Uplate za PIO - HELP!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
new_jazzWa

#1 Uplate za PIO - HELP!

Post by new_jazzWa »

EH,vako...Firma mi je prijavljena u Federaciji,i zanima me da li je moguce da uplacuju dadzbine (PIO) u fond RS,posto u mom gradu mogu uplacivat i u fond RS? Koliko je to izvodljivo?
Lace

#2 Re: Uplate za PIO - HELP!

Post by Lace »

new_jazzWa wrote:EH,vako...Firma mi je prijavljena u Federaciji,i zanima me da li je moguce da uplacuju dadzbine (PIO) u fond RS,posto u mom gradu mogu uplacivat i u fond RS? Koliko je to izvodljivo?
Mislim da mogu ukoliko je radnik prijavljen (mjesto boravka) na podrucju RS.
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

Problem rijesen...Danas dajem otkaz...MOderator slobodno brisi temu...
cartman

Post by cartman »

sta se zbilo ?
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

zbilo se to da me vec godinu dana lazu kako mi uplaciju penziono (inace vec dvije i po godine radim ovdje,tek od septembra prosle godine prijavljena),i juce odem provjerit da li uplacuju-ni penziono ni socijalno...mala plata,provokacije,i sad jos ova laz,mislim da je dosta bilo...eto sta se zbilo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

sretno :(

mislim da je najbolje otići po zdravstvenu... ako nmaš zdravstveno zna se odmah da nisi prijavljen

i odmah inspekciju pošalji

saćeš imati problema s nvim poslom... jer ti zdravstveno neće ići dok ovi levati ne izmire obveze

:-?
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

fazon je sto sam prijavljena,ali nisu nista uplacivala,ono,regularno od 1.9.2006.sam uvedena u knjige,ali ni banku nisu uplatili...ako s ene budem mogla prijavit na biro za zaposljavanje ici cu i po inspekciju,pa cemo vidjeti...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

moš na biro ali nećeš moći zdravstveno imati dok ne ismire obveze

zašto nije regulirano da se ljudi nakon 2 mjeseca dobiju pismo kako se ne upćaćuje
a ne nakon 2 godine da sami saznaju :(
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

new_jazzWa wrote:fazon je sto sam prijavljena,ali nisu nista uplacivala,ono,regularno od 1.9.2006.sam uvedena u knjige,ali ni banku nisu uplatili...ako s ene budem mogla prijavit na biro za zaposljavanje ici cu i po inspekciju,pa cemo vidjeti...
ti se mozes prijaviti na biro, ali zdravstveno preko biora (bez ovih uplata) mozes imati samo ako:
1. uplatis dobrovoljno zdravstveno osiguranje (uplatis 300 maraka, to je po 50 KM za prethodnih 6 mjeseci)
2. dobiti zdravstveno kao nezaposlena samo ako si
2a. Registrovani narkoman
2b. Registrovani dusevni bolesnik

Moj ti je savjet, idi po inspekciju ODMAH!!! i tuzi sve redom, imas roka cini mi se 2 radna dana da se prijavis na biro.
:x

PS Koja firma? Ebi im mater i preko medija slobodno.
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

u medijima sam,sto je najzalosnije,i RAK im da nove frekevencije,a da li izmiruju obaveze to ne pitaju
mIRCerka

Post by mIRCerka »

new_jazzWa wrote:u medijima sam,sto je najzalosnije,i RAK im da nove frekevencije,a da li izmiruju obaveze to ne pitaju
pa prijavi ih, ako si potpisala ugovor u kojem stoji da ti oni to trebaju placati, a nisu ti platili, tuzi ih.
Uopste nije bitno jesi li iz FBiH ili RS, sto pise u ugovoru to ti je svetinja.

ali odmah danas, petak je.
*mima*

Post by *mima* »

new_jazzWa wrote:u medijima sam,sto je najzalosnije,i RAK im da nove frekevencije,a da li izmiruju obaveze to ne pitaju
A jeli tebi ista dostupno u toj firmi da provjeris? RAK-u moraju platit, to znam iz iskustva.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mima wrote:
A jeli tebi ista dostupno u toj firmi da provjeris? RAK-u moraju platit, to znam iz iskustva.
ili jos bolje, skeniraj svoj ugovor i skeniraj bilo kakav dokaz da ti nisu uplatili i salji raku odmah....
*mima*

