UPOMOC;Problem kod registracije vozila
-
paor
#1 UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Na tehnickom pregledu,pogresno mi je ukucan podatak,te su me iz policije vratili na isti radi prepravke,na tehnickom pregledu su gresku otklonili i poslali sve u CIPS bazu podataka,medutim kada sada dodem ponovo do sluzbenika za registraciju on otvori cips i kod njega stoji stari podatak,odem ponovo na teh.pregled oni otvore cips bazu podataka kod njih podatak ispravan.Natjeram ih da medusobno komuniciraju preda mnom telefonom,ista prica ovi iz Mup-a se drze svoje price ,ovi sa teh.pr. svoje.Pitam sta da radim neznaju ni jedni ni drugi,i tako sve od 18.05.Moze li mi iko pomoci da razrijesim ovaj gordijev cvor nesposobnosti.Sta da radim HELP!!!!!!!!!
-
paor
#2 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Molim Vas,ludim ,bojim se da onoj iz mup-a ne skrsim racunar pa da me pravog zdravog murija ne izdegenjeci 
- ja.neron
#4 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
neka ti opet isprintaju podatke i ovjere pa odnesi na CIPSpaor wrote:Na tehnickom pregledu,pogresno mi je ukucan podatak,te su me iz policije vratili na isti radi prepravke,na tehnickom pregledu su gresku otklonili i poslali sve u CIPS bazu podataka,medutim kada sada dodem ponovo do sluzbenika za registraciju on otvori cips i kod njega stoji stari podatak,odem ponovo na teh.pregled oni otvore cips bazu podataka kod njih podatak ispravan.Natjeram ih da medusobno komuniciraju preda mnom telefonom,ista prica ovi iz Mup-a se drze svoje price ,ovi sa teh.pr. svoje.Pitam sta da radim neznaju ni jedni ni drugi,i tako sve od 18.05.Moze li mi iko pomoci da razrijesim ovaj gordijev cvor nesposobnosti.Sta da radim HELP!!!!!!!!!
- lik iz bajke
#5 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
pozdrav,imam i ja 1 problem oko registracije, pa ako znate pomozite
naime prije nekoliko dana dobio sam kaznu za neupaljena svetla 50 km,haj dobro,noć je bila
,(pod punom moralnom odgovornoscu sam priznao da sam kriv)
... i vozio sam amidzin auto,eh sad za 10-ak dana treba da registruje auto,ali sam cuo price da nece moci registrovati dok ja kaznu ne platim..(al ja nemam sad para da je platim
)pa me interesuje kakve veze ima on,ili njegovo auto s mojom kaznom...ili ima? hvala 
naime prije nekoliko dana dobio sam kaznu za neupaljena svetla 50 km,haj dobro,noć je bila
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#6 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Znam osobu (inace moj dobar prijatelj
) koji je uzimao auto od svog jarana, ali mu je vozacka bila u CIPSu zbog neplacanja kazni, pa kad god ga poilicija zaustavi, kazne ga po 30 km zbog neposjedovanja dokumenta. Ovaj njegov jaran koji mu je davao auto, poslije toga registrovao to auto bez problema.
E sada nisam ni ja siguran šta je sa slucajevima prekršaja u kojima se ne evidentira vozac, vec vozilo (prekršaji regitrovani kamerama, nepropisno parkiranje i sl.), dali se to vozilo može registrovati, bez obzira što je krivicu prekršaja preuzeo vozac, a ne vlasnik vozila.
Baš i mene to zanima, jer se stalno kosim sa ovom osobom (inace moj dobar prijatelj) kad mi traži auto, zato što on svoje kazne nikad ne placa, a ima ih more.
E sada nisam ni ja siguran šta je sa slucajevima prekršaja u kojima se ne evidentira vozac, vec vozilo (prekršaji regitrovani kamerama, nepropisno parkiranje i sl.), dali se to vozilo može registrovati, bez obzira što je krivicu prekršaja preuzeo vozac, a ne vlasnik vozila.
Baš i mene to zanima, jer se stalno kosim sa ovom osobom (inace moj dobar prijatelj) kad mi traži auto, zato što on svoje kazne nikad ne placa, a ima ih more.
