USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Moderator: Bloo

Post Reply
LewisLaw101
Posts: 15
Joined: 27/09/2013 11:51

USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by LewisLaw101 » 27/09/2013 12:44

Vise puta u poslednje vrijeme kako se nasi sunarodjaci vracaju svojim korijenima (putem brakova na pr.) pitanje procesa imigrantske vize za SAD je cesto postavljano. Iz tog razloga smo odlucili da pokrenemo ovu temu i objasnimo nasim sunarodjacima kompletan proces, kao i nacin popunjavanja i sakupljanja potrebne dokumentacije za ovakvu vrstu procesa. Na moju veliku zalost nemam hrvatsku tipkovnicu na mom racunaru niti imam dovoljno vremena da ispisujem slova koja fale u ovom tekstu na nasem jeziku. Te se istovremeno izvinjavam citaocima ove diskusije za taj propust. Vecina potencijalnih supruznika, zarucnika, rodjaka ili dijece koji zive u SAD misle da je potrebno uzeti advokata i platiti njihovu uslugu negdje od 1300 dolara pa sve do 5000 dolara za jednu aplikaciju koja se moze uraditi bez icije pomoci istovremeno ubrzavajuci cjelokupan process.

1. Prvi nacin koji cu objasniti je Useljenicka Viza na osnovu braka kada je supruznik koji je Americki drzavljanin u SAD-u.
Po vjencanju koje se obavlja u BiH ili nekoj drugoj drzavi izvan SAD-a.Citav proces se sastoji iz 4 koraka ili 4 faze (steps) Supruznik koji zivi U SAD-u ce po povratku (poceti fazu 1 ili prvi korak step) morati da popuni formulare:
a). I-130 (form I-130), koji j istovremeno peticija za useljenicku vizu na osnovu brake.
b). Uz ovaj formular Americki drzavljanin ce morati predati kopiju njegovog Americkog pasosa (sluzi u svrhu uvjerenja da je drzavljanin) ili kopiju Naturaliztion Certificate-a (dokumenat koji su dobili kada su uzeli americko drzavljanstvo).
c). Intenacionalnu kopiju vaseg vjencanog lista ( Netreba Apostille).
d). G-325A form, dvije kopije jednu ce supruznik u americi popuniti i potpisati a drugu supruga u BiH ili nekoj drugoj zemlji.
e). Slike za Americki pasos velicine 5cmX5cm za oba supruznika (supruznik koji je van zemlje neka napravi 8 slika jer ce mu tebati tokom procesa, osoba koja zivi van amerike ce morati sve to poslati nazad supruzniku u SAD jer on svu dokumentaciju mora poslati), iza svake slike obavezno napisati presume,ime osobe koja je na slici (jer se slike znaju izgubiti tokom otvaranja paketa dokumenata koji se salje.
f). form G-1145 (sluzi svrsi obavjestavanja putem te poruke ili emaila o statusu vase peticije).
h). I narvno Money Order ili certificirani cek za sumu koja je trenutno 420 dollara od supruznika koji zivi u SAD-u ispunjen na "USCIS-I130 Petition"

If you are filing a standalone Form I-130, and you live in: Alaska, American Samoa, Arizona, California, Colorado, Florida, Guam, Hawaii, Idaho, Kansas, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico, North Dakota, Northern Mariana Islands, Oklahoma, Oregon, Puerto Rico, South Dakota, Texas, Utah, Virgin Islands, Washington, Wyoming

Mail your application to:

USCIS Phoenix Lockbox

For U.S. Postal Service (USPS) deliveries:

USCIS
ATTN: I-130
PO Box 21700
Phoenix, AZ 85036

For Express mail and courier deliveries:

USCIS
Attn: I-130
1820 E. Skyharbor Circle S
Suite 100
Phoenix, AZ 85034

Alabama, Arkansas, Connecticut, Delaware, Georgia, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Vermont, Virginia, Washington, D.C., West Virginia, Wisconsin.

