USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
milan016

#626 Re: USA viza i novija iskustva

Post by milan016 »

Pozdrav,

Postovani procitao sam dosta na forumu ali imam neke nedoumice, pa bi mi znacilo veoma vase iskustvo. Iz Srbije sam inace.

1991 sam godiste, zavrsio sam srednju masinsku skolu Mehanicar grejne i rashladne tehnike radno iskustvo 3,5 godine, osiguran sam. Dakle mene interesuje da me posavetujete. Otac moje devojke je vec 10 godina u USA, ima Green Card, Pre 2 nedelje polagao je za drzevljanstvo (USA) polozio pismeni, pao na usmenom. Izlazi ponovo decembra. Dakle njoj su vece sanse da bude sa njim tj ode tamo. Ali ona ne zeli zbog mene da napusti zemlju. Sta bi ste mi preporucili da pokusam i odem pre nje tamo. Mogu da dobijem garantno pismo, ako ista znaci. Moze prijatelj njenog oca koji ima privatnu firmu da mi posalje isto neko pismo za posao (sta vec), koju vizu da probam da mi odobre da ne bude uzalud? Zaista bi mi znacilo kada bi me neko posavetovao sta i kako. Ujedno poslednja opcija je turisticka viza, imam stalni posao (ceka me kad se vratim ako odem), Porodica, Nekretnina, Novac na racunu. Hvala vam unapred! Jos jednom samo savet sta i kako..
melb26sa

#627 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

milan016 wrote:Pozdrav,

Postovani procitao sam dosta na forumu ali imam neke nedoumice, pa bi mi znacilo veoma vase iskustvo. Iz Srbije sam inace.

1991 sam godiste, zavrsio sam srednju masinsku skolu Mehanicar grejne i rashladne tehnike radno iskustvo 3,5 godine, osiguran sam. Dakle mene interesuje da me posavetujete. Otac moje devojke je vec 10 godina u USA, ima Green Card, Pre 2 nedelje polagao je za drzevljanstvo (USA) polozio pismeni, pao na usmenom. Izlazi ponovo decembra. Dakle njoj su vece sanse da bude sa njim tj ode tamo. Ali ona ne zeli zbog mene da napusti zemlju. Sta bi ste mi preporucili da pokusam i odem pre nje tamo. Mogu da dobijem garantno pismo, ako ista znaci. Moze prijatelj njenog oca koji ima privatnu firmu da mi posalje isto neko pismo za posao (sta vec), koju vizu da probam da mi odobre da ne bude uzalud? Zaista bi mi znacilo kada bi me neko posavetovao sta i kako. Ujedno poslednja opcija je turisticka viza, imam stalni posao (ceka me kad se vratim ako odem), Porodica, Nekretnina, Novac na racunu. Hvala vam unapred! Jos jednom samo savet sta i kako..
Kako otici prije nje tamo? U toku je zelena lutrija pa se prijavi. Moze i djevojka ako ima zavrsenu srednju skolu i/ili radno iskustvo u odredjenoj kategoriji. https://www.dvlottery.state.gov/

Za radne vize - evo gledaj ovdje i vidi pod sta bi mogao od kategorija:
http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1323.html

Brzo nece ici kako god da okrenes. Ne znam sta je otac cekao i do sad nije poslao peticiju za kcerku, mogla je dosad biti u Americi ako ne i drzavljanin.
Dakle, koliko ima godina djevojka? Posto je otac LPR, opcije su F2A (dijete LPR - podrazumijeva se neudato i ispod 21 godine starosti), F2B - neudata cerka preko 21 godinu (ako se uda, a otac i dalje LPR, ta se peticija ponistava jer LPR ne moze predati peticiju za ozenjenog/udatu sina/kcerku).

Ako otac postane drzavljanin, opcije su F1 - neudata cerka preko 21 godinu ili F3 - udata kcerka.

U svakom slucaju cekanje je neminovno - za F2A bar godina i vise (bilo je current auvgust i septembar da je tada poslao peticiju imao bi Priority Date number unutar ovog perioda od 08Sep2013 sto je naznacen ispod i koji daje imigracioni broj svima koji imaju PD broj sa datumom ispod 08 septembra 2013.

Za F2B peticije poslane do 22 marta 2006 se sada zovu na intervju. Znaci cekanje jedno 7 godina.

