Urticaria/koprivnjača
Moderator: anex
-
CVIJET1111
#1 Urticaria/koprivnjača
Molim Vas,
da li neko ima iskustva s ovim? Potreban mi je savjet, mišljenje, podjela iskustva...
Hvala.
da li neko ima iskustva s ovim? Potreban mi je savjet, mišljenje, podjela iskustva...
Hvala.
-
kox
#2 Re: Urticaria/koprivnjača
Ja imam nekog iskustva, djetetu mi je nedavno dijagnosticirana.
- Tigar1
#3 Re: Urticaria/koprivnjača
Ja sam prije par godina imao alergiju sličnu koprivnjači. Plikovi se prvo počeli javljati na glavi, trupu pa na ekstremitetima : Dođu, povećaju se i crvene kao paprika, svrbež neopisiv te nestanu kako su i došli.
Doktori mi savjetovali korigovanje ishrane, tih sedmicu dana bio samo na kuhanom krompiru i crnom hljebu te se povuklo, nisam koristi onikakve medikamente. Onako kontao šta je moglo uzrokovati i promijenim mjesto gdje sam išao na doručak na pauzi (sumnjao da možda ne operu dobro tanjire te pribor kad sam jednom skontao da se tanjir osjeti na deterdžent), te je prestalo i nikad se više nije pojavilo hvala Bogu.
A bilo je ružno za vidjeti te je svrbjelo pravo.
Doktori mi savjetovali korigovanje ishrane, tih sedmicu dana bio samo na kuhanom krompiru i crnom hljebu te se povuklo, nisam koristi onikakve medikamente. Onako kontao šta je moglo uzrokovati i promijenim mjesto gdje sam išao na doručak na pauzi (sumnjao da možda ne operu dobro tanjire te pribor kad sam jednom skontao da se tanjir osjeti na deterdžent), te je prestalo i nikad se više nije pojavilo hvala Bogu.
-
CVIJET1111
#4 Re: Urticaria/koprivnjača
Hvala.
Imam 26,5 godina i prije oko 1,5godinu mi se počelo pojavljivati po koži prvo svrab, zatim otekne kao kad se "ožariš". U tom periodu nisam promijenila ništa što inače koristim(hrana, deterdženti, kozmetika...) Povremeno se pojavi, inače naveče. Ne mogu povezati sa stresom, jer mi se ne pojavljuje striktno u tim situacijama. Možda organizam taj stres "provari" kasnije. Doduše u tom trenutku se uzbudim/prepadnem, da sam čak i otplakala u nekim situacijama.
Što se tiče doktora; moja dokt.opšte prakse mi je prvo pokušala sa dijetom i flonidanom(onaj što odmah djeluje), ali bezuspješno. Imala sam situaciju da sam popila taj flonidan i kroz pola sata-sat vremena mi se pojavio otok i svrbež. Radila sam Ige i on je ok.
Posjetila sam čak i hodže, ali i to bezuspješno. Ne vjerujem u te stvari, al kad čovjeku zagusti hvata se za slamku.
Nikada nisam imala problema sa hranom, inače kuham sve kući i rijetko ili skoro nikako uzimam konzerve i sličnu hranu.
Imala sam skoro spontani u 5-6 sedmici trudnoće. Ne povezujem s tim, ali svakako planiram trudnoću.
Pomagajte, bilo šta
Imam 26,5 godina i prije oko 1,5godinu mi se počelo pojavljivati po koži prvo svrab, zatim otekne kao kad se "ožariš". U tom periodu nisam promijenila ništa što inače koristim(hrana, deterdženti, kozmetika...) Povremeno se pojavi, inače naveče. Ne mogu povezati sa stresom, jer mi se ne pojavljuje striktno u tim situacijama. Možda organizam taj stres "provari" kasnije. Doduše u tom trenutku se uzbudim/prepadnem, da sam čak i otplakala u nekim situacijama.
