Upuceni, molim vas, je li ovo istina?

Post Reply
Vodenjak

#1 Upuceni, molim vas, je li ovo istina?

Post by Vodenjak »

Mušan Topalović Caco, nakon što je dugo skrivan pod NN oznakom, ekshumiran je i uz počasti jedva manje od onih uz koje je ispraćen Alija Izetbegović, naknadno spušten u mezarje Memorijalnog kompleksa Kovači.
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1

Ozbiljno pitam jer o ovome pojma nemam!
spongebob

Post by spongebob »

i ja sam bio...u najmanju ruku zabezeknut
muha_sa

Post by muha_sa »

Istina.
spongebob

Post by spongebob »

muha_sa wrote:Istina.
ako je...strasno je to
Meshtar

Post by Meshtar »

Živa istina, i još jedan dokaz o dvoličnosti onih koji su bili "10 najtežih godina sa nama".
spongebob

Post by spongebob »

Meshtar wrote:Živa istina, i još jedan dokaz o dvoličnosti onih koji su bili "10 najtežih godina sa nama".
ma ne mislim ja da tebi i meni treba dokaza. Nego se ja bojim da ovo vecini ne predstavlja problem ili da im je u najmanju ruku svejedno...sto je isto tako strasno.
Meshtar

Post by Meshtar »

spongebob wrote:
Meshtar wrote:Živa istina, i još jedan dokaz o dvoličnosti onih koji su bili "10 najtežih godina sa nama".
ma ne mislim ja da tebi i meni treba dokaza. Nego se ja bojim da ovo vecini ne predstavlja problem ili da im je u najmanju ruku svejedno...sto je isto tako strasno.
Upravo tako, odvratna dvoličnost...nekome je heroj čovjek koji je ubijao moje sugrađane na najpodmukliji način. Sahranjen je sa šehidima na Kovačima, dakle sa ljudima koji su položili život u odbrani ovog grada i države. Dakle u istu skupinu je neko svrstao zločinca i heroje.
spongebob

Post by spongebob »

Meshtar wrote:
spongebob wrote:
Upravo tako, odvratna dvoličnost...nekome je heroj čovjek koji je ubijao moje sugrađane na najpodmukliji način. Sahranjen je sa šehidima na Kovačima, dakle sa ljudima koji su položili život u odbrani ovog grada i države. Dakle u istu skupinu je neko svrstao zločinca i heroje.
pa...mislim da je to tadasnjem establishmentu odgovaralo, jer nije bila tolika frka biti zlocest prema srbima. a to ni narodu vjerovatno nije smetalo
necu dalje, imam veliki respekt prema sarajlijama za sve sto su u ratu prezivjeli. Ko sam ja da ih kritikujem. Ali ovo nije nikako dobro sto se o tome ne prica, to je ljaga.
pola_cilo

Post by pola_cilo »

