USA student/koji papiri?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
sure_alma

#1 USA student/koji papiri?

Post by sure_alma »

Pozdrav svima,

Interesuje me koji papiri ili koja dokumentacija je potrebna za putovanje ako si student u USA. Nisam isla kuci ima 2 pa i vise godine tako da sam izgubila sve potrebne informacije sto se tice toga. Druga stvar, da li nam treba sengen viza kad putujemo ako samo ostajemo na ajrodromima ili ako samo vezemo letove. Trece stvar, koja dokumentacija nam treba prije nego sto odemo u USA ambasadu u Sarajevu (student). Znam da je prije trebalo da se uplati u Rajfajzen banku (koliko?), i dobila sam informaciju da sad ima neki online formular da se mora ispuniti prije nego sto odemo u ambasadu. Da li nam treba nova CIS-ova licna za vadjenje novog bosanskog nam dragog pasosa…eto znam da ima dosta pitanja i pod pitanja ali sta kod odgovorite zauhar je..:--)
Hvala!
P.S. bilo koja dodatna informacija je dobro dosla :D
danas

Post by danas »

pa sa kojim pasosem putujes? BH pasos sa F-1 studentskom vizom?
sure_alma

Post by sure_alma »

danas wrote:pa sa kojim pasosem putujes? BH pasos sa F-1 studentskom vizom?
tacno...BiH pasos (viza istekla/zato idem kuci da obnovim vizu)...to sto je viza istekla ne znaci nista sve dok sam student ali ako hocu da putujem moram u USA ambasadu otici i dobiti novu vizu da bi se vratila nazad...
danas

Post by danas »

sure_alma wrote:
tacno...BiH pasos (viza istekla/zato idem kuci da obnovim vizu)...to sto je viza istekla ne znaci nista sve dok sam student ali ako hocu da putujem moram u USA ambasadu otici i dobiti novu vizu da bi se vratila nazad...
OK.
tvoj fakultet onda sigurno ima international student office -- idi tamo, i oni ce ti reci sta ti treba za novu F-1 vizu, jer i od njih ce ti trebati dokumentacija kada budes predavala za tu vizu. pasos ti takodje mora biti vazeci. za sengen ti takodje treba viza ako imas 'domestic flight' -- recimo, ako dolestis u frankfurt iz USA, pa onda iz frankfurta ides za minhen pa iz minhena za SA. frankfurt-minhen let ne mozes bez njemacke tranzitne vize.
melb26sa

Post by melb26sa »

http://www.usembassy.ba

Treba ti DS-156 koji se popunjava elektronski a dace ti u ambasadi i DS-158 gdje trebas jos navesti imena i adrese sa brojevima telefona dvije osobe koje te poznaju (najbolje da zapises to na neki papir jer s mobilnim ne mozes uci). Link za EVAF za DS-156 je http://evisaforms.state.gov/

Dalje, tvoj international student office prije polaska za BiH treba da ti izda DS-2019 (nisam sigurna je li pravi broj) na kojem pise do kada ti traje program i na osnovu toga ce ti ambasada izdati novu F1 vizu.

Da zakazes sastanak za vizu odes u Rajfajzen banku bilo koju i kupis PIN kod i nakon jednog dana nazoves odredjeni broj i zakazes sastanak.
Lace

#6 Re: USA student/koji papiri?

Post by Lace »

sure_alma wrote:Pozdrav svima,

Interesuje me koji papiri ili koja dokumentacija je potrebna za putovanje ako si student u USA. Nisam isla kuci ima 2 pa i vise godine tako da sam izgubila sve potrebne informacije sto se tice toga. Druga stvar, da li nam treba sengen viza kad putujemo ako samo ostajemo na ajrodromima ili ako samo vezemo letove. Trece stvar, koja dokumentacija nam treba prije nego sto odemo u USA ambasadu u Sarajevu (student). Znam da je prije trebalo da se uplati u Rajfajzen banku (koliko?), i dobila sam informaciju da sad ima neki online formular da se mora ispuniti prije nego sto odemo u ambasadu. Da li nam treba nova CIS-ova licna za vadjenje novog bosanskog nam dragog pasosa…eto znam da ima dosta pitanja i pod pitanja ali sta kod odgovorite zauhar je..:--)
Hvala!
hma nije mi jasno sto ce ti novi pasos...kada su novi (zadnja verzija izasli 2001-e)...istekao?