Za F1 - cekanje oko 7 godina
Za F3 - cekanje oko 10 godina.

FAMILY-SPONSORED PREFERENCES

First: (F1) Unmarried Sons and Daughters of U.S. Citizens: 23,400 plus any numbers not required for fourth preference.

Second: Spouses and Children, and Unmarried Sons and Daughters of Permanent Residents: 114,200, plus the number (if any) by which the worldwide family preference level exceeds 226,000, plus any unused first preference numbers:

A. (F2A) Spouses and Children of Permanent Residents: 77% of the overall second preference limitation, of which 75% are exempt from the per-country limit;

B. (F2B) Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older) of Permanent Residents: 23% of the overall second preference limitation.

Third: (F3) Married Sons and Daughters of U.S. Citizens: 23,400, plus any numbers not required by first and second preferences.

Fourth: (F4) Brothers and Sisters of Adult U.S. Citizens: 65,000, plus any numbers not required by first three preferences.

On the chart below, the listing of a date for any class indicates that the class is oversubscribed (see paragraph 1); "C" means current, i.e., numbers are available for all qualified applicants; and "U" means unavailable, i.e., no numbers are available. (NOTE: Numbers are available only for applicants whose priority date is earlier than the cut-off date listed below.)
Family-Sponsored
All Charge -ability Areas Except
F1 22OCT06
F2A 08SEP13
F2B 22MAR06
F3 08FEB03
milan016

#628 Re: USA viza i novija iskustva

Post by milan016 »

melb26sa wrote:

Kako otici prije nje tamo? U toku je zelena lutrija pa se prijavi. Moze i djevojka ako ima zavrsenu srednju skolu i/ili radno iskustvo u odredjenoj kategoriji. https://www.dvlottery.state.gov/

Brzo nece ici kako god da okrenes. Ne znam sta je otac cekao i do sad nije poslao peticiju za kcerku, mogla je dosad biti u Americi ako ne i drzavljanin.
Dakle, koliko ima godina djevojka? Posto je otac LPR, opcije su F2A (dijete LPR - podrazumijeva se neudato i ispod 21 godine starosti), F2B - neudata cerka preko 21 godinu (ako se uda, a otac i dalje LPR, ta se peticija ponistava jer LPR ne moze predati peticiju za ozenjenog/udatu sina/kcerku).

Ako otac postane drzavljanin, opcije su F1 - neudata cerka preko 21 godinu ili F3 - udata kcerka.

U svakom slucaju cekanje je neminovno - za F2A bar godina i vise (bilo je current auvgust i septembar da je tada poslao peticiju imao bi Priority Date number unutar ovog perioda od 08Sep2013 sto je naznacen ispod i koji daje imigracioni broj svima koji imaju PD broj sa datumom ispod 08 septembra 2013.

Za F2B peticije poslane do 22 marta 2006 se sada zovu na intervju. Znaci cekanje jedno 7 godina.

First: (F1) Unmarried Sons and Daughters of U.S. Citizens: 23,400 plus any numbers not required for fourth preference.

Second: Spouses and Children, and Unmarried Sons and Daughters of Permanent Residents: 114,200, plus the number (if any) by which the worldwide family preference level exceeds 226,000, plus any unused first preference numbers:

A. (F2A) Spouses and Children of Permanent Residents: 77% of the overall second preference limitation, of which 75% are exempt from the per-country limit;

B. (F2B) Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older) of Permanent Residents: 23% of the overall second preference limitation.

Third: (F3) Married Sons and Daughters of U.S. Citizens: 23,400, plus any numbers not required by first and second preferences.

Fourth: (F4) Brothers and Sisters of Adult U.S. Citizens: 65,000, plus any numbers not required by first three preferences.

On the chart below, the listing of a date for any class indicates that the class is oversubscribed (see paragraph 1); "C" means current, i.e., numbers are available for all qualified applicants; and "U" means unavailable, i.e., no numbers are available. (NOTE: Numbers are available only for applicants whose priority date is earlier than the cut-off date listed below.)
Family-Sponsored
F1 22OCT06
F2A 08SEP13
F2B 22MAR06
F3 08FEB03

Auu razocarao sam se nacisto sad. Ona ima 20 pune godina, Tacnije danas joj rodjendan. A sta ako otac u toku ove nedelje podnese zahtev za nju kao sto si sam rekao ceka se dugo, Dok je u procesu taj zahtev i kazes ceka se bar godina i vise da li i dalje vazi kada predje 21-u? (mislim za F2A). Hvala ti ipak puno na savetu i odgovoru druze.

