USA viza i novija iskustva
- karanana
#726 Re: USA viza i novija iskustva
Pa ova se ne placa.
- ema_
#727 Re: USA viza i novija iskustva
karanana wrote:Pa ova se ne placa.
Ne bih rekla. Guglala sam neki dan sve te lutrije i plaća se ovisno koju vrstu izabereš, klix, ovakve onakve.
- karanana
#728 Re: USA viza i novija iskustva
To ti je navlakusha. Lutrija se ne placa. Moras ici direktno preko state departmenta.
- ema_
- dante17
#730 Re: USA viza i novija iskustva
Hvala na informaciji 18 punim za 4 dana,a srednju školu završavam 2015.
četverogodišnja struka
četverogodišnja struka
-
miki27A
#731 Re: USA viza i novija iskustva
Nisam se dobro izrazila: moras u trenutku aplikacije (znaci u oktobru 2014 ) imati zavrsenu srednju skolu minimalno. Po ovom sto si napisao moraces cekati sljedecu godinu.dante17 wrote:Hvala na informaciji 18 punim za 4 dana,a srednju školu završavam 2015.
četverogodišnja struka
-
Iker C
#732 Re: USA viza i novija iskustva
Ne moraš imati završenu srednju školu da bi aplicirao za vizu tj. možeš biti učenik.
-
miki27A
#733 Re: USA viza i novija iskustva
"
Ali vi radite kako zelite, ja sam isla po svom i bila izvucena.
" ne znam gdje si ti procitao, ali evo kako je objasnjeno na zvanicnom objasnjenju.the requirement of a high school education or work experience for each principal applicant at the time of application
Ali vi radite kako zelite, ja sam isla po svom i bila izvucena.
- dante17
#734 Re: USA viza i novija iskustva
Ja cu to poslat pa sta bude,bude
- LightRain
#735 Re: USA viza i novija iskustva
Hvala na odgovoru. U međuvremenu sam već isčitala svašta i naiđoh na ovaj link : http://recode.net/2014/05/06/congrats-h ... work-soon/miki27A wrote:Zavisi koju vrstu radne vize muz dobiva? AKo je H1B, onda ti mozes dobiti H4 ali sa tom vizom ne mozes raditi.LightRain wrote:Ovako, ja ovdje upadam kao padobranac, treba mi neko da odgovori na "jednostavno" pitanje
Slučaj ide ovako. Nas dvoje u braku, oboje državljani BiH. Sad se njemu nudi posao u americi. I da skratim priču..recimo da je njemu sve sređeno dobije tu radnu vizu, pitanje je šta je sa mnom? Nama je plan da i ja tražim posao tamo, ali zanima me proces čekanja. Kako ide taj proces i koliko ja moram čekati da bih otišla s njim?? (Paničarim jer sam negdje pročitala da to može trajati godinama)
Veoma bih vam bila zahvalna na bilo kakvoj informaciji.
Ako ide na L1: ovo je ako je dobio premjestaj iz poslovnice u BiH u poslovnicu u US (multinacionalna kompanija) onda ti mozes dobiti L2 i sa njom i dozvolu da radis. A neces cekati puno, samo dok odrade dokumentaciju i za tebe. Muz treba napomenuti poslodavcu da i tebi treba viza.
Pa će valjda uskoro i ovi sa H4 vizom moći raditi. No dobro ja sam mislila da ja sad nemam prava ni da nađem posao ako odem s njim, međutim pročitala sam da ja mogu raditi samo što moram posebno za sebe dobiti H1B vizu. To mi je je ok
- ILVIIR
#736 Re: USA viza i novija iskustva
da li mi treba viza za irsku/rusiju ako letim za ameriku preko dablina/moskve?
(za ameriku imam turisticku vizu u bosanskom pasosu.)
-
Avetinho
#738 Re: USA viza i novija iskustva
Ne treba ako neces izlaziti iz medjunarodne tranzitne zone na aerodromu.ILVIIR wrote:da li mi treba viza za irsku/rusiju ako letim za ameriku preko dablina/moskve?