Kako nemas novu CIPS licnu...ako ti treba novi pasos...treba ti i nova licna...a za to ti treba i uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list i prijava boravista

ako ti je pasos istekao...da bi se vratila kuci...treba ti putni list koji ti moze izdati BH konzulat u USA...u suprotnom ti nase vlasti pisu prijavu po dolasku u BiH

koliko je meni poznato...ako boravis samo u tranzitnoj zoni...ne treba ti viza za zemlje gdje se nalaze ti aerodromi

formulare ovdje potrazi

http://sarajevo.usembassy.gov/

toliko od mene..btw. ja nikad nisam zivjela van BiH :D
Lace

Post by Lace »

danas wrote:
sure_alma wrote:
OK.
tvoj fakultet onda sigurno ima international student office -- idi tamo, i oni ce ti reci sta ti treba za novu F-1 vizu, jer i od njih ce ti trebati dokumentacija kada budes predavala za tu vizu. pasos ti takodje mora biti vazeci. za sengen ti takodje treba viza ako imas 'domestic flight' -- recimo, ako dolestis u frankfurt iz USA, pa onda iz frankfurta ides za minhen pa iz minhena za SA. frankfurt-minhen let ne mozes bez njemacke tranzitne vize.
znam ljude koji su dolazili uz USA preko minhena u BiH...a nisu im trebale tranzitne vize :-?
sure_alma

Post by sure_alma »

melb26sa wrote:www.usembassy.ba

Treba ti DS-156 koji se popunjava elektronski a dace ti u ambasadi i DS-158 gdje trebas jos navesti imena i adrese sa brojevima telefona dvije osobe koje te poznaju (najbolje da zapises to na neki papir jer s mobilnim ne mozes uci). Link za EVAF za DS-156 je http://evisaforms.state.gov/

Dalje, tvoj international student office prije polaska za BiH treba da ti izda DS-2019 (nisam sigurna je li pravi broj) na kojem pise do kada ti traje program i na osnovu toga ce ti ambasada izdati novu F1 vizu.

Da zakazes sastanak za vizu odes u Rajfajzen banku bilo koju i kupis PIN kod i nakon jednog dana nazoves odredjeni broj i zakazes sastanak.
hvala na informacijama...puno ce mi pomoci jer cu znati sta i kako...
jos jednom hvala velika!
sarayewo

Post by sarayewo »

International office tvoje skole ti je izdao I-20 formular (ovo ti je trebalo da bi uopste mogla izvaditi vizu kad si dolazila). Taj formular trebas odnijeti u international office da ga potpise odgovorna osoba. Prije svakog napustanja zemlje to moras uraditi.

Ako si izgubila I-20, office ti moze izdati novi bez problema.

Ovaj formular je dokaz ambasadi da si jos uvijek student i bez njega ti nece izdati vizu.
sure_alma

#10 Re: USA student/koji papiri?

Post by sure_alma »

Lace wrote:

Hvala!
hma nije mi jasno sto ce ti novi pasos...kada su novi (zadnja verzija izasli 2001-e)...istekao?
dobila sam novi pasos 2001 i istice mi u aprilu 2007 (mislila sam da izvadim novi pasos kad cu vec biti kuci par sedmica/ugodno s korisnim)
Kako nemas novu CIPS licnu...ako ti treba novi pasos...treba ti i nova licna...a za to ti treba i uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list i prijava boravista
CIPS licne kad su se izdavale ja nisam bila u Sarajevu tako da mi nikad nije trebala do sad?ako ti je pasos istekao...da bi se vratila kuci...treba ti putni list koji ti moze izdati BH konzulat u USA...u suprotnom ti nase vlasti pisu prijavu po dolasku u BiH
pasos mi jos nije istekao (april 2007)
koliko je meni poznato...ako boravis samo u tranzitnoj zoni...ne treba ti viza za zemlje gdje se nalaze ti aerodromi
to sam i ja mislila jer prije kad sam putovala ako ostanem u tranzitnoj zoni nije mi trebala viza (jedino ako hocu da izadjem iz zone/jeste)formulare ovdje potrazi

http://sarajevo.usembassy.gov/
hvala na informaciji...

toliko od mene..btw. ja nikad nisam zivjela van BiH :D
nineac

Post by nineac »

