Inace cekao sam godinu dana bez ikakvog pomaka.

Moderator: _BataZiv_0809
Ako ti je odobreno urgentno ne bi trebalo biti duze od par mjeseci, manje od pola godine kako god okrenes.Rofix wrote: ↑28/07/2020 20:16Naime, imam jedan slucaj na sarajevskom kantonalnom sudu, te sam nedavno poslao zahtjev za urgentno rjesavanje postupka. Isti zahtjev mi je odobren prije par dana. Jeste nezahvalno pitanje, ali moze li mi neko reci koliko otprilike vremena treba da se to rijesi? Naravno niko ne moze reci precizno, ali bi mi znacilo kad bih znao da li je to mjesec, 2, 3 ili pola godine, posto mi fakticki nastavak zivota i pravac zavisi od te od te odluke.
Inace cekao sam godinu dana bez ikakvog pomaka.
![]()
Tesko, svaki sudija ima normu koliko u jednom mjesecu mora uraditi predmeta koji su odobreni za urgentno postupanje a od strane predsjednika suda.
Postoji li takav pravilnik za prvostepene parničare?kuli1961 wrote: ↑31/07/2020 23:10Na snazi je Pravilnik o orijentacionim mjerilima....Prema tim mjerilima, sudija drugostepenac parnicar treba da rijesi 16-18 meritornih predmeta (sa ili bez rasprave pred 2.stepenim vijecem) mjesecno, uz moguce kombinacije- meritorni+2 procesna (npr. odbacivanje zalbe)=2 meritorna.
Nevjerovatno!Mislim da predsjednik suda nije nadlezan da odlucuje o urgenciji, vec da se urgentno postupanje trazi od i odobrava ga VSTS.
od VSTS svaki sudija dobija kvartalnu listu konkretnih predmeta (broj varira, ne znam koji je sada to broj), koje mora rijesiti u relevantnom kvartalu.
Kako god kome izgledalo, norma u drugom i trecem stepenu nije prevelika, moze se postici normalnim tempom. To vrlo dobro znam, jer sam 10 godina radio radio u ovim referatima: U, Uvp, Uvl, Uz, Gvl i Rev predmeti.
Ako sudija uzme da sto prije rijesi tu dobijenu listu prioriteta i npr. rijesi je za mjesec ipo ( a garantovano moze), niko nema osnova da mu prigovori zasto je uzeo predmet u rad po molbi za urgentno rjesavanje.
Osnovni problem u sporosti rjesavanja po pravnom lijeku vidim u tome, sto mali broj sudija sam pise (kuca) presudu. Umjesto toga, diktira daktilografu- dakle- "daktilo dan", pa izdiktira, zbrzi ,spetlja 1,2 3 presude za taj dan i onda one naravno ni na sta ne lice.
Ako kojim slucajem nema daktilografa (odsutan iz bilo kog razloga) ili dobije daktilografa na kojeg nije naviknut, sudija je bukvalno "pogubljen"....
Dzaba kompletna racunarska konfiguracija za svakog sudiju, dzaba sve....
Kolega VSTV BiH nema nikakve veze sa urgencijama niti sudskim postupcima (inace nemaju veza sa bilo cime), Predsjednik kantonalnog suda odobrava urgentno postupanje, a po prijedlogu suca sefa referata.kuli1961 wrote: ↑31/07/2020 23:10Na snazi je Pravilnik o orijentacionim mjerilima....Prema tim mjerilima, sudija drugostepenac parnicar treba da rijesi 16-18 meritornih predmeta (sa ili bez rasprave pred 2.stepenim vijecem) mjesecno, uz moguce kombinacije- meritorni+2 procesna (npr. odbacivanje zalbe)=2 meritorna.
Mislim da predsjednik suda nije nadlezan da odlucuje o urgenciji, vec da se urgentno postupanje trazi od i odobrava ga VSTS.
od VSTS svaki sudija dobija kvartalnu listu konkretnih predmeta (broj varira, ne znam koji je sada to broj), koje mora rijesiti u relevantnom kvartalu.
Kako god kome izgledalo, norma u drugom i trecem stepenu nije prevelika, moze se postici normalnim tempom. To vrlo dobro znam, jer sam 10 godina radio radio u ovim referatima: U, Uvp, Uvl, Uz, Gvl i Rev predmeti.
Ako sudija uzme da sto prije rijesi tu dobijenu listu prioriteta i npr. rijesi je za mjesec ipo ( a garantovano moze), niko nema osnova da mu prigovori zasto je uzeo predmet u rad po molbi za urgentno rjesavanje.
