Komentar slijedi
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=48
Upravljanje zgradama - Vlasnici stanova i zgrada koji su iznajmili odnosno potpisali ugovore o servisiranju zgrada i stanova sa Upraviteljima zgrada (Razne privatne i drustvene firme)
Ogorčeni stanari u Ulici Džemala Bijedića 90
Piše: Elvedin HROMO
11/02/09
Lift ne radi već tri mjeseca
Stanari zgrade u Ulici Džemala Bijedića 90 na Čengić-Vili ogorčeni su (ne)radom stambenog upravitelja, firmom Lares d.o.o. Maćehinski odnos prema njima najbolje se ogleda u tome da lift ne radi već tri mjeseca, što za starije ljude i invalide predstavlja veliki problem. Munevera Jakubović, koja živi na šestom spratu, jučer je za Oslobođenje kazala da joj od prizemlja do stana treba čak 13 minuta hoda. Ističe da od 38 stanova, njih 15 - među kojima je i ona - redovno plaća usluge upravitelju. Ne poriče da dug prema Laresu iznosi 17 hiljada maraka, ali i to da je (ne)popravak lifta samo jedan segment njihovog nerada. - Ugrožena su moja ljudska i zdravstvena prava, jer sam imala četiri infarkta i srce mi je operisano. Lift mi puno znači. Redovno sam plaćala usluge sve do prije tri mjeseca, kada se lift pokvario. Iz Laresa kažu da ne žele otkloniti kvar dok stanari ne izmire svoje obaveze prema njima. Šta je sa nama redovnim platišama?, pita se Munevera. Pored toga, kazali su nam stanari, upravitelj neopravdano izračunava i do osam puta veće troškove za zamjenu sijalica ili brava. - Oni su već četiri godine upravitelji i od početka smo nezadovoljni. Ništa nisu uradili, još su drvena vrata na ulazu. Evo, kod komšinice je bila poplava, zvala ih je i rekli su da će doći za dva dana. Šta će joj za dva dana? Takvih primjera ima još, ogorčena je Munevera. Stanar Zahir Tabaković kaže da je usluge upravitelju plaćao sve do prije tri mjeseca, ali da to više neće raditi dok lift ne bude popravljen. - Većina stanara plaća. Možda ima onih koji to rade neredovno, ali se plaća. Na posljednji račun koji su poslali, napisao sam im da ga neću platiti dok ne poprave lift, veli Tabaković. Ovo je razlog zašto su sve glasnije inicijative stanara da dođe do promjene stambenog upravitelja. No, nakon svega, pitaju se: koja je prava adresa na koju se mogu obratiti?
Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Moderator: anex
- Mx
#1 Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
-
BajrinNajmladji
#2 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Zakon o održavanju i upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada se potpuno preokrenuo u svoju suprotnost.
Nedavno je izmjenjen, a to je bilo pred kraj mandata ministra Ministarstva za stambene poslove, Samira Silajdžića. Čim su izmjene stupile na snagu, on je dobio novo radno mjesto premijera Vlade Kantona Sarajevo.
Došao je novi ministar, dipl. arh. Čedomir Lukić koji i sada ministruje.
U Zakonu piše (Knjižica sa odštampanim Zakonom se može dobiti u Ministarstvu) da sve zgrade kolektivnog stanovanja sa dva ili više stanova MORAJU imati upravitelja. Nabrojani su i izuzeci od ovog člana Zakona. Jedan od njih je da ako je vlasnik zgrade jedan, onda on mora izvršavati svoje obaveze prema članovima Zakona 7.,8. i 9., pa i ne mora odrediti firmu upravitelja.
Ima zgrada koje su ovu ''rupu'' u zakonu iskoristile, pa nemaju svog upravitelja kao na primjer, na Dobrinji ima zgrada u kojoj stanuje član ovog foruma @vryzas, pa iako je to ogromna zgrada sa liftovima, oni sami sve odradjuju što je potrebno. Prezadovoljni su time što su se otarasili upravitelja i njihovog reketa.
Čim se sližu predstavnik i upraviteljska firma, tu nema pomoći da iko išta od vlasnika ostalih stanova postigne. Upravitelji nastavljaju svoje reketiranje napuhivanjem računa, pa je tako, moj upravitelj u mojoj maloj zgradi ugradio interfon za 1500KM, a kada sam se ja kao pojedinac pojavio pred istom firmom podizvođačem radova i lažno iskazao potrebu za istim interfonom oni su mi dali predračun za 1000KM. Onda sam se ja požalio da imam jednog stanara-vlasnika stana (Lagao sam) koji je malo siromašniji, te je sve stopirano.