- lik iz bajke
#7 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
ovdje je na moje ime i kucnu adresu piso kaznu,ali je naveo i reg.oznake auta...medjutim ja sam iz drugog kantona a kazna je napravljena u SA,pa kontam da to nece bas ''primijetiti''..ali ovaj cips sad sve zna
...ma neka proba registrovati...mislim da ce moci,jer auto nema nikakve veze sa mnom...
- poznanik
#8 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Odgovornost za ovaj prekršaj se provodi prema Zakonu o prekršajima FBiH, a sankcije za izbjegavanje plaćanja određene su članom 80. istog Zakona:lik iz bajke wrote:pozdrav,imam i ja 1 problem oko registracije, pa ako znate pomozite![]()
naime prije nekoliko dana dobio sam kaznu za neupaljena svetla 50 km,haj dobro,noć je bila,(pod punom moralnom odgovornoscu sam priznao da sam kriv)
... i vozio sam amidzin auto,eh sad za 10-ak dana treba da registruje auto,ali sam cuo price da nece moci registrovati dok ja kaznu ne platim..(al ja nemam sad para da je platim
)pa me interesuje kakve veze ima on,ili njegovo auto s mojom kaznom...ili ima? hvala
Član 80.
Posljedice upisa kazne u registar novčanih kazni
Dok se ne plate sve novčane kazne i troškovi koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom se neće dozvoliti:
- registracija, ili produženje važnosti registracije motornog vozila;
- izdavanje, ili produženje važnosti vozačke dozvole;
- učestvovanje na javnom tenderu ili
- promjena registracije pravnog lica, ili registracije samostalne obrtničke djelatnosti.
Vlasnik vozila će, na osnovu podataka iz CIPS evidencije, na svoju adresu dobiti "Obavijest o učinjenom prekršaju", s pozivom na dostavu podataka o identitetu osobe koja je u trenutku prekršaja upravljala vozilomstetoskop wrote:
Znam osobu (inace moj dobar prijatelj) koji je uzimao auto od svog jarana, ali mu je vozacka bila u CIPSu zbog neplacanja kazni, pa kad god ga poilicija zaustavi, kazne ga po 30 km zbog neposjedovanja dokumenta. Ovaj njegov jaran koji mu je davao auto, poslije toga registrovao to auto bez problema.
Ukoliko vlasnik vozila ne dostavi podatke, MUP će podnijeti prekršajnu prijavu protiv njega. Dakle - u interesu vlasnika vozila je da u roku obavijesti MUP o osobi koja je upravljala vozilom, koji će potom toj osobi proslijediti kaznu.
- lik iz bajke
#9 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
meni je vec urucena kazna i potpiso sam da prihvatam odgovornost,zato ne vidim razlog da salju moje podatke vlasniku vozila..prvo nek proba reg. bez placanja kazne,ako ne mogne,platicu jbg...ali kao sto stetoskop rece,mozda bih se mogo provuci sad zasad bez placanja...dok mi plata ne budepoznanik wrote:Odgovornost za ovaj prekršaj se provodi prema Zakonu o prekršajima FBiH, a sankcije za izbjegavanje plaćanja određene su članom 80. istog Zakona:lik iz bajke wrote:pozdrav,imam i ja 1 problem oko registracije, pa ako znate pomozite![]()
naime prije nekoliko dana dobio sam kaznu za neupaljena svetla 50 km,haj dobro,noć je bila,(pod punom moralnom odgovornoscu sam priznao da sam kriv)
Član 80.
Posljedice upisa kazne u registar novčanih kazni
Dok se ne plate sve novčane kazne i troškovi koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom se neće dozvoliti:
- registracija, ili produženje važnosti registracije motornog vozila;
- izdavanje, ili produženje važnosti vozačke dozvole;
- učestvovanje na javnom tenderu ili
- promjena registracije pravnog lica, ili registracije samostalne obrtničke djelatnosti.
Vlasnik vozila će, na osnovu podataka iz CIPS evidencije, na svoju adresu dobiti "Obavijest o učinjenom prekršaju", s pozivom na dostavu podataka o identitetu osobe koja je u trenutku prekršaja upravljala vozilomstetoskop wrote:
Znam osobu (inace moj dobar prijatelj) koji je uzimao auto od svog jarana, ali mu je vozacka bila u CIPSu zbog neplacanja kazni, pa kad god ga poilicija zaustavi, kazne ga po 30 km zbog neposjedovanja dokumenta. Ovaj njegov jaran koji mu je davao auto, poslije toga registrovao to auto bez problema.
