Stanuje li neko od vas amerikanaca u Kaliforniji?
U posljednje vrijeme sam puno citala i gledala sve vezano za Kaliforniju i moram priznati da sam odusevljena..
Rekla sam momku da se definitivno tamo moramo seliti..
Sta vi mislite o istoj?
Ma sranje, ako je izdvojis iz Amerike, Cali je peta ekonomija na svijetu!pita_zeljanica wrote:Pitanje:
Stanuje li neko od vas amerikanaca u Kaliforniji?![]()
U posljednje vrijeme sam puno citala i gledala sve vezano za Kaliforniju i moram priznati da sam odusevljena..
Rekla sam momku da se definitivno tamo moramo seliti..![]()
Sta vi mislite o istoj?
cisto nako orijentaciono.. vracam se iz austrije u bosnu krajem hefte - zaposve, pa me zanimaju plate u IT sektoru u USA..jefferson wrote:Ma sranje, ako je izdvojis iz Amerike, Cali je peta ekonomija na svijetu!
Ma sta bi ti rekao, pacifik, plaze, a dva sata dalje mozes skijat. Pitanje je samo sta bi radila ako dodjes? Moje misljenje je da je slabije obrazovanim, tj. onim sa srednjom skolom bolje u EU zbog zdravstvenog i sl. Ako ganjas karijeru, imas fakultet itd, onda je USA bolja. Cali je posebno privlacna IT kadru.
U Njemackoj isto nije puno vise. Otprilike 2000 hiljade eura za pocetnike, ali smatram da je dovoljno, uzimajuci u obzir na se radi o startnoj poziciji.janje_ wrote:cisto nako orijentaciono.. vracam se iz austrije u bosnu krajem hefte - zaposve, pa me zanimaju plate u IT sektoru u USA..jefferson wrote:Ma sranje, ako je izdvojis iz Amerike, Cali je peta ekonomija na svijetu!
Ma sta bi ti rekao, pacifik, plaze, a dva sata dalje mozes skijat. Pitanje je samo sta bi radila ako dodjes? Moje misljenje je da je slabije obrazovanim, tj. onim sa srednjom skolom bolje u EU zbog zdravstvenog i sl. Ako ganjas karijeru, imas fakultet itd, onda je USA bolja. Cali je posebno privlacna IT kadru.
u austriji je nekakav startni prosjek za dipl.ing. u IT nekih 2500 eura bruto, sto znaci kad sve odbiju dobijes na ruke nesto vise od 1500 eura.. s tim da uz to imas 13. i 14. platu (godisnji odmor i bozic), koje su negdje oko 1800 s ovim prosjekom..
Takvih slucajeva mi je preko glave. Prije cu upoznati Afrikanca u bijelom svijetu da kaze da govori Bosanski, nego Srbina u Banjaluci da kaze da zivi u Bosni.masline01 wrote:Imam i ja nesto. Kod mene ovdje dolazi covjek crn k'o tava (sto bi rekli) i kaze na Bosanskom: "Sta ima ba? Sta radis? Ja sam iz Crne Gore i cuo sam da si ti iz Bosne."
To je bilo pravo smijesno. Kaze on dole bio na skolovanju u Zagrebu i Sarajevu. To je bilo 80-tih i kaze djeca ga pitala sto nije pio mlijeko kad je bio mali???
zambaklija wrote:Zaustavi me tip na ulici i pita me za neku ustanovu,vidim po govoru da je starnac,a faca nako balkanska da mu olakšam jer vidim nekonta baš nešto njemački priupitah ga odkle si zemo?On ko iz puške iz Hrvatske,haj nema veze ipak je naš,nako globalno,zainteresova me pa priupita odakle tačno,a on će ti ko iz topa iz Livna!poslo sam ga u tri p...e materine i preporučio sam da pogleda malo Atlas i nek ponovi geografiju
![]()
zambaklija wrote:Zaustavi me tip na ulici i pita me za neku ustanovu,vidim po govoru da je starnac,a faca nako balkanska da mu olakšam jer vidim nekonta baš nešto njemački priupitah ga odkle si zemo?On ko iz puške iz Hrvatske,haj nema veze ipak je naš,nako globalno,zainteresova me pa priupita odakle tačno,a on će ti ko iz topa iz Livna!poslo sam ga u tri p...e materine i preporučio sam da pogleda malo Atlas i nek ponovi geografiju
![]()
![]()
do tebe, do kog ce drugoaminchev2 wrote:kad god izadjem van u diskoteku sa drugaricama koje su kanadjanke upoznam makar par nasih ljudi.
a nije ni toliko velika populacija ljudi sa naseg prostora.
mozda je to do mene...
josh da ti kazhu "vas ne sme niko da bije" znala bi da su te definitvno prihvatili u krug "svojih"lys wrote:ja sam za sve ove godine u Parizu srela mozda 2 i po Bosanca ( ne mogu reci da sam ih bas nesto i trazila...), ali zato ekavski cujem skoro svaki dan. Cuvari pred firmom su svi iz Srbije: od kad su skontali da govorim "njihov" jezik svako jutro me docekaju sa "dobro jutro mlada damo" i "vas ne sme niko da sekira"
hajde baBosanac sa dna kace wrote:do tebe, do kog ce drugoaminchev2 wrote:kad god izadjem van u diskoteku sa drugaricama koje su kanadjanke upoznam makar par nasih ljudi.
a nije ni toliko velika populacija ljudi sa naseg prostora.
mozda je to do mene...
atko wrote:-Pa daj nize ja sam iz Bosne
A trgovkinja ce hladno
-Nedam ja sam iz Hercegovine
![]()
![]()
Bosanac sa dna kace wrote:zambaklija wrote:Zaustavi me tip na ulici i pita me za neku ustanovu,vidim po govoru da je starnac,a faca nako balkanska da mu olakšam jer vidim nekonta baš nešto njemački priupitah ga odkle si zemo?On ko iz puške iz Hrvatske,haj nema veze ipak je naš,nako globalno,zainteresova me pa priupita odakle tačno,a on će ti ko iz topa iz Livna!poslo sam ga u tri p...e materine i preporučio sam da pogleda malo Atlas i nek ponovi geografiju
![]()
![]()
![]()
![]()
i kako cojk odreagova?
Ima nas ima. Kalifornija je odlicna - meni, al je i vrlo skupa. Da bi zivjela u malo ljepsim mjestima dobro se treba zaradjivati. Javi u koji dio bi se selila pa ti kazem kolko ti treba za zivot. To sto vidis na TV-u je mazanje ociju kao i sve, al ima u Kaliforniji ljudi koji prezivljavaju il se cak sele van Kalifornije u druge drzave Amerike. To je jedno vrijeme bilo masovno za ljude s naseg podneblja. Ne znam sto al su se nesto masovno selili u Micigan. Koji je klinac tamo?pita_zeljanica wrote:Pitanje:
Stanuje li neko od vas amerikanaca u Kaliforniji?![]()
Rekla sam momku da se definitivno tamo moramo seliti..![]()
Sta vi mislite o istoj?