USCIS Chicago Lockbox

For U.S. Postal Service:

USCIS
P.O. Box 804625
Chicago, IL 60680-4107

For Express mail and courier deliveries:

USCIS
Attn: I-130
131 South Dearborn-3rd Floor
Chicago, IL 60603-5517


Svu ovu dokumentaciju supruznik ce staviti u kovertu i na osnovu savezne drzave u kojoj zivi poslati na tu adresu. Preporucujem Fedex tako da uvijek imate tracking broj. Nikome ne saljite originale ukoliko vam drzavni sluzbenik to izricito ne trazi jer nema potrebe za tom vrstom izlaganja troska. Svu okumentaciju mozete cak skenirati i poslati svom supruzniku koji to moze isprintati i priloziti u peticiji. To je sve sto se tice prvog koraka, ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili trebate pomoc popuniti formulare kontaktiraje me i ja cu vam pomoci.

Pitanja i Odgovori (sa kojima se ja susrecem svakodnevno):

1. Jeli nam treba advokat za ovaj proces? Gluposti, vecina nas nema dovoljno novca za bacanje raznim svjetskim hostaplerima koji vam pruzaju substandardnu uslugu za 4 formulara koje vi sami mozete da popunite.

2. Hoce li nam advokat ubrzati proces dobijanja useljenicke vize? Nema sanse, samo vam moze usporiti vizu, pogledajte na primjer: advokat ce vam traziti svu dokumetaciju u tri primjera trazit ce vam cak i rodne listove od oca majke sestre brata (to mu treba da bi mogo popuniti I130 jer pitanja na tom formularu vas pitaju kad vam je otac majka i gdje rodjeni), trazit ce vam dokumentaciju da niste kaznjavani i od suda i od MUP-a oba dokumenta je negdje oko 60KM vaze samo 6 mijeseci(ova ce vam trebati ali kada vas ambasada obavjesti ili DHS i ne prije), trazit ce vam appostille (svaki kosta 25 KM zavisno od opstine (BiH kao i ostale bivse SFRJ drzave koje su naslijedile sporazum o priznavanju dokumetacije s SAD-om to netrebaju). Pa valja vi znate kada vam je otac i majka rodjeni? Svu tu dokumntaciju ukoliko saljete fedexom cete platit negdje oko 160 KM da posaljete, na kraju advokat ce sjediti nad tim papirima 2-3 mjeeca. Pa onda naredit nekom od svojih sluzbenika da popuni dva papira pa vam naplatiti sve to na minutu.

3. Koliko dugo traje proces dobijanja vize? Proces moze trajati od 5 mjeseci do jedne godine zavisno od savezne drzave gdje supruznik zivi, (ukoliko zivi u mjestima gdje je velika kolicina imigranta kao sto je je Chicago ili St Louis onda traje dugo). i naravno ispravnost dokumentacije

4. Kako mislite ispravnost dokumentacije? Pa recimo trebli ste poslati za korak broj jedan sve sto sam vam naveo gore, vi ste zaboravili poslati kopiju medjunarodnog vjencanog lista, USCIS ce vam poslati pismo "request for additional Information (RFI) to vam odmah usporava 25 dana do mjeseca zavisno kada cete poslati taj dokumenat.

5. Koliko kosta process dobijanja vize? Pri korak kosta 420 dolara plus svi troskovi postarine i vadjenja papira i slika oko 30KM ako idet ovim putem ukoliko koristite advokata onda oko 1000KM u papirima i postarini. Posle prvog koraka idu ostali sve ukupno ce vas kostati negdje oko 1200 dolara kada radite sve sami. Obratite paznju da ce vam DHS traziti placanje raznih fees vise puta.

6. Hocu li dobiti stalne papire (green card) u Americi? Hocete ukoliko ste u braku 2 godine ili vise prije predavanja useljenicke vize. Ukoliko ste u braku manje od dvije godine prije predavanja useljenicke vize dobit cete green card koja vazi samo dvije godine ili bolje receno uslovni boravak.

7. Sta je uslovni boravak? Conditional Green card (uslovni zeleni karton) vam vazi dvije godine i daje se samo supruznicima koji su manje od dvije godine u brake, i morate ostati u braku tokom te dvije godine 6 mjeseci prije isteka cete podnijeti zahtjev na ukidanje uslova i onda ce USCIS pitati vasu suprugu-a dali ste jos u braku. Ukoliko niste ili ima problema u braku dobit cete automatski dozivotni izgon i nikada vise uci u ameriku necete.