Ukoliko vlasnik vozila ne dostavi podatke, MUP će podnijeti prekršajnu prijavu protiv njega. Dakle - u interesu vlasnika vozila je da u roku obavijesti MUP o osobi koja je upravljala vozilom, koji će potom toj osobi proslijediti kaznu.
- JThomas
#10 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
ne bi smjeli praviti probleme vlasniku auta ako je prekršajni nalog već napisan na tuđe ime. registar kazni se vodi na ljude, a ne na auta, i zakon jasno kaže da se KAŽNJENOM neće dozvoliti registracija auta.
al' kod nas - ništa me ne bi iznenadilo, apsolutno ništa, ne bi bila jedina nelegalna i nenormalna praksa naših državnih organa...
al' kod nas - ništa me ne bi iznenadilo, apsolutno ništa, ne bi bila jedina nelegalna i nenormalna praksa naših državnih organa...
- shiz
#11 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Pozdrav,
prijatelju je istekla registracija i otisao je u osiguravajuce drustvo, uplatio policu i dobio papire sa kojima moze da vozi dok saobracajna ne bude gotova. To je neka uobicajena praksa koliko znam.
Medjutim, istu vecer ga zaustavlja policija, ne priznaje mu valjanost tih dokumenata i pise mu kaznu uz obrazlozenje da je to trebao "uraditi ranije" ( registrovati vozilo). Dosla mu je kazna 100 KM i mjesec dana zabrane. Zasto, ako neko zna??
Hvala.
prijatelju je istekla registracija i otisao je u osiguravajuce drustvo, uplatio policu i dobio papire sa kojima moze da vozi dok saobracajna ne bude gotova. To je neka uobicajena praksa koliko znam.
Medjutim, istu vecer ga zaustavlja policija, ne priznaje mu valjanost tih dokumenata i pise mu kaznu uz obrazlozenje da je to trebao "uraditi ranije" ( registrovati vozilo). Dosla mu je kazna 100 KM i mjesec dana zabrane. Zasto, ako neko zna??
Hvala.
- drndalo
#12 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Jel na tom papiru pisalo da je saobracajna zadrzana zbog produzenja, i da je taj papir mijenja, ali max. do xx datuma ? Trebalo bi da jeste, ako jeste, na sud s njima, sve papire nek' spremi i to je to... Trebalo bi imati kristalnu kuglu da znas hoce li ti to u MUPu trajati 1-2-3-7 dana...
Odgovor za kaznu bi trebao biti da ako si ti ustanovljen kao prekrsilac, to ne bi trebalo imati veze sa tudjim autom...
Ja sam imao kaznu za platiti, napravljenu zeninim autom izvan SA, i kad mi je dosla registracija mog auta, kazu ne moze, imam neplacenu kaznu... Kazna je naravno placena 8 dana nakon prekrsaja, a 11 mjeseci kasnije je budale nisu proknjizili kako treba... Kad sam ih nazvao telefonom, za 3 minute su to zavrsili... Ali to je druga prica...
Odgovor za kaznu bi trebao biti da ako si ti ustanovljen kao prekrsilac, to ne bi trebalo imati veze sa tudjim autom...
Ja sam imao kaznu za platiti, napravljenu zeninim autom izvan SA, i kad mi je dosla registracija mog auta, kazu ne moze, imam neplacenu kaznu... Kazna je naravno placena 8 dana nakon prekrsaja, a 11 mjeseci kasnije je budale nisu proknjizili kako treba... Kad sam ih nazvao telefonom, za 3 minute su to zavrsili... Ali to je druga prica...
-
zelenashica
#13 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Ja sam registrovala vozilo.....i isto tako vozila nekih 15 dana bez saobraćajne.Imala sam samo kopiju saobraćajne dozvole i policu uplaćenog osiguranja.Nisu mi nikad pravili probleme.shiz wrote:Pozdrav,
Hvala.
- shiz
#14 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Jeste, pisalo je, sve regulara. Sud će rješavati...drndalo wrote:Jel na tom papiru pisalo da je saobracajna zadrzana zbog produzenja, i da je taj papir mijenja, ali max. do xx datuma ? Trebalo bi da jeste, ako jeste, na sud s njima, sve papire nek' spremi i to je to... Trebalo bi imati kristalnu kuglu da znas hoce li ti to u MUPu trajati 1-2-3-7 dana...
