Urban Bajram party u klubu "Bock"-uvreda vjernika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Je l' ovo uvreda?

Jeste
7
33%
Nije
9
43%
Samo cetvrtkom
5
24%

Total votes: 21

daredevil

#1 Re: Urban Bajram party u klubu "Bock" - uvreda vje

Post by daredevil »

stochar wrote:Nisam neki vel'ki vjernik, niti imam nesto protiv Bocka, ali mislim da je ovo zajebancija vjernika. U stvari, uvreda. Bajram i party fakat ne idu skupa, ali, sta sad tu nekome govoriti, a sad ova zajebancija Urban Bajram, mislim da je previse... Uz to, sutra je cetvrtak!

Image

Pa sada ako je cetvrtak, onda mirno i dostojanstveni demolirajmo Bock :D :D :D

Ionako su se ona dvojica poceli k****ti! :D :D :D :D :D
bayswater

Post by bayswater »

E de mi objasni, molim te, sta te to uvrijedilo....???
zili

Post by zili »

uvrijedilo ga što se neko drznuo bajram nazvati urbanim :-)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Hihihi, a kad Saban zavija u Aqui za Bajram, onda je sve dure ? :D
emac

Post by emac »

a gdje je bock
dinash

Post by dinash »

zili wrote:uvrijedilo ga što se neko drznuo bajram nazvati urbanim :-)
:lol: :D
Aammra

Post by Aammra »

:? sta znaci bock?
zensko

Post by zensko »

amra, sta ti kaze naslov teme?

:-?
saporo

Post by saporo »

a kakav je to neurbani bajram

i da li smije postojati uopce urbani vs. neurbani obzirom na sakralni karakter :-? :-?

neukusno i uvrijedljivo prije svega za inteligenciju vlasnika i onih koji ovo "osmislise" ali i svih koji u bajramu vide (priliku za) "party" :-?
Toozla

Post by Toozla »

ne vezano za religiju i nacionalnost, ljudi se mogu klasifikovati na urbane i ne urbane (ne vidim zasto bi pripadnost ne urbanim bilo uvrjedljivo bilo kome)

ukoliko si vlasnik ugostiteljskog objekta enterijerom, zabavnim programom(muzika +...+..) i marketinskim nastupom predstavljas se odredjenoj kategoriji(narodnjaci, rock-eri, sminkeri....urbani...itd) potencijalnih gostiju i pokusavas ih privuci sa samo jednim ciljem -$$$

ovo je marketinski potez, a dali je dobar ili los pitajte vlasnika nakon bajramskog party-ja - $$$
dinash

Post by dinash »

ups.
Last edited by dinash on 20/01/2005 11:12, edited 1 time in total.
dinash

Post by dinash »

odakle ste vi ljudi? gdje zivite? pa bajramski partiji se u sarajevu organizuju otkad znam za izlaske i bajram!

odjednom to sad postaje problem?!
dinash

Post by dinash »

Mislim, kada bi neko napis'o Bozic Bogicevic Party, to bi bila zajebancija.
a karikiranje imena bozica kao jednog vjerskog blagdana je OK ... zajebancija ... :?

tc-tc-tc
car-x

Post by car-x »

dinash wrote:odakle ste vi ljudi? gdje zivite? pa bajramski partiji se u sarajevu organizuju otkad znam za izlaske i bajram!

odjednom to sad postaje problem?!
ne znam kako je to u sarajevu za bajram, ali kod nas se nikad nije organizovo party niti bilo koji drugi bajramski teferic..

ne bih da se ponavljam, na blogu sam se osvrno na to nakaradno bajramovanje..
debela

Post by debela »

meni je jedna druga stvar interesantna. cesto cujem i procitam izjave poput "nisam neki veliki vjernik ali..". kakav je to veliki i mali vjernik ili pak onaj osrednji? ko i kada je uveo takve klasifikacije? ili si vjernik ili nisi.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Bajram jeste urban i oduvijek su u Sarajevu bili Bajram zabave.

Malo jeste neukusno sto su se poigrali rijecima jer je Kurban, pa urban (smijem se sad, sto jest'-jest'). Da su napisali Kurban Bajram party nikom nista.

