Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vjeko_bu
#1 Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Ako može pomoć. Da li posjeduje u Sarajevu netko stroj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini (bez demontiranja kočionih diskova)???
Trebao bih istokariti diskove.
http://www.crom.ba/shop/servisna-oprema ... 4-m-detail
Unaprijed hvala.
Unaprijed hvala.
- sorcerer
#2 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
koliko znam ,ne
-
emirEX
#3 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
ja mislim da ima servis ferhatovic u blazuju
-
jefferson
#4 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
A sto ne bi stavio nove?vjeko_bu wrote:Ako može pomoć. Da li posjeduje u Sarajevu netko stroj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini (bez demontiranja kočionih diskova)???
Unaprijed hvala.
-
emirEX
#5 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
vjerovatno su preskupi, imas dosta vozila za koja su diskovi preskupi ili ih je tesko ili nemoguce ovdje kupiti
- _mufljuz_
#6 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
ne znam bih li se usudio tokarit diskove i rizikovat pucanje negdje pri brzini 140-150 na sat....
-
emirEX
#7 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
zna se koji diskovi i koliko se smiju tokariti, tu je u pitanju max 1mm a od tokarenja disk sigurno nece puci. gledao sam cijeli proces kod kolege u servisu i znam odprilike i proceduru i zasto se to u sustini i radi. neke diskove se ne isplati tokariti jer jednostavno nema dovoljno materijala za tokarenje (to vazi za ventilirajuce diskove)._mufljuz_ wrote:ne znam bih li se usudio tokarit diskove i rizikovat pucanje negdje pri brzini 140-150 na sat....
-
jefferson
#8 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Pa koje je auto?emirEX wrote:vjerovatno su preskupi, imas dosta vozila za koja su diskovi preskupi ili ih je tesko ili nemoguce ovdje kupiti
Vjerovatno su preskupi? Pa provjeri jebe mu. Danas se sve moze naruciti.
- shlauf
#9 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Imaš i prednje i zadnje diskove kupiti sa i bez ležaja. Ako je dobar ležaj odaberi jeftiniju varijantu pa kupi bez ležajeva a svoje postojeće prebaci.
U suštini kad se mjenjaju diskovi onda se i disk pločice mjenjaju jer su postojeće već napravile tragove prema starom disku/diskovima.
U suštini kad se mjenjaju diskovi onda se i disk pločice mjenjaju jer su postojeće već napravile tragove prema starom disku/diskovima.
-
jefferson
#10 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Ejh jaro valja to objasniti nasim trkacima i novopecenim vozacima.shlauf wrote:Imaš i prednje i zadnje diskove kupiti sa i bez ležaja. Ako je dobar ležaj odaberi jeftiniju varijantu pa kupi bez ležajeva a svoje postojeće prebaci.
Svi bi da vozaju auta ali da se sugaju na svakom koraku.
Ja iskreno ne mogu to razumjeti, da danas pored takve ponude, moras tokariti diskove. To se radilo davno, kada se nije moglo nabaviti djelova zbog nekih carinskih regulacija (citaj: zastite domace proizvodnje) pa su se ljudi krpili. Ali dana, kada za svako auto mozes kupiti disk prosjecne kvalitete za max 100km, e jebi ga.
Nije auto za svakog, dzaba je.
- shlauf
- sorcerer
#12 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
nije auto za fukarujefferson wrote: Nije auto za svakog, dzaba je.
-
jefferson
#13 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Ma jebi ga dosta ljudi mora da vozi, posao ovo ono, ali jebemu, zar od svega na kocnicama da se stedi?sorcerer wrote:nije auto za fukarujefferson wrote: Nije auto za svakog, dzaba je.
Pa nemoj izaci napolje dvije-tri noci, ali bar kocnice neka su nove, neka su kako bog zapovjeda.
- sorcerer
#14 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
svega sam se nagledao....kupuju polovne plocice na otpadu ,vare plocice od dvicine za neke potrosene audijeve i slicno....
-
jefferson
#15 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Ma znam, vidio sam i ja sve to. Ali covjek se ponada da se mjenja mentalitet, ali dzaba...sorcerer wrote:svega sam se nagledao....kupuju polovne plocice na otpadu ,vare plocice od dvicine za neke potrosene audijeve i slicno....
- sorcerer
#16 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
nikad se ovde mentalitet nece promijenit....nedavno ,golf tricina ,ne koci lijevi tocak...neko stavio disk sa dvicine(manji), a ostale plocice sa tricine ,toliko su se potrosile da su se dodirnule i taj tocak skoro nikako nije kocio ....

- topcam
- Vozim: uzbrdo
#17 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Ne treba tako jednostavno misliti, mozda se radi o tokarenju iz estetskih razloga,
cisto da se skine rub, (i sve dok je u toleranciji debljine ne vidim nikakav problem).
Razlog tokarenja je bitan, a svakako moze ispasti i skuplja pita od tepsije, kad pogledamo
cijene diskova.
cisto da se skine rub, (i sve dok je u toleranciji debljine ne vidim nikakav problem).