Što se tiče doktora; moja dokt.opšte prakse mi je prvo pokušala sa dijetom i flonidanom(onaj što odmah djeluje), ali bezuspješno. Imala sam situaciju da sam popila taj flonidan i kroz pola sata-sat vremena mi se pojavio otok i svrbež. Radila sam Ige i on je ok.
Posjetila sam čak i hodže, ali i to bezuspješno. Ne vjerujem u te stvari, al kad čovjeku zagusti hvata se za slamku.
Nikada nisam imala problema sa hranom, inače kuham sve kući i rijetko ili skoro nikako uzimam konzerve i sličnu hranu.
Imala sam skoro spontani u 5-6 sedmici trudnoće. Ne povezujem s tim, ali svakako planiram trudnoću.
Pomagajte, bilo šta
-
CVIJET1111
#5 Re: Urticaria/koprivnjača
Hvala na podjeli iskustva. Ja sam već izmijenjala neke stvari, ali ništa za sad nije pomoglo.Tigar1 wrote:Ja sam prije par godina imao alergiju sličnu koprivnjači. Plikovi se prvo počeli javljati na glavi, trupu pa na ekstremitetima : Dođu, povećaju se i crvene kao paprika, svrbež neopisiv te nestanu kako su i došli.
- pukepuke
#6 Re: Urticaria/koprivnjača
Puno iskustva.
Može biti prouzročena:
1. Hranom, s tim da se može dogoditi da nikad nisi bila alergična na nešto, pa odjednom dobiješ alergijsku reakciju, neko vrijeme ne konzumiraš tu hranu, pa je lagano počneš uvoditi i onda je konzumiraš kao da ništa nije bilo, a može ostati i trajna alergija. Najčešći alergeni su piletina, jaje, mlijeko, bobičasto i koštuničavo voće...
2. Konzervansima u hrani, koji se akumuliraju u organizmu, pa kad se dostigne kritična masa, dođe do reakcije.
3. Lijekovima, no s tim nemam iskustva.
3. Svime što ide na kožu, npr. ako si počela nositi laganiju odjeću koja stoji od prošle sezone, a nisi je oprala, sintetičkim porubom na gaćicama i grudnjaku, drugim deterdžentom, rublje stavljaj na još jedno ispiranje, izbaci omekšivač.
4. Biljkama. Prije nekoliko godina, javila mi se po leđima, uz rub kose i po ušima. Ispalo je da sam alergična na neke biljke i kad sam u prirodi, njihova pelud se zadržava u kosi i odjeći i izazva reakciju, dakle, nakon boravka u prirodi, pranje kose i promjena odjeće. No recimo, to je trajalo jednu sezonu, već nekoliko godina nemam taj problem. Ako me počnu svrbiti uši, operem kosu i to je to.
Nemam iskustva s alergijskim reakcijama na životinje.
Topla preporuka je da odeš uraditi alergo test, u privatnom laboratorij možeš uraditi onaj iz krvi, poodavno sam radila ali je bio oko 50 KM na hranu, a još 50 na ostale faktore (biljke itd.).
Može biti prouzročena:
1. Hranom, s tim da se može dogoditi da nikad nisi bila alergična na nešto, pa odjednom dobiješ alergijsku reakciju, neko vrijeme ne konzumiraš tu hranu, pa je lagano počneš uvoditi i onda je konzumiraš kao da ništa nije bilo, a može ostati i trajna alergija. Najčešći alergeni su piletina, jaje, mlijeko, bobičasto i koštuničavo voće...
2. Konzervansima u hrani, koji se akumuliraju u organizmu, pa kad se dostigne kritična masa, dođe do reakcije.
3. Lijekovima, no s tim nemam iskustva.
3. Svime što ide na kožu, npr. ako si počela nositi laganiju odjeću koja stoji od prošle sezone, a nisi je oprala, sintetičkim porubom na gaćicama i grudnjaku, drugim deterdžentom, rublje stavljaj na još jedno ispiranje, izbaci omekšivač.