Firma mi ponudila da će za njega popustiti upola cijene. Naravno, sve nije realizovano jer je već ugradjeni interfon bio plaćen za napuhanih 500KM. Važno je napomenuti da upravitelj, prema Zakonu, NE SMIJE UVEĆAVATI CIJENE ukoliko radove izvodi neka firma podizvođač radova. I nije moj upravitelj uvećavao cijenu, nego priložio račune i gradjevinski dnevnik sa cijenom od 1500KM.
Iz ovog primjera jasno je zašto petnaestak firmi upravitelja ne traže povećanje osnovne cijene 0,25KM/m2 korisne površine stana svojih usluga od početka uvodjenja sistema upraviteljstva. Ti certifikati upravitelja su im samo ''dozvole'' da potkradaju mirne, poštene i redovne platiše, lojalne građane.
ODMAH PROMIJENITI OVE ZAKONE I OMOGUĆITI SVIM VLASNICIMA ZGRADA DA SE SAMI BRINU O ZGRADI IZVRŠAVAJUĆI ONA TRI ČLANA IZ ZAKONA!
Tek, kada sami vlasnici zgrada shvate da će neka firma koja održava zaj. dijelove zgrada na 100 zgrada uspješnije ugovoriti ugradnju 100 interfona, nego li kada se oni sami pojave prred firmom koja ugradjuje interfone, e onda neka izaberu i poklone povjerenje tom nekom zamišljenom upravitelju-firmi. Pošto ovaj film nećemo gledati, preostaje doživljavati brojna zadovoljstva kao donji i to do u beskonačnost.
Upravitelji i ova dva posljednja ministra su odgovorni i krivi što se sasvim lijepa ideja uvodjenja upraviteljstva preokrenula u svoju suprotnost i omogućuje kriminalno reketiranje stotina hiljada gradjana!
Haram im bilo i svima onima koji nisu glasali protiv i koji nisu uopšte glasali!
Plaćao sam redovno do novembra 2006.g., a sada imam tužbu i čekam.
Komšija koji nije plaćao dok nisam napravio incident, duguje više od mene, ali on, kao policajac u civilu, nije tužen.
AKO NE PLAĆAŠ UPRAVITELJNINU, NE ZAKIDAŠ UPRAVITELJA, NEGO SVOJE KOMŠIJE!
Svi nezadovoljni, a i zadovoljni sa radom upravitelja i Ministarstva za stambene poslove Kantona Sarajevo, molim pošaljite mi vaša mišljenja o upraviteljima i održavanju zajedničkih dijelova zgrada koje ću uručiti ministru Lukiću. Može i anonimno, samo molim bez bezobrazluka:
[email protected]
Nedavno je izmjenjen, a to je bilo pred kraj mandata ministra Ministarstva za stambene poslove, Samira Silajdžića. Čim su izmjene stupile na snagu, on je dobio novo radno mjesto premijera Vlade Kantona Sarajevo.
Došao je novi ministar, dipl. arh. Čedomir Lukić koji i sada ministruje.
U Zakonu piše (Knjižica sa odštampanim Zakonom se može dobiti u Ministarstvu) da sve zgrade kolektivnog stanovanja sa dva ili više stanova MORAJU imati upravitelja. Nabrojani su i izuzeci od ovog člana Zakona. Jedan od njih je da ako je vlasnik zgrade jedan, onda on mora izvršavati svoje obaveze prema članovima Zakona 7.,8. i 9., pa i ne mora odrediti firmu upravitelja.
Ima zgrada koje su ovu ''rupu'' u zakonu iskoristile, pa nemaju svog upravitelja kao na primjer, na Dobrinji ima zgrada u kojoj stanuje član ovog foruma @vryzas, pa iako je to ogromna zgrada sa liftovima, oni sami sve odradjuju što je potrebno. Prezadovoljni su time što su se otarasili upravitelja i njihovog reketa.
Čim se sližu predstavnik i upraviteljska firma, tu nema pomoći da iko išta od vlasnika ostalih stanova postigne. Upravitelji nastavljaju svoje reketiranje napuhivanjem računa, pa je tako, moj upravitelj u mojoj maloj zgradi ugradio interfon za 1500KM, a kada sam se ja kao pojedinac pojavio pred istom firmom podizvođačem radova i lažno iskazao potrebu za istim interfonom oni su mi dali predračun za 1000KM. Onda sam se ja požalio da imam jednog stanara-vlasnika stana (Lagao sam) koji je malo siromašniji, te je sve stopirano.
