Uprava UIO još jedna glupost/podvala/diverzija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1 Uprava UIO još jedna glupost/podvala/diverzija

Post by arman1 »

Svak ko je dobio PDV prijavu za Avgust dobio je uz nju i upustvo(kao i uz svaku prethodnu) u kom se objašnjava nova "mudrost" koju su smislile ofarbane glave iz uprave. Ovaj put su poslali paket dinamita za ono malo pravih BH izvoznika. Kao što neki znaju(nadam se večina) isporuke dobara u inostranstvo-izvoz i vršenje usluga licima u inostranstvu koje se oporezuju prema sjedištu primaoca su neoporezive. Prva stvar koja je bila uvedena je da morate imati sklopljen ugovor sa ino partnerom. Budući da većina običnu naruđbenicu smatra jednaku ugovoru. Budući da strane firme nisu bile spremne na potpisivanje nekakvih ugovora kojima nisu shvatali svrhu jednostavno bi na mail BH firme poslali e-copy opštih uslova poslovanja što je obično min 50 stranica.
Sljedeći udar na nesmetano poslovanje je bio zahtjev za dostavljanje sudske/notarske potvrde o rezidentnosti. Tu su večina imali problem jer firme iz EU i USA uglavnom nisu spremne da se "dokazuju" nekakvim tamo firmama iz BiH koju večina još traži na karti Afrike. Počesto bi naši izvoznici dobili odgovor obratitie se našoj komori, platili smo vam kako se usuđujete da sumnjate u nas i sl. Vrhunac je u tome da su inspektori tražili ovjere tih "dokaza" od strane sudskih tumača što nije besplatno.
Posljednji i najbesramniji udar se dasio u sa slanjem zadnje PDV prijave. Obrazlažući tobožnjm brigom da neka tamo firma nebi izbjegla oporezivanje nalažu izvoznicima da dostave dokaz da je ino partner platio porez u svojoj zemlji ili da je po zakonu to dužan. Umjesto da smo sretni što iko hoće da kupi bilo šta od nas mi i to spriječavamo.
Ako kome nije jasno ono malo što se izvozi izvozi se u dobroj mjeri i zbog toga što je u nekim zemljama roba(i usluge) iz BiH oslobođena carine i / ili poreza.
Ako na takvu robu koja se uspije prodati uglavnom zbog cijenedodamo 17% PDV-a za to jer neki Gustav u Berlinu ili Michael u New Yorku za našu robu ne plača porez i carinu ta roba je u startu skuplja i BH privreda nalijeće na još jednu barijeru kod izvoza. Barijeru koju je sačinio Kemal Čaušević i bend "Stručnjaci".

I naravno mi ne treba da pomislimo da na ovaj način hoće da namakne pare koje gubi zbog smanjenja carine(samim tim i PDV-a).
Mi i dalje treba da čutimo i trpimo.
*mima*

#2 Re: Uprava UIO još jedna glupost/podvala/diverzija

Post by *mima* »

Naravno ....sutimo i trpimo jer tu ne mozemo nista.....oni moraju naci nacina da nam uzimaju novce jer su carine smanjene......Da vidis samo sta rade kad dodju u inspekciju......woooow.....to je posebna prica......Uvjerila sam da definitivno ne znaju svoj posao.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3 Re: Uprava UIO još jedna glupost/podvala/diverzija

Post by arman1 »

Meni ne mogu doći, jednostavno nemaju nadležnosti. Ali kad kod prijatelja vidim šta rade tačno mi žao ljudi.
alijagicalija

#4 Re: Uprava UIO još jedna glupost/podvala/diverzija

Post by alijagicalija »

Najbolji odgovor od zene koja mi je prosle godine bila u inspekciji je: Ja vam nesto moram naci, hajte da se dogovorimo na neku malu kaznu. Ko revizori u tramvaju ili drotovi imaju normu kazni koju moraju da ispune.
tranquil

#5 Re: Uprava UIO još jedna glupost/podvala/diverzija

Post by tranquil »

alijagicalija wrote:Najbolji odgovor od zene koja mi je prosle godine bila u inspekciji je: Ja vam nesto moram naci, hajte da se dogovorimo na neku malu kaznu. Ko revizori u tramvaju ili drotovi imaju normu kazni koju moraju da ispune.
Čuo sam i ja za slične slučajeve, ono "Svakako neće vjerovati da je sve u redu, nešto vam moramo pronaći".
*mima*

#6 Re: Uprava UIO još jedna glupost/podvala/diverzija

Post by *mima* »

arman1 wrote:Meni ne mogu doći, jednostavno nemaju nadležnosti. Ali kad kod prijatelja vidim šta rade tačno mi žao ljudi.

A jesi li pdv obveznik?
Post Reply