4. Biljkama. Prije nekoliko godina, javila mi se po leđima, uz rub kose i po ušima. Ispalo je da sam alergična na neke biljke i kad sam u prirodi, njihova pelud se zadržava u kosi i odjeći i izazva reakciju, dakle, nakon boravka u prirodi, pranje kose i promjena odjeće. No recimo, to je trajalo jednu sezonu, već nekoliko godina nemam taj problem. Ako me počnu svrbiti uši, operem kosu i to je to.
Nemam iskustva s alergijskim reakcijama na životinje.
Topla preporuka je da odeš uraditi alergo test, u privatnom laboratorij možeš uraditi onaj iz krvi, poodavno sam radila ali je bio oko 50 KM na hranu, a još 50 na ostale faktore (biljke itd.).
-
kox
#7 Re: Urticaria/koprivnjača
Dodao bih još da uzrok može biti i razlika u temperaturi, toplo-hladno okruženje i sl.
Pokušaj uraditi i specifične alergo testove, ovaj ige može biti negativan a da specifični ipak pokažu alergiju na neke od alergena. Samo me čudi da Flonidan nema efekta ako je alergija.
Pokušaj uraditi i specifične alergo testove, ovaj ige može biti negativan a da specifični ipak pokažu alergiju na neke od alergena. Samo me čudi da Flonidan nema efekta ako je alergija.
- pukepuke
#8 Re: Urticaria/koprivnjača
E da, na ovo sam zaboravila, urtikarija zbog razlike u temperaturi se javljala kod mog djeteta.kox wrote:Dodao bih još da uzrok može biti i razlika u temperaturi, toplo-hladno okruženje i sl.
-
Nestea31
#9 Re: Urticaria/koprivnjača
Lično iskustvo, prije 3 godine iz čista mira mi je nakon kratkog svraba u predjelu usne, ista otekla (da ne opisujem, osim činjenice da je užasno bilo). Nakon odlaska kod dr. i injekcija dexam. i sinopena, isto se smirilo.
Međutim poslije nekoliko dana, na području čela, ista situacija, i nakon toga se urtikarija širila po tijelu. Dolazila je i odlazila iznenada. Doktor je preporučio Flonidan tablete, i naravno dijeta.
Alergo test (preporučujem odlazak u Kiseljak u onu polikliniku Eho (nadam se da ne kršim pravila foruma jer reklama već moje dobro iskustvo sa njima), test se radi iz krvi, nakon uplate 40 KM, i čekanja od 3-4 sata rezultati odmah budu gotovi), je pokazao alegriju na kućno cvijeće, bokvicu i još nešto od neke trave, ne sjećam se).
Helem, i pored flonidana, dijete, isto nije prolazilo, čak šta više, pojačalo se. Urtikarija se pojavljivala na cijelom tijelu, praćen otokom (čak mi i oči su u jednom momentu bile otečene).
S obzirom da je početak te alergije bio u februaru te godine, u oktobru sam imala užasno iskustvo u kojem mi je jezik otekao. Od straha sam otišla dr. i tražila nešto jače od flonidana, koji mi je preporučio Contral tablete i Chymoral dodatak prehrani (isto tabletice). Istraživajući preko net-a, a s obzirom da nikad u životu nisam bila alergična ni na šta, ustanovila sam da moj pad imuniteta, pojačan stres na poslu i u privatnom životu, uzrokovao je pojavu urtikarija.
Odlučila sam, na svoju ruku, da pored ovih tableta poradim na imunitetu, te sam kupila sok od aronije u apoteci (ljubičasta kutija od 3 litra, cijena joj je sada mislim oko 35 KM, i ta kutija je meni i kćerki, dok smo koristile, trajala haman 2,5 mjeseca), koji se koristi na način: 1 dnevno 1 findžan soka, a djeca pola findžana.
Helem, poslije korištenja ovih tableta, i soka, moja urtikarija je prestala da se pojavljuje nakon 2 ili 3 mjeseca korištenja istih.
Nadam se da će nekome moje iskustvo koristiti.
Međutim poslije nekoliko dana, na području čela, ista situacija, i nakon toga se urtikarija širila po tijelu. Dolazila je i odlazila iznenada. Doktor je preporučio Flonidan tablete, i naravno dijeta.
