Upomoć - Nissan micra - manji problem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Honda NSX

#1 Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by Honda NSX »

Eh ovako,

Moja bolja polovina vlasnica je Nissan Micre 1.2 benzin 80 KS iz 2007, sa manje od 120.000 km na satu, uvezene iz Njemačke, redovnog servisirana, sa servisnom knjžicom, jednim vlasnikom itd. Lično sam otišao i odabrao automobil, i proteklih godinu dana smo i više nego zadovoljni.

Međutim, nedavno, nakon nešto jačeg ubrzanja, auto je počelo blago da se trese ali samo u određenim uvjetima.

Auto se dakle blago trese samo:
1). U leru
2). samo kada su upaljeni farovi i/ili klima

Kada se upale farovi, obrtaji se podignu na nekih 1000, a kada se ugase na nekih 800 se spušte. Dakle, auto drhti pri upaljenim farovima, blago ali se osjeti.
Pored toga, pri kretanju, teško je lijepo i glatko krenuti, automobil se zatrese, onako pomalo nervira. Ovo se počelo pomalo dešavati i prije, ali je sada nešto primjetnije.

Auto sam odvukao ovlaštenom servisu, i nakon pregleda kraćeg, utvrđeno je da akumulator nije u pitanju, te oni tvrde da se radi o korpi i druk ležaju, što meni nema neke logike, jer se auto treska u leru i kad su upaljeni farovi. Nisam neki znalac pa mi recite da li griješim?

Dakle pitanja su dva:
a) Šta mislite šta bi moglo biti ovo?
b) Da li znate dobrog Nissan majstora koji bi mi mogao dati drugo mišljenje po pitanju ovoga?

Nadam se da nisam prećero sa količinom info i da vam nije mrsko pročitati. Prijedlozi, objašnjenja ideje i sugestije itd. su dobrodošle! Pomozite mi da ispadnem pametan pred curom i riješim problem :)
goran16v

#2 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by goran16v »

Sto se promjene nacina rada kad se upale svjeta tice, to je otprilike i normlano jer vecom potrosnjom struje alternator stvara veci otpor okretanja i uzima snagu motoru sto se manifestuje kratkotrajnim padom obrtaja.
Ako obrtaji znacajnije varijaju pri paljenju svjetala, ako se zatrese pri kretanju kao da mu fali gasa jas bi obratio paznju na regulator ler gasa.
Nemoj iskljucivati opciju druk lezaja i korpe jer terskanje pri kretanju moze biti takodjer simptom. Kad je auto u leru a kvacilo nije pritisnuto zamajac i lamela su spojeni i neki problem moze prenositi vibraciju na cijeli auto. Probaj u leru pritisnuti kvacilo i vidi ima li razlike.
Sto se servisera tice, imas ovlastenog Autohit na Stupu i imas Grozdanica na C. Vili koji je nekad bio ovlasteni ne znam da li je jos uvijek.
Honda NSX

#3 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by Honda NSX »

goran16v wrote:Sto se promjene nacina rada kad se upale svjeta tice, to je otprilike i normlano jer vecom potrosnjom struje alternator stvara veci otpor okretanja i uzima snagu motoru sto se manifestuje kratkotrajnim padom obrtaja.
Ako obrtaji znacajnije varijaju pri paljenju svjetala, ako se zatrese pri kretanju kao da mu fali gasa jas bi obratio paznju na regulator ler gasa.
Nemoj iskljucivati opciju druk lezaja i korpe jer terskanje pri kretanju moze biti takodjer simptom. Kad je auto u leru a kvacilo nije pritisnuto zamajac i lamela su spojeni i neki problem moze prenositi vibraciju na cijeli auto. Probaj u leru pritisnuti kvacilo i vidi ima li razlike.
Sto se servisera tice, imas ovlastenog Autohit na Stupu i imas Grozdanica na C. Vili koji je nekad bio ovlasteni ne znam da li je jos uvijek.
Eh ovako,

upravo sam sišao do auta i sve još jednom provjerio i prekontroliso.
Kada se upale svjetla, obrtaji sa nekih 800 skoče na 1000 obrtaja.
Paljenje klime također podiže obrtaje na malo iznad 1000.
Spuštanje oba przora također uzrokuje blagu varijaciju u obrtajima, ali mi se čini da je ona nekako normalna, upravo zbog toga što si gore reko, dok mi klima i svjetla prave vibracije i promjene koje nisu normalne, i koje se nisu pojavljivale ranije.
Probao sam pritiskati kvačilo u leru, kako sa upaljenim tako i sa ugašenim svjetlima (da uključim sve eventualne opcije) i nije bilo apsolutno nikakve razlike u vibracijama, ili bilo čemu drugome.
I meni je pao regulator ler gasa (iac ventil / leptir gas) na pamet, ali isto sam pomislio da li je moguće da je samo do lošeg goriva, i da li će možda problem nestati kada se naspe gorivo na druoj pumpi. (sipano na omv-u, kao i uvijek do sada, ali kontam da nije loša tura naletila? svi kažu da je tarik-oil dobar?)
Eto na osnovu ovog, molim te tvoj komentar i mišljenje, i velika hvala na prethodnom komentaru, bio je konstruktivan i koristan. :mrgreen:
DesertWind

