URBANA GERILA?
Moderator: Benq
-
Taurus
#1 URBANA GERILA?
Sta mislite kako razmislja, zivi, i djeluje pripadnik Urbane gerile? Ko su Oni?
-
mrak
Urbana gerila hm. Danas ti je i taj pojam urbanog malo poremecen. Imas danas puno ovih sto hodaju u retro majicama i puma patikama i na povrsini cine sve te neke urbane stvari, ali....nije to to.
Sve ti zavisi od definicije. Jednom davno napisao sam bas na ovom forumu da je urbano kada se istovremno svercas u tramvaju i prepustis sjediste starijoj osobi.Hocu da kazem da kada je neko urban onda se on moze i svercati po tramvaju i voziti na zadnjem sjedistu predsjednicke limuzine, kada je neko urban mozes ga povesti na koncert becke filharmonije a i na buvljak vikendom.
Gdje zive takvi ljudi, ima ih dosta oko nas, samo ih treba traziti. Laznjaci u puma patikama samo otezavaju posao.
Sve ti zavisi od definicije. Jednom davno napisao sam bas na ovom forumu da je urbano kada se istovremno svercas u tramvaju i prepustis sjediste starijoj osobi.Hocu da kazem da kada je neko urban onda se on moze i svercati po tramvaju i voziti na zadnjem sjedistu predsjednicke limuzine, kada je neko urban mozes ga povesti na koncert becke filharmonije a i na buvljak vikendom.
Gdje zive takvi ljudi, ima ih dosta oko nas, samo ih treba traziti. Laznjaci u puma patikama samo otezavaju posao.
-
Glumica
ne volim svrstavanja bilo kakve vrste... a pogotovo su smijesni oni koji za sebe kazu ja sa urban/alternativan etc. mislim samim tim si nesto totalno drugo...
posebna prica su i oni koji se ismijavaju npr. sminkerima koji kao hodaju sve jedan te isti, u jednakoj odjeci i sl. a oni sami se uklapaju u neki klise tipa darker ili ovo ili ono...
nije obavezno imati dugu kosu + zapetljanu i odgovarajucu odjecu ako slusas metal... nije obavezno imati siroke hlace i kacket (ili sta vec ide) ako volis hip hop...
malo van teme, ali sta cu, doslo mi...
posebna prica su i oni koji se ismijavaju npr. sminkerima koji kao hodaju sve jedan te isti, u jednakoj odjeci i sl. a oni sami se uklapaju u neki klise tipa darker ili ovo ili ono...
nije obavezno imati dugu kosu + zapetljanu i odgovarajucu odjecu ako slusas metal... nije obavezno imati siroke hlace i kacket (ili sta vec ide) ako volis hip hop...
-
giovanni25
Posto si ti promasila temu ja moram jos vise promasiti ali isto tako izraziti strah i bojazan i podijeliti ovo sa nekim.
Da li citate sta ovi pisu na ovim religijskim stranicama
Pa da se istraumiras pravo
Da li citate sta ovi pisu na ovim religijskim stranicama
Pa da se istraumiras pravo
-
neutralac
Giovanni, bjezi od religije kad je Balkanci tumace i propovijedaju.Kod nas su vjerski objekti jos uvijek legalni vojni ciljevi.hebeno, pa to ti je.
Sto se tice urbane gerile mislim da je ona bila prikladnija za ona vremena oko 1975-1980, jer sve ove novotarije danasnje su kratkog daha i brzo izgube smisao.Danas bonton ne vrijedi pisljiva boba, a nekad je bio zastitni znak urbane gerile.Sve se promijenilo, pa i taj pojam je za arhivu.
Sto se tice urbane gerile mislim da je ona bila prikladnija za ona vremena oko 1975-1980, jer sve ove novotarije danasnje su kratkog daha i brzo izgube smisao.Danas bonton ne vrijedi pisljiva boba, a nekad je bio zastitni znak urbane gerile.Sve se promijenilo, pa i taj pojam je za arhivu.
-
Taurus
Jako dobro razmisljanje. Slicno razmisljamomrak wrote:Urbana gerila hm. Danas ti je i taj pojam urbanog malo poremecen. Imas danas puno ovih sto hodaju u retro majicama i puma patikama i na povrsini cine sve te neke urbane stvari, ali....nije to to.