Alergo test (preporučujem odlazak u Kiseljak u onu polikliniku Eho (nadam se da ne kršim pravila foruma jer reklama već moje dobro iskustvo sa njima), test se radi iz krvi, nakon uplate 40 KM, i čekanja od 3-4 sata rezultati odmah budu gotovi), je pokazao alegriju na kućno cvijeće, bokvicu i još nešto od neke trave, ne sjećam se).
Helem, i pored flonidana, dijete, isto nije prolazilo, čak šta više, pojačalo se. Urtikarija se pojavljivala na cijelom tijelu, praćen otokom (čak mi i oči su u jednom momentu bile otečene).
S obzirom da je početak te alergije bio u februaru te godine, u oktobru sam imala užasno iskustvo u kojem mi je jezik otekao. Od straha sam otišla dr. i tražila nešto jače od flonidana, koji mi je preporučio Contral tablete i Chymoral dodatak prehrani (isto tabletice). Istraživajući preko net-a, a s obzirom da nikad u životu nisam bila alergična ni na šta, ustanovila sam da moj pad imuniteta, pojačan stres na poslu i u privatnom životu, uzrokovao je pojavu urtikarija.
Odlučila sam, na svoju ruku, da pored ovih tableta poradim na imunitetu, te sam kupila sok od aronije u apoteci (ljubičasta kutija od 3 litra, cijena joj je sada mislim oko 35 KM, i ta kutija je meni i kćerki, dok smo koristile, trajala haman 2,5 mjeseca), koji se koristi na način: 1 dnevno 1 findžan soka, a djeca pola findžana.
Helem, poslije korištenja ovih tableta, i soka, moja urtikarija je prestala da se pojavljuje nakon 2 ili 3 mjeseca korištenja istih.
-
CVIJET1111
#10 Re: Urticaria/koprivnjača
Ljudi, hvala vam puno na savjetima. Ovo je već izluđujuće, a predugo traje i prošla su sva godišnja doba da bih olako mogla skontati šta je. Po mom mišljenju najprije će biti da je stres, al svakako se moram aktivirati i sve pretrage odraditi.
pozzz
pozzz
-
CVIJET1111
#11 Re: Urticaria/koprivnjača
Nestea31 wrote:Lično iskustvo, prije 3 godine iz čista mira mi je nakon kratkog svraba u predjelu usne, ista otekla (da ne opisujem, osim činjenice da je užasno bilo). Nakon odlaska kod dr. i injekcija dexam. i sinopena, isto se smirilo.
Koji su znakovi pada imuniteta? Krvna slika mi je ok i uvijek je bila, prehrana mi je raznolika i uvijek domaće, nikad nisam bila "bolešljiva". Da li ste među tim tabletama od doktora imali i nešto za smirenje na biljnoj bazi? Čitala sam da može pomoći i tako nešto al da se duže vrijeme uzima.
Hvala Vam puno.
- pukepuke
#12 Re: Urticaria/koprivnjača
Svatko svoje tijelo najbolje poznaje, malo razmisli i skontat ćeš kako ti se očituje pad imuniteta. Netko dobije ranice u kutovima usana, netko afte u ustima. Meni koža na zglobovima ruku postane crvena, suha i osjetljiva, reagira na deterdžent... Poremećaj vaginalne flore, pojava iscjetka iz čista mira, prehlada koja se stalno vraća, simptomi mogu biti razni.CVIJET1111 wrote: Koji su znakovi pada imuniteta? Krvna slika mi je ok i uvijek je bila, prehrana mi je raznolika i uvijek domaće, nikad nisam bila "bolešljiva". Da li ste među tim tabletama od doktora imali i nešto za smirenje na biljnoj bazi? Čitala sam da može pomoći i tako nešto al da se duže vrijeme uzima.
Hvala Vam puno.
