sema911s wrote:samo stavite na papir broj proizvoda koji su dosli iz usa(ZAPADA) a koliko sa istoka
a to koliko je koja zemlja vodila ratova jbga da budes uspjesan moras nekoga i zgazit a kada si najaci oni slabi moraju pogeti glavui pred tobom jer koji klinac da se dicis napretkom ako nekoga nemozes karat sa tom tehnologijom i jacinom(tako bilo oduvjek i bice dok je pamtivjeka)
rusi sravnise sa zemljom grozni po kavkazu sta rdise, koliko je po sibiru stradalo nevinih milioni, u afganistanu sta radise civilima, vijetkong,korejski rat, mongole, najbolji primjer te lose amerike zapada je njemacka istocna i zapadna istok za 10godina procvjeta(i ako se zale jer nisu navikli radit pa im sada, pogledas poljsku sta se sve u toj zemlji pravi nemozete vjerovat)
i japan je na istoku da ne moze istocnije
mada znam da nisi mislio na njih. ruse oduvijek jebu sistemi, a osim toga ne mozes porediti rusa 150 miliona vs. cijeli zapadni svijet.
sto se tice amera, ne degenece oni samo da bi pokazali da su uspjesni vec se na taj nacin siri i uticaj, a to znaci pare. prosle godine su npr turci raspisali tender za cini mi se neki pvo sistem i proglasili konesku ponudu najboljom. odmah nakon toga su ih ameri "demokratski zamolili" da preispitaju svoju odluku.
ameri su globalizaciju jako dobro naplatili dok su rusi bili totalno nepripremljeni sto i ne cudi jer su do "neki dan" stajali u redu i za tariguz.
ali to opet ne umanjuje njihovu pamet i znanje. njihov je problem sto to ne znaju i nikada nisu znali komercijalizovati svoje znanje. to je dobrim dijelom njihov problem, a dijelom i znantno manjeg uticaja na globalnom nivou od americkog.
npr ti danas da cak u maloj bosni zaustavis 100 slucajnih ljudi recimo mladjih od 50-ak godina i pitas ih da li znaju sta je gps, njih 80-90 ce znati ili bar reci da su culi za to.
a ako te iste ljude pitas da li znaju sta je glonass, nece ih ni 8-9 znati sta je to, a to je ruska verzija gps-a nista puno losija od gps-a. i to ne mislim na tvrdnje rusa jer ne vjerujem pricama "hvalite me usta moja" ali vjerujem svedjanima koja su jedina zapadna zemlja koja uporedo koristi i gps i glonass za koji kazu da je na nekim terenima precizniji od gps-a zbog polozaja satelita.
ali ameri guraju gps kroz auto industriju, smartphone, ostalu tehnologju it o naravno debelo naplacuju, a onda imas i vise para za usavrsavanje...
imas znaci 2 "proizvoda" vrhunskog znanja i pameti, pribliznog kvaliteta, a komercijalna razlika nebo i zemlja i ni blizu ne odslikava razliku u pameti i kvalitetu.