Elem od dokumenata za ambasadu sta je sve potrebno? Elem pokusacu prvo ja za radnu ako mogu nekako sto su veoma malse sanse ako ne onda turisticku. Paa sta bude bude.
melb26sa

#629 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

milan016 wrote:
melb26sa wrote:

Family-Sponsored
F1 22OCT06
F2A 08SEP13
F2B 22MAR06
F3 08FEB03

Auu razocarao sam se nacisto sad. Ona ima 20 pune godina, Tacnije danas joj rodjendan. A sta ako otac u toku ove nedelje podnese zahtev za nju kao sto si sam rekao ceka se dugo, Dok je u procesu taj zahtev i kazes ceka se bar godina i vise da li i dalje vazi kada predje 21-u? (mislim za F2A). Hvala ti ipak puno na savetu i odgovoru druze.

Elem od dokumenata za ambasadu sta je sve potrebno? Elem pokusacu prvo ja za radnu ako mogu nekako sto su veoma malse sanse ako ne onda turisticku. Paa sta bude bude.
Ako je otac i dalje LPR onda kada ona navrsi 21 ide u F2B kategoriju - sat ne staje.
Ako je otac US drzavljanin kada posalje peticiju njena starost se zamrzava na dan kad je peticija zaprimljena u USCISu - ali ce i dalje cekati 7 godina na vizu. Ako se uda u medjuvremenu prelazi u kategoriju F3.

Ne kontam za pitanje za ambasadu - djevojka ce pricekati par godina dok dodje do ambasade.

Otac treba da napokon posalje peticiju I-130 u USCIS i sve ostalo sto se trazi da se pocne procesuiranje peticije - zna engleski i ocito zna ispuniti formulare kad je uspio poslati svoju N-400 za naturalizaciju.

http://www.uscis.gov/i-130 >osnovni formular uz koji salje $420 cek za U.S. Department of Homeland Security
moze poslati jos http://www.uscis.gov/files/form/g-1145.pdf ako hoce da prati sms ili emailom dokle je peticija dosla.
Ostalo sto treba: kopija zelene karte (obje strane) ako je LPR, kopija naturalizacijskog certifikata ako je US drzavljanin (ili kopija bio stranice americkog pasosa).
Za dokaz veze otac-kcerka - rodni list kcerke koji navodi oba roditelja. Takodjer se trazi i kopija njegovog vjencanogi lista.
Ako ima sada - Par slika sa kcerkom iz raznih perioda njenog zivota - od rodjenja pa do danas - ne vise od 10-20 slika
Moze poslati i bilo kakve skolske ili papire od doktora gdje se on navodi kao otac.
Ako ovo gore nije trenutno dostupno neka ima spremno pa kad djevojka ode na intervju da moze da ponese.

http://www.uscis.gov/i-130 obavezno procitati uputstva prije ispunjavanja formulara - sve ce mu reci - gdje se salje peticija zavisi u kojoj drzavi u Americi zivi.
Azra_Mirzet

#630 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Dead Man Walking wrote:Kopije racuna nisu obavezne, to je samo jedan od primjera sta moze sluziti kao dokaz. Moze to biti i fb status da ste u braku s lajkovima i komentarima :D, poruke sa fb, sa chata, email, masti na volju. ;) Bitnije su neke druge stvari, recimo da je on dolazio, da ima avio karte, zajednicke slike sa svakog dolaska, ako ste negdje zajedno isli to jos bolje. A sto se tice banke, ne mora biti cak ni zajednicki racun klasicni, moze te dodati kao authorized user-a na svoju kreditu karticu i nekako ti dostaviti tu karitcu da je korstis u Bosni, i da prilozi bankovni izvjestaj na kojem se vidi da se ta kartica istovrmeno koristi i u Bosni i u Americi.

