Ma neka si ti isao u skolu da mi popravis nivo.necko_hz wrote:Kad te nekad čitam upitam se i da li si išao u školu, ali helem nejse.cevapcinica wrote:Mozda je razlika u semantici ali za mene je nesto sto ublazava vibracije i sto se radi tog zeljenog efekta sastoji od izmedu ostalog i gumenih kuglica mekse a nesto sto je rigidno tvrde, ali sta ja znam, ja sam isao u nasu skolu prije uvodenja vjeronauke.
"However, there are other factors at play here, as well, which include the (mostly unchanged) layers below the top layer of the court. The Australian Open’s Plexicushion is rumored to have softer layers underneath, so a bouncing ball loses more speed from the cushioning effect of those softer layers than it does on the harder Pro Deco Turf at the U.S. Open".
Plexicushion (AO) je dugo godina bio sporiji od DecoTurfa (USO) zbog debljine podloge i svojstava koji su je činile mekšom.
Također, niži odskok ne mora podrazumijevati bržu podlogu, kao što ni visok odskok ne mora podrazumijevati sporiju. U svemu ima odstupanja. Tako je recimo podloga u Miamiju prema mišljenju igrača značajno sporija od one u Indian Wellsu, bez obzira što na IW-u loptica odskače do neba, a u Miamiju se praktično lijepi sa podlogom.
Pa da li sada podloga koja je fleksibilnija i ”blaza” za zglobove meksa ili nije?
Ako ti nije jasno sta sam mislio sa ovim ”na brzim terenima lopta odskace dosta nize” fino pitaj. Mislio sam Nadalove izjave sto se tice betona generalno. Ako poredimo travu, beton i zemlju, sporije podloge imaju visi odskok lopte.
Znam da ”farbanje” kao i druge promjene ”betona” koje mijenjaju stepen trenja na povrsini takode uticu na odskok lopte, vise pijeska i vise odskoka. Dodaj na to razliku u loptama koje se koriste itd... Kao sto si ti naveo, ima dosta parametara koji dovode do odstupanja tako da se i npr. DecoTurf moze ponasati skroz razlicito zavisno od toga koju je varijantu organizator odlucio da naruci.
Moja pretpostavka je da je usporavanje podloge u ovogodisnjem USO dovelo do viseg odskoka lopte jer bi manja frikcija tebala znaciti ”proklizavanje tj. loptica gubi manje brzine i odskace manje. Mozda sam u pravu a mozda nisam.
Da se vratimo na sam turnir, licno bih volio da Delpo opet podigne pehar kao nagradu za sve muke kroz koje je prosao od zadnjeg puta.