Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
flora.sa wrote:ni ja...
ali da li ima ljudi koji vjeruju, i ako vjeruju za¹to vjeruju????
ljudi u svasta vjeruju. a za to sam cuo jos kao mali, valjda neka tradicija. ono baba vjerovala pa prenjela itd...
isto kao i saljevanje strave, to je neki prastari obicaj na balkanu jos prije krscanstva i islama. ima jos u bugarskoj i rumunjskoj gdje to stari ljudi rade...
flora.sa wrote:ni ja...
ali da li ima ljudi koji vjeruju, i ako vjeruju zašto vjeruju????
ljudi u svasta vjeruju. a za to sam cuo jos kao mali, valjda neka tradicija. ono baba vjerovala pa prenjela itd...
isto kao i saljevanje strave, to je neki prastari obicaj na balkanu jos prije krscanstva i islama. ima jos u bugarskoj i rumunjskoj gdje to stari ljudi rade...
moram reći da se radi o curi koja će uskoro da diplomira...
ali vjeruje u te stvari...a vjerovatno postoji i neko na forumu ko vjeruje u to...
OK; mi je kada u to vjeruje stare, neuke žene, ali ako vjeruje neko ko je rođen u 80-tim, prošlog vijeka ...to mi je problem...
I ja sam cula za taj izraz urokljive oci i stvarno cudno izgledaju takve oci ali puno ih ljudi ima, i mislim da su im takve oci od bolesti, zaboravila sam ime bolesti.... ali nema veze s vradzbinama.
Jedino u sta vjerujem od tih gluposti su sihiri, odnosno uroci, s kojim sam na zalost imao posla, a imao sam priliku vidjeti i druge s istim problemima.
_BosanaC wrote:Jedino u sta vjerujem od tih gluposti su sihiri, odnosno uroci, s kojim sam na zalost imao posla, a imao sam priliku vidjeti i druge s istim problemima.
Pricaj bolan!!!!!! Sta sihire ti neko stavio??? STVARNO??!?!!!!! STa je bilo, pricaj nam!!!
flora.sa wrote:moram reæi da se radi o curi koja æe uskoro da diplomira...
ali vjeruje u te stvari...a vjerovatno postoji i neko na forumu ko vjeruje u to...
OK; mi je kada u to vjeruje stare, neuke ¾ene, ali ako vjeruje neko ko je roðen u 80-tim, pro¹log vijeka ...to mi je problem...
nije to problem, nema to veze sto diplomira. vjerovanje nije nikakva znanost, pa su ljudi slobodni u svasta vjerovati. nekima je recimo uzasno cudno kad su obrazovani i pametni ljudi religiozni. drugima je uzasno cudno kad su ateisti i slicno....
flora.sa wrote:moram reći da se radi o curi koja će uskoro da diplomira...
OK; mi je kada u to vjeruje stare, neuke žene, ali ako vjeruje neko ko je rođen u 80-tim, prošlog vijeka ...to mi je problem...
nije to problem, nema to veze sto diplomira. vjerovanje nije nikakva znanost, pa su ljudi slobodni u svasta vjerovati. nekima je recimo uzasno cudno kad su obrazovani i pametni ljudi religiozni. drugima je uzasno cudno kad su ateisti i slicno....
ne problem je u tome što ljudi uprkos obrazovanju, uvidu u nauku, i dalje vjeruju u običaje koji su duboko usađeni u njih...
što će opet, reći da su običaji nekada jači od bilo kojeg zakona, pa i zakona nauke...
_BosanaC wrote:Jedino u sta vjerujem od tih gluposti su sihiri, odnosno uroci, s kojim sam na zalost imao posla, a imao sam priliku vidjeti i druge s istim problemima.
pa to je to...
ljudi koji očima mogu da ureknu...
onda vjeruješ...
zašto...
flora.sa wrote:ne problem je u tome ¹to ljudi uprkos obrazovanju, uvidu u nauku, i dalje vjeruju u obièaje koji su duboko usaðeni u njih...
¹to æe opet, reæi da su obièaji nekada jaèi od bilo kojeg zakona, pa i zakona nauke...
ja mislim da su te stvari glupost. ali iskreno receno nauka nije dokazala niti da one ne postoje, zar ne?
isto kao sto nauka nija pokazala postojanje/nepostojanje boga i masu drugih stvari u koje ljudi vjeruju/nevjeruju.
e sad ako je saljevanje strave i urokljive oci bio obicaj nekada prije, a danas je to odlazak u dzamiju/crkvu i izvrsavanje obreda tamo u cemu je razlika u principu?
samo u tome da je ovo sada priznato i u trendu. sto se znanosti tice, razlike nema: VJEROVANJE JE VJEROVANJE !
flora.sa wrote:nisam znala na koji podforum postaviti, pa evo na diskusije...
naime, imam prijateljicu koja vjeruje da postoje ljudi sa "urokljivim" očima...
nešto kao: "ako me pogleda takvim očima, ureći će me, i nešto će mi se loše desiti"
e sad, mene interesira, da li vjerujete da zaista postoje takvi ljudi, odnosno da li uopće vjerujete u takve stvari...
Nakon takvog susreta obavezno razbacam karte , grah i ako ne nađem zadovoljavajuća rješenja nazovem vidovitu Džemilu sa saradnicima i guram dalje .
Mada nije zgorega nabaciti i pokoju desetinu markica nekom hodži čuo sam da u Visokom posao fercera .
Eto prenesi haverici
Pricaj bolan!!!!!! Sta sihire ti neko stavio??? STVARNO??!?!!!!! STa je bilo, pricaj nam!!!
Prvi susret je bio kada se jaranova mati razbolila i zaljepila za krevet, a jedno godinu dana doktori govore da zeni nije nista. Sto je najgore teske ateiste smo bili obojica, a u te praznovjerne sprdnje nije nam nikada palo na pamet da povjerujemo. Nakon vise od godinu dana, ode snaha njegova do nekakvog lika u TK, odnese sliku i sta je vec trazio... Kada je taj lik skidao te sihire, uzasno je bilo i gledati zenu na trosjedu sta se desava s njom... Vecu jezu u zivotu osjetio nisam.
Moje licno iskustvo je vezano za mjesto gdje sam ranije zivjeo, gdje su mi roditelji i porodica i gdje se ne mogu i ne zelim vratiti... Ali to vec nije tema za foruma. Za sada je OK
A vitre...koje se onda moraju uplatiti retroaktivno ...za sve godine koje je covjek bio izlozen tom hipnotickom pogledu. Ili je to samo kod efendija vehabijskog usmjerenja....