Firma mi ponudila da će za njega popustiti upola cijene. Naravno, sve nije realizovano jer je već ugradjeni interfon bio plaćen za napuhanih 500KM. Važno je napomenuti da upravitelj, prema Zakonu, NE SMIJE UVEĆAVATI CIJENE ukoliko radove izvodi neka firma podizvođač radova. I nije moj upravitelj uvećavao cijenu, nego priložio račune i gradjevinski dnevnik sa cijenom od 1500KM.
Iz ovog primjera jasno je zašto petnaestak firmi upravitelja ne traže povećanje osnovne cijene 0,25KM/m2 korisne površine stana svojih usluga od početka uvodjenja sistema upraviteljstva. Ti certifikati upravitelja su im samo ''dozvole'' da potkradaju mirne, poštene i redovne platiše, lojalne građane.
ODMAH PROMIJENITI OVE ZAKONE I OMOGUĆITI SVIM VLASNICIMA ZGRADA DA SE SAMI BRINU O ZGRADI IZVRŠAVAJUĆI ONA TRI ČLANA IZ ZAKONA!
Tek, kada sami vlasnici zgrada shvate da će neka firma koja održava zaj. dijelove zgrada na 100 zgrada uspješnije ugovoriti ugradnju 100 interfona, nego li kada se oni sami pojave prred firmom koja ugradjuje interfone, e onda neka izaberu i poklone povjerenje tom nekom zamišljenom upravitelju-firmi. Pošto ovaj film nećemo gledati, preostaje doživljavati brojna zadovoljstva kao donji i to do u beskonačnost.
Upravitelji i ova dva posljednja ministra su odgovorni i krivi što se sasvim lijepa ideja uvodjenja upraviteljstva preokrenula u svoju suprotnost i omogućuje kriminalno reketiranje stotina hiljada gradjana!
Haram im bilo i svima onima koji nisu glasali protiv i koji nisu uopšte glasali!
Plaćao sam redovno do novembra 2006.g., a sada imam tužbu i čekam.
Komšija koji nije plaćao dok nisam napravio incident, duguje više od mene, ali on, kao policajac u civilu, nije tužen.
AKO NE PLAĆAŠ UPRAVITELJNINU, NE ZAKIDAŠ UPRAVITELJA, NEGO SVOJE KOMŠIJE!
Svi nezadovoljni, a i zadovoljni sa radom upravitelja i Ministarstva za stambene poslove Kantona Sarajevo, molim pošaljite mi vaša mišljenja o upraviteljima i održavanju zajedničkih dijelova zgrada koje ću uručiti ministru Lukiću. Može i anonimno, samo molim bez bezobrazluka:
[email protected]
-
Dendrlix
#3 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Ovo je u mojoj mahali. I nama je Lares upravitelj i da budem posten ja se na mogu nesto puno pozaliti na njih. Doduse mi imamo kucepazitelja koji je revnosan do bola, pa nam se ne moze desiti da nam ugrade plafonjere po 140 KM. Jedini moj ulaz u tom naselju ima preko 10000 u plusu na racunu. Naravno kucepazitel je odgovoran za to. Meni je nedavno pukla cijev u stanu i ljud su dosli za 15 minuta i sve zamijenili. Ja se pripremio da platim, a oni rekose da ne treba jer sam redovan platisa.
Vrata zamjenjena, postavljeni sanducici, okreceno dva puta, lift nije stao ima vec 5-6 godina, sijalice se redovno mijenjaju, podrum vise ne smrdi.... I to je sve otkad nam je Lares upravitelj. Nije sad da ih branim, hoce i oni zavrnuti na friziranju troskova, ali je ovlasteni predstavnik stanara tu da pazi sta upravitelj radi sa parama stanara. Znam gdje je ovaj ulaz iz clanka, i fakat izgleda kao moj prije upravitelja.
Vrata zamjenjena, postavljeni sanducici, okreceno dva puta, lift nije stao ima vec 5-6 godina, sijalice se redovno mijenjaju, podrum vise ne smrdi.... I to je sve otkad nam je Lares upravitelj. Nije sad da ih branim, hoce i oni zavrnuti na friziranju troskova, ali je ovlasteni predstavnik stanara tu da pazi sta upravitelj radi sa parama stanara. Znam gdje je ovaj ulaz iz clanka, i fakat izgleda kao moj prije upravitelja.
-
BajrinNajmladji
#4 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Imaš sreće što te zapao normalan čovjek iz zgrade, predstavnik, da vas predstavlja pred upraviteljem. Njegovih je 15% od mjesečno uplaćene sume. Plaćate li mu za to, on ima pravo na ovu sumu prema Zakonu.