8. Kako vi znate toliko o ovom? Ja sam profesionalno advokat u SAD-u :-)

9. Sta je najbitnije da bi se dobila useljenicka visa? Najbitnije je da vam supruznik zaradjuje dovoljno Taxable Income da bi vam mogao biti sponsor, za to se popunjava I-864 sa njim se prilazu porezni obracuni (tax statments) od zadnje tri godine, zavino od drzave u kojoj supruznik zivi i Median Income u toj drzavi minimalna svota je negdje od 32000 godisnje pa sve do 58 000 dolara godisnje zarade.

10. Moj supruznik ne zaradjuje dovoljno, sta mozemo uraditi? Morate naci co sponsor-a, u tom slucaju Median Income se racuna 125% na pr. ukoliko vam treba zarada od 3200 (100% median income) co sponsor mora zaradjivati 40000 godisnje.

11. Zasto je bitno da moj supruznik ima toliku zaradu? Zato sto mora biti u mogucnosti da vas izdrzava, vi nemate pravo ni na Medic Aid (dok ne postanete u drugom stanju) niti na bilo kakvu vrstu socijalne pomoci prvih 10 godina.

12. Mozeli mi iko zabraniti da dobijem papire u americi? Nemoze, ali ih necete dobiti ukoliko neispunjavate uslove zarade za sponzora

13. Moj muz ima svoj kamion i samostalni je djelatnik, zaradjuje preko 150 hiljada dolara godisnje, mozeli biti moj sponsor?Moze ukoliko je njegov taxable income preko zadatog median incoma drzave u kojoj zivi, na pr. on moze zaradjivati i 1 million godisnje ali ukoliko su njegovi troskovi poslovanja (gorivo, odrzavanje, putarine itd. koji se odbijaju od poreza u ovom slucaju) 970 hiljada on ima zaradu od samo 30 hiljada godisnje te istovremeno ne ispunjava uslove sponsora.

Za sva dodatna pitanja slobodno pitajte.


melb26sa
Posts: 2405
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by melb26sa » 27/09/2013 22:15

De advokat malo provjeri infomacije. Za dizanje uslova sa 2-godisnje zelene karte I-751 se salje u periodu 90 dana prije isteka zelene karte, ne 6 mjeseci prije.

Takodjer za slanje I-130 i svih ostalih formi gdje se placa procesuiranje, slanje licnog ceka je najlakse i najbolje jer sam mozes vidjeti u svom online bankarstvu kad je cek unovcen.

Malo brkas USCIS, DHS. USCIS je dio DHS (Department of Homeland Security) koji pod svojim okriljem ima 22 kompletna ili djelomicna odsjeka ili agencije ukljucujuci ICE, CBP i TSA. Ne spominjes NVC (National Visa Center) u Portsmouth, NH koji je vazan dio za vecinu slucajeva koji imaju intervju u ambasadama i konzulatima sirom svijeta.

Za Affidavit of Sponsorship (AOS) prilicno zbrkano navedeno apsolutno ne uzimajuci u obzir ni dajuci tacne informacije.
Nivoi sponzorstva su jasno odredjeni parametrima koji kazu da se trazi nivo od 125% granice siromastva. Samo za sponzore koji su na aktivnoj duznosti u americkoj vojsci se dopusta nivo od 100% granice siromastva.
Znaci za obitelj od dva clana (sponzor i sponzorisana osoba) se trazi prihod od $19,387 - naravno, ako neko vise zaradjuje to bolje po njih.
Sve dostupno na http://www.uscis.gov/i-864p
Same forme za AOS na http://www.uscis.gov/i-864
Sve forme za USCIS procesurianje su na http://www.uscis.gov/forms a odnedavno ima link i za Department of State forme na istoj stranici.

Osobe sa zelenom kartom imaju pravo na socijalnu pomoc nakon 5 godina (ne nakon 10 kao sto si napisao) naravno ako se kvalifikuju.