Treba ti potpisati I-20 koji vec imas prije napustanja zemlje, a ako si ga izgubila, kao sto neko rece oni ce ti izdati novi.
kada dodjes dole po novom sistemu sam cuo da moras najavtiti svoj dolazak, tj. zakazati satanak sa konzulom, i uplatiti $13. kada ti odobre vizu onda placas vizu $100.
Moras takodje uplatiti SEVIS taxu za DHS. To ce ti objasniti u International Officeu na tovm faku;tetu. To platis online debitnom ili kreditnom karticom.
Za BH pasos ti treba nova licna! S obzirom da izdavanje licne traje do 15 dana, a i pasosa isto tako bolje pocni ganjati veze odma ako kontas da to sve obavis izmedju jesenjeg i proljetnog semestra!
Inace, tranzitna viza ti je potrebna za putovanja unutar te zemlje kao sto ti je danas objasnila. Ako letis npr. Atlanta-Milan-Sarajevo, onda ti viza netreba sve dok se nalazis na terminalu!
Puno srece sa CIPS-om i ostalim BH dokumentima, trebat ce ti!
danas

Post by danas »

Lace wrote: znam ljude koji su dolazili uz USA preko minhena u BiH...a nisu im trebale tranzitne vize :-?
dolazili -- bez dozvole boravka u USA i samo sa studentskom vizom u BH pasosu? moze, ako su sletili iz USA direkt u minhen, a ne u drugi njemacki grad prije toga. ako 'presjedaju' u njemackoj, i ako imaju 'domestic flight' u njemackoj -- onda treba viza.
sure_alma

Post by sure_alma »

nineac wrote:Treba ti potpisati I-20 koji vec imas prije napustanja zemlje, a ako si ga izgubila, kao sto neko rece oni ce ti izdati novi.
kada dodjes dole po novom sistemu sam cuo da moras najavtiti svoj dolazak, tj. zakazati satanak sa konzulom, i uplatiti $13. kada ti odobre vizu onda placas vizu $100.
Moras takodje uplatiti SEVIS taxu za DHS. To ce ti objasniti u International Officeu na tovm faku;tetu. To platis online debitnom ili kreditnom karticom.
Za BH pasos ti treba nova licna! S obzirom da izdavanje licne traje do 15 dana, a i pasosa isto tako bolje pocni ganjati veze odma ako kontas da to sve obavis izmedju jesenjeg i proljetnog semestra!
Inace, tranzitna viza ti je potrebna za putovanja unutar te zemlje kao sto ti je danas objasnila. Ako letis npr. Atlanta-Milan-Sarajevo, onda ti viza netreba sve dok se nalazis na terminalu!
Puno srece sa CIPS-om i ostalim BH dokumentima, trebat ce ti!
hvala puno!
nisam znala da treba toliko vremena da se izvadi licna i pasos(15 dana)...
trebat ce mi sva sreca ovog svijeta...:--)
mozda je bolje onda da ostanem u USA i da izvadim novi pasos preko americke amabasade ovdje u Cikagu (hoce li mi trebati CIPS licna ako vadim pasos ovdje?)
sure_alma

Post by sure_alma »

razlog zbog kojeg zelim da izvadim novi pasos (ovaj istice u aprilu 2007) je to sto kompanija za koju trenutno radim ce da aplicira za moju radnu vizu...eh sad, da bi se poceo novi proces radne vize meni treba pasos koji je najmanje validan za narednih 6 mjeseci...radna viza se moze aplicirati u aprilu kad meni i pasos istice...sad trenutno radim kao internship...
eto reko samo da dam malo vise informacija...
hvala raja!
sarayewo

Post by sarayewo »

Evo ti ovdje sve informacije za studentsku vizu: http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1268.html
genija

Post by genija »

Prvo. Zasto bih trebala Schengen Visu? Nekontam. Pa nece ostati u jednim od Schengen Staaten (dakle zemlje u Evropi, ne Bosna) nego samo prolazis preko leta, mozda ako bih prenocivala negdje onda mozda bih trebala izvaditi prolaznu/transfer visu..

Drugo. Zasto dolaze nasi u Ameriku?

Trece. Ostani gdje jesi..

To su moji savjeti za danas.
Lace

Post by Lace »

genija wrote:Prvo. Zasto bih trebala Schengen Visu? Nekontam. Pa nece ostati u jednim od Schengen Staaten (dakle zemlje u Evropi, ne Bosna) nego samo prolazis preko leta, mozda ako bih prenocivala negdje onda mozda bih trebala izvaditi prolaznu/transfer visu..