No isto je i sa Bozic Bogicevic party, malo neukusno, no nista strasno.
Saian

Post by Saian »

Vjernik jesam, greshnik takodjer ("wiederholungstäter"), ali je istina da slavljenje Bajrama u kafani nimalo nije uskladivo sa mojim sistemom vrijednosti. Opet je BiH slobodna zemlja i svako ima pravo otichi u kakav klub hoce i na bilo koji datum to padalo. Taj party u klubu "Bock" ce posjetiti vechinom ljudi koji s ovim prvim (koji bi po mom misljenju bio trebati jedini posto je Bajram vjerski praznik) vjerskim aspektom Bajrama nemaju puno toga zajednichkog. Komercijaliziranje vjerskih praznika od strane vlasnika klubova u principu smatram pogreshno. Ali opet BiH je slobodna zemlja i ko voli neka izvoli.
horns&drums

Post by horns&drums »

Ne vidim zasto je komercijalizacija losa, mozda ne u aspektu kafana ali inace mislim da nije losa. Popularizacija religija na neki normalan nacin je dokaz da ne stagniramo nego da se mijenjamo tj. usavrsavamo.

Zabrani katoliku da stoji na gradskom trgu i pije vino i pjeva na Badnjak. Druga je stvar sto je alkohol u islamu zabranjen, pa je tako stvar sa kafanama malo diskutabilna.

No da se dijele baklave ispred pozorista, sviraju neke dobre rock grupe i sta ti ja znam, to mi je sasvim ok. Gledajmo naprijed
car-x

Post by car-x »

horns&drums wrote:Ne vidim zasto je komercijalizacija losa, mozda ne u aspektu kafana ali inace mislim da nije losa. Popularizacija religija na neki normalan nacin je dokaz da ne stagniramo nego da se mijenjamo tj. usavrsavamo.

Zabrani katoliku da stoji na gradskom trgu i pije vino i pjeva na Badnjak. Druga je stvar sto je alkohol u islamu zabranjen, pa je tako stvar sa kafanama malo diskutabilna.

No da se dijele baklave ispred pozorista, sviraju neke dobre rock grupe i sta ti ja znam, to mi je sasvim ok. Gledajmo naprijed
sve je to u redu.. popularizacija.. kolektivni hype.. medjutim, kako ti rece, diskutablna je proslava bajrama uz hektolitre alkohola..

jednom rece jedan pametan predavac na casu vjeronauke u tadasnjoj jedinoj tz gimnaziji:
parcijalan islam ne postoji.. postoje stvari kojih se kao vjernik mora pridrzavati, da ne nabrajam, te lekcije smo davno prosli.. i ili jesi vjernik ili nisi.. druge nema..

a otici u sabah na bajram namaz, a navece se urokati pivom i ostalim derivatima i onda se sa mnom raspravljati da ja nisam nikakav vjernik sto jutros nisam bio u dzamiji.. to mi je krajnje licemjerno..

ali valjda je to paradoks bosanskog islama.. ako udjes u cevabdzinicu kod hadzije u srebreniku, gdje obicno vjernici poslije dzume ispijaju kahve, i glasno kazes: slusajte, niste nikakvi vjernici.. svi ce se pomalo zamisliti, protrljati sijede brade, i razmisliti o tvojim rijecima.. pa ce neki kontati, hm, mozda sam ipak preskupo zacijeno pekmez od jabuka, ili mozda je ipak bilo manje od 50 kg brasna, onda jednom kad sam vago komsiji..

uradis li to isto navecer u kafani gdje je 70% pijanih, niko ti ne garantuje da ces zivu glavu izvuci.. svi oni pijani ce se potrkati ko ce prije da ti glavu razbije.. mozda i ispijenom flasom..

ja jednostavno nisam vjernik, ali mi smeta sto se neki nadri-kvazi-vjernici takmice da nama gresnicima objasne kako smo zalutali..
Saian

Post by Saian »