-
amer818
#739 Re: USA viza i novija iskustva
Pozz raja....jedno pitanje....Trebao bih kroz par dana podnijet zahtjev za turisticku vizu...idem kod rodjaka i njegove cure koji su drzavljani SAD...Poslat ce mi "invitation letter",od imovine imaju automobile i imaju stalno zaposlenje...Ja imam 17 godina i idem u srednju skolu,sta mi treba od papira i kakve su moje sanse da dobijanje vize? hvala unaprijed.. 
-
stek
#740 Re: USA viza i novija iskustva
Da i ja nesto pitam...zivio sam u americi u new jerseyu 2 godine od 1999 do 2001...posjedujem social security i vozacku koja je naravno istekla davno...zbog bolesti roditelja a i sebe posto sa imao strasnih problema sa ledjima i ne mogucnodti placanja bolnickih racuna bili smo primorani da se vratimo u bosnu...u ne mogucnosti smo bili da cekamo zeleni karton posto je otac morao na hitnu opetaciju srca tako da smo bili u ne mogucnosti da cekamo na zeleni karton...sada me zanima kako i ako mogu i na koji nacin opet otici u ameriku...hvala
-
melb26sa
#741 Re: USA viza i novija iskustva
Kako mislis zivio u Americi - imao zelenu kartu ili dosao na turisticku vizu i ostao?stek wrote:Da i ja nesto pitam...zivio sam u americi u new jerseyu 2 godine od 1999 do 2001...posjedujem social security i vozacku koja je naravno istekla davno...zbog bolesti roditelja a i sebe posto sa imao strasnih problema sa ledjima i ne mogucnodti placanja bolnickih racuna bili smo primorani da se vratimo u bosnu...u ne mogucnosti smo bili da cekamo zeleni karton posto je otac morao na hitnu opetaciju srca tako da smo bili u ne mogucnosti da cekamo na zeleni karton...sada me zanima kako i ako mogu i na koji nacin opet otici u ameriku...hvala
U svakom slucaju, ako je zelena karta bila u pitanju - status je davno istekao i 13 godina kasnije se ne moze dobiti nazad.
Opcije su ti: radna viza (poslodava sredjuje peticiju), studij, vjerenicka viza, supruznicka viza i naravno DV lutrija.
-
stek
#742 Re: USA viza i novija iskustva
U ameriku sam bio usao kao useljenik...na jfk su mi odmah udarili veliki stembilj u pasos da imam dozvolu za rad i upisan mi je alien number isto...nakon 7 dana sam dobio social security card i radio normalno i zivio...ali smo se vratili svi radi bolesti prije nego sto sam dobio green card...tacnije bili smo 1 godinu i 10 mjeseci znaci nepune 2 godine...tako da nismo bili podnjeli zahtjev za green card...i dan da: nas mi kod rodjaka na njegovu adresu pristizu godisnja izvjesca od social securitya...znaci legalno dam boravio gore radio i zivio kao i svi ostali...zanima me vazi li mi moj social security i danas...koji status sada imam...hvala
-
melb26sa
#743 Re: USA viza i novija iskustva
Status vise nemas jer si napustio USA. Zelena karta je za legal permanent residents - statu se gubi ako si van zemlje duze od godinu dana. U tvom slucaju ti si van zemlje vise od 12 godina.stek wrote:U ameriku sam bio usao kao useljenik...na jfk su mi odmah udarili veliki stembilj u pasos da imam dozvolu za rad i upisan mi je alien number isto...nakon 7 dana sam dobio social security card i radio normalno i zivio...ali smo se vratili svi radi bolesti prije nego sto sam dobio green card...tacnije bili smo 1 godinu i 10 mjeseci znaci nepune 2 godine...tako da nismo bili podnjeli zahtjev za green card...i dan da: nas mi kod rodjaka na njegovu adresu pristizu godisnja izvjesca od social securitya...znaci legalno dam boravio gore radio i zivio kao i svi ostali...zanima me vazi li mi moj social security i danas...koji status sada imam...hvala
Godisnje izvjestaje od SSA vise ne salju postom - ides online da ih sam vidis. SSN je tvoj do kraja zivota ali nemas svrhe od njega jer nisi u USA.
Opcije koje imas sam vec ranije navela.