Drugo. Zasto dolaze nasi u Ameriku?

Trece. Ostani gdje jesi..

To su moji savjeti za danas.
pa rekla je da studira tamo a vamo dolazi da produzi vizu :D da bi mogla tamo nastaviti studij :D
genija

Post by genija »

Pardon. :D

Nesto sam procitala Amerika, pa me odma uhvatila huja... :x
Svemirski_Jebach

#19 Re: USA student/koji papiri?

Post by Svemirski_Jebach »

Hvala!
ja sam to nedavno radio...

treba ti I-20 formular od tvoga Univerziteta. Bez toga ne mozes, NE MOZES dobiti vizu. Dakle, taj formular ti obavezno treba i mora biti potpisan od strane faksa.

Dalje, naravno treba ti novi pasos (to je drugo lokalno pitanje) ja se drzim ovih viza issues

Hm...kada imas I-20 formular, onda odes na web stranicu US embassy (neko je postirao link gore) i on-line MORAS popuniti formular DS-156 (mislim) i ponijeti ga sa sobom u ambasadu zajedno sa I-20, slikom, novim pasosem i pismom o prijemu na faks - admission letter. Koliko se sjecam to je to...eh i da. moras ponijeti dokumentaciju da imas love za studij, za jednu godinu...izvod racuna, pismo o sponzorstvu ili stipendiji. I jos jedna stvar, moras platiti 100 dolara kod Raiffeisen banke i moras poebno online platiti jos 100 dolara kao fee. Dakle, 200 ukupno. Tew instrukcije imas na web stranici ISSO tvog faksa.

Uglavnom, ako sve imas nije problem i dobices vizu za par sati.

i ne treba ti tramnzitna viza ako ides samo u okviru nescarinske zone na AERODROMU, dakle ako cekas u pragu 5 sati npr..ne treba ti ceska viza.

i usput...kaze se aerodrom. :roll: :sad: :-?
sure_alma

#20 Re: USA student/koji papiri?

Post by sure_alma »

Svemirski_Jebach wrote:

Hvala!
ja sam to nedavno radio...

treba ti I-20 formular od tvoga Univerziteta. Bez toga ne mozes, NE MOZES dobiti vizu. Dakle, taj formular ti obavezno treba i mora biti potpisan od strane faksa.

Dalje, naravno treba ti novi pasos (to je drugo lokalno pitanje) ja se drzim ovih viza issues

Hm...kada imas I-20 formular, onda odes na web stranicu US embassy (neko je postirao link gore) i on-line MORAS popuniti formular DS-156 (mislim) i ponijeti ga sa sobom u ambasadu zajedno sa I-20, slikom, novim pasosem i pismom o prijemu na faks - admission letter. Koliko se sjecam to je to...eh i da. moras ponijeti dokumentaciju da imas love za studij, za jednu godinu...izvod racuna, pismo o sponzorstvu ili stipendiji. I jos jedna stvar, moras platiti 100 dolara kod Raiffeisen banke i moras poebno online platiti jos 100 dolara kao fee. Dakle, 200 ukupno. Tew instrukcije imas na web stranici ISSO tvog faksa.

Uglavnom, ako sve imas nije problem i dobices vizu za par sati.

i ne treba ti tramnzitna viza ako ides samo u okviru nescarinske zone na AERODROMU, dakle ako cekas u pragu 5 sati npr..ne treba ti ceska viza.

i usput...kaze se aerodrom. :roll: :sad: :-?
e hvala velika na ovoj informaciji...znaci sve sto si naveo imam, samo mi je sad zezancija oko pasosa i oko te CIS-ove licne (koliko ce mi trebati da to sve dobijem u sarajevu to je vec drugo nesto)...

