upomooooooc
Moderator: anex
- CiCiban
#1 upomooooooc
smijem li na usisivac montirati utikac sa pegle
jer izgleda da je ovaj na usisivacu umro
?
- CiCiban
ne znam sta je spoj.. ali nije radilo sve dok se kabl ne postavi pod odredenim uglom, tada je sve bilo kako treba.. i onda se jednoga dana zapalilo..
meni se cini da je mozda jedna od zica bila iscasena..ne znam za sigurno jer je monolitan, valjda.. ne moze se rasklopiti?
poslije autopsije ispada da je plava zica ugljenisala dio gume u utikacu kroz koji je prolazila..sve do onih metalnih antena (ili kako se vec zovu) a smedja zica je oki..i ima svoju izolaciju
eh ako se preskoci taj ugljenisani komad
..u ostatku kabla obje zice izgledaju fino, i njije nista izgoreno
smijem li novi utikac .(onaj sa pegle) kada ga montiram isprobati na produznom koji ima osigurac? ili se to ne pika?
i da li je binto na koju antenu spajam koju zicu? ima ih samo dvije plava i smedja
?
poslije autopsije ispada da je plava zica ugljenisala dio gume u utikacu kroz koji je prolazila..sve do onih metalnih antena (ili kako se vec zovu) a smedja zica je oki..i ima svoju izolaciju
eh ako se preskoci taj ugljenisani komad
smijem li novi utikac .(onaj sa pegle) kada ga montiram isprobati na produznom koji ima osigurac? ili se to ne pika?
i da li je binto na koju antenu spajam koju zicu? ima ih samo dvije plava i smedja
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
Ovaj Gost nema pojma sa el.tehnikom i ne slusaj njegova sarlatanska objasnjenja i uputstva.
Cuj, kaze: "..... ovo 250 V znaci da usisivac koristi 2500 wati."
Ako zelis prave informacije, .... iz prave ruke, dodji na chat. Uspjeh zagarantovan.
- CiCiban
neeeeeeee
problem je u tome sto pape misli da ja imam ikakvog pojma o mjernim jedinicama
sto se toga tice taj napon moze biti i u dollarima..
bitno je da je sada jasno da ne smije biti kontakta izmedju dvije zice!
a stari utikac izgleda moze ici u bilo kojem smjeru
simetrican je po obje ose . najbitnije je da je cijela stvar izvediva, i da moji nadju mene i macu zive kad se vrate 
problem je u tome sto pape misli da ja imam ikakvog pojma o mjernim jedinicama
-
LudoALudjiJA
#11 Re: upomooooooc
Cici, pometi kucu...ako nemas metle, posudi od nekog od zenskih nickova sa ovog foruma...nakon sto aterirajuCiCiban wrote:smijem li na usisivac montirati utikac sa pegle![]()
?
(nesto gledam te tvoje rekvizite: pegla, usisivac...i kontam ja jesi harno celjade
-
LudoALudjiJA
samo kroz elipticku putanju svjetloblinkajuceg disperatora po suncanom danuCiCiban wrote:nimbus2000? he..pa da me odnese na Novi ZZeland![]()
no way!
- Fair Life
Jacina struje 10 Ampera, voltaza (napon) do 250 Volt-a.Anonymous wrote:ne znam sta znace te oznake 2p+tm i ts40
ovo 10a i 250v, znaci da isisivac koristi 2500 watti. na znam ti jacinu pegle. predpostavljam da bi utikac od pegle mogao podnijeti ovo.
Usisivaci koji su snage 2500 W (2.5 KW) su rijetkost u domacinstvu. Anonymus slabo poznaje "ubi struju".
Ipak ti to u servis odnesi.
- pape
Anonymous wrote:ok... mislim da sam gore rekao da slabo poznajem 250v struju...![]()
Pazi sad:
2p - dva pola (dvozicni kabl)
ts40 - tvornicka oznaka kabla (irelevantna u ovom slucaju)
10 A i 250 V - oznaka na utikacu, tj. informacija za koje struje i napone je isti predvidjen. (konstruiran)
P = snaga, mjeri se u Wat-ima, (W)
U = napon, mjeri se u Volt-ima, (V)
I = struja, mjeri se u Amperima, (A)
To sto vi u Americi zovete "antena", kod nas se naziva "pol".
Kako znas da su osiguraci na razvodniku i na KRT-i selektivno postavljeni i da ce prvo riknuti onaj na razvodniku?
O struji, ...
-
margareta
#17 Re: upomooooooc
Od mnogo faktora ovisi odgovor na to pitanje. Samim tim da to pitaš dovoljno govori da se NE IGRAŠ sa strujom. NE diraj sam ništa.CiCiban wrote:smijem li na usisivac montirati utikac sa pegle![]()
?
- pape
Anonymous wrote:@pape
profesore struje vidim da si skroz fulio sto sam ja napisao...![]()
C - capacitance se mjeri u faradima
L - indukcija se mjeru u henrijima
R - resistance se mjeri u ohmima
itd. itd....
ti sad meni uzeo tu pisati abecedu a ja znam citati...![]()
ja napisao sad je pola jedan a mene ispravljaju nije nego je 12:25 ili 12:28....
sto se tice razvodnika ni ja ni ti ne znamo osigurac na njemu...
posto je mijenjala utikac veca je sansa da ce biti udarena ako njega ukljuci direktno u struju a nije ga dobro sklopila nego da ukljuci utikac razvodnika u struju.
ja sam rekao ne poznajem 250 v struju ali nisam rekao da nista ne znam o struji....
hajd sad ziv bio i smanji taj ego

YABADABADOooOOoooooo
heheeeeeeeeeeeee