Kod mene je obrnuto, sve što je popravljeno i dovedeno u red (Nadogradjeni nisu htjeli uopšte da plaćaju ovo održavanje zaj. dijelova zgrade-NIJE ih bilo u evidenciji upravitelja, ni za garaže nisu plaćali, a isto je bilo i sa 2 posl. prostora), postignuto je sa incidentima, jer se predstavnik pred upraviteljem (Kako ti kažeš kućepazitelj) slizao sa upraviteljem. Čovjek uopšte ne stanuje ovdje u zgradi, a pazi na nju.
Da ne bi bilo zabune, garažu i privatni stan, neće ti upravitelj održavati, ali prema Zakonu, njihova korisna površina služi za obračun koliko ćeš uplaćivati novca. Isto je i sa vodom samo što je onda faktor broj čl. u domaćinstvu, a 0,25KM se množi sa kvadraturom korisne površine kojoj si vlasnik. Tamo gdje je centralno grijanje, lift,...druga je cijena od ove 0,25KM/m2, ali ovo je osnovna i u njoj BI trebao biti sadržan i PDV.
Predstavnik vlasnika stanova, odnosno zgrade, moze biti bilo koji gradjanin BiH ili firma koji je punoljetan i nema neku zabranu. Ne mora on stanovati u toj zgradi, ali mora biti izabran prema Zakonu, da sad ne citiram sve kako se bira predstavnik, upravitelj.
Znači, otvara se mogućnost, sposobnim, penzionisanim ili manjim firmama da predstavljaju vlasnike zgrada u više zgrada. BIznis čitav i to je ok, ali ono se slizalo, pa sam u zgradi imao 3 požara, pucanje cijevi vodovoda, kanalizacije, okrečeno nije od nadogradnje 2003.g., nikada nismo imali problema sa snijegom i ledom, a sada kada je nadograditelj i ujedno, upravitelj nadogradio 3 stana, sve propada prska, imamo zimski dvorac kada snijeg i led napadaju. Svaki put moramo zvati da skinu ledenice da ko ne bi zivotom zaplatio. Dimnjačar dolazi naplaćuje svoje, ali nema kameru, a zna se da kada koristiš plin preko dimnjaka, nema čadži, ali oni sagorjeli plinovi ''grizu'' stjenke dimnjaka iznutra. Nema naš dimnjačar kameru da to pogleda, a dolazi i naplaćuje.
U principu, upravitelj je duzan popraviti kvar na zajedničkim instalacijama i u Zakonu je tačno propisano i šta su zajednički dijelovi zgrade i šta od instalacija popravlja upravitelj uz napomenu DA AKO IMA PARA NA RAČUNU ULAZA/ZGRADE.
Tako, na primjer, ako ti vodovodna cijev pukne, popraviće je i u tvom stan i u haustoru i to sve od brojila do pipe, dakle brojilo i pipu neće popravljati. Isto je i sa kanalizacijom, znači, do spoja sa šoljom ili kadom, umivaonikom će popraviti. Struja, plin isto to samo što brojila održavaju EDP I SA-GAS i njihovo su osnovno sredstvo iako si ti to moćžda platio.Dakle, struja do razv. ploče u stanu.
Instalacije kablovske tv. moraju se od kablovske firme nekakvom odlukom i dogovorom sa kablomanima prebaciti u vlasništvo vlasnika zgrade da za slučaj da su vlasnici zgrade nezadovoljni firmom kablovske tv. mogu pozvati neku drugu bolju da se nakači na instalaciju.
Razlikuju se veliki radovi od malih radova na održavanju, pa ko god kupuje stan negdje, mora upitati prodavca stana koliko zgrada ima para na računu. Kroz tu informaciju budući vlasnik može steći sliku o svojim komšijama. Kad neko kupuje stan nije svejedno ni to kakve su komšije. Veliki radovi na zgradi se posebno plaćaju!
Kod mene je obrnuto, sve što je popravljeno i dovedeno u red (Nadogradjeni nisu htjeli uopšte da plaćaju ovo održavanje zaj. dijelova zgrade-NIJE ih bilo u evidenciji upravitelja, ni za garaže nisu plaćali, a isto je bilo i sa 2 posl. prostora), postignuto je sa incidentima, jer se predstavnik pred upraviteljem (Kako ti kažeš kućepazitelj) slizao sa upraviteljem. Čovjek uopšte ne stanuje ovdje u zgradi, a pazi na nju.