Inace, najbitnije je da se ne laze i da ne navlacite sumnju na sebe. Mi smo imali 10kg dokaza (bukvalno) i nista na intervjuu nisu ni pogledali.
Vidim da si dosta upucen,pa mozda mi pojasnis malo o slijedecem.Jedna osoba mi je rekla da ce nam trebati izjave od roditelja kao da je brak mog muza i mene pravi,da je on bio kod mene kuci za vrijeme boravka u Bosni,i trebam otici sa njima u opcinu da mi to ovjere.Znas li nesto o ovome,i kako ta izjava ustvari treba da izgleda? :? :?
Dead Man Walking

#631 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dead Man Walking »

Trebaju izjave, to se zove "sworn affidavit" i puno je efikasnije ako te izjave budu od ljudi koji zive u Americi, ili jos bolje koji imaju US pasos. Dvije-tri izjave njegovih prijatelja koji vas poznaju, napisu par recenica o vasoj vezi, ljubavi i tako to. :D To se ovjeri kod notara i prilozi uz papire koje saljete kao dokaz veze (jedan od dokaza, uz slike i ostale stvarcice koje prikupite).
Azra_Mirzet

#632 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Dead Man Walking wrote:Trebaju izjave, to se zove "sworn affidavit" i puno je efikasnije ako te izjave budu od ljudi koji zive u Americi, ili jos bolje koji imaju US pasos. Dvije-tri izjave njegovih prijatelja koji vas poznaju, napisu par recenica o vasoj vezi, ljubavi i tako to. :D To se ovjeri kod notara i prilozi uz papire koje saljete kao dokaz veze (jedan od dokaza, uz slike i ostale stvarcice koje prikupite).
OK,hvala puno :)
emina78

#633 Re: USA viza i novija iskustva

Post by emina78 »

Ljudi treba nam pomoc. Prije nekoliko dana smo(moj muz, dijete i ja) popunili famozni obrazac DS-160, u pitanju je neuseljenicka viza, posjeta familiji. Interesuje nas:

1. Da li je iznos koji placamo za vizu 160$ i da li se nalog u pdf za placanje nalazi u dijelu "kreiraj nalog" jer jos nismo uradili taj korak( cekamo garanciju od njih iz USA)
2. Da li familija iz USA treba da nam posalje dokumente postom(garanciju koju oni online popunjavaju), i ako trebaju da li mi cekamo te dokumente pa se prijavljujemo na razgovor ili mozemo bez njih napraviti nalog i prijaviti se za razgovor?
3. Da li neko zna najjeftiniju agenciju za kupovinu karata ( Sarajevo- Salt Lake City) i koja je najjetnijija i najbolja ruta?

Nadam se da sam bila jasna :D

Hvala PUNOOOOOO :D
melb26sa

#634 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

emina78 wrote:Ljudi treba nam pomoc. Prije nekoliko dana smo(moj muz, dijete i ja) popunili famozni obrazac DS-160, u pitanju je neuseljenicka viza, posjeta familiji. Interesuje nas:

1. Da li je iznos koji placamo za vizu 160$ i da li se nalog u pdf za placanje nalazi u dijelu "kreiraj nalog" jer jos nismo uradili taj korak( cekamo garanciju od njih iz USA)
2. Da li familija iz USA treba da nam posalje dokumente postom(garanciju koju oni online popunjavaju), i ako trebaju da li mi cekamo te dokumente pa se prijavljujemo na razgovor ili mozemo bez njih napraviti nalog i prijaviti se za razgovor?
3. Da li neko zna najjeftiniju agenciju za kupovinu karata ( Sarajevo- Salt Lake City) i koja je najjetnijija i najbolja ruta?

1. https://usvisa-info.com/en-ba/selfservi ... nt_options - znaci $160 po osobi za vizu
Načini plaćanja takse za vizu

Postoji nekoliko dostupnih opcija za plaćanje takse za obradu zahtjeva za vizu Kliknite na opcije ispod na za više informacija i uputstva korak po korak.
Plaćanje gotovinom

Za plaćanje takse za obradu zahtjeva za vizu u gotovini u bilo kojoj filijali Raiffeisen banke slijedite ove koraka:

Kliknite "Log In" (Prijava) u gornjem desnom uglu ovog ekrana da biste se registrovali na stranicu i izabrali svrhu svog putovanja. Kad dođete do stranice na kojoj se zahtijeva da izvršite plaćanje, kliknite na odgovarajući link u PDF-u da biste odštampali nalog za uplatu takse za obradu zahtjeva za vizu.

