http://www.danas.org
okom napada snaga Armije BiH na selo Kravicu 7. januara 1993. godine, počinjeni su zločini za koja se tereti komandant tih snaga Naser Orić. O razaranju sela i pljački imovine svjedočilo je više očevidaca, među njima i Slaviša Erić, medicinski tehničar iz Kravice. Tokom ovog napada, tvrdio je svjedok, vojnici pod Orićevom komandom su “spalili sve što se moglo spaliti” i “nisu pravili razliku između vojnih ciljeva i civilnih objekata”. Po njemu, zapravo, u selu nije ni bilo nikakvih vojnih ciljeva.
Orićeva braniteljica, Vasvija Vidović, predočila je svjedoku više dokumenata na osnovu kojih se može zaključiti da su borbe u Kravici bile sudar dvije oružane snage, ali je svjedok ostao pri svojoj tvrdnji da je napad na Kravicu bio napad protiv civila.
Orićeva braniteljica je tokom unakrsnog ispitivanja pokušala dovesti u pitanje i kredibilitet ovog svjedoka:
VIDOVIĆ: Gospodine Eriću, vi ste rekli da je vaš pokojni djed Golub Erić.
ERIĆ: Da.
VIDOVIĆ: Njegov brat je Njego Erić.
ERIĆ: Njegoslav zvani Njego, da.
VIDOVIĆ: Njegoslav Erić, zvani Njego. Je li to tačno?
ERIĆ: Jeste.
VIDOVIĆ: Je li tačno da su njih obojica poginuli u ovoj bici 7. januara.
ERIĆ: Ne, Golub je poginuo ranije…
VIDOVIĆ: A Njego je poginuo 7. januara.
ERIĆ: Jeste.
VIDOVIĆ: Njego Erić je vaš stric, odnosno brat vašeg djeda.
ERIĆ: Da, Golub, Bogoljub je njegov brat.
VIDOVIĆ: Koliko je on bio star u vrijeme ovog napada?
ERIĆ: Rođen je 1911. godine, znači osamdeset i nešto.
VIDOVIĆ: Da li je tačno da je on umro pucajući na Muslimane (Bošnjake, op. pr.)?
ERIĆ: Da.
VIDOVIĆ: Da li je tačno da je on pri tom ubio svoju vlastitu suprugu Kristinu, pa onda sebe?
ERIĆ: To pretpostavljamo. Ne znam tačno. Jer, baba je izgorjela, a djed je imao jedan metak kroz usta. E sad, najvjerovatnije da je on ubio nju pa sebe. Ali je pucao na muslimanske vojnike.
VIDOVIĆ: Djed i njegov brat su nakon Drugog svjetskog rata osuđeni na dugotrajni zatvor zbog masakra nad osamdeset i šest Muslimana u selu Sopotnik. Zar ne?
ERIĆ: Osuđeni su na smrt strijeljanjem. Ali mi onda morate dopustiti da kažem još nešto. Moram pitati sudije da mi dozvole da još nešto kažem, ako može?
VIDOVIĆ: Ja vas pitam da odgovorite na moje pitanje da li je tačno da su osuđeni?
ERIĆ: Tačno je.
VIDOVIĆ: Hvala lijepa.
ERIĆ: Ali mogu li ja sad…
VIDOVIĆ: Hvala lijepa, ovo je dio odbrane i ja postavljam pitanja.
ERIĆ: Samo jedno…
SUDAC AGIUS: Gospodine Eriću, vi ste odgovorili na pitanje i to je to. Ne želimo čuti više o tim događajima.