-
Nestea31
#13 Re: Urticaria/koprivnjača
CVIJET1111 , član/ica pukepuke već reče većinu, ti izguglaj malo i uporedi simptome svoje, sa onim što veli teta Google. Svako ima drugačije simptome, kod mene je bilo konstantan umor. Helem, ja nisam ništa drugo tražila od tableta, jer iste ne koristim inače, i više se volim sama nositi sa stresom, dok god to mogu. Naravno nekim ljudima je potrebno nešto dodatno.
- esmasaric
#14 Re: Urticaria/koprivnjača
Sinoć sam zaspala sa čistim licem. Inače nemam problema sa aknama i koža mi je sasvim ok. Malo suha.
Jutros se probudim. Čitava lijeva strana obraza i oko oka puna sitnih crvenih bubuljica. Ne svrbe. Ali je oko malo oteklo, i užasno izgleda.
Koliko ja znam to mi se prije nije dešavalo. Kremu i kozmetiku koristim godinama istu. Jastuk mi je čist.
Jedino što sam pojela sinoć zeljanice iz buregdžinice...da li je moguće da je to?
Također da li je ovo koprivnjača ili je nešto organizam izbacio na lice od jetre otrove...nemam pojma.
Uglavnom na koji način da tretiram? Oko mi je ok sada. Za koliko prolazi? I zašto samo na licu?
Do sad mi se ništa slično nije desilo. Da li neko može pomoći? [emoji4]
Jutros se probudim. Čitava lijeva strana obraza i oko oka puna sitnih crvenih bubuljica. Ne svrbe. Ali je oko malo oteklo, i užasno izgleda.
Koliko ja znam to mi se prije nije dešavalo. Kremu i kozmetiku koristim godinama istu. Jastuk mi je čist.
Jedino što sam pojela sinoć zeljanice iz buregdžinice...da li je moguće da je to?
Također da li je ovo koprivnjača ili je nešto organizam izbacio na lice od jetre otrove...nemam pojma.
Uglavnom na koji način da tretiram? Oko mi je ok sada. Za koliko prolazi? I zašto samo na licu?
Do sad mi se ništa slično nije desilo. Da li neko može pomoći? [emoji4]
-
mirzet87sa
#15 Re: Urticaria/koprivnjača
Ja imam koprivnjacu vec par godina, iskljucivo u ljetnom periodu koja traje 2-3mjeseca. Dobijem plikove/osip kao da te neko "ozario" s tim da pojedini dijelovi lica znaju oteci. Obisao raznorazne doktore, vadio nakvih milion nalaza sve ok. Koristio bih flonidan od 5mg i isti bi me smirio, dok ove "sezone" vec ne djeluje pa sam se odlucio na alergo test. Test je pokazao alergiju na grinje, polen, konja
. Iz sobe u kojoj spavam sam izbacio sav tekstil, cilime, promijenio jastuk, dubinski ocistio namjestaj.. Da je pomoglo, odnosno umanjilo alergiju, jeste.. Prije bih imao problema na dnevnoj bazi, a sad 1-2 sedmicno.. Svakodnevno pijem kalcij, a po potrebi i preporuci ljekara, koristim lordes. Ne djeluje momentalno ali se kroz 2-3h povuce sve, s tim da moram naglasiti da sam od flonidana bio pospan! Koliko god da sam spavao bio sam umoran, a one od 10mg me umrtve..
Alergija na grinje, a ujedno i ponajveci razlog koprivnjace, se vecinom pojavljuje ljeti zbog temperature, vlage u zraku, a najvise ih ima na mjestu na kojem spavate jer se isti hrane vasom mrtvom kozom, dlakama itd.. Pa eto, probajte spavati par noci na drugom mjestu, dubinski ocistite krevet, promijenite jastuk.. pogotovo ako vam je onaj "vuneni"
Ili potrazite po apotekama sprej protiv grinja
Pri velikim otocima, osipu, pravac hitna po injekciju, ne igrajte se s tim ja sam iskusio napad gusenja, nije nimalo prijatan osjecaj.
Pri velikim otocima, osipu, pravac hitna po injekciju, ne igrajte se s tim ja sam iskusio napad gusenja, nije nimalo prijatan osjecaj.