Odnesite nalog za uplatu takse za obradu zahtjeva za vizu u bilo koju filijalu Raiffeisen banke (u skladu sa zemljom koju ste odabrali) i platite taksu za obradu zahtjeva za vizu. Nakon plaćanja zadržite potvrdu naloga za uplatu. Ova je potvrda potrebna za završetak procesa..

Važna napomena: Pri plaćanju trebate imati pri ruci sljedeće dokumente:
Važeći dokument koji su izdale vlasti, sa fotografijom.
Nakon plaćanja sačekajte dva radna dana da se plaćanje zabiljezi u sistemu.
Nakon 2 radna dana prijavite se na web-stranicu (Korak 1), dođite do stranice za plaćanje i unesite broj potvrde o uplati s naloga za uplatu takse za obradu zahtjeva za vizu u odgovarajuće polje na stranici potvrde o uplati takse za obradu zahtjeva za vizu i kliknite "Submit" (Pošalji):
Na sljedećoj se stranici otvara kalendar termina u kojem možete izabrati i zakazati termin.

Plaćanje kreditnom karticom na ovoj web-stranici

Za plaćanje kreditnom karticom (MasterCard ili Visa) na ovoj web-stranici:

Kliknite na "Log In" (Prijava) u gornjem desnom uglu ovog ekrana da biste se registrovali na stranicu i izabrali svrhu svog putovanja. Kad dođete do stranice na kojoj se zahtijeva plaćanje kliknite na odabir kreditne kartice.
Unesite sva potrebna polja da biste završili transakciju.
Nakon što se transakcija odobri kliknite "Continue" (Nastavi) da biste došli do kalendara termina.

Plaćanje kreditnom karticom preko telefona

Za plaćanje kreditnom karticom (MasterCard ili Visa) preko telefona:

Nazovite odgovarajući broj telefona.
Izaberite jezik.
Izaberite NIV
Izaberite "Plaćanje takse za obradu zahtjeva za vizu".
Slijedite upute da biste obavili transakciju kreditnom karticom. Slušajte pažljivo i zapišite broj potvrde takse za obradu zahtjeva za vizu.

https://usvisa-info.com/bs-BA/selfservi ... nt_options

Additional Documentation May Be Required

Review the instructions for how to apply for a visa on the website of the embassy or consulate where you will apply. Additional documents may be requested to establish if you are qualified. For example, additional requested documents may include evidence of:

The purpose of your trip;
Your intent to depart the U.S. after your trip; and/or
Your ability to pay all costs of the trip.

Evidence of your employment and/or your family ties may be sufficient to show the purpose of your trip and your intent to return to your home country. If you cannot cover all the costs for your trip, you may show evidence that another person will cover some or all costs for your trip.

http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1262.html
http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/n ... -vize.html
http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/nv-pitanja.html

2. Odakle vam da je garancija potrebna? I kakva online garancija?
Irene Adler

#635 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Irene Adler »

Imam i ja jedno pitanje: dakle, ako ste primorani putovati u USA sa nekom drugom osobom, da li se mora doci i na razgovor u ambasadu sa tom osobom??? Je li se moguce "napraviti lud" pa aplicirati odvojeno, iako se ide sa nekim? Hvala unaprijed!
melb26sa

#636 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Irene Adler wrote:Imam i ja jedno pitanje: dakle, ako ste primorani putovati u USA sa nekom drugom osobom, da li se mora doci i na razgovor u ambasadu sa tom osobom??? Je li se moguce "napraviti lud" pa aplicirati odvojeno, iako se ide sa nekim? Hvala unaprijed!
Kako mislis primorani putovati? Ako niste porodica pa da imate intervju zajedno jer je lakse za organizaciju, odvojene aplikacije i intervjui su normalni.
emina78

#637 Re: USA viza i novija iskustva

Post by emina78 »

Hvala na inf uspjesno smo sve obavili i zakazali termin u naredni cetvrtak. Eh sada me interesuju druge stvari: Sta treba ponijeti od dokumentacije da budemo uvjerljiviji? LP
maki80

#638 Re: USA viza i novija iskustva

Post by maki80 »

