto je K3 viza uvedena je sto se prije 10tak godina na odobrenje imigrantske vize cekalo ne par MJESECI (5) vec par GODINA. K3 je bila nacin da se brze dovede supruznik u USA (svega par mjeseci za odobrenje) dok se cekalo da se I-130 odobri. Od prije par godina sistem je preradjen tako da je isto ili skoro isto vrijeme za odobrenje I-129f - obicno se I-129f spoji sa I-130 - znaci izvuce se I-130 iz reda u kom je vec bila da bi se sad stavila opet na dno gomile i onda zajedno odobre obje peticije.

Evo info s pocetka februara ove godine:

How will the Department of State process my K-3 visa petition?

Important Notice: Effective February 1st, 2010, when both the I-129F petition for a nonimmigrant K visa and the I-130 petition for an IR-1 (or CR-1) spouse of a U.S. citizen visa have been approved by USCIS and sent to the National Visa Center (NVC), the availability as well as the need for a nonimmigrant K-3 visa ends. If the NVC receives both petitions:

* The nonimmigrant K visa will be administratively closed.
* The application process explained below will not be applicable and cannot be used.
* The NVC will contact the petitioner and you with instructions for processing your IR-1 (or CR-1) immigrant visa. For more information on the immigrant visa process review the Immigrant Visa for a Spouse webpage.
Ariel2010

#98 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

cinpa wrote:
melb26sa wrote:

da narvno ok za to I-130...a ova sto smo predali I-129F dobili smo potvrdnu 23.02.2010 da se radi Decision kad bi to moglo bit otprilike jer svi su nas uputili vecinom da se ovo sto radimo s I-129F kao na notj nekoj vizi mogu bit dok se ne rijesi ta I-130 mislim to.tako pise na svim tim stranicama nekim da se moze na ovu doc dok je ova u toko ai nemoze se apicirati za ovu I-129 dok se ne uradi ova I-130..mislim nelogicno je da se ova sto bi trebao kao na njoj I-129F da "budem" s suprugom daok se ova rijesi I-130.nelogicno je ako ce obe da budu u isto vrijeme mislim tu nesto mi nikako nestima to i ovo oko placanja supruga je vec placala nesto oko 355$ to im je trebala slat sneznam s cim tu potvrdu oko placanja tako nesto ok to za placanje manje vise ono ali nije mi logicno cemu svrha ove I-129 ako ce biti u isto vrijeme s I-130... a na http://www.uscis.gov ono dobili smo to mislm vec drugi ono broj WAC pa kao mozes gledati sta je i kako je amda to pise da:On February 23, 2010, we received this I129F PETITION FOR FIANCE(E) and request that the filing fee be waived. The filing fee has been waived and we have mailed you a notice describing how we will process your case.Please follow any instructions on this notice. This case is being processed at our CALIFORNIA SERVICE CENTER location. You will be notified by mail when a decision is made, or if the office needs something from you. If you move while this case is pending, please use our Change of Address online tool to update your case with your new address or contact our customer service center at 1-800-375-5283. izvini sto peglam malo.malo vise :sax:

Nemoj se nista nervirati..ostavila sam ti poruuku da cujes moje iskustvo..na cekanju sam 4 meseca i gorim...
cinpa

#99 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

melb26sa wrote:

postojili neki broj CALIFORNIA SERVICE CENTER-a a da nije onaj sto su oni dali i imali negdje na netu naci neki konkretan broh ad se moze snekim pricati konkretno...hvala pozzz
melb26sa

#100 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

cinpa wrote: postojili neki broj CALIFORNIA SERVICE CENTER-a a da nije onaj sto su oni dali i imali negdje na netu naci neki konkretan broh ad se moze snekim pricati konkretno...hvala pozzz
Osim onog 1-800 od USCISa nema drugi. Pazljivo slusaj opcije i izaberi za promjenu adrese - kad ti izbifla sve (snimljeno) dobices operatera i onda mu reci da ne mijenjas adresu ali da imas pitanje. Samo ne znam sta ces pitati kad si unutar vremena potrebnog za odobrenje peticije - oni ti ne mogu "pogurati" peticiju to nema sanse osim ako si u vojsci.
Post Reply