#4 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by DesertWind »

bojim se da ne napravis havariju na motoru preko razvodnog remena - izgleda da alternator pruza znatan otpor nego sto treba....

sve se desava kad se potrosaci ukljuce u pogon...

ja bih otisao da se provjeri alternator + da se provjeri napon punjenja na alternatoru tj na akumulatoru i po mogucnosti da se uradi raparacija alternatora - drzim da je alternator na izdisaju sto se tice mehanickih dijelova u njemu i da ga treba "osvjezit"....
direstraits0078

#5 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by direstraits0078 »

Podizanje obrtaja je normalno, to regulise kompjuter ubrizgavanja. Kvacilo/korpa/druk se mijenja po potrebi, tj. kad dotraje. Vibracije u leru zna uzrokovati potrosen hidraulicni nosac motora. Ja se ne bih zabrinuo da sam na tvom mjestu.
DesertWind

#6 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by DesertWind »

kod mene se slicno desavalo kad upalim klimu na jednom starijem autu - i golim okom se dalo vidjet da je lezaj zamajca na radilici prilicno bio slobodan.....
goran16v

#7 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by goran16v »

Honda NSX wrote:[
Eh ovako,

upravo sam sišao do auta i sve još jednom provjerio i prekontroliso.
Kada se upale svjetla, obrtaji sa nekih 800 skoče na 1000 obrtaja.
Paljenje klime također podiže obrtaje na malo iznad 1000.
Spuštanje oba przora također uzrokuje blagu varijaciju u obrtajima, ali mi se čini da je ona nekako normalna, upravo zbog toga što si gore reko, dok mi klima i svjetla prave vibracije i promjene koje nisu normalne, i koje se nisu pojavljivale ranije.
Probao sam pritiskati kvačilo u leru, kako sa upaljenim tako i sa ugašenim svjetlima (da uključim sve eventualne opcije) i nije bilo apsolutno nikakve razlike u vibracijama, ili bilo čemu drugome.
I meni je pao regulator ler gasa (iac ventil / leptir gas) na pamet, ali isto sam pomislio da li je moguće da je samo do lošeg goriva, i da li će možda problem nestati kada se naspe gorivo na druoj pumpi. (sipano na omv-u, kao i uvijek do sada, ali kontam da nije loša tura naletila? svi kažu da je tarik-oil dobar?)
Eto na osnovu ovog, molim te tvoj komentar i mišljenje, i velika hvala na prethodnom komentaru, bio je konstruktivan i koristan. :mrgreen:
Prilikom paljenja jaceg potrosaca alternator pojaca otpor okretanju, optereti motor i normalno je da obrtaji malo "secnu", ali da se dignu za 200 vec nije kako treba i zato sam pomislio ma regulator ler gasa ali bih svavako provjerio i sam alternator.
Eh sad, auto se moze stresati pri kretanju iz vise razloga, istina ako nema promjene pri pritskanju kvacila onda variranje obrtaja nema veze s kvacilom, ali mozda variranje obrtaja nema veze sa stresanjem pri kretanju, da je koncidencija da se oba problema jave u isto vrijeme i da je problem pri kretanju zaista kvacilo. Osim kvacila mehanicki urzok stresanja moze bit i neki od nosaca mjenjaca i motora.
Istina, motor se moze stresati i neravnomjerno raditi i zbog losijeg goriva pa da regulator poludi trazeci optimalni rezim ali i zbog problema npr. sa svjecicama, kablovima ili bobinama, to preko foruma nece odgonetnuti. Ako je nesto vezano oko struje i sl postoji takodjer mogucnost da se, ako se stanje pogorsa, pojavi greska koju bi dijagnostika trebala ocitati.
Sto se goriva tice, sve je to u 5 deka, EP, OMV, Tarik, HIFA o svima ces procitati i pozitivna i negativna iskustva i kod svih se moze zadesiti losa "tura". Ako to nije toliko kriticno ja bih malo sacekao, nasuo gorivo na drugom mjestu vise puta da vidim hoce li se stanje popraviti, ako se ne popravi bar ces znati da nije gorivo
sorcerer

#8 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by sorcerer »

DesertWind wrote: lezaj zamajca na radilici
prvi put cujem za taj lezaj :lol: :lol: :lol:
basicm

#9 Re: Upomoć - Nissan micra - manji problem

Post by basicm »

Ja bih krenuo od alternatora i svih remenica, pa nosaci, pa onda eventualno na druk...
Post Reply