Molim vas, sve je nekako nabacano i previše informacija...ako neko sa porodicom zauvjek želi otići u SAD ima li za to realne šanse i odakle početi?
Avetinho

#639 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Avetinho »

maki80 wrote:Molim vas, sve je nekako nabacano i previše informacija...ako neko sa porodicom zauvjek želi otići u SAD ima li za to realne šanse i odakle početi?
Moguce je. Treba poceti od kuce.
Ako ti je i ovo previse informacija, javi, mogu ja i krace.
maki80

#640 Re: USA viza i novija iskustva

Post by maki80 »

Joj što je neko duhovit, rodio te tata.....
miki27A

#641 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Vidi maki80, moras razumjeti covjeka, padobranirao si na temu, niti si napisao kvalifikacije, samo znamo da imas porodicu.
Samim tim ti otpada opcija family immigration (da nadjes neku u US i da se vjencate)
Ostaje ti :
1. Diversity lottery (koja je prosla sad u novembru), mozes sljedece godine da se prijavite ti i zena.
http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1322.html
2. Radna viza H1B ako si wow strucnjak u nekoj struci pa te neka firma hoce da zaposli. Za ovo je rok predavanja april ( a predaje firma za tebe, ne ti) , a posao mozes poceti da radis u oktobru. http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1271.html
Avetinho

#642 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Avetinho »

Maki bi htio da mu "tata" sve sredi, nemoj mi tih komplikovanih metoda, dok on prdi u celjigovicima.

Brato, jesi li izvadio pasos?
Tkanton

#643 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Tkanton »

Vec sam piso na ovoj temi o tome kao dobit vizu, i sve sam fino uradio ispunio i nisam dobio....... a kako je bilo.....

1. Zakazali termin ja i zena i moj drug (on ima curu nasa je al ima americke papire i trenutno zivi u bosni)

2. ja i zena nismo dobili vizu a ovaj moj drug dobio.......

3. nismo nosili nikakve ni papire ni dokaze, ja reko da idem u ameriku rodjaku i to je to, i reko sam da on sve placa, dok je ovaj drug reko da on placa i da ima 5000-6000 dolara(sto je naravno slago) cura mu ovde radi za americku vladu i ona sve finansira, stim sto je njemu ovo bilo treci put, i nisu ga bog zna sta ni peglali osim ovo sa parama......

4. izgleda da samo treba bit uporan, i ova garantna pisma i te stvari nista, on je prvi dva put nosio i nisu mu oupste gledali, treci put nista i dobije
Tkanton

#644 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Tkanton »

emina78 wrote:Ljudi treba nam pomoc. Prije nekoliko dana smo(moj muz, dijete i ja) popunili famozni obrazac DS-160, u pitanju je neuseljenicka viza, posjeta familiji. Interesuje nas:

Dobij prvo vizu a za kartu ces lako, sve zavisi kad zelis da putujes, koliko da cekas na presjedanje i td..... i mani se agencija, ta famelija u USA bi vec trebala da zna gdje da kupis karte....
dixi27

#645 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dixi27 »

pozdrav svima,molim vas da mi odg neko ako ima neki savjet ili nesto slicno
treba da imam razgovor za b1 b2 vizu u srijedu,4 12 2013,moj momak je prije toga otisao u kancelariju kongersemena svoje drzave u americi i zatrazio recommendation letter,oni ce to proslijediti ambasadi u sarajevo zajedno sa mojim informacijama,moj momak ima svoju firmu tamo bio je skoro ovdje i zbog posla ne moze ostati dugo,ja sam zivjela u americi kao dijete imam njihov SSN i sada bi da idem kod njega u posjetu,trenutno sam ne zaposlena :sad: a inace sam profesor eng jezika i knjizevnosti,znam vec da trebam imati cvrste veze sa svojom zemljom,ja imam roditelje i brata s kojim zivim i auto na svoje ima vec 4 godine i racun u banci sa ne bas previse novca :-? ne znam sta bih od dokumenata mogla ponijeti sa sobom kao dokaz,ja i on se ne zabavljamo dugo i moj razlog odlaska tamo da provedemo vise vremena zajedno i da se bolje upoznamo,ne znam koliko i da li ce mi to pismo pomoci i koliko ce oni iati razumijevanja pa mi dati vizu :roll:
melb26sa

