US-China

Post Reply
walkabout

#1 US-China

Post by walkabout »

i dok se cheprka po bunjishtu u zapec'ku, evo kako se to radi gore...

http://www.smh.com.au/opinion/politics/ ... -g95b.html

ukratko, analiza "snaga na terenu sad i sutra", nakon shto je Kina razvila oruzhje koje chini "uzdanice" US premoci, nosache aviona - skoro neupotrebljivim...

povod - nakon dobijanja natrag Hong Konga, Kini su porasli apetiti prema "odbjegloj" provinciji Tajvanu shto je kulminiralo 1996-te kada ja US poslala nosache aviona u tajvanski prolaz dajuci jasan znak da ce braniti Tajvan...
Kina je na to odgovorila razvojem gorepomenutog oruzhja...
hik--meta

#2 Re: US-China

Post by hik--meta »

izmislit ce ameri nesto protiv tih projektila. tako to ide, kad god mislis da si sustigao neku tehnologiju, razvije se nesto modernije i mocnije.
mada, ne vjerujem da ce kinezi u skorije crijeme nesto previse ceprkati oko tajvana.
kiky

#3 Re: US-China

Post by kiky »

vratit če se njima tajvan sam ....
nije to više ona kina od koje se bježi ...
walkabout

#4 Re: US-China

Post by walkabout »

hikmeta, da, trka u naoruzhanju nikad ne prestaje...a i ja mislim da nece biti vojnog konflikta oko Tajvana...kad su Kinezi imali strpljenja 100 godina pa povratili Hong Kong, vjerovatno im je slichno razmishljanje oko Tajvana ( a i tu je, nadomak njihove obale i nec'e nigdje pobjec' )...

kiky, moguce je cak i to...zamisli "neobichan" scenario: ako Tajvan bude predugo "chekao" da se vrati "majci" Kini, mozhe se desiti da je bude molio (na koljenima ? ) da ga primi natrag ...
kusur

#5 Re: US-China

Post by kusur »

Imali su Amerikanci i vecih prijetnji od nove kineske wannabe deadly rocket. Sjetimo se Sovjeta koje su Ameri na kraju poklopili itd. Ali mislim da je najjace oruzje Kineza ustvari ekonomija, a i sama velicina Kine i brojnost Kineza. Taj ce faktor uvijek biti prisutan u jednacini US-China odnosa.
yugoslavija

#6 Re: US-China

Post by yugoslavija »

ma ljudi opasni su kinezi,nije se snjima zezat.uostalom kina uvijek ima tu svog saveznika rusiju s toga u slucaju nedo Bog kakvog sukoba ameri su donji.
mislim da je njihovo vrijeme prevlasti usvijetu gotovo,vrlo je moguce da amere pocnu napustat njihovi najvjerniji saveznici britanci i francuzi,jer upravo radi amera i ovi su u tzv ''ratu prtiv terorizma''
_BaD_BoY

#7 Re: US-China

Post by _BaD_BoY »

yugoslavija wrote:ma ljudi opasni su kinezi,nije se snjima zezat.uostalom kina uvijek ima tu svog saveznika rusiju s toga u slucaju nedo Bog kakvog sukoba ameri su donji.
mislim da je njihovo vrijeme prevlasti usvijetu gotovo,vrlo je moguce da amere pocnu napustat njihovi najvjerniji saveznici britanci i francuzi,jer upravo radi amera i ovi su u tzv ''ratu prtiv terorizma''
tesko drug jer samim tim i ti odbjegli americki saveznici bi bili samo piuni rusima i kinezima kao sto su danas amerikacima..
i sto se tice rata izdmedju kine amerike rusije to nema veze sa zdravim razumom..te zemlje ne smiju ratovati jer bi to dovelo do nuklarnog rata a te zemlje posjeduju nuklarki ko bosna stanovnika :D mozda neka natezanja na nekim rupa teritorijama tipa balkana,bliskog istoka i slicno..
keep it real

#8 Re: US-China

Post by keep it real »

yugoslavija wrote:ma ljudi opasni su kinezi,nije se snjima zezat.uostalom kina uvijek ima tu svog saveznika rusiju s toga u slucaju nedo Bog kakvog sukoba ameri su donji.

:lol: :lol: :lol:

ti to ozbiljno ?

rusi i kinezi saveznici ? :lol: :lol: :lol:
MFToonyo

#9 Re: US-China

Post by MFToonyo »

walkabout wrote:i dok se cheprka po bunjishtu u zapec'ku, evo kako se to radi gore...

http://www.smh.com.au/opinion/politics/ ... -g95b.html

ukratko, analiza "snaga na terenu sad i sutra", nakon shto je Kina razvila oruzhje koje chini "uzdanice" US premoci, nosache aviona - skoro neupotrebljivim...

povod - nakon dobijanja natrag Hong Konga, Kini su porasli apetiti prema "odbjegloj" provinciji Tajvanu shto je kulminiralo 1996-te kada ja US poslala nosache aviona u tajvanski prolaz dajuci jasan znak da ce braniti Tajvan...
Kina je na to odgovorila razvojem gorepomenutog oruzhja...
na duge staze pokazace se kako je kineski poludirigovani polusocijalizam uspjesniji od americkog kvaziliberalnog kapitalizma i poluotvorenog imperijalizma.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#10 Re: US-China