Post by *mima* »

mIRCerka wrote:
mima wrote:
ili jos bolje, skeniraj svoj ugovor i skeniraj bilo kakav dokaz da ti nisu uplatili i salji raku odmah....
Nema veze RAK sa njenim doprinosima.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mima wrote:
mIRCerka wrote:
mima wrote: A jeli tebi ista dostupno u toj firmi da provjeris? RAK-u moraju platit, to znam iz iskustva.
Nema veze RAK sa njenim doprinosima.
ima.
Da bi nekom bio dodijeljen tender, ili frekvencjia, mora ispostovati odredjene uslove, a jedan od njih je izmirene iPIO MIO obaveze.
Ima.
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

juce su mi u MIO u Orasju rekli da oni nisu platiti nista od 2001 godine,sto znaci da imaju debelu vezu gdje god krenu,obzirom da i iz poreske uprave dobijaju uvjerenja da je sv eplaceno,a ovo je ipak dug drzavi.i sad ako dam otkaz,opet nisam nista napravila,onda mi nikad opet nece uplatiti ono sto su duzni...u PM i drzava...
*mima*

Post by *mima* »

Nema veze RAK sa njenim doprinosima, ne treba ona njima da se zali ili da nosi ugovor o zasnivanju radnod odnosa. Ako ona radi u medijima kao sto je napisala, sumnjam da ovise o tenderima.
Last edited by *mima* on 07/09/2007 11:18, edited 1 time in total.
*mima*

Post by *mima* »

Nema veze RAK sa njenim doprinosima, ne treba ona njima da se zali ili da nosi ugovor o zasnivanju radnod odnosa. Ako ona radi u medijima kao sto je napisala, sumnjam da ovise o tenderima.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mima wrote:Nema veze RAK sa njenim doprinosima, ne treba ona njima da se zali ili da nosi ugovor o zasnivanju radnod odnosa. Ako ona radi u medijima kao sto je napisala, sumnjam da ovise o tenderima.
mima, da bi gradjevinska firma dobila tender yza neke radove, mora priloziti i pio mio potvrdu da su doprinosi uplaceni do 2 mjeseca prije objave tendera.
Da bi radio ili TV kuca dobila frekvenciju, mora priloziti dokaz da su piomio obaveze uplacene, sao je sad pitanje jel mjesec, dava ili tri prije tendera za frekvenciju.

nek im posalje dokaz da nisu to uradili, i nek ih tuzi Sudu (a u ugovoru pri kraju pise koji je sud nadlezan u slucaju spora).

jazwa, koliko dugo rece da radis?
*mima*

Post by *mima* »

new_jazzWa wrote:juce su mi u MIO u Orasju rekli da oni nisu platiti nista od 2001 godine,sto znaci da imaju debelu vezu gdje god krenu,obzirom da i iz poreske uprave dobijaju uvjerenja da je sv eplaceno,a ovo je ipak dug drzavi.i sad ako dam otkaz,opet nisam nista napravila,onda mi nikad opet nece uplatiti ono sto su duzni...u PM i drzava...
Nema veze poreska sa PIO I MIO.........oni mogu izmiravat porez, a hebe im se za tvoje obaveze. Moram ti priznat da jesi u nezgodnoj situaciji. Imas li ikakav ugovor ili rjesenje o zasnivanju radnog odnosa?
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

ima ugovor,koji mi nikad nisu dali,ali ima jedna vezrija u socijalnom,sacu probat dobit svoju kopiju,i imam onaj obrazac iz MIO kad sam prijavljena,a evo,godinu sana radim "prijavljena"
*mima*

Post by *mima* »

new_jazzWa wrote:ima ugovor,koji mi nikad nisu dali,ali ima jedna vezrija u socijalnom,sacu probat dobit svoju kopiju,i imam onaj obrazac iz MIO kad sam prijavljena,a evo,godinu sana radim "prijavljena"
Sretno i javi sta je bilo.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

new_jazzWa wrote:ima ugovor,koji mi nikad nisu dali,ali ima jedna vezrija u socijalnom,sacu probat dobit svoju kopiju,i imam onaj obrazac iz MIO kad sam prijavljena,a evo,godinu sana radim "prijavljena"
cuj nemas ugovor kod sebe...lele...
Post Reply