Da ne bi bilo zabune, garažu i privatni stan, neće ti upravitelj održavati, ali prema Zakonu, njihova korisna površina služi za obračun koliko ćeš uplaćivati novca. Isto je i sa vodom samo što je onda faktor broj čl. u domaćinstvu, a 0,25KM se množi sa kvadraturom korisne površine kojoj si vlasnik. Tamo gdje je centralno grijanje, lift,...druga je cijena od ove 0,25KM/m2, ali ovo je osnovna i u njoj BI trebao biti sadržan i PDV.
Predstavnik vlasnika stanova, odnosno zgrade, moze biti bilo koji gradjanin BiH ili firma koji je punoljetan i nema neku zabranu. Ne mora on stanovati u toj zgradi, ali mora biti izabran prema Zakonu, da sad ne citiram sve kako se bira predstavnik, upravitelj.
Znači, otvara se mogućnost, sposobnim, penzionisanim ili manjim firmama da predstavljaju vlasnike zgrada u više zgrada. BIznis čitav i to je ok, ali ono se slizalo, pa sam u zgradi imao 3 požara, pucanje cijevi vodovoda, kanalizacije, okrečeno nije od nadogradnje 2003.g., nikada nismo imali problema sa snijegom i ledom, a sada kada je nadograditelj i ujedno, upravitelj nadogradio 3 stana, sve propada prska, imamo zimski dvorac kada snijeg i led napadaju. Svaki put moramo zvati da skinu ledenice da ko ne bi zivotom zaplatio. Dimnjačar dolazi naplaćuje svoje, ali nema kameru, a zna se da kada koristiš plin preko dimnjaka, nema čadži, ali oni sagorjeli plinovi ''grizu'' stjenke dimnjaka iznutra. Nema naš dimnjačar kameru da to pogleda, a dolazi i naplaćuje.
U principu, upravitelj je duzan popraviti kvar na zajedničkim instalacijama i u Zakonu je tačno propisano i šta su zajednički dijelovi zgrade i šta od instalacija popravlja upravitelj uz napomenu DA AKO IMA PARA NA RAČUNU ULAZA/ZGRADE.
Tako, na primjer, ako ti vodovodna cijev pukne, popraviće je i u tvom stan i u haustoru i to sve od brojila do pipe, dakle brojilo i pipu neće popravljati. Isto je i sa kanalizacijom, znači, do spoja sa šoljom ili kadom, umivaonikom će popraviti. Struja, plin isto to samo što brojila održavaju EDP I SA-GAS i njihovo su osnovno sredstvo iako si ti to moćžda platio.Dakle, struja do razv. ploče u stanu.
Instalacije kablovske tv. moraju se od kablovske firme nekakvom odlukom i dogovorom sa kablomanima prebaciti u vlasništvo vlasnika zgrade da za slučaj da su vlasnici zgrade nezadovoljni firmom kablovske tv. mogu pozvati neku drugu bolju da se nakači na instalaciju.
Razlikuju se veliki radovi od malih radova na održavanju, pa ko god kupuje stan negdje, mora upitati prodavca stana koliko zgrada ima para na računu. Kroz tu informaciju budući vlasnik može steći sliku o svojim komšijama. Kad neko kupuje stan nije svejedno ni to kakve su komšije. Veliki radovi na zgradi se posebno plaćaju!
-
Dendrlix
#5 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Zar nije po zakonu da tih 15% zadrzava za sebe upravitelj, odnosno Lares, na ime svojih troskova? Mislim da moj predstavnik stanara prima 100 KM mjesecno. Halal mu svaki fening koji uzima. Covjek je cak bio zapisao serijski broj elektromotora od lifta kako ga ovi ne bi ponovo instalirali.BajrinNajmladji wrote:Imaš sreće što te zapao normalan čovjek iz zgrade, predstavnik, da vas predstavlja pred upraviteljem. Njegovih je 15% od mjesečno uplaćene sume. Plaćate li mu za to, on ima pravo na ovu sumu prema Zakonu.
