UROTA

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
JEDRILICA
Posts: 401
Joined: 07/06/2007 00:39

#1 UROTA

Post by JEDRILICA »

Mostar (RTM) - Vijesti iz Kanade, gdje je zasjedao UNESCO, prema kojima nema niti govora o skidanju mostarskog Starog mosta sa liste zaštićene svjetske baštine, dočekane su kao senzacija. Zašto?
Zato jer su gotovo svi mediji u BiH i regionu, prije nekoliko dana nasjeli na očito dobro upakovane poluinformcije Večernjeg lista. Stvorena je atmosfera kako je brisanje Mostara sa liste UNESCO-a gotova stvar.

U klopku senzacionalizma bez pokrića i za ko zna čije ciljeve, uplele su se i neke političke stranke, kojima kao ni većini medija nije palo na pamet da barem provjere istinitost navoda Večernjakovih „dobro obavještenih izvora".

Način na koji je izvedena zahtjevna operacija blaćenja Mostara ukazuje na očigledno postojanje dobro uvezane interesne grupe, koja već nekoliko godina vodi kampanju ili bolje reći UROTU protiv Mostara. Nekome će se možda riječ UROTA, učiniti kao prejak termin, ali kako drugačije objasniti sve ove godine podmetanja, izmišljanja problema po svaku cijenu i otvorenih dezinformacija?

Nije valjda da je sve to samo plod slučajnosti i šarlatanstva nazovi novinara i eksperata? O izgledu hotela Ruža ispisane su tone novinskog papira i emitovani sati radijskog i TV programa i to samo na osnovu loše obavještenih „izvora"!

Općoj konfuziji oko Ruže, Mostara i Starog mosta, najviše su doprinijeli površni, pa i ponešto zločasti domaći mediji.

Izuzmemo li RTM, nikome nije niti palo na pamet da krene dalje od medijski atraktivne informacije i potvrdu za navode o skidanju Mostara sa UNESCO-ove liste potraži i na relevatnim adresama.

Od istraživačkog novinarstva niti traga ni glasa.

BH mediji su u slučaju „Ruža" upali u zamku, koju je najbolje opisao Dejvid Ajk (David Icke). Naime, kada se u javnosti želi nametnuti neko mišlljenje kao preovladavajuće, smatra Ajk, prvo se na nekom relevantnom mediju plasira „skrojena" informacija, koja se kasnije sistemom „linije manjeg otpora" nastavlji ponavljati kao činjenica i u drugim medijima, bez provjera.

Danima su nas tako maltretirali sa „skidanjem Mostara sa ugledne svjetske liste", da bi se na kraju sve pokazalo kao potpuno drugačije. Hoće li nakon svega usljediti ostavke loše obavještenih novinara, urednika i skupo plaćenih eksperata? Neće i to je ono što najviše zabrinjava.

Do juče vrlo kritički nastrojeni likovi, preko noći su „okrenuli ploču" i nastavali novu priču, bez trunke stida. Vjerovatno samo do neke nove prilike kada će ponovo u igri biti navodno „dobro obavješteni izvori". (Faruk Kajtaz)
JEDRILICA
Posts: 401
Joined: 07/06/2007 00:39

#2 Re: UROTA

Post by JEDRILICA »

Novinari od izvora iz krugova bliskih investitoru hotela Ruža saznaju kako je zapravo riječ o orkestriranoj hajci iza koje stoje politički i ekonomski lobiji. Politički, na relaciji Mostar-Banja Luka, čijim planovima smeta bilo kakav uspjeh bošnjačkog faktora na ovim prostorima, a ekonomski jer bi izgradnjom modernog i luksuznog hotela uz Stari most, određeni hotelski lobiji u Hercegovini došli u opasnost da izgube monopol i primat.

Medijska, politička i svaka druga kampanja, tvrdi se, jednostavno je zamaglila neke proste činjenice: investitor je dobio građevinsku dozvolu za aktuelni projekat hotela Ruža, uključujući i famozni i navodno sporni četvrti sprat; tom projektu se već godinama blokira realizacija, uprkos tome što je investitor uložio milione maraka.

Predstavnik investitora u Mostaru, Edin Batlak još je sredinom marta ove godine najavio da će tužiti Grad Mostar, jer je zbog zastoja u izgradnji hotela izgubljeno oko 50 miliona KM.

Zato analitičari uzavrele mostarske političke scene pitaju: ako investitor zaista i podnese tužbu i dobije je, što je veoma moguće, ko će onda platiti odštetu? Nema ko drugi nego poreski obaveznici Mostara svih naroda. (r.i.)
JEDRILICA
Posts: 401
Joined: 07/06/2007 00:39

#3 Re: UROTA

Post by JEDRILICA »

Ovo bi bilo mozda bolje na temi prikrivena mrznja zapadnih susjeda!
Nur40
Posts: 82
Joined: 17/05/2008 10:43

#4 Re: UROTA

Post by Nur40 »

JEDRILICA wrote:Novinari od izvora iz krugova bliskih investitoru hotela Ruža saznaju kako je zapravo riječ o orkestriranoj hajci iza koje stoje politički i ekonomski lobiji. Politički, na relaciji Mostar-Banja Luka, čijim planovima smeta bilo kakav uspjeh bošnjačkog faktora na ovim prostorima, a ekonomski jer bi izgradnjom modernog i luksuznog hotela uz Stari most, određeni hotelski lobiji u Hercegovini došli u opasnost da izgube monopol i primat.
Ova tema neće na podforumu Hercegovina dobiti odgovarajući tretman. Inače sve hercegovačke teme su slabo posjećene. Bolje bi bilo da je na Politici, ali šta je tu je.
Čini mi se da je Jedrilica pogodio "u sridu" kada je u pitanju kontinuirana pojava dezinformacija vezanih za izgradnju Hotela Ruža. Ipak je Ruža što se tiče Mostara bez premca. To će pogotovo potvrditi kada bude i hotel visoke kategorije. Blizina Starog grada i Starog mosta samo će potvrditi tu njegovu reputaciju i svi drugi će biti u drugom planu, zato se na svaki način blokira i odgođa njeno otvaranje. Da ne ponovljam ono što je već Jedrilica dobro istakao.
U sjeni Hotela Ruža ostaje nešto drugo što bitnije narušava ambijent Mostara - crkveni toranj na Bulevaru. Vjerovatno nešto od one propagande protiv Ruže ima se zahvaliti i tornju. Dok se priča o Ruži, toranj se neće spominjati.
A kad se prvi put ozbiljno pomene kao građevina koja narušava izgled Mostara (a Bogami ni narušavanje sigurnosti nije za odbaciti) onda će početi priča o ugroženosti. Za sada je dobro Ruža je na tapetu.
ludacha
Posts: 709
Joined: 10/04/2003 00:00

#5 Re: UROTA

Post by ludacha »

JEDRILICA wrote:...uspjeh bošnjačkog faktora na ovim prostorima... (r.i.)
ma kakav bolan uspjeh??

:lol:
Post Reply