Post by Priorat »

jebo vas i kinez i amerikanac zajedno....do cega je vama...boze sacuvaj... :x
yugoslavija

#11 Re: US-China

Post by yugoslavija »

keep it real wrote:

:lol: :lol: :lol:

ti to ozbiljno ?

rusi i kinezi saveznici ? :lol: :lol: :lol:
da najozbiljnije,Kina i bivsi SSSR nisu bili u nekim Bog zna dobrim odnsoima ali nakon raspada SSSR-a su se zblizili i solidarne su danas u nizu pitanja
walkabout

#12 Re: US-China-Europa

Post by walkabout »

evo jedan pogled na deshavanja u EU...

http://www.smh.com.au/opinion/politics/ ... -hgm6.html

hoce li Tony uspjeti milom tamo gdje su Bonaparte i Adolf pali silom.... :roll:
detroit-mercy

#13 Re: US-China

Post by detroit-mercy »

Jos kada se saveznistvu Kine i Rusije pridoda jos jedna velesila Srbija, eto ti nove osovine koja ce pokoriti cio svijet.
Prvo, Amerika i Kina nisu ni izbliza toliki neprijatelji koliko vam se cini, za Kinu je Amerika najvazniji eknomski partnet ( i vice versa), prema tome malo predstave za raju ce uvije dobro doci. Pogledaj samo razmjere industrijske razmjene i kapitalnih ulaganja izmedju Kine i USA i izmedju Kine i Rusije.
Saveznistvo Kine i Rusije, neko je dobro u krivu ovdje, pa tako po najavama nekih analiticara, ukoliko dodje do manjih klimatskih promjena, tipa da se nivo globalnih mora podigne za jedno metar (sto nije za ne povjerovati) odnosno do manjeg zatopljavanja, imao bi na stotine miliona Kinez koji bi nahrupili pogodi gdje. Vjerovatno ne bi gazili preko dubokog Pacifika nego bi zgazili u stanovnistvom prazan Sibir. Toga su svjesni i Rusi i Kinezi. Pored toga racunaj na hiljade kilometara zajednicke granice izmedju Kine i Rusije, vazda se nadje neki problem.
Pored toga, kada uzmes da Kinezi masovon kupuju Treasury Bonds od Americke vlade, odnosno da velika kolicina Americkog vanjskog duga je u vlasnistvu Kine, zar misilis da bi zemlja koja misli ratovati u nekoj blizoj buducnosti sa nekom zemljom kupovala na 1000e milijardi vanjskog duga te zemlje.
Jaro, necije privatne zelje se bas i ne poklapaju sa stvarnoscu, prema tome jos dugo ce se cekati da Rusija, Kina i Srbija ucvrste vodecu vojnu ulogu u svijetu i da povrate Kosovo u okrilje majcice Srbije.
yugoslavija

#14 Re: US-China

Post by yugoslavija »

detroit-mercy wrote:
Jos kada se saveznistvu Kine i Rusije pridoda jos jedna velesila Srbija, eto ti nove osovine koja ce pokoriti cio svijet.
Prvo, Amerika i Kina nisu ni izbliza toliki neprijatelji koliko vam se cini, za Kinu je Amerika najvazniji eknomski partnet ( i vice versa), prema tome malo predstave za raju ce uvije dobro doci. Pogledaj samo razmjere industrijske razmjene i kapitalnih ulaganja izmedju Kine i USA i izmedju Kine i Rusije.
Saveznistvo Kine i Rusije, neko je dobro u krivu ovdje, pa tako po najavama nekih analiticara, ukoliko dodje do manjih klimatskih promjena, tipa da se nivo globalnih mora podigne za jedno metar (sto nije za ne povjerovati) odnosno do manjeg zatopljavanja, imao bi na stotine miliona Kinez koji bi nahrupili pogodi gdje. Vjerovatno ne bi gazili preko dubokog Pacifika nego bi zgazili u stanovnistvom prazan Sibir. Toga su svjesni i Rusi i Kinezi. Pored toga racunaj na hiljade kilometara zajednicke granice izmedju Kine i Rusije, vazda se nadje neki problem.
Pored toga, kada uzmes da Kinezi masovon kupuju Treasury Bonds od Americke vlade, odnosno da velika kolicina Americkog vanjskog duga je u vlasnistvu Kine, zar misilis da bi zemlja koja misli ratovati u nekoj blizoj buducnosti sa nekom zemljom kupovala na 1000e milijardi vanjskog duga te zemlje.
Jaro, necije privatne zelje se bas i ne poklapaju sa stvarnoscu, prema tome jos dugo ce se cekati da Rusija, Kina i Srbija ucvrste vodecu vojnu ulogu u svijetu i da povrate Kosovo u okrilje majcice Srbije.
prvo nigdje nisam spomenuo neki sukob u blizoj buducnosti
moja privatna zelja nije garant ta da ove drzave zarate jer se ne mogu zamisliti posljedice tog rata
vidim nesto si srbiju umjesao a ja je nigdje nisam spomenuo,pa i za kosovo nesto govoris(iskreno boli me briga i za jedno i za drugo)
ne bas davno gledao sam neku emisiju na tv- u i bas je bio govor o kini i americi.govorilo se o temo da ce za jedno 10 god kina postati jaca vojna sila od amerike i amerikanci to nece moci prihvatiti.sad ne znam koliko je tu istine al 100 % bi kina prija nasla saveznika u rusiji nego u amerima
Post Reply