USA: Lista pomagaca Bin Ladena iz BIH

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
kiddie007
Posts: 6
Joined: 16/07/2007 02:08

USA: Lista pomagaca Bin Ladena iz BIH

Post by kiddie007 » 27/07/2007 19:23

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je novu dopunjenu listu organizacija, institucija i pojedinaca preko kojih se finansira najtraženiji terorista na svetu, Osama bin Laden, a čiji su „pipci” u Jugoistočnoj Evropi najčvršći u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu, Zenici i Travniku. Kako u otkriva banjalučki časopis „Fokus” na listi nepoželjnih za ulazak u SAD, objavljenoj na 277 stranica pre tri dana, objelodanjeni su nazivi nekoliko stotina organizacija, institucija i imena pojedinaca iz BiH kojima je zabranjen ulaz u ovu zemlju i blokirana sva imovina i računi. U vrhu izveštaja se pominje preko 30 islamskih organizacija za koje SAD sumnjaju da svoje operacije vode i preko organizacija i fondacija, koje su registorvane i imaju svoje ogranke i u BiH. Među njima su međunarodne organizacije i fondacije Al bir al-davalia, Benevolenca, Al-Furkan, Al-harajmen al-masjed al-aksa, Al-taiba, SIRAT i druge, koje svoje ogranke imaju u većim gradovima muslimansko-hrvatske Federacije BiH.

Među osobama sa crne liste koji poseduju pasoš BiH, između ostalih su i Tunišanin Abu Tale, Durguti Safet sa Kosova i Metohije, poznatiji kao Abu Sumaja, kao i naturalizovani Tunišanin Khalil Ben Ahmed Ben Mohamed Jaraja.

Osim što je svim haškim optuženicima i osuđenicima zabranjen ulaz u SAD, ova sankcija odnosi se i na Bakira Alispahića, Hasana Čengića i Senada Šahinpašića iz FBiH, koji su tokom rata od 1992. do 1995. bili zvaničnici u Sarajevu.

U SAD, prema Fokusu, ne mogu ni bivši ministri Republike Srpske Milenko Vračar, Tomislav Kovač, Momčilo Mandić i Bogdan Subotić.

Interesantno je da se u novom izveštaju i posle smrti pominju bivši predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević i general Vojske RS Momir Talić protiv čijih eventualnih računa i imovine su sankcije i dalje na snazi.

Poslednjim dokumentom američkog Ministarstva finansija jasno je ukazano na problem delovanja islamističkih terorista i njihovih organizacija i institucija preko BiH i opravdanost strahova od „bele Al Kaide”, koja uporište ima u bosanskohercegovačkim mudžahedinima, vehabijama, ali i pojedinim političkim strukturama.


Sogan
Posts: 1423
Joined: 29/10/2006 02:46
Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske

Post by Sogan » 27/07/2007 19:29

:shock: zar ovog Kiddie-a jos niste servirali lavovima :?

User avatar
rajvosa^
Posts: 1788
Joined: 18/05/2006 19:38

Post by rajvosa^ » 27/07/2007 19:32

Jeste dosadni s lavovima vise - isfurano ba, daj sta novo. :-)

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 27/07/2007 21:12

opet Fokus :D :D :D

ima li na listi familije Bush? Oni su, cini mi se, u nekom dealu sa family Bin Laden? :-D

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 27/07/2007 22:28

da ne otvaram novu temu i dopunim Fokus

ANTE GOTOVINA, Ante Jelavić, Rahim Ademi, Tihomir Blaškić, Ljubo Ćesić-Rojs, Stanko Sopta, Dario Kordić, Miroslav Bralo, Paško Ljubičić, Mladen Naletilić Tuta, Valentin Ćorić i Vinko Martinović Štela imena su Hrvata koji se nalaze na nadopunjenom popisu "posebno označenih" i blokiranih osoba američkog ministarstva financija, koje datira od 24. srpnja ove godine.

Osim haških optuženika Ante Gotovine i Rahima Ademija, na popisu se nalaze još dva trna u oku Carle del Ponte - Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Na popisu dugom 277 stranica nalazi se ukupno 91 haški osuđenik, među njima i Milan Martić i Milan Mrkšić. Hrvati koji se također nalaze na listi "posebno označenih i blokiranih" su i izvjesni Goran Hadžić za kojega se navodi da je iz Vinkovaca i Darko Mrđa, naveden kao Zagrepčanin.

Tik uz Osamu bin Ladena koji je na listi također označen kao nepoželjan, našli su se i članovi obitelji pokojnog Slobodana Miloševića, njegova supruga Mirjana Marković, njegov brat Borislav Milošević, zatim Marko i Marija Milošević, sin i kćerka Slobodana Miloševića. Tu su i Milica Gajić-Milošević, snaha Slobodana Miloševića, kao i Milanka Milošević, njegova šurjakinja. I sam bivši srbijanski predsjednik nalazi se na popisu.

Od pokojnih predsjednika na cnoj je listi i Sadam Husein, a od živućih predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Pripadnici Al-Qaide, pripadnici palestinskog Hamasa i ostalih organizacija i pokreta koje američka administracija smatra teroristima također su se našli na popisu. Među njima i Al bir al-davalia, Al-Furkan, Al-harajmen al-masjed al-aksa, Al-Taiba, SIRAT i Benevolenca, islamske organizacije za koje se sumnja da svoje poslove odrađuju i putem posrednika u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Albanska nacionalna armija, Četnički ravnogorski pokret, Oslobodilačka vojska Kosova, banjalučka Srpska demokratska stranka, Srpske šume iz Sokolca, zaštitarska tvrtka "Puma" iz Mostara i "Zdravo" iz Beograda, samo su neke od političkih organizacija i tvrtki s područja Balkana koje su se našle na spomenutom popisu.

Navedenima je zabranjeno svako poslovanje s SAD-om.

Image

User avatar
rajvosa^
Posts: 1788
Joined: 18/05/2006 19:38

Post by rajvosa^ » 28/07/2007 01:12

bosmen wrote:
rajvosa^ wrote:Jeste dosadni s lavovima vise - isfurano ba, daj sta novo. :-)

Kazu na Trebevicu lisica uhvatila jeza


Tako brate, da ne bude monotono :-)

Post Reply