-
Canasob
#744 Re: USA viza i novija iskustva
Kontaktiraj Immigration office i opisi im svoju situaciju. Oni ce ti dati upute sta i kako dalje. Nema veze koliko dugo si bio vani, ako imas cist rekord, onda se mozes vratiti USA, iako nisi imao stalnu boravisnu vizu (green card).stek wrote:U ameriku sam bio usao kao useljenik...na jfk su mi odmah udarili veliki stembilj u pasos da imam dozvolu za rad i upisan mi je alien number isto...nakon 7 dana sam dobio social security card i radio normalno i zivio...ali smo se vratili svi radi bolesti prije nego sto sam dobio green card...tacnije bili smo 1 godinu i 10 mjeseci znaci nepune 2 godine...tako da nismo bili podnjeli zahtjev za green card...i dan da: nas mi kod rodjaka na njegovu adresu pristizu godisnja izvjesca od social securitya...znaci legalno dam boravio gore radio i zivio kao i svi ostali...zanima me vazi li mi moj social security i danas...koji status sada imam...hvala
Ovo sto ti je napisano u postu iznad je za one koji brzo odustaju. Da ne ulazim u dalju diskusiju, kontaktiraj Immigration office i za godinu ili dvije si u Americi (pod uslovom da imas cist rekord).
-
Dead Man Walking
#745 Re: USA viza i novija iskustva
Svakako treba pokusati jer nema sta izgubiti, ali cisto sumnjam da ima neke sanse. Prvi put je vjerovatno dosao kao izbjeglica, dokazujuci da u Bosni nema uslova za zivot. Nakon 13 godina tesko da se to isto moze dokazati opet. Da se moze tako ulaziti i izlaziti kad se nekom cejfne zelena karta ne bi bila ni potrebna (mada i sa njom nakon 13 godina sumnjam da bi usao opet).
- ZOB
#746 Re: USA viza i novija iskustva
Pozdrav svima,prvo izvinjavam se ovo je pitanje vjerovatno bilo na prethodnim stranicama čitao sam,bio sam i na stranici USA ambasade u BiH ali mi nije jasno,pa sam odlučio da pitam ovdje,ukratko me zanima slijedeća situacija,državljanin sam BiH,student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu,pa moje pitanhje glasi budući da imam dosta rodbine u USA koje su već ponudile za smještaj kod njih,a budući da sam za ovu godinu zakasnio mislio sam aplicirati na Texas A&M,finacije mi nisu problem,sad me zanima ko je aplicirao za studentsku vizu koja je općenito procedura u dobijanju ove vize ?koliko sam čitao da se ova viza lako dobije ako te prihvati kao studenta taj fakultet na kojeg se apliciraš,i ako dokažeš da se možeš sam finacirati,također zanima me na moju situaciju koja bi bila procedura oko useljeničke vize?Hvala
-
Dead Man Walking
#747 Re: USA viza i novija iskustva
Ako te fakultet primi, s tim papirom predas za vizu i ako je sve cisto dobices je 99%.
-
mire11
#748 Re: USA viza i novija iskustva
pozdrav zamolio bih vas ako mozete da mi pomognete oko vize za usa poceo sam sa procesom skoro 6 mjeseci pa me zanima dali ko zna sta kolko jos ima proces moj trenutno stanje je ovooo Post Decision Activity
On August 14, 2014, we mailed you a notice that we have approved this I130 IMMIGRANT PETITION FOR RELATIVE, FIANCE(E), OR ORPHAN. Please follow any instructions on the notice. If you move before you receive the notice, call customer service at 1-800-375-5283.
For approved applications/petitions, post-decision activity may include USCIS sending notification of the approved application/petition to the National Visa Center or the Department of State. For denied applications/petitions, post-decision activity may include the processing of an appeal and/or motions to reopen or reconsider and revocations. ili na nasem jezikuu Post Odluka aktivnost
14. kolovoza 2014, poslali smo vam obavijest smo odobrili ovaj I130 imigrant peticiju za relativno, zaručnik (e), ili odbačene. Molimo slijedite upute na obavijesti. Ako se krećete prije nego što primi obavijest, nazovite korisničku službu na 1-800-375-5283.