-
BajrinNajmladji
#6 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Zavisno kako ste potpisali kolektivni ugovor sa Laresom, Laresu ide izmedju 10% i 20% i to od uplaćenih sredstava u ulazu za taj mjesec, a zavisno od međuvlasničkog ugovora (Ugovor izmđu svih vlasnika zgrade ili ulaza) naknada predstavniku pred upraviteljem može biti najviše do 15% od uplaćenog za taj mjesec (Čl. 30 Zakona o upravljanju i održavanju zaj. dijelova zgrada K.S.).Dendrlix wrote:Zar nije po zakonu da tih 15% zadrzava za sebe upravitelj, odnosno Lares, na ime svojih troskova? Mislim da moj predstavnik stanara prima 100 KM mjesecno. Halal mu svaki fening koji uzima. Covjek je cak bio zapisao serijski broj elektromotora od lifta kako ga ovi ne bi ponovo instalirali.BajrinNajmladji wrote:Imaš sreće što te zapao normalan čovjek iz zgrade, predstavnik, da vas predstavlja pred upraviteljem. Njegovih je 15% od mjesečno uplaćene sume. Plaćate li mu za to, on ima pravo na ovu sumu prema Zakonu.Htjeli mi, stanari, da nam promjene plafonjere od stubisnog svjetla i Lares nam rekao da ce to kostati 140KM po plafonjeri. On fino onda nasao firmu da nam to urade za 35 KM. Cistacice smo demokratski smjenili kad su nam prikazale da su imale preko 1500KM troskova za sredstva za ciscenje. Da preostala dva ulaza u zgradi imaju ovakve predstavnike stanara za dvije godine bi smo uradili komplet fasadu. Ovako kaskaju za nama i trebat ce proci jos dosta vremena da nas stignu.
Ja ne znam šta je povoljnije po tog vašeg vrlog predstavnika, ali ako je tako dobar ja bih mu dao da bira ono što je za njega povoljnije.
Ovaj drugi problem, sa vašim ulazom u kojem je zahvaljući predstavniku naplata dobra, ali kada želite ofarbati fasadu ili popraviti krov, ne možete jer u ostalim ulazima naplata nije dobra se može riješiti osnivanjem kućnog savjeta cijele zgrade.
Znam za jedinstven slučaj u Kantonu gdje je upravitelj nekako potkupljujući vlasnike stanova i predstavnike po ulazima JEDNE zgrade uspio dobiti dozvolu (Meni ni danas nije jasno kako jer mora biti potpis SVIH vlasnika zgrade), dakle pokvareni upravitelj je dobio dozvolu za nadogradnju, a vlasnicima zgrade odradio samo farbanje fasade kao protivuslugu. Eno te zgrade desno od mosta na rijeci Željeznici (Kada se ide iz Grada u pravcu Blažuja, a kroz Pejton na Ilidži). Tamo je jedna zgrada u izgradnji odmah do rijeke, a ova prije nje je friško nadogradjena.
Nakon što su shvatili prevaru, vlasnici stanova u jednom od ulaza, pokušali su promijeniti upravitelja (Upravitelj ujedno i nadograditelj) i Ministarstvo im fino odgovara (Čitao ja na njihovoj oglasnoj ploči) da su oni u sastavu zgrade koja je jedna cjelina, pa sa promjenom upravitelja moraju biti saglasni i ostali ulazi,...bla,...bla,...Velika je ona zgrada i da tamo ima najmanje deset stanova nadogradjenih u vremenu kada je to nadogradjivanje obustavljeno, zakon promijenjen ili je stavljen van snage,...šta znam kako i šta, uglavnom niko više ne smije nadogradjivati stanove.
Eh, sad ti vidi šta ćeš jer kad-tad, doći će do problema u vezi sa krovom što je opet jedna cjelina i tvoj će ulaz platiti mnogo više, nego ostali ulazi gdje je naplata manja.
Rješavaj sada da ne bi boljela glava kada se krov pokvari.
Nekako ću ovdje na ovu temu plasirati ovaj tekst zakona što imam u knjižici da ja ne bi puno teoretisao i filozofirao jer nisam pravnik, nemam veze o tome. Pokvario mi se skener, pa ću naći neko drugo rješenje.
- 8. sekretar SKOJ-a
#7 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Davaj taj Zakon!
