US - EU razlika
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
The_Flyer2002
-
Conjuror
#4 Re: US - EU razlika
Dobro, sto si se onda javio kad nisi dijete? Sto se godina tice, ja vam svima sljage jos uvijek mogu paliti.The_Flyer2002 wrote:tii si zaista djete jel de?Conjuror wrote:Moja![]()
![]()
predlazem da te banuju na mozda 48 sati da malo dodjes svijesti.
ona tema je zakljucana. bila je dobra zafrkancija ali ako si otvorio novu temu samo radi gluposti vala zasluzujes jednu BANanu (admini hint).
dosta matere mi. bilo je fino ali haj nadji neto da se fino mozemo prepirati. bilo sta. ista? nije me briga sta. haj budi dobar i uradi to.
pozdrav Flyer02
ccccc moja je bila i trebala bi biti. zadnja to jest
-
The_Flyer2002
-
The_Flyer2002
-
whow
E da se vas dvojica nebih vise nadmudrivali evo nesto na temu. Evo nekoliko prednosti Americke auto industrije u odnosu na Europu i Japan.
Komfor i udobnost . Americka auta imaju superioran odnos cijene naspram komfora. Europski ili Japanski proizvodaci takoder nude komfor ali za mnogo "vecu paru" . Svako ko' se ikada vozio u recimo Ford Taurus-u zna zbog cega se ovaj auto smatra radnickom limuzinom.
Chevrolet Impala recimo pruza nevjerovatnu udobnost za relativno nisku cijenu. E sada zamislite nekoga ko se sav zivot vozio u Imalama , Taurusima i slicno da pocne voziti Corolu , pa to je smijesno. Onda uzmimo pick up truck - segment- Amerikanci sa neprikosnoveni u ovom segmentu . Eto pa sad malo diskutirajte za ozbiljno.
Komfor i udobnost . Americka auta imaju superioran odnos cijene naspram komfora. Europski ili Japanski proizvodaci takoder nude komfor ali za mnogo "vecu paru" . Svako ko' se ikada vozio u recimo Ford Taurus-u zna zbog cega se ovaj auto smatra radnickom limuzinom.
Chevrolet Impala recimo pruza nevjerovatnu udobnost za relativno nisku cijenu. E sada zamislite nekoga ko se sav zivot vozio u Imalama , Taurusima i slicno da pocne voziti Corolu , pa to je smijesno. Onda uzmimo pick up truck - segment- Amerikanci sa neprikosnoveni u ovom segmentu . Eto pa sad malo diskutirajte za ozbiljno.
-
The_Flyer2002
hmmm interesantna tema
podrzajem vec receno
tema zatvorena
salim se naravno --- pravi odgovor tj moje vidjenje cu napisati sutra (danas za neke)
podrzajem vec receno
tema zatvorena
salim se naravno --- pravi odgovor tj moje vidjenje cu napisati sutra (danas za neke)
-
The_Flyer2002
vidis
udobnost / cijenu (citaj kroz) americkih auta = najbolji. mozda dobijem mercury grend marquis dzabe za koju godinu i to niko nemoze nadmasiti.
dzabe / komfor = JA ZADOVOLJAN hehehehe can somebody top that???
udobnost / cijenu (citaj kroz) americkih auta = najbolji. mozda dobijem mercury grend marquis dzabe za koju godinu i to niko nemoze nadmasiti.
dzabe / komfor = JA ZADOVOLJAN hehehehe can somebody top that???
-
nineac
Upravu si. Za te pare niko enudi veće auto i udobnije. Jedino što ja zamjeram kod opreme amerikancima (koja je full ) što se neugledaju na VW/Škoda i nestavljaju kišobran u vrata. Tako kada kederi počnu puštati vodu u unutrašnjost nakon nekih 30.000 milja imate zaštitu i svi sretni 
-
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Jeste ali zato oni dobiju galon za par dolara a nama litra goriva oko 1 Euro pa da si Bill Gates bankrotiro bi i ko kaze da su bolja veca auta? To su americki megalomanski rezoni koji su meni nejasni. Ja recimo vise gotivim kompaktnija auta pa cak i nezavisno od potrosnje goriva itd. tako da bi prije kupio tu corolu nego tog taurusa.whow wrote:E da se vas dvojica nebih vise nadmudrivali evo nesto na temu. Evo nekoliko prednosti Americke auto industrije u odnosu na Europu i Japan.
-
whow
Pa ne znam bas buraz , ako s tezak oko 240lbs kao jedan prosjechan US citizen onda je Taurus neophodan , a u Coroli im na vozacevo sjedalo stane samo jedan guz. To za kistobran je smislio Rolce Roys stvarno dobra idejaxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:Jeste ali zato oni dobiju galon za par dolara a nama litra goriva oko 1 Euro pa da si Bill Gates bankrotiro bi i ko kaze da su bolja veca auta? To su americki megalomanski rezoni koji su meni nejasni. Ja recimo vise gotivim kompaktnija auta pa cak i nezavisno od potrosnje goriva itd. tako da bi prije kupio tu corolu nego tog taurusa.whow wrote:E da se vas dvojica nebih vise nadmudrivali evo nesto na temu. Evo nekoliko prednosti Americke auto industrije u odnosu na Europu i Japan.