Pa ti Vodenjak nemas pojma ni ko je ubio 5000 ljudi u tvom gradu, mada znas da su tvoj rehmetli dedo i njegov brat bili protiv toga ( mada nikad ama bas nikad nisu imali crvenu knjizicu ) [ ooops ,zar samo oni sa crvenim knjizicama osudjuju i bune se protiv zlocina ??? I Tudjman i Slobo i Karadjic su bili nosioci crvene knjizice , onako usput receno } Ok. vratimo se temi , kadli prdilo kadli smrdilo .Musan Toplavic Caco , ( po meni zlocinac i kriminalac ) je izvadjen iz NN grobnice i sahranjen uz najvece pocasti .To je bila jedna od najvecih dzenaza , 12 000 hiljada ljudi , koliko me pamcenje sluzi , ali to je bilo prije nekoliko godina , a ne jucer / Tekst iz" Dana " koji potpisuje vrsna novinarka V.S. nema veze sa datumom prve i druge dzenaze Ko je lud a kome noge smrde? Ali ni Bosnjaci nisu imuni na neke stvari.Oni nisu nebeski narod .Caco je bio nekome heroj nekome zlocinac.Meni zlocinac , ponavljam , da ne bi bilo kakve dileme.Drazi mi je Divjakov i Siberov i Sucurov i Bericev i Vesovicev i Lovrenoveciv i Vikicev .......prst nego 5 Caca i Cela I Juka koji su unovcili svoju " hrabrost " ali......... ti ljudi( Sarajlije ) su bezdusno ostavljeni od cijelog svijeta na milost i nemilost okupatorima koji su senlucili i orgijali po njima , haman cetiri godine i nesto kusur dana manje.Stoga je nekome Caco ok . , ja mu na dzenazu ne bi otiso ni pod razno.Iskreno vjerujem da vecina ljudi na dzenazi nije ni znala sta je Caco radio u pauzi " ratovnja " Ja sam na velikom odmoru u osnovnoj skoli pusio i nikad me nastavnik nije uhvatio /
P.S. Udostojio sam se da vidim sta je Vodenjak dosad pisao i bio sam prijatno iznenadjen da se radi o pametnom i casnom covjeku.Ali otkud mu ono sa 2WW i onom Pavelicevom ikebanom pa i Draza Mihjalovic je imao istog takvog ...to samo dragi Bog zna .......mislim , duzan si odgovor Hadzi_ Muratu ...........
Vodenjak

Post by Vodenjak »

pola_cilo wrote:Pa ti Vodenjak nemas pojma ni ko je ubio 5000 ljudi u tvom gradu, mada znas da su tvoj rehmetli dedo i njegov brat bili protiv toga ( mada nikad ama bas nikad nisu imali crvenu knjizicu ) [ ooops ,zar samo oni sa crvenim knjizicama osudjuju i bune se protiv zlocina ??? I Tudjman i Slobo i Karadjic su bili nosioci crvene knjizice , onako usput receno } Ok. vratimo se temi , kadli prdilo kadli smrdilo .Musan Toplavic Caco , ( po meni zlocinac i kriminalac ) je izvadjen iz NN grobnice i sahranjen uz najvece pocasti .To je bila jedna od najvecih dzenaza , 12 000 hiljada ljudi , koliko me pamcenje sluzi , ali to je bilo prije nekoliko godina , a ne jucer / Tekst iz" Dana " koji potpisuje vrsna novinarka V.S. nema veze sa datumom prve i druge dzenaze Ko je lud a kome noge smrde? Ali ni Bosnjaci nisu imuni na neke stvari.Oni nisu nebeski narod .Caco je bio nekome heroj nekome zlocinac.Meni zlocinac , ponavljam , da ne bi bilo kakve dileme.Drazi mi je Divjakov i Siberov i Sucurov i Bericev i Vesovicev i Lovrenoveciv i Vikicev .......prst nego 5 Caca i Cela I Juka koji su unovcili svoju " hrabrost " ali......... ti ljudi( Sarajlije ) su bezdusno ostavljeni od cijelog svijeta na milost i nemilost okupatorima koji su senlucili i orgijali po njima , haman cetiri godine i nesto kusur dana manje.Stoga je nekome Caco ok . , ja mu na dzenazu ne bi otiso ni pod razno.Iskreno vjerujem da vecina ljudi na dzenazi nije ni znala sta je Caco radio u pauzi " ratovnja " Ja sam na velikom odmoru u osnovnoj skoli pusio i nikad me nastavnik nije uhvatio /
P.S. Udostojio sam se da vidim sta je Vodenjak dosad pisao i bio sam prijatno iznenadjen da se radi o pametnom i casnom covjeku.Ali otkud mu ono sa 2WW i onom Pavelicevom ikebanom pa i Draza Mihjalovic je imao istog takvog ...to samo dragi Bog zna .......mislim , duzan si odgovor Hadzi_ Muratu ...........
O cemu ti ljudino?
Svasta si nesto udrobio ba...