-
BajrinNajmladji
#8 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Zakon o održavanju zajedničkih dijelova
zgrada i upravljanju zgradama u
Prečišćeni tekst, Kanton Sarajevo, Decembar, 2007. godine
37 stranica, 10MB,
Ako je nekome lakše šaljem putem e-maila:
[email protected]
http://rapidshare.com/files/200125850/Zakon_Korice.jpg
http://rapidshare.com/files/200126015/Z ... slovna.jpg
http://rapidshare.com/files/200126176/My_Scans.jpg
http://rapidshare.com/files/200126331/My_Scans_001.jpg
http://rapidshare.com/files/200126494/My_Scans_002.jpg
http://rapidshare.com/files/200126644/My_Scans_003.jpg
http://rapidshare.com/files/200127218/My_Scans_004.jpg
http://rapidshare.com/files/200127382/My_Scans_005.jpg
http://rapidshare.com/files/200127641/My_Scans_006.jpg
http://rapidshare.com/files/200127811/My_Scans_007.jpg
http://rapidshare.com/files/200128104/My_Scans_008.jpg
http://rapidshare.com/files/200128242/My_Scans_009.jpg
http://rapidshare.com/files/200128425/My_Scans_010.jpg
http://rapidshare.com/files/200128559/My_Scans_011.jpg
http://rapidshare.com/files/200128676/My_Scans_012.jpg
http://rapidshare.com/files/200128954/My_Scans_013.jpg
http://rapidshare.com/files/200129072/My_Scans_014.jpg
http://rapidshare.com/files/200129284/My_Scans_015.jpg
http://rapidshare.com/files/200129471/My_Scans_016.jpg
http://rapidshare.com/files/200129615/My_Scans_017.jpg
http://rapidshare.com/files/200130032/My_Scans_018.jpg
http://rapidshare.com/files/200130136/My_Scans_019.jpg
http://rapidshare.com/files/200130274/My_Scans_020.jpg
http://rapidshare.com/files/200130422/My_Scans_021.jpg
http://rapidshare.com/files/200130590/My_Scans_022.jpg
http://rapidshare.com/files/200130761/My_Scans_023.jpg
http://rapidshare.com/files/200130892/My_Scans_024.jpg
http://rapidshare.com/files/200131063/My_Scans_025.jpg
http://rapidshare.com/files/200131154/My_Scans_026.jpg
http://rapidshare.com/files/200131279/My_Scans_027.jpg
http://rapidshare.com/files/200131370/My_Scans_028.jpg
http://rapidshare.com/files/200131478/My_Scans_029.jpg
http://rapidshare.com/files/200131577/My_Scans_030.jpg
http://rapidshare.com/files/200131702/My_Scans_031.jpg
http://rapidshare.com/files/200131812/My_Scans_032.jpg
http://rapidshare.com/files/200131940/My_Scans_033.jpg
http://rapidshare.com/files/200132055/My_Scans_034.jpg
Rapidshare mi reče da će ovo biti dostupno naredna 3 mjeseca.
Uputstvo o načinu promjene upravitelja, 1 stranica, 751 kB:
http://rapidshare.de/files/45557184/Upu ... a.jpg.html
Pravilnik o uslovima za obavljanje poslova upravitelja, 2769 kB - Obrati pažnju na član 5.:
http://rapidshare.de/files/45557261/Pra ... a.jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557262/Pra ... ..jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557263/Pra ... ..jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557264/Pra ... ..jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557265/Pra ... ..jpg.html
zgrada i upravljanju zgradama u
Prečišćeni tekst, Kanton Sarajevo, Decembar, 2007. godine
37 stranica, 10MB,
Ako je nekome lakše šaljem putem e-maila:
[email protected]
http://rapidshare.com/files/200125850/Zakon_Korice.jpg
http://rapidshare.com/files/200126015/Z ... slovna.jpg
http://rapidshare.com/files/200126176/My_Scans.jpg
http://rapidshare.com/files/200126331/My_Scans_001.jpg
http://rapidshare.com/files/200126494/My_Scans_002.jpg
http://rapidshare.com/files/200126644/My_Scans_003.jpg
http://rapidshare.com/files/200127218/My_Scans_004.jpg
http://rapidshare.com/files/200127382/My_Scans_005.jpg
http://rapidshare.com/files/200127641/My_Scans_006.jpg
http://rapidshare.com/files/200127811/My_Scans_007.jpg
http://rapidshare.com/files/200128104/My_Scans_008.jpg
http://rapidshare.com/files/200128242/My_Scans_009.jpg
http://rapidshare.com/files/200128425/My_Scans_010.jpg
http://rapidshare.com/files/200128559/My_Scans_011.jpg
http://rapidshare.com/files/200128676/My_Scans_012.jpg
http://rapidshare.com/files/200128954/My_Scans_013.jpg
http://rapidshare.com/files/200129072/My_Scans_014.jpg
http://rapidshare.com/files/200129284/My_Scans_015.jpg
http://rapidshare.com/files/200129471/My_Scans_016.jpg
http://rapidshare.com/files/200129615/My_Scans_017.jpg
http://rapidshare.com/files/200130032/My_Scans_018.jpg
http://rapidshare.com/files/200130136/My_Scans_019.jpg
http://rapidshare.com/files/200130274/My_Scans_020.jpg
http://rapidshare.com/files/200130422/My_Scans_021.jpg
http://rapidshare.com/files/200130590/My_Scans_022.jpg
http://rapidshare.com/files/200130761/My_Scans_023.jpg
http://rapidshare.com/files/200130892/My_Scans_024.jpg
http://rapidshare.com/files/200131063/My_Scans_025.jpg
http://rapidshare.com/files/200131154/My_Scans_026.jpg
http://rapidshare.com/files/200131279/My_Scans_027.jpg
http://rapidshare.com/files/200131370/My_Scans_028.jpg
http://rapidshare.com/files/200131478/My_Scans_029.jpg
http://rapidshare.com/files/200131577/My_Scans_030.jpg
http://rapidshare.com/files/200131702/My_Scans_031.jpg
http://rapidshare.com/files/200131812/My_Scans_032.jpg
http://rapidshare.com/files/200131940/My_Scans_033.jpg
http://rapidshare.com/files/200132055/My_Scans_034.jpg
Rapidshare mi reče da će ovo biti dostupno naredna 3 mjeseca.
