Procedura traje kratko, popunis zahtjev i rezervises prvi slobodan termin za intervju (zavisno od guzve, ali unutar 2 sedmice obicno ima slobodnih datuma). Pojavis se na intervju, ako te odobre kazu ti da dodjes sutra po pasos sa vizom, ako te odbiju odmah dobijes nazad pasos i to je to.murga112 wrote:jedino sto me veze za Bosnu jest to da sam na biro-u vec 3-4 mjeseca, hehe..vec vidim da je kod mene problem dokazati da ne planiram ostati tamo,,,a zaista nemam nikakav dokaz da cu se vratiti
jel znas mozda koliko traje procedura, koliko se ceka viza kad se sve popuni, preda....koliko vidim odmah nakon intervjua znas jesi dobio il nisi,,,jel se dugo ceka na intervju?
USA viza i novija iskustva
- Digla_da_kreci
#501 Re: USA viza i novija iskustva
- Digla_da_kreci
#502 Re: USA viza i novija iskustva
Tvoj decko je (pretpostavljam ima vise od 21 godinu) vjerovatno isao na spajanje porodice a taj proces traje dugo godina i nema veze sa turistickom vizom.favourite wrote:ja znam da je moj dečko čeko mjesecima da dobije vizu još ima oca u Americi, al nikad ništa, čeko je neki zeleni karton da dobije međutim nikada ga nije ni dobio, na kraju je otišo u Norvešku
-
murga112
#503 Re: USA viza i novija iskustva
Digla_da_kreci wrote:Procedura traje kratko, popunis zahtjev i rezervises prvi slobodan termin za intervju (zavisno od guzve, ali unutar 2 sedmice obicno ima slobodnih datuma). Pojavis se na intervju, ako te odobre kazu ti da dodjes sutra po pasos sa vizom, ako te odbiju odmah dobijes nazad pasos i to je to.murga112 wrote:jedino sto me veze za Bosnu jest to da sam na biro-u vec 3-4 mjeseca, hehe..vec vidim da je kod mene problem dokazati da ne planiram ostati tamo,,,a zaista nemam nikakav dokaz da cu se vratiti
jel znas mozda koliko traje procedura, koliko se ceka viza kad se sve popuni, preda....koliko vidim odmah nakon intervjua znas jesi dobio il nisi,,,jel se dugo ceka na intervju?
jos samo jedno kratko pitanje,,koliko otprilike kosta?
-
miki27A
-
gagy06
#505 Re: USA viza i novija iskustva
Ljudi treba mi pomoc: znaci kolegi sa posla sam izasao u susret da mu apliciram za turisticku vizu-tj. ispunim online obrazac. Kako putuju i on i zena, ja sam napravio 2 prijave i dobio Confirmation koji sam isprintao. Medjutim kada se logujem na stranicu i zelim da na primarnog aplikanta (kolegu) dodam zenu kao family member jednostavno nece da prihvati podatke. Suština zašto mi to treba jeste: da zajedno odu na 1 zakazani intervju, da mi izbaci cijenu vize za njih dvoje (covjek hoce da plati u raifaizen banci). Da li u necemu grijesim?
Ili treba oboje posebno da prijavljujem za intervju?
Hvala
Hvala
-
Togapyy
#506 Re: USA viza i novija iskustva
Pozdrav ljudi!
Planiram ici turisticki u New York. 21 godina, druga godina fakulteta, prvu obnavljao, masinski fakultet. Oba roditelja zaposlena. 2000evra na racunu. Imam tamo nerodjenog ujaka koji zivi u Arizoni koji mi moze poslati garantno pismo. Imam par pitanja, ko ima iskustva.
Prvo, kakve su mi sanse na osnovu ovoga da dobijem vizu? Treba li sta posebno nositi od dokumentacije? Mogu li uraditi jos nesto da budem jos sigurniji da cu je dobiti? Kolika je prolaznost na dobijanje turisticke vize? Pozdrav svima
Planiram ici turisticki u New York. 21 godina, druga godina fakulteta, prvu obnavljao, masinski fakultet. Oba roditelja zaposlena. 2000evra na racunu. Imam tamo nerodjenog ujaka koji zivi u Arizoni koji mi moze poslati garantno pismo. Imam par pitanja, ko ima iskustva.