Sta tebe u stvari zanima?

Ja sam se samo iznenadio da je covjeku koji je toliko zla nanio i kojega su legalne vlasti BiH i pripadnici Armije BiH uz zrtve zaustavili, priredjena velicanstvena dzenaza na kojoj su, kako ti kazes, tj pretpostavljas, prisustvovali vecinom oni koji nisu znali o kakvom se gadu radi.
Je li ti i moje iznenadjenje nejasno?

A sad, ako te jos sta zanima od mene, postavi pitanja jasno i koncizno...
I po redu!
Ja sam stariji covjek i ne mogu loviti tudje misli tako olako!
A nemam vala ni previse volje za tako sta...

:zzzz:
p.s.
I da...

Hvala ti na lijepim rijecima iz p.s.-a ali nisam siguran da si dovoljno procitao sta sam pisao...
Ne mislim da sam bilo kome ostao duzan bilo kakav odgovor..
Mozda samo omaskom!

Svako dobro!
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:(...)
Ja sam se samo iznenadio da je covjeku koji je toliko zla nanio i kojega su legalne vlasti BiH i pripadnici Armije BiH uz zrtve zaustavili, priredjena velicanstvena dzenaza na kojoj su, kako ti kazes, tj pretpostavljas, prisustvovali vecinom oni koji nisu znali o kakvom se gadu radi.
(...)
Bakir Dedin je prisustvovao dzenazi... vjerovatno zbog sopstvenog neznanja o Cacinim zlocinackim aktivnostima.
[size=150]http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=467&tekst_rb=1[/size] wrote:Slobodanka Macanović je 26. juna 1993. bila negdje na liniji Armije BiH, pomažući ranjenicima u zoni odgovornosti jedinice čije je sjedište bilo na Čengić-Vili. Na drugom kraju Sarajeva, u zoni odgovornosti jedinice čije je sjedište bilo na Bistriku, Mušan Topalović Caco je izdavao naređenje: Marinu i Radoslava Komljenca izvesti iz stana u ulici Dragice Pravice broj 6. Oboje su istoga dana brutalno ubijeni, preklani i bačeni u Kazane.

Marina i Radoslav Komljenac, Slobodankini roditelji, u času smrti bili su u poznim godinama, a Marina je bila i invalid. Detalje o njihovoj smrti Slobodanka je saznala nakon što se država BiH 26. oktobra 1993. obračunala sa kriminalom u vlastitim redovima, ubila Mušana Topalovića Cacu, a nekolicini njegovih boraca sudila.
(...)
Sine Mušane... zvao ga je dedo.
[size=134]Otvoreno pismo kojim se Slobodanka Komljenac obratila Aliji Izetbegovicu...[/size] Objavljeno u broju 63 DANA, 24. NOVEMBAR / STUDENI 1997. wrote:Gospodine Predsjednice, gospodine Alija Izetbegovicu,

Prvi put se obracam Vama putem stampe-tiska, jer ne vjerujem da bi drugacije ovo pismo doslo do Vas. Obracam se Vama prvo kao predsjedniku Predsjednistva BiH, uvazavajuci Vas autoritet, a potom kao covjeku, roditelju i djedu.