I na kraju, za sve osobe koje imaju ili su na putu da dobiju zelenu kartu, link za Vodic za nove immigrante - objasnjava sve potrebno za pocetak novog zivota u americi, od dobijanja SSN broja, do registracije za selective service za muskarce u dobi od 18-26 godina, do dobijanja drzavljanstva.
http://www.uscis.gov/files/nativedocuments/M-618.pdf

omgana
Posts: 3
Joined: 09/11/2014 04:54

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by omgana » 09/11/2014 05:31

Molim vas ako neko ima informaciju,savet neka kucka!...Zabavljam se sa deckom godinu dana,nedavno je dobio useljeničku vizu(posle 10 god.) i do 25 novembra treba da ode tamo sa porodicom.Kada ode, koliko sam skapirala nakon mesec/dva dobija papire ms da je to zelena karta.Zanima me da li nakon toga mozemo pokrenuti postupak za verenicku vizu i da li moze da se vrati nazad pa da cekamo zajedno kada se pokrene postupak ? Ili mora tamo raditi(voditi se kao zaposlen) da bi garantovao dobar zivot za mene?...Celokupna njihova porodica je dobila vizu preko ujaka koji je situiran i moze da im/nam obezbedi pocetni zivot,posao...Strasna mi je razdvojenost mesecima dok ne dobijem vizu...ako imate neki savet tu sam .

melb26sa
Posts: 2405
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by melb26sa » 09/11/2014 16:31

omgana wrote:Molim vas ako neko ima informaciju,savet neka kucka!...Zabavljam se sa deckom godinu dana,nedavno je dobio useljeničku vizu(posle 10 god.) i do 25 novembra treba da ode tamo sa porodicom.Kada ode, koliko sam skapirala nakon mesec/dva dobija papire ms da je to zelena karta.Zanima me da li nakon toga mozemo pokrenuti postupak za verenicku vizu i da li moze da se vrati nazad pa da cekamo zajedno kada se pokrene postupak ? Ili mora tamo raditi(voditi se kao zaposlen) da bi garantovao dobar zivot za mene?...Celokupna njihova porodica je dobila vizu preko ujaka koji je situiran i moze da im/nam obezbedi pocetni zivot,posao...Strasna mi je razdvojenost mesecima dok ne dobijem vizu...ako imate neki savet tu sam .Za vjerenicku vizu ne moze ni peticiju poslati sve dok ne postane US drzavljanin (obicno nakon 5 godina od kad postane LPR - zelena karta).
Sto moze uraditi je da nakon sto dobije zelenu kartu, dodje u tvoju zemlju i vjencate se i onda nazad u Ameriku da preda peticiju i naravno pocne raditi da te kasnije moze izdrzavati. Ovo ne ide brzo, najmanje cete oko 2 godine biti razdvojeni. Kategorija je F2A i trenutno rade na intervjuima za imigrantske vize za osobe cije peticije su predate prije F2A 22MAR13.

Stvarno ne razumijem zasto bi se vracao i provodio vrijeme u svojoj zemlji kad bi trebao da radi na gradjenju vase zajednicke buducnosti u USA - posao, obrazovanje, jezik, kreditna historija i slicno.

Za razdvojenost - prezivices k'o i svi ostali koji su morali proci kroz to.

jefferson
Posts: 14985
Joined: 28/08/2007 05:31
Location: U.S.A

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by jefferson » 09/11/2014 18:21

melb26sa wrote:
omgana wrote:Molim vas ako neko ima informaciju,savet neka kucka!...Zabavljam se sa deckom godinu dana,nedavno je dobio useljeničku vizu(posle 10 god.) i do 25 novembra treba da ode tamo sa porodicom.Kada ode, koliko sam skapirala nakon mesec/dva dobija papire ms da je to zelena karta.Zanima me da li nakon toga mozemo pokrenuti postupak za verenicku vizu i da li moze da se vrati nazad pa da cekamo zajedno kada se pokrene postupak ? Ili mora tamo raditi(voditi se kao zaposlen) da bi garantovao dobar zivot za mene?...Celokupna njihova porodica je dobila vizu preko ujaka koji je situiran i moze da im/nam obezbedi pocetni zivot,posao...Strasna mi je razdvojenost mesecima dok ne dobijem vizu...ako imate neki savet tu sam .Za vjerenicku vizu ne moze ni peticiju poslati sve dok ne postane US drzavljanin (obicno nakon 5 godina od kad postane LPR - zelena karta).
Sto moze uraditi je da nakon sto dobije zelenu kartu, dodje u tvoju zemlju i vjencate se i onda nazad u Ameriku da preda peticiju i naravno pocne raditi da te kasnije moze izdrzavati. Ovo ne ide brzo, najmanje cete oko 2 godine biti razdvojeni. Kategorija je F2A i trenutno rade na intervjuima za imigrantske vize za osobe cije peticije su predate prije F2A 22MAR13.