Prvo, kakve su mi sanse na osnovu ovoga da dobijem vizu? Treba li sta posebno nositi od dokumentacije? Mogu li uraditi jos nesto da budem jos sigurniji da cu je dobiti? Kolika je prolaznost na dobijanje turisticke vize? Pozdrav svima
-
melb26sa
#507 Re: USA viza i novija iskustva
Bilo je promjena od decembra 2012 - vidi ovdje: http://sarajevo.usembassy.gov/niv-step- ... guide.htmlgagy06 wrote:Ljudi treba mi pomoc: znaci kolegi sa posla sam izasao u susret da mu apliciram za turisticku vizu-tj. ispunim online obrazac. Kako putuju i on i zena, ja sam napravio 2 prijave i dobio Confirmation koji sam isprintao. Medjutim kada se logujem na stranicu i zelim da na primarnog aplikanta (kolegu) dodam zenu kao family member jednostavno nece da prihvati podatke. Suština zašto mi to treba jeste: da zajedno odu na 1 zakazani intervju, da mi izbaci cijenu vize za njih dvoje (covjek hoce da plati u raifaizen banci). Da li u necemu grijesim?
Hvala
-
melb26sa
#508 Re: USA viza i novija iskustva
Togapyy wrote:Pozdrav ljudi!
Ponesi pismo od studentske da si redovan student, mozda cak listu ispita i kad ces ih polagati. Iz opstine, kucnu listu da dokazes da zivis sa roditeljima.Kad mislis ici i koliko ostati?
-
Togapyy
#509 Re: USA viza i novija iskustva
A da li da trazim od ujaka garantno pismo? Kontam ici krajem maja, ili prije, cim uspijem dobiti vizu. 14-20 dana, ne zam kad cu tacno ici pa mi zavisi od ispita. Hvala ti punomelb26sa wrote:Togapyy wrote:Pozdrav ljudi!
Ponesi pismo od studentske da si redovan student, mozda cak listu ispita i kad ces ih polagati. Iz opstine, kucnu listu da dokazes da zivis sa roditeljima.Kad mislis ici i koliko ostati?
-
melb26sa
#510 Re: USA viza i novija iskustva
Mozes traziti pismo poziva od ujaka - garantno pismo ne pije puno vode za turisticke vize. Ja sam sestre pozvala standardno pismo - nista garancija - obje su dobile turisticke vize bez ikakvih dodatnih dokumenata. Mislim da sam navela da ce boraviti kod nas da im je obezbjedjena hrana i ostalo, sta planiramo raditi tokom posjete i to je bilo to.Togapyy wrote:A da li da trazim od ujaka garantno pismo? Kontam ici krajem maja, ili prije, cim uspijem dobiti vizu. 14-20 dana, ne zam kad cu tacno ici pa mi zavisi od ispita. Hvala ti punomelb26sa wrote:Togapyy wrote:Pozdrav ljudi!
-
Togapyy
#511 Re: USA viza i novija iskustva
Ti/Vi imas/imate dosta iskustva sa ovim?melb26sa wrote:
Mozes traziti pismo poziva od ujaka - garantno pismo ne pije puno vode za turisticke vize. Ja sam sestre pozvala standardno pismo - nista garancija - obje su dobile turisticke vize bez ikakvih dodatnih dokumenata. Mislim da sam navela da ce boraviti kod nas da im je obezbjedjena hrana i ostalo, sta planiramo raditi tokom posjete i to je bilo to.
Kakve su mi sanse za turisticku na osnovu ovoga? I ako ti nije problem mozes li mi reci kako se pise to standarno pismo, sta treba da sadrzi, treba li da se ovjeri tamo...?
-
melb26sa
#512 Re: USA viza i novija iskustva
Napominjem da su moje sestre zaista i bile kod mene bas kako je navedeno u pozivnom pismu. Nije bilo uopste ovjereno. Pismo niko nije ni pogledao a kamoli zatrazio.Togapyy wrote:Ti/Vi imas/imate dosta iskustva sa ovim?melb26sa wrote:
Mozes traziti pismo poziva od ujaka - garantno pismo ne pije puno vode za turisticke vize. Ja sam sestre pozvala standardno pismo - nista garancija - obje su dobile turisticke vize bez ikakvih dodatnih dokumenata. Mislim da sam navela da ce boraviti kod nas da im je obezbjedjena hrana i ostalo, sta planiramo raditi tokom posjete i to je bilo to.![]()
Kakve su mi sanse za turisticku na osnovu ovoga? I ako ti nije problem mozes li mi reci kako se pise to standarno pismo, sta treba da sadrzi, treba li da se ovjeri tamo...?
Mislim da u tvom slucaju nece proci jer jer ujak u Arizoni a ti hoces u NY.
-
gagy06
#513 Re: USA viza i novija iskustva
Ovog mog kolegu odbili. I on i zena zaposleni i rekli mu nema dovoljno garancija da ce da se vrati. Jel to normala?