Razlog tokarenja je bitan, a svakako moze ispasti i skuplja pita od tepsije, kad pogledamo
cijene diskova.
-
vjeko_bu
#18 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Pošto me dugo nije bilo na forumu da objasnim o čemu se radi.
Kada sam kupio Škodu Octaviu 2002 g. odlučio sam radi sebe da uložim u auto da ne trebam da brinem.
1. put
Promjenjeno je sljedeće: ležaj amortizera, kugle 2x, krajnice 2x, svi seleni, gumice balans štange, stabilizator štangica, spona volana, diskovi brembo i pločice, svi filter i ulje.
Cijena dijelovi 600 KM + 150 ruke = 750 KM
Nakon 6 mjeseci protresu diskovi. Nabava diskova i pločica (Textar) 350 KM + ruke 30 KM = 380 KM
Opet nakon 3000 kilometara protresu diskovi.
Pošto cijela platforma Golfa IV ima problema s diskovima i glavčinama koje se iskrive, pukne mi film i nabavim nove glavčine s ležajem za stražnje točkove, glavčine + ležaj za prednje točkove, diskove ATE s pločicama, nova kočiona crijeva ATE za sve 4 točka, novo ATE ulje za kočnice, set za reparaciju kočionih čeljusti.
Cijena dijelovi: 875 KM + 150 KM ruke = 1025 KM
I sad opet protresli diskovi.
Ja ću ih tokarit i stavit nove pločice pa da vidim i tu varijantu. Jer mi se neda više ulagat i isresat pare.
Ja ne štedim na sigurnosti u vožnji ne samo radi sebe već radi ostalih u prometu, al ovo se ne može financijski podnijet više.
P.S. Ako sa ovim ne riješim problem lagano će Octavia u oglas na prodaju.
Ako imate nešto za preporučit samo izvolite.
Kada sam kupio Škodu Octaviu 2002 g. odlučio sam radi sebe da uložim u auto da ne trebam da brinem.
1. put
Promjenjeno je sljedeće: ležaj amortizera, kugle 2x, krajnice 2x, svi seleni, gumice balans štange, stabilizator štangica, spona volana, diskovi brembo i pločice, svi filter i ulje.
Cijena dijelovi 600 KM + 150 ruke = 750 KM
Nakon 6 mjeseci protresu diskovi. Nabava diskova i pločica (Textar) 350 KM + ruke 30 KM = 380 KM
Opet nakon 3000 kilometara protresu diskovi.
Pošto cijela platforma Golfa IV ima problema s diskovima i glavčinama koje se iskrive, pukne mi film i nabavim nove glavčine s ležajem za stražnje točkove, glavčine + ležaj za prednje točkove, diskove ATE s pločicama, nova kočiona crijeva ATE za sve 4 točka, novo ATE ulje za kočnice, set za reparaciju kočionih čeljusti.
Cijena dijelovi: 875 KM + 150 KM ruke = 1025 KM
I sad opet protresli diskovi.
Ja ću ih tokarit i stavit nove pločice pa da vidim i tu varijantu. Jer mi se neda više ulagat i isresat pare.
Ja ne štedim na sigurnosti u vožnji ne samo radi sebe već radi ostalih u prometu, al ovo se ne može financijski podnijet više.
P.S. Ako sa ovim ne riješim problem lagano će Octavia u oglas na prodaju.
Ako imate nešto za preporučit samo izvolite.
-
LeKo
#19 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Previše novih i kvalitetnih stvari si stavio da bi se problem vraćao. Neko od "majstora" tu nešto nije dobro složio. Probaj kod kvalitetnijeg majstora. To da si u ovlaštenom radio, s garancijom, ne bi toliko platio.
Bilo je slučajeva koji su rješeni jednostavnim skidanjem korozije s nabe/glavčine i unutrašnjeg dijela diska.
Bilo je slučajeva koji su rješeni jednostavnim skidanjem korozije s nabe/glavčine i unutrašnjeg dijela diska.
-
vjeko_bu
#20 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Ali kad stavljaš nove glavčine i diskove na njima nema korozije tako da ta teorija otpada, a cijelo vrijeme sam bio kod njega dok je radio tako da znam sve detalje koji su rađeni.LeKo wrote:Bilo je slučajeva koji su rješeni jednostavnim skidanjem korozije s nabe/glavčine i unutrašnjeg dijela diska.
-
LeKo
#21 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
U pravu si što se tiče novih dijelova, ali nešto mi tu ne štima. Kakve su felge-gume?
-
vjeko_bu
#22 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Na proljeće uzeo nove Dunlop Bluesportresponse gume i namontirao i balansirao.
-
LeKo
#23 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Tokaranjem i novim pločicama nećeš rješiti problem.
- johntra
#24 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Nije on prvi kojem se ovo dešava...
-
LeKo
#25 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Znam druže, imao sam isti problem na istom autu, a prijatelj na G IV. Moj problem riješen s aktivnijim korištenjem kočnice prilikom spuštanja s Igmana do Hadžića (na preporuku iz ovlaštenog servisa, auto bio star 2 god.), a prijatelju problem riješen skidanjem korozije (kod Hote je vozio).