-
DonDavudes
raja bez kompleksa sa asfaltom kao glavnom odlikom karaktera 
ostalo je sve mrak rekao
loze se na stonse, ali im nije mrsko ni na sto se popet kad zapjeva halid
obicno su cinici
ostalo je sve mrak rekao
loze se na stonse, ali im nije mrsko ni na sto se popet kad zapjeva halid
obicno su cinici
-
Taurus
Arhivu??neutralac wrote:Giovanni, bjezi od religije kad je Balkanci tumace i propovijedaju.Kod nas su vjerski objekti jos uvijek legalni vojni ciljevi.hebeno, pa to ti je.
Ne bih se slozio sa tobom. Mislim da pojam Urbane gerile tek treba da se rodi. Zivimo i radimo u jednoj jako ruralnoj sredini. Ona treba da dozivi neku vrstu emancipacije, evoluciju iz ruralnog u urbano. Urbana gerila treba preuzeti odredjenu odgovornost, i teret u tom bolnom procesu. Postavljam pitanje: Kako treba da izgleda, djeluje, promislja.... njen pripadnik???
- Soul_Sista
mrak:"Gdje zive takvi ljudi, ima ih dosta oko nas, samo ih treba traziti. Laznjaci u puma patikama samo otezavaju posao."
..a znas li zasto se bas radi o puma patikama??
[/b]
..a znas li zasto se bas radi o puma patikama??
-
Taurus
Bez ikakve uvrede, ali jedina ispravna stvar koju si ovdje napisala, jeste ta da si definitivno promasila temu.Glumica wrote:ne volim svrstavanja bilo kakve vrste... a pogotovo su smijesni oni koji za sebe kazu ja sa urban/alternativan etc. mislim samim tim si nesto totalno drugo...
Ova rasprava treba ici u drugom smjeru, i biti na nivou promisljanja iznad ovog.
- Soul_Sista
...heh i meni su, imam jedne stare iz 80-ti, nasla u jednom second-handu..onako za povoljnu cijenu
..pa me bas zato intresuje zasto puma patike?? kako su one vezane za "urbano" ??
..pa me bas zato intresuje zasto puma patike?? kako su one vezane za "urbano" ??
-
Taurus
Razmisljam o vasim komentarima, i postavljam si pitanje koliko je uopste vazna garderoba kao znak prepoznavanja nekog ko za sebe voli reci da je pripadnik Urbane gerile. Zar takve stvari uopste govore o nekom?krava wrote:meni su dobre puma patike....
sada ih ja treba da ne nosim zato jer ih svi nose...to je isto lazna furka tipa "e ja necu da budem kao svi"...
Stara prica, cini li odjelo covjeka? (nemojte se vezati na ovo)
Prva stvar kad je prepoznavanje u pitanju mislim da treba biti u razmisljanju, nivo intelekta mora biti jasan znak prepoznavanja.
Djelovati, kako?
-
Glumica
ne govori, ali nipodastavanje drugog, bez ikakvog vidljivog razloga (ne znam te/ne znas me) govori podosta... potreba da se pokaze koliko je neko drugi nisko i time ukaze na sopstvenu velicinu nije nikome sipmaticana, ali je veoma indikativna...Zar takve stvari uopste govore o nekom?
Stara prica, cini li odjelo covjeka? (nemojte se vezati na ovo)
nema uvrede, samo je smijesno... jer nema potrebe komentarisati i dati misljenje na bas SVAKI komentar... ovo je forum, nismo u skoli i ne moramo se drzati strogo uredjenih pravila... niti sam ja ili bilo ko drugi tu da bi mu se reklo koliko je prizeman/inteligentan/urban...
ali boze moj... uvijek ima onih koji hoce da su strogo etiketirani kao ovakvi ili onakvi...