- Digla_da_kreci
#514 Re: USA viza i novija iskustva
Da. Konzulova procjena da su nazalost nepodobni kandidati za dobijanje vize.gagy06 wrote:Ovog mog kolegu odbili. I on i zena zaposleni i rekli mu nema dovoljno garancija da ce da se vrati. Jel to normala?
Mogu ponovo aplicirati kada budu imali neke promjene i garancije koje njima idu u prilog - nije sigurno da ce i tada dobiti, ali eto vece su sanse.
-
gagy06
#515 Re: USA viza i novija iskustva
Mislim da vise nece aplicirat. Duboko su razocarani.
-
soxx
#516 Re: USA viza i novija iskustva
Dal je moguce da brat uvede sestru u Ameriku ? Da dobije papire? Nesto sam nacuo pa ako je neko uspio uraditi ovo nek se izjasni kako
-
melb26sa
#517 Re: USA viza i novija iskustva
uscis.gov pod forme trazi I-130 - ispuni formu, doda dokumente koji se traze i posalje sa cekom na iznos koji traze - pise na toj listi koliko je. Oko 10+ godina kasnije (trenutno 12), sestra i suprug i djeca ispod 21 godine mogu traziti imigrantske vize.soxx wrote:Dal je moguce da brat uvede sestru u Ameriku ? Da dobije papire? Nesto sam nacuo pa ako je neko uspio uraditi ovo nek se izjasni kako
Brze nema. Filipinci cekaju preko 20 godina na ovu kategoriju.
-
miki27A
#518 Re: USA viza i novija iskustva
Ovo sve naravno pod uslovom da brat ima americko drzavljanstvomelb26sa wrote:uscis.gov pod forme trazi I-130 - ispuni formu, doda dokumente koji se traze i posalje sa cekom na iznos koji traze - pise na toj listi koliko je. Oko 10+ godina kasnije (trenutno 12), sestra i suprug i djeca ispod 21 godine mogu traziti imigrantske vize.soxx wrote:Dal je moguce da brat uvede sestru u Ameriku ? Da dobije papire? Nesto sam nacuo pa ako je neko uspio uraditi ovo nek se izjasni kako
Brze nema. Filipinci cekaju preko 20 godina na ovu kategoriju.
-
Ado-Mo
#519 Re: USA viza i novija iskustva
Raja da li ikako mogu dobiti vizu za Ameriku?Student sam,apsolvent.Imam rodjaka u Americi,koji zeli da dodjem kod njega,znaci on bi mi snosio sve troskove,poslao mi papire odnosno da je zaposlen,da ima svoj stan i da garantuje za mene.Ako mi mogao isao bi na turisticku vizu.Jel postoji ikakva mogucnost za dobijanje vize.Hvala unaprijed!!!!
-
actix
#520 Americka viza
Pozdrav,
Kontam ici u Ameriku sa sestrom i mamom na jedno mjesec dana tamo kod rodbine. Na ljeto cu imati 18. Zanima me da li trebam ispunjavati 3 elektroska obrasca, ili samo za mamu i da svrstam sebe i sestru tamo. Inace sestra ima 14 god.
Kontam ici u Ameriku sa sestrom i mamom na jedno mjesec dana tamo kod rodbine. Na ljeto cu imati 18. Zanima me da li trebam ispunjavati 3 elektroska obrasca, ili samo za mamu i da svrstam sebe i sestru tamo. Inace sestra ima 14 god.
-
prha
#521 Re: USA viza i novija iskustva
Hej ljudi, treba mi pomoc!
Da li ko zna kako da create account na pocetnoj stranici, i kako da uplatim za vizu... Bio sam na step by step al' nula bodova... Help please!
Da li ko zna kako da create account na pocetnoj stranici, i kako da uplatim za vizu... Bio sam na step by step al' nula bodova... Help please!
- cehaja
#522 Re: USA viza i novija iskustva
Ljudi, kakva je situacija u USA ???
Da li se lako zaposliti kao prije 3-4 godine ?
-
miki27A
#523 Re: USA viza i novija iskustva
Kako mislis? Lako zaposliti? Imas li zelenu kartu, radnu vizu, sta?cehaja wrote:Ljudi, kakva je situacija u USA ???
-
Ado-Mo
#524 Re: USA viza i novija iskustva
Pozdrav raja!Moze li mi neko objasniti kako da zakazem razgovor u ambasadi??
-
rasko
#525 Re: USA viza i novija iskustva
1. Moj problem - prijatelj (oženjen, maloljetno dijete, novac na racunu 10 000 KM, rođaci u USA) je aplicirao
za vizu i juče je odbijen, pretpostavlja da je odbijen jer je glupan u onom obrascu napisao da ide na 5 mjeseci
i kada ga je konzul pitao na koliko ide rekao je da ne zna.