Osnovni problem u sporosti rjesavanja po pravnom lijeku vidim u tome, sto mali broj sudija sam pise (kuca) presudu. Umjesto toga, diktira daktilografu- dakle- "daktilo dan", pa izdiktira, zbrzi ,spetlja 1,2 3 presude za taj dan i onda one naravno ni na sta ne lice.
Ako kojim slucajem nema daktilografa (odsutan iz bilo kog razloga) ili dobije daktilografa na kojeg nije naviknut, sudija je bukvalno "pogubljen"....
Kako da VSTS nema veze sa sudskim postupcima, kada oni kvartalno salju spisak tacno odredjenih predmeta (po broju predmeta), kao prioritetne, koji sudija MORA rijesiti u datom kvartalu????muminovic wrote: ↑02/08/2020 10:34Kolega VSTV BiH nema nikakve veze sa urgencijama niti sudskim postupcima (inace nemaju veza sa bilo cime), Predsjednik kantonalnog suda odobrava urgentno postupanje, a po prijedlogu suca sefa referata.kuli1961 wrote: ↑31/07/2020 23:10Na snazi je Pravilnik o orijentacionim mjerilima....Prema tim mjerilima, sudija drugostepenac parnicar treba da rijesi 16-18 meritornih predmeta (sa ili bez rasprave pred 2.stepenim vijecem) mjesecno, uz moguce kombinacije- meritorni+2 procesna (npr. odbacivanje zalbe)=2 meritorna.
Mislim da predsjednik suda nije nadlezan da odlucuje o urgenciji, vec da se urgentno postupanje trazi od i odobrava ga VSTS.
Drugo, u ovom trenutku se na parnicni ceka oko 6 godina na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu - tacno je da im za jedan predmet ne treba dugo, ali kod njih je na cekanju stotine hiljada predmeta.
Nije glavni, nego osnovni. I nije daktilo-sluzba, nego sudija. Ovu tvrdnju temeljim na svom iskustvu- nikada nisam imao daktilografa, sam sam pisao izvijecane odluke. Posto sam imao sjednicu vijeca jednom sedmicno, za 10 godina rada mi se nikada nije desilo da idem u narednu sjednicu, a da odluke sa prethodne nisu uradjene i date na otpremu. U isto vrijeme, mojim kolegama iz vijeca je za taj isti posao trebalo bitno vise od 10 radnih dana. Normu sam uvijek lakse ili malo teze postizavao, a ni prebacaj norme nije bio problem.high_volume wrote: ↑01/08/2020 13:16Postoji li takav pravilnik za prvostepene parničare?kuli1961 wrote: ↑31/07/2020 23:10Na snazi je Pravilnik o orijentacionim mjerilima....Prema tim mjerilima, sudija drugostepenac parnicar treba da rijesi 16-18 meritornih predmeta (sa ili bez rasprave pred 2.stepenim vijecem) mjesecno, uz moguce kombinacije- meritorni+2 procesna (npr. odbacivanje zalbe)=2 meritorna.
Nevjerovatno!Mislim da predsjednik suda nije nadlezan da odlucuje o urgenciji, vec da se urgentno postupanje trazi od i odobrava ga VSTS.
Dzaba kompletna racunarska konfiguracija za svakog sudiju, dzaba sve....Glavni problem u sporosti rješavanja predmeta da je daktilo-služba?
high_volume wrote: ↑01/08/2020 13:16kuli1961 wrote: ↑31/07/2020 23:10
Postoji li takav pravilnik za prvostepene parničare?
Postoji, naravno- relevantni odjeljak u okviru citiranog Pravilnika, za sve referate i za sve sudove (ne znam za Sud BiH, taj sud mi nikada nije bio nesto interesantan). Googlaj pravilnik, naci ces
EDIT. quote mi je pogresan, odgovor se odnosi na prvo pitanje clana @high_volume
Ne racunajuci naravno sto su zaposlili 150 trutova u VSTV BIH.
ok prihvatam, mada sve sto sam pisao se odnosilo na vrijeme do kraja juna 2013, do kada sam bio "nosilac pravosudne funkcije", i koliko me pamcenje služi, do tog momenta ove odredbe nije bilo u Pravilniku o unutrasnjem...barem ne u Republici Srpskoj, gdje sam radio.muminovic wrote: ↑06/08/2020 08:30da zavrsimo temu:
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/P ... ovanju.pdf
Član 55
(Predmeti hitne prirode)
Predmeti za koje je zakonom propisan hitan postupak ili kada predsjednik suda zbog opravdanog razloga, po prethodno pribavljenom mišljenju odjeljenja, odluči da se predmet tretira kao hitan, označavaju se oznakom hitnosti. Takvi predmeti odmah se dostavljaju sudiji u rad.