-
The_Flyer2002
pa sta??? u usa jedinica za tecnost je galon (3.78Litara) i novcana jedinica je dolar. trenutna cijena u mom podruciju je 2.40 po galonu to je za 87-micu. za 93-cu koja je "najbolje" na trzistu cijena je oko 2.60.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:Jeste ali zato oni dobiju galon za par dolara a nama litra goriva oko 1 Euro pa da si Bill Gates bankrotiro bi i ko kaze da su bolja veca auta? To su americki megalomanski rezoni koji su meni nejasni. Ja recimo vise gotivim kompaktnija auta pa cak i nezavisno od potrosnje goriva itd. tako da bi prije kupio tu corolu nego tog taurusa.whow wrote:E da se vas dvojica nebih vise nadmudrivali evo nesto na temu. Evo nekoliko prednosti Americke auto industrije u odnosu na Europu i Japan.
kad se usporedi kvalitet goriva onda mi placamo vise. ovde 95 kosta nekih 2.90 a da ne govorimo o 98 koja se prodaje u evropi. to je ovde racing fuel. (samo primjer. dodge neon srt-4 ima 230ks na 93-ci. kada se koristi 98-mica onda auto dobije dodatnih 20-30 ks. podaci sa mopar-a )
da ti nedaljim
u krivu si
ja sam u pravu
ove zadnja 4 reda napiso sam samo da zadovoljim moj ID (id, ego, superego)
-
neko iz mase
zaboravio si dodati i one zute borovo cizme da se opanci u VW-u ne skvasewhow wrote:Pa ne znam bas buraz , ako s tezak oko 240lbs kao jedan prosjechan US citizen onda je Taurus neophodan , a u Coroli im na vozacevo sjedalo stane samo jedan guz. To za kistobran je smislio Rolce Roys stvarno dobra idejaxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:Jeste ali zato oni dobiju galon za par dolara a nama litra goriva oko 1 Euro pa da si Bill Gates bankrotiro bi i ko kaze da su bolja veca auta? To su americki megalomanski rezoni koji su meni nejasni. Ja recimo vise gotivim kompaktnija auta pa cak i nezavisno od potrosnje goriva itd. tako da bi prije kupio tu corolu nego tog taurusa.whow wrote:E da se vas dvojica nebih vise nadmudrivali evo nesto na temu. Evo nekoliko prednosti Americke auto industrije u odnosu na Europu i Japan.
Chevrolet Impala recimo pruza nevjerovatnu udobnost za relativno nisku cijenu. E sada zamislite nekoga ko se sav zivot vozio u Imalama , Taurusima i slicno da pocne voziti Corolu , pa to je smijesno. Onda uzmimo pick up truck - segment- Amerikanci sa neprikosnoveni u ovom segmentu . Eto pa sad malo diskutirajte za ozbiljno., VW je trebao ovu ideju unaprijediti te umjesto kisobrana u sve sportske modele staviti kabanicu sa kapuljacom , a u GTI varijantu staviti crvenu kabanicu sa VW logom- ova bi opcija kostala odprilike 1000 eura.
-
Conjuror
Aahhh, jarane ti si nasjeo na jos jedno o mnogih i cestih Bosanskih mitova o autima.Qler wrote:eto ti nisam znao da ameri koriste 87 oktana!
Pa to su kante! Cuj 87 oktana! Pa kako to ide?! Zato oni prave tako glupe masine
Kubika ko drva, a nigdje zdrijebeta:D:D:D
metafora bolan
Velika je zabluda da ce se koristenjem goriva sa vise oktana od preporucenog dobiti na snazi. Potpuno netacno! Druga zabluda je da gorivo sa vise oktana manje "cadi" pa ce se tako sacuvati motor. Opet pogresno!
Da malo pojasnim sta su u stvari oktani: broj oktana u stvari govori koliko se gorivo moze kompresovati prije nego sto se samo zapali (prije svijecice) od visokog pritiska. Ako se gorivo zapali od pritiska prije nego sto ga svjecica zapali sa iskrom, taj ce motor vjerovatno prouzrokovati buku slicnu kucanju cekica. U tom slucaju se moze preci na viseoktansko gorivo jer kuckanje ce ako potraje trajno ostetiti motor. Taj tip kuckanja je vrlo rijedak danas i mozda se razvije kod vrlo malog procenta motora.
Sipanje viseoktanskog goriva od preporucenog nece dodati vise snage motoru. Za vise konja osim oktana je potreban i veci odnos kompresije da bi neciji motor dobio na snazi. Ako proizvodjac recimo preporucuje 87 oktana to znaci da je motor dizajniran sa nizim odnosom kompresije za 87 oktana pa vise oktana nece donijeti ama bas nista na snazi.