Zanima me kada može ponovo da pokuša (može li već sledeće sedmice) s tim da ovaj put navede da želi
da ode na 3 sedmice (na toliko je i hteo, ali nije nikada tražio vizu i nije se najbolje snašao u onim formularima).
On kaže da je razgovor sa konzulom išao odlično do te stavke. On trenutno ima vremena i mogućnosti ići
za USA, a rođaci sledeći mjesec prave i neko porodično okupljanje (mnogo ih je gore). On bi htio da pokuša
još jednom, ono kad je već dao toliko novca, bolje još jednom da pokuša nego da sve sad napusti.
Meni je palo na pamet da je on odbijen i zato što je tražio da ostane predugo, a i zato jer mu je ovo prvi put
da traži vizu, a barem kad je Njemačka u pitanju. često su znali da one koji prvi put traže odbiju jednom.
Kakva je situacija po tom pitanju za USA?
2. Procedura za podnošenje vize je sledeća: odete na http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/n ... tstvo.html i odštampate si da imate kao spisak.
http://usvisa-info.com/sr-BA/selfservic ... ry_welcome na ovoj stranici si otvorite nalog, tu nakon uplate
unosite broj koji dobijete, i zakazujete termin i mjesto dostave pasoša.
https://ceac.state.gov/GENNIV/ na ovoj stranici popunjavate formular za vizu i tu stavljate sliku za vizu.
Prvo nakon što otvorite nalog, skinete (otštampate) uplatnicu odete u Raiffeisen banku i platite (ili platite preko neta),
ako plaćate u Raiffeisenu sačekate 2 dana da uplata se proknjiži. Odete na prvu stranicu sa nalogom, unesete šifru
sa uplatnice pratite uputstva.
Odete i ispunite formular do kraja, unesete fotografiju, kad vam sistem potvrdi primitak formulara (zapamtite
broj formulara) opet se vratite na nalog i ispunjavate ga dalje (uplatnica, gdje će vam se dostaviti pasoš, šifra
formulara, koji dan i u koje vrijeme želite doći na razgovor).
Vrlo jednostavno i sve je veoma detaljno napisano i objašnjeno na njihovim stranicama, samo pažljivo pročitajte.
Molim odgovor na moj upit.
za vizu i juče je odbijen, pretpostavlja da je odbijen jer je glupan u onom obrascu napisao da ide na 5 mjeseci
i kada ga je konzul pitao na koliko ide rekao je da ne zna.
Zanima me kada može ponovo da pokuša (može li već sledeće sedmice) s tim da ovaj put navede da želi
da ode na 3 sedmice (na toliko je i hteo, ali nije nikada tražio vizu i nije se najbolje snašao u onim formularima).
On kaže da je razgovor sa konzulom išao odlično do te stavke. On trenutno ima vremena i mogućnosti ići
za USA, a rođaci sledeći mjesec prave i neko porodično okupljanje (mnogo ih je gore). On bi htio da pokuša
još jednom, ono kad je već dao toliko novca, bolje još jednom da pokuša nego da sve sad napusti.
Meni je palo na pamet da je on odbijen i zato što je tražio da ostane predugo, a i zato jer mu je ovo prvi put
da traži vizu, a barem kad je Njemačka u pitanju. često su znali da one koji prvi put traže odbiju jednom.
Kakva je situacija po tom pitanju za USA?
2. Procedura za podnošenje vize je sledeća: odete na http://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/n ... tstvo.html i odštampate si da imate kao spisak.
http://usvisa-info.com/sr-BA/selfservic ... ry_welcome na ovoj stranici si otvorite nalog, tu nakon uplate
unosite broj koji dobijete, i zakazujete termin i mjesto dostave pasoša.
https://ceac.state.gov/GENNIV/ na ovoj stranici popunjavate formular za vizu i tu stavljate sliku za vizu.
Prvo nakon što otvorite nalog, skinete (otštampate) uplatnicu odete u Raiffeisen banku i platite (ili platite preko neta),
ako plaćate u Raiffeisenu sačekate 2 dana da uplata se proknjiži. Odete na prvu stranicu sa nalogom, unesete šifru
sa uplatnice pratite uputstva.
Odete i ispunite formular do kraja, unesete fotografiju, kad vam sistem potvrdi primitak formulara (zapamtite
broj formulara) opet se vratite na nalog i ispunjavate ga dalje (uplatnica, gdje će vam se dostaviti pasoš, šifra
formulara, koji dan i u koje vrijeme želite doći na razgovor).
Vrlo jednostavno i sve je veoma detaljno napisano i objašnjeno na njihovim stranicama, samo pažljivo pročitajte.
Molim odgovor na moj upit.