Stvarno ne razumijem zasto bi se vracao i provodio vrijeme u svojoj zemlji kad bi trebao da radi na gradjenju vase zajednicke buducnosti u USA - posao, obrazovanje, jezik, kreditna historija i slicno.

Za razdvojenost - prezivices k'o i svi ostali koji su morali proci kroz to.

Ovo sto ti je melb rekal drzi se.
Kaos to ti je rekla, razdvojenost se moze lako rpeboliti. Treba misliti samo an buducnost. Danas u eri SKype-a, Facebook-a itd, jbg, prije su ljudi isli u USA< ostajai po 10 godina, i tek tad dovodili porodice. Vide se u 10g 2-3 puta.

omgana
Posts: 3
Joined: 09/11/2014 04:54

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by omgana » 10/11/2014 21:23

Hvala na odgovoru, znaci mi puno :)
U pravu ste da treba misliti na buducnost jer je jako tesko ovde ziveti ali za 2 god.se neke stvari promene...Vise zelim da imam nekoga nego nesto.
Znaci samo bracna viza dolazi u obzir...Listala sam po forumima, neko standardno vreme cekanja je 6 meseci pa me buni spomenuti period 2 godine.Da li bi toliko cekali zbog toga sto ima samo zelenu kartu ili?

april10
Posts: 3
Joined: 12/02/2015 10:13
Contact:

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by april10 » 23/02/2015 10:03

Ukratko proces radi advokat započeli smo ga u julu 2013. god (poprilično se razvukao vjerovatno kako ste sami rekli zahvaljujući advokatu).U procesu smo mlađi sin sad 16 god. i ja kao supruga(brak zasnovan jun 2013.god).Advokat naravno slao originalna dokumenta koja su nas po njegovim uputama trebala dočekati u ambasadi SA ali su se naravno izgubila i trebamo vaditi nova.To je sad manji problem bar se nadam jer još uvijek ne znam tačno šta trebam da nosim od dokumenata na razgovor i da li trebam sa ih prevodim ( advokat rekao suprugu ne treba međutim ja bih volila da mi to neko potvrdi ).
Drugi problem je da se na sinovo ime vaća i obrazac I-864 gdje kako su naveli u poslednjem emailu ostvaren minimum i da se koriguje stavka koliko sam razumjela bruto državni porez i sam obrazac proslijedi sinu da ga on nosi na razgovor. U pitanju je Atlanta naravno suprug vozi kamion.
Za mene još nisu ništa odgovorili osim da nedostaju lična dokumenta i advokat je slao valjda kopja ponovo.
Ja sam se odlučila da angažujemo advokata u SAD da nam nebi vraćali kako nedostaje ovo ili ono,a ustvari smo kroz sve to prolazili i svaki put bi nas obavjestili da su dobili to što nedostaje i da je 60 radnih dana rok za obradu. Moželi mi neko reći šta možemo očekivati dalje i da li se trebamo nadati okončavanju i vizi ili ??????????????????????

miki27A
Posts: 712
Joined: 18/04/2008 13:58
Location: IL

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by miki27A » 23/02/2015 14:46

omgana wrote:Hvala na odgovoru, znaci mi puno :)
U pravu ste da treba misliti na buducnost jer je jako tesko ovde ziveti ali za 2 god.se neke stvari promene...Vise zelim da imam nekoga nego nesto.
Znaci samo bracna viza dolazi u obzir...Listala sam po forumima, neko standardno vreme cekanja je 6 meseci pa me buni spomenuti period 2 godine.Da li bi toliko cekali zbog toga sto ima samo zelenu kartu ili?