Da, ok kad chovjek malo bolje pogleda srzh problema je u fenomenu "Kafane" u kojoj se tochi alkohol pa predstava slavljenja Bajrama u takvom okruzenju i nije najchednija, a to s komercijalizacijom povlachim, baklave i sherbe ispred pozorista nisu losha ideja :D , ali postoji i onaj tradicionalni aspekt o kojem car govori. Nekako su ti vjerski praznici postali vechini urbanog stanovnishtva posljednji bedem necheg tradicionalnog koje ima i svoje chari i koje ne treba refleksno etiketirati kao nazadno i shturo. Peace.Out. :D
horns&drums

Post by horns&drums »

To je nesto sto nitko ne moze zaustaviti, jurcanje i kupovinu. Jednostavno se probudite, 21 vijek je. Ono cemu mi mozemo doprinijeti je da pomirimo staro i novo. Tako, kada me dijete pita sta je Bozic, odgovoricu mu da je to i Isusov rodjendan i kupovina poklona. A nadjite mi jednog covjeka na svijetu koji Bozic dozivljava samo kao proslavu Kristovog rodjendana. Svi mi volimo poklone, davati i primati, cugati vino...

Sa islamom je drugo jer je alkohol u pitanju, no kod katolika je to sex prije braka i za vrijeme korizme npr.

Ja sam da se ljudi vise drze istinskih Bozjih poruka, kao sto su ljubav, oprost, mir (sto sve religije u biti i propovijedaju) nego nekih zabrana, pribijanja na stup srama, inkvizicije, kamenovanja i sto ti ja znam.

Ne znam je l' to itko primijetio, no u Sarajevu se zadnjih godina uvijek osjeti kada je neki blagdan. Do prije nekoliko godina, grad se ukrasavao iskljucivo za krscanske blagdane, no (ma koliko nekima to bio trn u oku) grad zadnjih godina ostaje ukrasen sve do Kurban Bajrama, a to znaci da u Sarajevu vjernici-muslimani pokazuju svoju tradiciju Europi i svijetu na neki novi nacin i tako razbijaju famu o islamu kao teroristickoj vjeri i muslimanima kao fanaticnim vjernicima.

Ovo sa dijeljenjem baklava sam lupio, no zasto i to ne bi postala tradicija, bas u Sarajevu-nigdje drugo u svijetu. Zao mi je sto masa ljudi zaboravlja ko je i odakle je i trazi svoju alternativu u nekakvim Croatiama, Turskoj, Njemackoj i Americi. Nikada necemo biti originalni i prepoznatljivi u svijetu ako ne stvaramo nesto svoje. A u Bosni stvarno ima potencijala da nam svi zavide.

No jesmo li glupi...? Sada ide onaj monolog o bosancima iz "Dervis i smrt"
car-x

Post by car-x »

horns&drums wrote: Ovo sa dijeljenjem baklava sam lupio, no zasto i to ne bi postala tradicija, bas u Sarajevu-nigdje drugo u svijetu. Zao mi je sto masa ljudi zaboravlja ko je i odakle je i trazi svoju alternativu u nekakvim Croatiama, Turskoj, Njemackoj i Americi. Nikada necemo biti originalni i prepoznatljivi u svijetu ako ne stvaramo nesto svoje. A u Bosni stvarno ima potencijala da nam svi zavide.
u vecini srebrenickih kafica se za bajram svim gostima dijele baklave.. besplatno naravno.. svi oni koji drze do bajrama ih dijele.. i meni je to pravo simpaticno.. ne mora komsija miodrag cekat da ga neko zove na baklavu.. ode fino u kafic gdje svaki dan sjedi i cita novine i dobije maksuz baklavu.. i super..
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ja bih samo da nadodam da je i vlatko stefanovski napisao stvar koja se zove Urban-kurban. mislim da je zaslužio smrt.
horns&drums

Post by horns&drums »

Imas i u Sarajevu isto to care, no poenta je da se to malo komercijalizira, jer nije svaka komercijalizacija losa, pa makar ona poticala i od vjerskih praznika / blagdana
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

dinash wrote:
Mislim, kada bi neko napis'o Bozic Bogicevic Party, to bi bila zajebancija.
a karikiranje imena bozica kao jednog vjerskog blagdana je OK ... zajebancija ... :?

tc-tc-tc
ma to je normalno u sarajevu

vrijeđanje i ČUĐENJE što se netko nađe uvrijeđenim
Post Reply