Vama i drzavi BiH, kao borac Armije BiH od 20.04.1992. godine (zvanicno) sam dala zakletvu i potpisala da cu braniti ovu nam jedinu domovinu BiH. U vrijeme tragicnog odvodjenja i egzekucijemojih pokojnih roditelja bila sam u Armiji BiH. Moji roditelji su odvedeni iz svog stana u ul. D. Pravice 7/2, 26.06.1993, a mucki i svirepo ubijeni 27.06.1993. godine - Bogusevac, lokalitet Kazani. Izvadjeni su i identifikovani iz Kazana (poslije akcije Trebevic 1), jer na osnovu te identifikacije podignuta je optuznica i donesena presuda - K 189/94 - Vojni sud Sarajevo. Na tu identifikaciju nismo pozvani ni ja kao kcerka, a ni sestre i braca mojih pokojnih roditelja, a svi zivimo u nasem gradu. Nikada zvanicno pismeno nismo dobili niti jedan papir o njihovim posmrtnim ostacima, smrtni list, umrlicu i bilo sto od CSB-a ili bilo kojeg drugog zvanicnog organa vlasti. Meni je usmeno receno u CSB-u da je nadjena mamina staka (bila je invalid, krace noge 8cm) na lokaciji Kazani. Od tada pa do danas ja tragam za njihovim posmrtnim ostacima, privatno. Dolazim do saznanja o jednoj grobnici na groblju (ako se tako moze nazvati to mjesto gdje je ta grobnica), ili van groblja "Sv. Josip". Iz te grobnice je ekshumiran i sahranjen ubijeni bojovnik – covjek iz brigade Kralj Tvrtko HVO -Ranko Frankic. On je takodjer svirepo ubijen na Bogusevcu, pronadjen u Kazanima. Na toj grobnici postoje plocice sa natpisima NN 70/20/93... i tako redom. Od tada, tu grobnicu obilazim nadajuci se da su moji pokojni roditelji u njoj, jer se tu nalaze tijela koja su identifikovana iz Kazana.

Obracala sam se mnogima zvanicno i nezvanicno, ali su mi svi rekli - govoriti nije vrijeme i nisu znali koji je put do ekshumacije takve grobnice i saznanja ko je u njoj i ko se krije iza NN 70/20/93, NN 71/21/93... i tako redom. Meni su rekli da te podatke ima vojna bezbjednost Armije BiH. Ja nisam provjeravala.

Pretpostavljam da mi Vi mozete i zelite pomoci da utvrdim da li su moji roditelji tu, a ako nisu -gdje su? Ako jesu, dozvolite mi kao moj Vrhovni komandant, kao Predsjednik, iznad svega kao covjek i otac, da se ta grobnica ekshumira, da ja dodjem do svojih roditelja pokojnih kako bi ih dostojno zivotu i covjeku sahranili ja i clanovi moje i njihove porodice. Znate, oni su do smrti i u smrti imali ime i prezime i ne mogu dozvoliti da sada pocivaju kao NN i tamo neki broj na plocici, a kupili su grobnicu za zivota.

Motivisana sam iskljucivo ljubavlju djeteta ozaloscenog da roditelje sahranim dostojno njihovom zivotu i mom odgoju. To bi i Vasa djeca za Vas trazila.Molim Vas da mi pomognete u mojoj nakani i zelji. Dovedite me do groba mojih roditelja, a ja cu Vas do grobnice nepoznatih, ako zelite i ako je potrebno.

Sa uvazavanjem,

kcerka pokojnog bracnog para Komljenac
sa sestrom i ostalom rodbinom
(Ime i adresa poznati Redakciji)
pola_cilo

Post by pola_cilo »

Kao vojnik u gradu kojeg je kontrolisao HVO i HDZ djelio sam cigaru i konzervu i marku i dinar sa svojim komsijama i prijateljima Srbima koji nisu bili bas u zavidnom polozaju 92 .Na njihovu nezavidnu poziciju ja sam uskocio 93 ali to je druga prica.Kao covjek , kao bosanski gradjanin kao bosanski musliman kao .....osjecam gadjenje prema ljudima koji su unesrecili ovu jadnu zenu.Spomenka u meni ima prijatelja do groba( imala ga je uvijek ) a ove ubojice NE !!!!!! Dalje od mene , ne u moje ime !
Gnusam se ovoga zlocina a Spomenki saljem izraze iskrenog i dubokog saucesca uz moju moralnu i svaku drugu podrsku da ubojice ugledaju svijetlo pravde.
Post Reply