Bas zato sto ima zelenu kartu (nije jos US citizen) je razlog tog cekanja, vize nisu dostupne odmah, nego ima red, koji je trenutno oko dvije godine.
Da je muz drzavljanin islo bi brze, ali on nece biti drzavljanin jos najmanje 5 godina (vidim da je tek uselio u US).
Gledaj na to ovako: 2 godine je opet bolje od 5 + koliko god treba za supruznicku vizu.
Proci ce to brzo, strpljenja.

murga112
Posts: 147
Joined: 14/12/2011 22:10

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by murga112 » 09/02/2016 09:16

Pozdrav

Možda je vec neko pitao nesto slicno,nije mi cilj spamati vec jednostavno trazim informacije

Vjerenica mi zivi u americi,americki drzavljanin,podnijela je peticiju za K-1 fianceè vizu,ja sam dobio odgovor iz americke ambasade sta mi treba od dokumentacije,moj problem je sto trenutno zivim i radim u Njemackoj,pa je skupljanje dokumentacije islo sporo.

Dobio sam par potvrda iz Bosne (da nisam ozenjen,potvrda o nekaznjavanju,potvrda da nisam morao sluziti vojni rok) i na svakoj potvrdi stoji razloga izdavanja potvrde: dobijanje boravisne vize u njemackoj.

Jel mi te potvrde mogu proci u Ambasadi u Sarajevu?

Da li se moze ambasada kontaktirati telefonskim putem,pokušao sam vec al uvijek završim na nekom automatu,,slusm upute par minuta i završim u slijepoj ulici

User avatar
graue_maus
Posts: 3464
Joined: 13/11/2011 15:01

smrtni slucaj u usa Hitno !!!

Post by graue_maus » 24/05/2016 20:51

da ne otvaram novu temu ..
ovih dana je umrla nam je draga osoba u americi ....... nema djece ,kao nasljednika u testamentu stavila je sestru u bosni i njenog maloljetnog sina ...
neku noc je sestra dobila poziv iz amerike od nekog prevodioca i detektiva , kao vasa sestra nije medju zivima .....
pitanje odakle poceti i sta napraviti u testamentu stoji da stan i sve stvari pripadaju sestri iz bosne ........
zna li neko kako to ide ........kad da se ode , kome da se da zadatak da proda stan , pogreb kako da se organizuje itd .......da li ce nam ambasada sta pomoci ili ima li neka organizacija .....
koju vizu da trazimo ...........itd svaki savjet je dobro dosao .........

exliberal-ex
Posts: 3494
Joined: 11/04/2013 00:01

Re: smrtni slucaj u usa Hitno !!!

Post by exliberal-ex » 24/05/2016 21:20

graue_maus wrote:da ne otvaram novu temu ..
ovih dana je umrla nam je draga osoba u americi ....... nema djece ,kao nasljednika u testamentu stavila je sestru u bosni i njenog maloljetnog sina ...
neku noc je sestra dobila poziv iz amerike od nekog prevodioca i detektiva , kao vasa sestra nije medju zivima .....
pitanje odakle poceti i sta napraviti u testamentu stoji da stan i sve stvari pripadaju sestri iz bosne ........
zna li neko kako to ide ........kad da se ode , kome da se da zadatak da proda stan , pogreb kako da se organizuje itd .......da li ce nam ambasada sta pomoci ili ima li neka organizacija .....
koju vizu da trazimo ...........itd svaki savjet je dobro dosao .........
Ako je imala testament I navela da sve ostavlja sestri onda vjerovatno ima last will executive/bequest contacts, to su advokati koji se time bave
Najbolje ti je da nadjes nekog prevodioca pa da kontaktiras tog detektiva pa nek vas on uputi ko mu je rekao da vas nadje, pokupi imena I brojeve telefona pa u ambasadu.
Ako advokatima das punomoc oni mogu da zavrse sve u tvoje ime, naravno uz proviziju.

User avatar
graue_maus
Posts: 3464
Joined: 13/11/2011 15:01

Re: smrtni slucaj u usa Hitno !!!