Uputstvo o načinu promjene upravitelja, 1 stranica, 751 kB:
http://rapidshare.de/files/45557184/Upu ... a.jpg.html
Pravilnik o uslovima za obavljanje poslova upravitelja, 2769 kB - Obrati pažnju na član 5.:
http://rapidshare.de/files/45557261/Pra ... a.jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557262/Pra ... ..jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557263/Pra ... ..jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557264/Pra ... ..jpg.html
http://rapidshare.de/files/45557265/Pra ... ..jpg.html
-
BajrinNajmladji
#9 Re: Upravljanje zgradama, Vlasnici stanova i Upravitelji zgrada
Nešto sam tražio, surfao, guglao,...Iskoči mi ovaj Zakon na stranici Kantona. Ipak, fali im nešto, Član 57. je nekompletan, te nema članova 58., 59. i Pregled ostalih važećih podzakonskih akata Ministarstva, a to su ove posljednje tri stranice na Rapidshare-u mog uvodnog posta: My Scans-032, -033.i -034.
http://209.85.129.132/search?q=cache:Lx ... d=18&gl=ba
Prema Zakonu o inspekcijskim poslovima FBiH, Čl. 21, svako ko prijavi nešto inspekciji i to uradi dajući puno ime i prezime (neanonimno), mora dobiti odgovor u roku od 15. dana.
Ukoliko Ministarstvo i ova inspekcija prekorače ovaj rok dobro bi bilo žaliti se Ministarstvu pravde Kantona (Ministar Mesić Z.-Bratić predsjednika Hr.) ili Uredu za ISO standarde kvaliteta organa uprave Kantona, gdja. Zlata Hašimbegović.
Meni je odgovor stajao u ladici u Ministarstvu dvije godine, pa tek kada sam se žalio ovoj Zlati, bilo je riješeno, odnosno, samo sam dobio informacije.
Obrazac ZO-1, Zapisnik sa skupa etažnih vlasnika-393kB:
http://rapidshare.de/files/45838186/Obr ... a.jpg.html
http://209.85.129.132/search?q=cache:Lx ... d=18&gl=ba
Putem ovh telefona se može dobiti inspekcija kojoj ne znam tačan naziv, ali je nedavno otpočela rad u vezi sa stambenim upraviteljima i svim što se odnosi na održavanje i upravljanje zgradama. Pročitati Zakon, pa onda zvati Ministarstvo i inspekciju jer u Zakonu ima dosta toga što daje potreban odgovor. ''Preveslaće'' vas, ako ne pročitate. Recimo, ko održava podrum kao zajednički dio zgrade.E-mail: [email protected] ; http://www.ks.gov.ba
Tel:++ 387 (0)33 214 097, 214 098, 562 029.
Fax: 214 097, 214 098 Sarajevo, Reisa Dž. Čauševića 1
Prema Zakonu o inspekcijskim poslovima FBiH, Čl. 21, svako ko prijavi nešto inspekciji i to uradi dajući puno ime i prezime (neanonimno), mora dobiti odgovor u roku od 15. dana.
Ukoliko Ministarstvo i ova inspekcija prekorače ovaj rok dobro bi bilo žaliti se Ministarstvu pravde Kantona (Ministar Mesić Z.-Bratić predsjednika Hr.) ili Uredu za ISO standarde kvaliteta organa uprave Kantona, gdja. Zlata Hašimbegović.
Meni je odgovor stajao u ladici u Ministarstvu dvije godine, pa tek kada sam se žalio ovoj Zlati, bilo je riješeno, odnosno, samo sam dobio informacije.
Obrazac ZO-1, Zapisnik sa skupa etažnih vlasnika-393kB:
http://rapidshare.de/files/45838186/Obr ... a.jpg.html