Tnx
- shiz
#15 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
E vidiš, to sa kopiranjem je pametna varijanta.zelenashica wrote:Ja sam registrovala vozilo.....i isto tako vozila nekih 15 dana bez saobraćajne.Imala sam samo kopiju saobraćajne dozvole i policu uplaćenog osiguranja.Nisu mi nikad pravili probleme.shiz wrote:Pozdrav,
Hvala.
Ovo je evidentno bilo kažnjavanje "na foru". Vidjet ćemo šta će biti na sudu...
Hvala.
-
blue033
#16 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Pitanje je koliko je vremena prošlo od isteka registracije, možda se radi o ovome:shiz wrote:Pozdrav,
Hvala.
Ako se zahtjev za produženje važenja registriranja motornog vozila ne podnese u roku od 30 dana od dana
isteka važenja registracije, vozilo se briše iz evidencije registriranih vozila i vlasnik vozila je dužan u roku od
osam dana vratiti registarske tablice, o čemu se donosi rješenje
- JThomas
#17 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
u tom slučaju ti vrlo brzo dođe na kućnu adresu poziv da vratiš tablice. valjda bi znao da je prošao cijeli mjesec.
-
zelenashica
#18 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Saobraćajna je samo kao dokaz da je auto moje.....i da je vidljivo na datumu da je istekla registracija.Polica ima datum plaćanja osiguranja.....helem svako moze skontati gdje je orginal saobracajne,pa i policajacshiz wrote:E vidiš, to sa kopiranjem je pametna varijanta.zelenashica wrote:Ja sam registrovala vozilo.....i isto tako vozila nekih 15 dana bez saobraćajne.Imala sam samo kopiju saobraćajne dozvole i policu uplaćenog osiguranja.Nisu mi nikad pravili probleme.shiz wrote:Pozdrav,
Hvala.
Ovo je evidentno bilo kažnjavanje "na foru". Vidjet ćemo šta će biti na sudu...
Hvala.
- vozač
#19 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Hvala.[/quote]
Saobraćajna je samo kao dokaz da je auto moje.....i da je vidljivo na datumu da je istekla registracija.Polica ima datum plaćanja osiguranja.....helem svako moze skontati gdje je orginal saobracajne,pa i policajac
.
[/quote]
saobraćajna nije dokaz da je auto tvoje, dokaz za to je potvrda o vlasništvu gdje piše ko je vlasnik vozila, saobraćajna je dokaz da ti je auto registrovano i tehnički ispravno, mislim da ti jaran nema šansi na sudu, jednostavno, da je vozio bez saobraćajne u periodu dok je auto još pod starom registracijom i mogao bi nešto učiniti, on je auto vozio nakon što mu je istekla registracija, a to je već nešto drugo, ne može se pozvati niti na jedan dokument
osim toga, auto se može registrovati i do mjesec dana prije isteka registracije, da je tako uradio puno je vjerovatnije da ne bi imao nikakvih problema prilikom eventualnog zaustavljanja, čak i bez kopije saobraćajne dozvole
Saobraćajna je samo kao dokaz da je auto moje.....i da je vidljivo na datumu da je istekla registracija.Polica ima datum plaćanja osiguranja.....helem svako moze skontati gdje je orginal saobracajne,pa i policajac
saobraćajna nije dokaz da je auto tvoje, dokaz za to je potvrda o vlasništvu gdje piše ko je vlasnik vozila, saobraćajna je dokaz da ti je auto registrovano i tehnički ispravno, mislim da ti jaran nema šansi na sudu, jednostavno, da je vozio bez saobraćajne u periodu dok je auto još pod starom registracijom i mogao bi nešto učiniti, on je auto vozio nakon što mu je istekla registracija, a to je već nešto drugo, ne može se pozvati niti na jedan dokument
osim toga, auto se može registrovati i do mjesec dana prije isteka registracije, da je tako uradio puno je vjerovatnije da ne bi imao nikakvih problema prilikom eventualnog zaustavljanja, čak i bez kopije saobraćajne dozvole
-
zelenashica
#20 Re: UPOMOC;Problem kod registracije vozila
Ta saobraćana koja je bila kopirana tada nije imala vlasnički list kao dokaz o vlasništu.Tek nakon te završene registracije je auto prvi puta dobilo vlasnički list.vozač wrote: