sure_alma wrote:Pozdrav svima,
Interesuje me koji papiri ili koja dokumentacija je potrebna za putovanje ako si student u USA. Nisam isla kuci ima 2 pa i vise godine tako da sam izgubila sve potrebne informacije sto se tice toga. Druga stvar, da li nam treba sengen viza kad putujemo ako samo ostajemo na ajrodromima ili ako samo vezemo letove. Trece stvar, koja dokumentacija nam treba prije nego sto odemo u USA ambasadu u Sarajevu (student). Znam da je prije trebalo da se uplati u Rajfajzen banku (koliko?), i dobila sam informaciju da sad ima neki online formular da se mora ispuniti prije nego sto odemo u ambasadu. Da li nam treba nova CIS-ova licna za vadjenje novog bosanskog nam dragog pasosa…eto znam da ima dosta pitanja i pod pitanja ali sta kod odgovorite zauhar je..:--)
Hvala!
P.S. bilo koja dodatna informacija je dobro dosla

ja sam to nedavno radio...
treba ti I-20 formular od tvoga Univerziteta. Bez toga ne mozes, NE MOZES dobiti vizu. Dakle, taj formular ti obavezno treba i mora biti potpisan od strane faksa.
Dalje, naravno treba ti novi pasos (to je drugo lokalno pitanje) ja se drzim ovih viza issues
Hm...kada imas I-20 formular, onda odes na web stranicu US embassy (neko je postirao link gore) i on-line MORAS popuniti formular DS-156 (mislim) i ponijeti ga sa sobom u ambasadu zajedno sa I-20, slikom, novim pasosem i pismom o prijemu na faks - admission letter. Koliko se sjecam to je to...eh i da. moras ponijeti dokumentaciju da imas love za studij, za jednu godinu...izvod racuna, pismo o sponzorstvu ili stipendiji. I jos jedna stvar, moras platiti 100 dolara kod Raiffeisen banke i moras poebno online platiti jos 100 dolara kao fee. Dakle, 200 ukupno. Tew instrukcije imas na web stranici ISSO tvog faksa.
Uglavnom, ako sve imas nije problem i dobices vizu za par sati.
i ne treba ti tramnzitna viza ako ides samo u okviru nescarinske zone na AERODROMU, dakle ako cekas u pragu 5 sati npr..ne treba ti ceska viza.
i usput...kaze se aerodrom.