Sta rece i ziv ostade.calculator wrote: Čini se da mnogi Tuzlaci imaju kompleks Sarajeva, da se ponašaju kao da žive u sjeni Sarajeva, a ne mogu, ne znaju da izađu... Vrli profesor matematike, sarajevski zet, prednjači u toj patologiji
Zbog cega da imamo taj kompleks, ono bas me zanima, jer ne znam par ljudi u Tuzli koji su rekli kako bi volili preseliti iz Tuzle u Sarajevo. Ne omalovazavam nas glavni grad i ljude u njemu, ali nemamo razloga tripovati na nesto sto je slicno nasem, a estetski mi cak Tuzla vise odgovara, daleko vise se izgradila i sve je ljepsa, a problem je sto je centar najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji pa zaposljava veliki broj ljudi van Tuzle, tako da je nezaposlenost kriticna.
Plate malo vece u Sarajevu kao i mogucnost zaposljavanja (ali veze kao i svugdje uveliko diktiraju zaposljavanje), ali i skuplji standard, malo veci izbor u shopingu (nista posebno), malo bolji nocni zivot (mada opet slab za standarde Zapada), ali i dosta nesigurniji za ziviti od vecine ostalih gradova u BiH, a sad praviti nekakve komparacije sandzaklije vs. podrinjci i sl. je neumjesno i nekulturno.
Da ne predje u natezanje izmedju tuzlaka i sarajlija, samo sa sigurnoscu mogu (po)tvrditi da uopste se u Tuzli ne spominje Sarajevo kao neka nasa zelja za zivljenje. Uostalom, kao da je tesko preseliti u Sa ili Tz ako zelis.
Taj "kompleks" mogu razumiti u smislu da onaj iz Hadzica se hvali kako je iz Sarajeva, ili onaj iz Mramora/Dubrava kaze da je iz Tuzle (da ne spominjem sad Likavac i sl), ali ni to nije neki kompleks, nego vise postovanje i simpatisanje veceg grada pokraj kojeg zivi ta osoba, sto je pohvalno, jelde?