-
zili
Urbana Guerila... hmmm... to ti uvijek zavisi od konteksta, s tim sto u SA imas uglavnom Urbane gOrile, ne mislim nikog vrijedjati, samo zelim reci da sve sto je ovdje urbano pripada nekoj ugrozenoj vrsti (tako recimo po sarajevu hodaju/plivaju urbane covjecije ribice)
ili (alternativno tumacenje)
to guerila od guerra, ti urbani likovi bi se kao trebali boriti za nesto, sto ponovo u kontekstu sarajeva ima mnogo smisla, jer se sad moras boriti za svaki pedalj asfalta i to tajno (guerila podrazumijeva neku underground borbu) da te ne bi ovi novokomponovani skontali da se boris za urbano, a oni sebi taman svoju palanku namjestili na sred asfalta, i bas se lijepo raspojasali i krenulo ih, a ti bi sad jos tu da "nakav bomton" uvodis i jos gore stvari, pa da "him" ukines cevape u kancelariji, koze na balkonu, čopore debele musave djece, "arlaukanje" po haustoru, NEobavezno skolovanje, zadojenost kao jedinu vjerosipovijest, pevaljke, goblene, ono heklavo (zaboravim kako se zove) sto stave na TV, express, avaz, lokalne televizije, ubjedjenje da je bolje bit debeo (ili po njihovom zdrav) i smrdit na luk nego bit "mrsljav" i imat diplomu...
ili (alternativno tumacenje)
to guerila od guerra, ti urbani likovi bi se kao trebali boriti za nesto, sto ponovo u kontekstu sarajeva ima mnogo smisla, jer se sad moras boriti za svaki pedalj asfalta i to tajno (guerila podrazumijeva neku underground borbu) da te ne bi ovi novokomponovani skontali da se boris za urbano, a oni sebi taman svoju palanku namjestili na sred asfalta, i bas se lijepo raspojasali i krenulo ih, a ti bi sad jos tu da "nakav bomton" uvodis i jos gore stvari, pa da "him" ukines cevape u kancelariji, koze na balkonu, čopore debele musave djece, "arlaukanje" po haustoru, NEobavezno skolovanje, zadojenost kao jedinu vjerosipovijest, pevaljke, goblene, ono heklavo (zaboravim kako se zove) sto stave na TV, express, avaz, lokalne televizije, ubjedjenje da je bolje bit debeo (ili po njihovom zdrav) i smrdit na luk nego bit "mrsljav" i imat diplomu...
- krava
ne svidja mi se tvoj opis zili uopste..nekako to postavljas sve sa neke visine, jer oprosti molim te, ti ne jedes cevape i luk i ti si sada nesto bolja?zili wrote: pa da "him" ukines cevape u kancelariji, koze na balkonu, čopore debele musave djece, "arlaukanje" po haustoru, NEobavezno skolovanje, zadojenost kao jedinu vjerosipovijest, pevaljke, goblene, ono heklavo (zaboravim kako se zove) sto stave na TV, express, avaz, lokalne televizije, ubjedjenje da je bolje bit debeo (ili po njihovom zdrav) i smrdit na luk nego bit "mrsljav" i imat diplomu...
i ja nekada porucim cevape u kancelariji
jos uvijek nisam vidjela kozu na balkonu
kako djecu mozes nazvati coporom debele musave djece???
gobleni, heklanje sto se stavi preko TV je dio naseg bosanskog miljea..
itd itd itd
toliko o laznoj urbanoj gerili
-
DonDavudes
urbane face znaju ko su i sta su i nemaju potrebe da to nekome dokazuju
ps. ova tema bi se trebala prebaciti sa interneta
ps. ova tema bi se trebala prebaciti sa interneta
-
nikita
" Sta mislite kako razmislja, zivi, i djeluje pripadnik Urbane gerile? Ko su Oni? "
Razmisljanja su mu daleka od mahalskih, gleda svoja posla, e ne kako se ko obukao...
Radi - studira ne djabalebari...
Zivi normalnim zivotom
Ne izlazi da bi bio vidjen ili da vidi, nego da se proluftira...u svom krugu slicnih njemu...
Oni su ljudi
Razmisljanja su mu daleka od mahalskih, gleda svoja posla, e ne kako se ko obukao...
Radi - studira ne djabalebari...
Zivi normalnim zivotom
Ne izlazi da bi bio vidjen ili da vidi, nego da se proluftira...u svom krugu slicnih njemu...
Oni su ljudi
- Prince
Nikita i Glumica su napisale pametne stvari... Ali je fol što se kod nas riječ "urban" miješa s drugim stvarima... Uostalom, ko ima pravo da određuje šta je urbano, a šta nije? Biti urban znači nešto sasvim drugo od ovoga što je to kod nas, ili bi "urbani tipovi" htjeli to da budu... Rijetko ko je urban kod nas, sve je manje takvih, zato ja bježim na ovaj forum.