Za odobrene aplikacije / peticija, aktivnost nakon odluke lipnja su USCIS slanje obavijesti o odobrenim primjene / peticiju u Nacionalni Visa centar ili u State Department. Za odbijenih zahtjeva / peticije, aktivnost nakon odluke lipnja uključuju obradu u žalbenom postupku i / ili prijedloga da se ponovno otvori ili ponovno razmotri i otkazivanja...... sad me zanima dali je meni odobren taj i 130 ili..... i kolko ima jos procesa od prilike hvalaa svima na bilo kakvoj pomociii
On August 14, 2014, we mailed you a notice that we have approved this I130 IMMIGRANT PETITION FOR RELATIVE, FIANCE(E), OR ORPHAN. Please follow any instructions on the notice. If you move before you receive the notice, call customer service at 1-800-375-5283.
For approved applications/petitions, post-decision activity may include USCIS sending notification of the approved application/petition to the National Visa Center or the Department of State. For denied applications/petitions, post-decision activity may include the processing of an appeal and/or motions to reopen or reconsider and revocations. ili na nasem jezikuu Post Odluka aktivnost
14. kolovoza 2014, poslali smo vam obavijest smo odobrili ovaj I130 imigrant peticiju za relativno, zaručnik (e), ili odbačene. Molimo slijedite upute na obavijesti. Ako se krećete prije nego što primi obavijest, nazovite korisničku službu na 1-800-375-5283.
Za odobrene aplikacije / peticija, aktivnost nakon odluke lipnja su USCIS slanje obavijesti o odobrenim primjene / peticiju u Nacionalni Visa centar ili u State Department. Za odbijenih zahtjeva / peticije, aktivnost nakon odluke lipnja uključuju obradu u žalbenom postupku i / ili prijedloga da se ponovno otvori ili ponovno razmotri i otkazivanja...... sad me zanima dali je meni odobren taj i 130 ili..... i kolko ima jos procesa od prilike hvalaa svima na bilo kakvoj pomociii
-
melb26sa
#749 Re: USA viza i novija iskustva
http://iss.tamu.edu/immigration/visatravel.aspZOB wrote:Pozdrav svima,prvo izvinjavam se ovo je pitanje vjerovatno bilo na prethodnim stranicama čitao sam,bio sam i na stranici USA ambasade u BiH ali mi nije jasno,pa sam odlučio da pitam ovdje,ukratko me zanima slijedeća situacija,državljanin sam BiH,student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu,pa moje pitanhje glasi budući da imam dosta rodbine u USA koje su već ponudile za smještaj kod njih,a budući da sam za ovu godinu zakasnio mislio sam aplicirati na Texas A&M,finacije mi nisu problem,sad me zanima ko je aplicirao za studentsku vizu koja je općenito procedura u dobijanju ove vize ?koliko sam čitao da se ova viza lako dobije ako te prihvati kao studenta taj fakultet na kojeg se apliciraš,i ako dokažeš da se možeš sam finacirati,također zanima me na moju situaciju koja bi bila procedura oko useljeničke vize?Hvala
Za useljenicku vizu - preko te rodbine u USA - 0 poena.
Igraj zelenu lutriju i/ili nakon studentske vize na OPT godinu dana radi u svom polju (prijava 90 dana prije diplomiranja) i trazi poslodavca da te sponzorise za H1B vizu.
-
melb26sa
#750 Re: USA viza i novija iskustva
Ako pise WE HAVE APPROVED THIS I-130 IMMIGRANT PETITION to znaci da je odobreno.mire11 wrote:pozdrav zamolio bih vas ako mozete da mi pomognete oko vize za usa poceo sam sa procesom skoro 6 mjeseci pa me zanima dali ko zna sta kolko jos ima proces moj trenutno stanje je ovooo Post Decision Activity
For approved applications/petitions, post-decision activity may include USCIS sending notification of the approved application/petition to the National Visa Center or the Department of State. For denied applications/petitions, post-decision activity may include the processing of an appeal and/or motions to reopen or reconsider and revocations.
sad me zanima dali je meni odobren taj i 130 ili..... i kolko ima jos procesa od prilike hvalaa svima na bilo kakvoj pomociii
Ukratko - 6 sedmica da vas fajl dodje iz USCISa u NVC.
6 sedmica da NVC dodijeli broj (SJJXXX...)
Kad sve platite (Affidavit of support, IV processing) i posaljete sve papire koji se traze onda NVC kaze do 30 radnih dana do case complete.
Ozbiljno preporucujem procitati i pratiti ovo uputstvo za NVC:
http://www.visajourney.com/wiki/index.php/NVC_Process