Post by graue_maus » 24/05/2016 23:03

exliberal-ex wrote:
Ako je imala testament I navela da sve ostavlja sestri onda vjerovatno ima last will executive/bequest contacts, to su advokati koji se time bave
Najbolje ti je da nadjes nekog prevodioca pa da kontaktiras tog detektiva pa nek vas on uputi ko mu je rekao da vas nadje, pokupi imena I brojeve telefona pa u ambasadu.
Ako advokatima das punomoc oni mogu da zavrse sve u tvoje ime, naravno uz proviziju.
hvala

exliberal-ex
Posts: 3494
Joined: 11/04/2013 00:01

Re: smrtni slucaj u usa Hitno !!!

Post by exliberal-ex » 24/05/2016 23:58

graue_maus wrote:
exliberal-ex wrote:
Ako je imala testament I navela da sve ostavlja sestri onda vjerovatno ima last will executive/bequest contacts, to su advokati koji se time bave
Najbolje ti je da nadjes nekog prevodioca pa da kontaktiras tog detektiva pa nek vas on uputi ko mu je rekao da vas nadje, pokupi imena I brojeve telefona pa u ambasadu.
Ako advokatima das punomoc oni mogu da zavrse sve u tvoje ime, naravno uz proviziju.
hvala

last will executor, not executive...moja greska a bas sad radim izvjestaj u vezi toga.
Kad budes stupila/o kontakt sa njima oni su obavezni da ti pokazu last will, posto nisi tamo mogu da ti posalju ovjerenu kopiju koju ces da prevedes , nista nepotpisuj prije nego sto to dobijes i potvrdis da je sve tacno navedeno.
Ako je ostavila privatnu immovinu ( kucu, stan, zemljiste) onda trazi da ti naprave estimated value ili da te upute na real estate agente koji ti to mogu uradit , namjestaj ....to ide na estate sale jedino ako nemislis da to donosis ...ili se to donira lokalnim sklonistima , bolnicama koje to ili iskoriste ili preprodaju, normalo dobit ces tax receipt za to...neznam ko ce da radi zadnji tax return i dali drzava uslovljava da se to uradi prije nego st se transfer novca izvrsi...

User avatar
graue_maus
Posts: 3464
Joined: 13/11/2011 15:01

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by graue_maus » 25/05/2016 00:54

poslala je ona nama u mailu last will, toliko znamo, plus sve lozinke za konto , facebok,mail itd ......sad neznam sta je policija nasla u stanu ......odnosno da li je ostavila i za policiju nesto , ali vjerovatno jeste jer su dobili sestru u bosni .........
sestra zeli da ode tamo ,obavezno, da vidi stan prije prodaje i da se oprosti ......kakve su sanse da se dobije viza na osnovu smrtnog slucaja ....

exliberal-ex
Posts: 3494
Joined: 11/04/2013 00:01

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by exliberal-ex » 31/05/2016 03:25

graue_maus wrote:poslala je ona nama u mailu last will, toliko znamo, plus sve lozinke za konto , facebok,mail itd ......sad neznam sta je policija nasla u stanu ......odnosno da li je ostavila i za policiju nesto , ali vjerovatno jeste jer su dobili sestru u bosni .........
sestra zeli da ode tamo ,obavezno, da vidi stan prije prodaje i da se oprosti ......kakve su sanse da se dobije viza na osnovu smrtnog slucaja ....

Vjerovano znas sta cu napisat, najbolje ti je da odes u ambasadu sa orginalnim dokumentima.
Posto je smrtni slucaj u pitanju i posto imas sve papire licno nemislim da ce ambasada pravit probleme takodjer u ambasadi vam mogu objasnit pod koje zakonske regulative podpadate jer niste americki drzavljani.
Moj savjet ti je da kontaktiras advokate ( last will executor) i da oni potvrde da je stan/imovina jos uvijek u vasem/njihovom posjedu da neodete ono ko u grlom u jagode.
Budite spremni za troskove jer ce ih biti .
Neznam gdje je pokojnica zivila ali probaj da nadjes nekog iz tog grada regiona ko ti moze preporucit nekog advokata/real estate agenta u vezi transfera i prodaje imovine ako nista barem kao second opinion

Mudrov
Posts: 68
Joined: 16/02/2013 20:40

Re: USA Useljenicke Vize + Vize za Supruznike + Iskustva

Post by Mudrov » 01/08/2016 21:55

jeli moze pomoc u vezi fiance visa k1 :)

Post Reply