#646 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

dixi27 wrote:pozdrav svima,molim vas da mi odg neko ako ima neki savjet ili nesto slicno
treba da imam razgovor za b1 b2 vizu u srijedu,4 12 2013,moj momak je prije toga otisao u kancelariju kongersemena svoje drzave u americi i zatrazio recommendation letter,oni ce to proslijediti ambasadi u sarajevo zajedno sa mojim informacijama,moj momak ima svoju firmu tamo bio je skoro ovdje i zbog posla ne moze ostati dugo,ja sam zivjela u americi kao dijete imam njihov SSN i sada bi da idem kod njega u posjetu,trenutno sam ne zaposlena :sad: a inace sam profesor eng jezika i knjizevnosti,znam vec da trebam imati cvrste veze sa svojom zemljom,ja imam roditelje i brata s kojim zivim i auto na svoje ima vec 4 godine i racun u banci sa ne bas previse novca :-? ne znam sta bih od dokumenata mogla ponijeti sa sobom kao dokaz,ja i on se ne zabavljamo dugo i moj razlog odlaska tamo da provedemo vise vremena zajedno i da se bolje upoznamo,ne znam koliko i da li ce mi to pismo pomoci i koliko ce oni iati razumijevanja pa mi dati vizu :roll:
Javi kako prodje.
dixi27

#647 Re: USA viza i novija iskustva

Post by dixi27 »

melb26sa wrote:
dixi27 wrote:pozdrav svima,molim vas da mi odg neko ako ima neki savjet ili nesto slicno
Javi kako prodje.

nisam dobila vizu :( i nisam imala neke sanse,kad ne radis niko te nece svi te samo cuskaju od sebe kao da si zarazna bolest!!bolje bi prosla da sam smecar nego nezaposleni profesor,ali sta je tu je idemo dalje,uskoro apliciramo za K1 vizu pa vidjet cemo,moj savjet,ako nemate stalni posao ne idite dzaba i ne bacajte pare!!
melb26sa

#648 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

dixi27 wrote:
melb26sa wrote:
Javi kako prodje.

nisam dobila vizu :( i nisam imala neke sanse,kad ne radis niko te nece svi te samo cuskaju od sebe kao da si zarazna bolest!!bolje bi prosla da sam smecar nego nezaposleni profesor,ali sta je tu je idemo dalje,uskoro apliciramo za K1 vizu pa vidjet cemo,moj savjet,ako nemate stalni posao ne idite dzaba i ne bacajte pare!!
Zao mi je, ali ovo je bilo za ocekivati. U preko 99% slucajeva preporuka kongresmena koji te u zivotu nije vidio i samo pise preporuku za prospektivnog/sadasnjeg glasaca ne vrijedi ni koliko papir na kojem je isprintana. Sama preporuka i razlog odlaska u posjetu zajedno sa nedostatkom stalnog zaposlenja te cine prospektivnim kandidatom za ostanak u americi a ne povratak i zato ni nisu dali vizu.

Utjeha: odbijenica za turisticku nece uticati na vjerenicku vizu.
jasnajasna

#649 Re: USA viza i novija iskustva

Post by jasnajasna »

HITNO Molim pomoć: turistička viza za Us
Moj sin i ja bi putovali u Ameriku na jedan sportski događaj. Sin je student i radi za jedan portal pa bi išao kao novinar, a ja sam penzioner. Putovanje bi trajalo 15-ak dana. Udovica sam, imam kuću i auto na svoje ime. Da li se može dobiti viza i šta treba od papira?
melb26sa

#650 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

jasnajasna wrote:HITNO Molim pomoć: turistička viza za Us
Moj sin i ja bi putovali u Ameriku na jedan sportski događaj. Sin je student i radi za jedan portal pa bi išao kao novinar, a ja sam penzioner. Putovanje bi trajalo 15-ak dana. Udovica sam, imam kuću i auto na svoje ime. Da li se može dobiti viza i šta treba od papira?
Standardno - potvrde primanja (cek od penzije), papire o posjedovanju nekretnine/auta, kucna lista, plan puta. Posto ste penzioner mozda vas budu pitali za turisticko osiguranje jer i jedna posjeta hitnoj u americi moze kostati preko $5000 za sitnu stvar, a desetine hiljada za sta teze.
Post Reply