Ako ima ko da podijeli sa mnom svoje iskustvo sa uraslim noktom (noktima).
Prije par godina sam cupao cijeli nokat na desnom noznom palcu, a evo upravo prije par dana uradjeno mi je hirurski ponovo na istom mjestu, samo sto je ovaj put radio skalpel, rezanje nokta sa obje strane (u sredini je ostavio ostatak), i naravno rezanje viska "divljacke" upaljene koze i zagnojenog mesa koje je okruzivalo nokat. Predugo sam to stanje vukao, pa je doslo do noza jer druge varijante apsolutno nije bilo. Previjanje svaki drugi dan, antibiotici, i zasiven prst iz kojeg cu konce vaditi tek 12ti dan nakon zahvata.
Pitao bih ovim putem, kako vi to odrzavate (ako ima neko sklon tome). U isto vrijeme na lijevoj nozi me zuljao palac, samo sam odsjekao 4-5 milimetra nokta koji je krenuo da urasta u to meso, i bukvalno u roku od 60 sekundi sam svjedocio kako poprima crvenu boju i zadebljanje slicno kako je bilo na drugom noktu.
Sapun, solne kupke u vreloj vodi 30min, antiseptici (kreme, sprej, otopine), rivanol, jod, hipermangan - sa svime sam upoznat. Kuci imam cijelu kolekciju tih preparata, plus 70%+ alkoholne otopine za dezinfekciju noktarice, turpije, pincete i svega cime pridjem noktu.
Mislim da je najveca pogreska to sto sam znao previse sjeci nokte, i praviti zaobljena , kao na slici
Uvijek bih se zeznuo i odsjekao nokte kao na desnom primjeru.
Trenutno sam sanirao svim adekvatnim sredstvima ovaj lijevi palac, na kojem je samo ostalo malo crvenila, ali ne zelim se dovesti ikada vise u ovu situaciju da moram pod skalpel i rezati nokat, jer ruku na srce, boli kao sam djavo i nije nimalo prijatno.
Hvala