P.S. hvala na ispravci (izgubila sam gramaticku i foneticku orijentaciju) :D
nineac

Post by nineac »

Kod mene je bas frend iz Chicaga vadio radnu vizu, pazi od kada ce ti vaziti viza. Ako ti istice pasos u aprilu bolje ga vadi odma. Nazovi nas konzulat u Chicagu ili ambasadu u Washingtonu, cuo sam da sada daleko brze sve to ide, ali mislim da opet moras imati CIPS licnu kartu, uglavnom dobro moras tempirati vrijeme, problem je sto je kod nas dole puno praznika u januaru, pogotovo u RS gdje je CIPS centar, i gdje se svi podaci za licne karte, vozacke i pasose obradjuju!
sure_alma

Post by sure_alma »

nineac wrote:Kod mene je bas frend iz Chicaga vadio radnu vizu, pazi od kada ce ti vaziti viza. Ako ti istice pasos u aprilu bolje ga vadi odma. Nazovi nas konzulat u Chicagu ili ambasadu u Washingtonu, cuo sam da sada daleko brze sve to ide, ali mislim da opet moras imati CIPS licnu kartu, uglavnom dobro moras tempirati vrijeme, problem je sto je kod nas dole puno praznika u januaru, pogotovo u RS gdje je CIPS centar, i gdje se svi podaci za licne karte, vozacke i pasose obradjuju!
zvala sam ambasadu u cikago jedno 10 puta da bi na kraju dobila normalnog covijeka koji mi moze dati neke informacije...on mi je rekao da posto mi pasos jos vrijedi da sad nista ne pocinjem i da mjesec dana prije nego sto mi pasos istekne da ga nazovem i da posaljem sve papire sto mi trebaju (rekao je da ce mi trebati mjesec dana da dobijem novi pasos/ako ne laze)..
nisam znala da treba CIPS licna karta ako se pasos vadi ovdje u americi u nasim ambasadama?
hvala velika! :-D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ne vjeruj tom frajeru...

meni je pasos vrijedio jos godinu pa sam vadio novi da ne bi zapao u vremenske probleme.

Ja ti savjetujem da ne vjerujes nikom u ambasadi nasoj jer ce te samo zavuc a ako ti oni ganjaju H1 ili slicnu vizu najbitnoje je da to urade na vrijeme jer imaju kvote svake godine...pa da ne propustis.

uglavnom, vadi pasos cim prije...
guardian

Post by guardian »

sure_alma wrote:razlog zbog kojeg zelim da izvadim novi pasos (ovaj istice u aprilu 2007) je to sto kompanija za koju trenutno radim ce da aplicira za moju radnu vizu...eh sad, da bi se poceo novi proces radne vize meni treba pasos koji je najmanje validan za narednih 6 mjeseci...radna viza se moze aplicirati u aprilu kad meni i pasos istice...sad trenutno radim kao internship...
eto reko samo da dam malo vise informacija...
hvala raja!
U kom statusu radis "internship"? Je li to OPT ("optional practical training") ili si na F-1 pa volontiras (jer s F-1 ne mozes raditi van kampusa)? Pitam zato sto putovanja u OPT statusu (pogotovo ako planiras preci na H-1) mogu biti malo zapetljana -- ne previse ali mozda ne bi bilo lose da odes do nekog od savjetnika u "international student office" na tvom univerzitetu (neki od njih su advokati za imigraciona pitanja).

Sto se zapadne Evrope tice, jedina zemlja koja dopusta tranzit izmedju aerodroma bez tranzitne vize je UK, i to samo ukoliko je tranzit < 24 sata (ispravite me ako grijesim). A UK ima i suprotnih ekstrema: listu zemalja na kojoj je bila SCG a jedno vrijeme i Hrvatska (onomad dok se kofrcila oko Gotovca) cijim drzavljanima nije dozvoljeno stupiti na UK aerodrom bez tranzitne vize (cak i ako ne namjeravaju napustiti aerodrom). Ko zna, mozda se i nama posreci prije ili kasnije :roll:
melb26sa

Post by melb26sa »

Ja sam u ponedjeljak mijenjala licnu (promjena prezimena) i treba 15 dana da se dobije.
Za licnu ti treba ako nisi prije vadila: rodni list, drzavljanstvo, stara (zuta licna), popunis formular, uplatis 10 KM i slikaju te :D
Jedino sto sam jos cula da ako mijenjas prebivaliste iz npr opcine centar u novi grad - tada treba 2 mjeseca!!!!

Pasos (isti razlog) treba 10 dana da se dobije. MIjenjala sam ga prije isteka starog. Posto sam imala americke vize u pasosu pisala sam zahtjev da mi se vrati pasos (inace ga oduzimaju). Vjerujem da ce i tebi moci ovako.
BTW, cula sam ako je neka hica, da mogu da ga urade za 5 dana - samo se moras obratiti pismeno ministru kantonalnom.
Post Reply