Isto tako oktani nemaju veze sa dimom i cadjenjem motora. Za te stvari se u gorivo dodaju posebni deterdzenti sto je u USA zakon a vjerujem i u Evropi.
Ukratko, sipanje viseoktanskog goriva u masine dizajnirane za nizeoktansko gorivo je cisto bacanje para osim ako cujes kuckanje u motoru. U tom slucaju viseoktansko gorivo ce pomoci da motor duze traje ali neces dobiti nista na snazi.
-
nineac
Conjuror djelimično si upravu. Naspi eto 93 oktana i izmjeri potrošnju pa naspi 87 oktana pa izmjeri potrošnju! OK, razlika neće biti u 10 litara, ali 0.5-1 ltr bi vrlo lako mogla biti. Takođe, odziv na gas je dosta bolji kod višeoktanskog goriva.
Kod mene npr je min 95 oktana, ali sam probao novi superplus od 100 oktana, te ogromne razlike ima u odzivu na gas. Uopće nije upitno da li auto dobije nešto snage, upitno je koliko. A to se kreće možda 2-5% u zavisnosti od veličine motora te kompresionog omjera. Većina evropskih motora ima veći kompresioni omjer te traži jače gorivo.
Kod mene npr je min 95 oktana, ali sam probao novi superplus od 100 oktana, te ogromne razlike ima u odzivu na gas. Uopće nije upitno da li auto dobije nešto snage, upitno je koliko. A to se kreće možda 2-5% u zavisnosti od veličine motora te kompresionog omjera. Većina evropskih motora ima veći kompresioni omjer te traži jače gorivo.
-
Conjuror
To je nemoguce nineac osim ako ti je motor imao samozapaljivanje od kompresije. Snaga nije u octanima nego u kompresijskokm odnosu. Gorivo se sastoji od oktana i heptana. Ako je gorivo npr 90 oktana to znaci ima 90% oktana i 10% heptana. Jedina razlka izmedju njih je da se heptan dosta ranije samozapali od pritiska nego oktan. Ako je tvoj motor bolje radio sa viseoktanskim gorivom onda mora da ti auto ima neki problem kod paljenja. Isto tako broj oktana nema veze sa potrosnjom goriva.nineac wrote:Conjuror djelimično si upravu. Naspi eto 93 oktana i izmjeri potrošnju pa naspi 87 oktana pa izmjeri potrošnju! OK, razlika neće biti u 10 litara, ali 0.5-1 ltr bi vrlo lako mogla biti. Takođe, odziv na gas je dosta bolji kod višeoktanskog goriva.
Jos jednom, snaga nije u broju oktana nego u kompresijskom odnosu.
-
LeKo
Sto je za drva, ugalj, brikete i sl. kalorična moć, to su oktani kod benzina. Npr. stavis u peć drvo ono grije ali ne toliko jako kao ugalj, isto je i sa benzinom, logično je da će auto potrositi više benzina od 87 nego od 95 ili 98 oktana za ostarivanje rezultata pogonjenja, razlog - kod višeoktanskog benzina veća snaga kod paljenja, tj vece oslobadjanje energije.
-
Conjuror
Leko citaj gore sta sam pisao i nauci. Ugalj i oktani nisu jedno te isto.LeKo wrote:Sto je za drva, ugalj, brikete i sl. kalorična moć, to su oktani kod benzina. Npr. stavis u peć drvo ono grije ali ne toliko jako kao ugalj, isto je i sa benzinom, logično je da će auto potrositi više benzina od 87 nego od 95 ili 98 oktana za ostarivanje rezultata pogonjenja, razlog - kod višeoktanskog benzina veća snaga kod paljenja, tj vece oslobadjanje energije.
Osim toga, upravo sam pronasao da se broj oktana u USA i Kanadi ne racuna isto kao u Evropi. U principu, gorivo sa 87 oktana u USA i Kanadi je jednako gorivu sa 92 oktana u Evropi.
Ljudi ako imalo znate engleski procitajte ovo o oktanima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Petrol
Evo jednog malog isjecka iz te i stranice:
Some people believe that adding a higher octane fuel to their engine will increase its performance or lessen its fuel consumption; this is false - engines perform best when using fuel with the octane rating they were designed for.
-
pips
conjuror u pravu si sto se tice oktana, medjutim vecina novijih auta mogu koristiti i 95 i 98 oktansko gorivo (imaju knacksensor) i cinjenica je da manje trose sa viseoktanskim gorivom. Sad nek nam neko objasni sto je to tako.
Ispravan odgovor nece biti nagradjen
-
Conjuror
Svi hemicari, fizicari i drugi naucnici svijeta trvde jedno a ti drugo. Nek onda bude po tvom.pips wrote:conjuror u pravu si sto se tice oktana, medjutim vecina novijih auta mogu koristiti i 95 i 98 oktansko gorivo (imaju knacksensor) i cinjenica je da manje trose sa viseoktanskim gorivom. Sad nek nam neko objasni sto je to tako.
A ne bi ni tebi bilo lose da malo citas sta strucnjaci kazu o tome a ne bosanski mehanicari.