Uplate za PIO - HELP!
- new_jazzWa
#1 Uplate za PIO - HELP!
EH,vako...Firma mi je prijavljena u Federaciji,i zanima me da li je moguce da uplacuju dadzbine (PIO) u fond RS,posto u mom gradu mogu uplacivat i u fond RS? Koliko je to izvodljivo?
- Lace
#2 Re: Uplate za PIO - HELP!
Mislim da mogu ukoliko je radnik prijavljen (mjesto boravka) na podrucju RS.new_jazzWa wrote:EH,vako...Firma mi je prijavljena u Federaciji,i zanima me da li je moguce da uplacuju dadzbine (PIO) u fond RS,posto u mom gradu mogu uplacivat i u fond RS? Koliko je to izvodljivo?
- new_jazzWa
Problem rijesen...Danas dajem otkaz...MOderator slobodno brisi temu...
- new_jazzWa
zbilo se to da me vec godinu dana lazu kako mi uplaciju penziono (inace vec dvije i po godine radim ovdje,tek od septembra prosle godine prijavljena),i juce odem provjerit da li uplacuju-ni penziono ni socijalno...mala plata,provokacije,i sad jos ova laz,mislim da je dosta bilo...eto sta se zbilo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
sretno
mislim da je najbolje otići po zdravstvenu... ako nmaš zdravstveno zna se odmah da nisi prijavljen
i odmah inspekciju pošalji
saćeš imati problema s nvim poslom... jer ti zdravstveno neće ići dok ovi levati ne izmire obveze

mislim da je najbolje otići po zdravstvenu... ako nmaš zdravstveno zna se odmah da nisi prijavljen
i odmah inspekciju pošalji
saćeš imati problema s nvim poslom... jer ti zdravstveno neće ići dok ovi levati ne izmire obveze
- new_jazzWa
fazon je sto sam prijavljena,ali nisu nista uplacivala,ono,regularno od 1.9.2006.sam uvedena u knjige,ali ni banku nisu uplatili...ako s ene budem mogla prijavit na biro za zaposljavanje ici cu i po inspekciju,pa cemo vidjeti...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
moš na biro ali nećeš moći zdravstveno imati dok ne ismire obveze
zašto nije regulirano da se ljudi nakon 2 mjeseca dobiju pismo kako se ne upćaćuje
a ne nakon 2 godine da sami saznaju
zašto nije regulirano da se ljudi nakon 2 mjeseca dobiju pismo kako se ne upćaćuje
a ne nakon 2 godine da sami saznaju
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ti se mozes prijaviti na biro, ali zdravstveno preko biora (bez ovih uplata) mozes imati samo ako:new_jazzWa wrote:fazon je sto sam prijavljena,ali nisu nista uplacivala,ono,regularno od 1.9.2006.sam uvedena u knjige,ali ni banku nisu uplatili...ako s ene budem mogla prijavit na biro za zaposljavanje ici cu i po inspekciju,pa cemo vidjeti...
1. uplatis dobrovoljno zdravstveno osiguranje (uplatis 300 maraka, to je po 50 KM za prethodnih 6 mjeseci)
2. dobiti zdravstveno kao nezaposlena samo ako si
2a. Registrovani narkoman
2b. Registrovani dusevni bolesnik
Moj ti je savjet, idi po inspekciju ODMAH!!! i tuzi sve redom, imas roka cini mi se 2 radna dana da se prijavis na biro.
PS Koja firma? Ebi im mater i preko medija slobodno.
- new_jazzWa
u medijima sam,sto je najzalosnije,i RAK im da nove frekevencije,a da li izmiruju obaveze to ne pitaju
-
mIRCerka
pa prijavi ih, ako si potpisala ugovor u kojem stoji da ti oni to trebaju placati, a nisu ti platili, tuzi ih.new_jazzWa wrote:u medijima sam,sto je najzalosnije,i RAK im da nove frekevencije,a da li izmiruju obaveze to ne pitaju
Uopste nije bitno jesi li iz FBiH ili RS, sto pise u ugovoru to ti je svetinja.
ali odmah danas, petak je.
-
mIRCerka
ili jos bolje, skeniraj svoj ugovor i skeniraj bilo kakav dokaz da ti nisu uplatili i salji raku odmah....mima wrote:A jeli tebi ista dostupno u toj firmi da provjeris? RAK-u moraju platit, to znam iz iskustva.new_jazzWa wrote:u medijima sam,sto je najzalosnije,i RAK im da nove frekevencije,a da li izmiruju obaveze to ne pitaju
-
*mima*
Nema veze RAK sa njenim doprinosima.mIRCerka wrote:ili jos bolje, skeniraj svoj ugovor i skeniraj bilo kakav dokaz da ti nisu uplatili i salji raku odmah....mima wrote:A jeli tebi ista dostupno u toj firmi da provjeris? RAK-u moraju platit, to znam iz iskustva.new_jazzWa wrote:u medijima sam,sto je najzalosnije,i RAK im da nove frekevencije,a da li izmiruju obaveze to ne pitaju
-
mIRCerka
ima.mima wrote:Nema veze RAK sa njenim doprinosima.mIRCerka wrote:ili jos bolje, skeniraj svoj ugovor i skeniraj bilo kakav dokaz da ti nisu uplatili i salji raku odmah....mima wrote: A jeli tebi ista dostupno u toj firmi da provjeris? RAK-u moraju platit, to znam iz iskustva.
Da bi nekom bio dodijeljen tender, ili frekvencjia, mora ispostovati odredjene uslove, a jedan od njih je izmirene iPIO MIO obaveze.
Ima.
- new_jazzWa
juce su mi u MIO u Orasju rekli da oni nisu platiti nista od 2001 godine,sto znaci da imaju debelu vezu gdje god krenu,obzirom da i iz poreske uprave dobijaju uvjerenja da je sv eplaceno,a ovo je ipak dug drzavi.i sad ako dam otkaz,opet nisam nista napravila,onda mi nikad opet nece uplatiti ono sto su duzni...u PM i drzava...
-
mIRCerka
mima, da bi gradjevinska firma dobila tender yza neke radove, mora priloziti i pio mio potvrdu da su doprinosi uplaceni do 2 mjeseca prije objave tendera.mima wrote:Nema veze RAK sa njenim doprinosima, ne treba ona njima da se zali ili da nosi ugovor o zasnivanju radnod odnosa. Ako ona radi u medijima kao sto je napisala, sumnjam da ovise o tenderima.
Da bi radio ili TV kuca dobila frekvenciju, mora priloziti dokaz da su piomio obaveze uplacene, sao je sad pitanje jel mjesec, dava ili tri prije tendera za frekvenciju.
nek im posalje dokaz da nisu to uradili, i nek ih tuzi Sudu (a u ugovoru pri kraju pise koji je sud nadlezan u slucaju spora).
jazwa, koliko dugo rece da radis?
-
*mima*
Nema veze poreska sa PIO I MIO.........oni mogu izmiravat porez, a hebe im se za tvoje obaveze. Moram ti priznat da jesi u nezgodnoj situaciji. Imas li ikakav ugovor ili rjesenje o zasnivanju radnog odnosa?new_jazzWa wrote:juce su mi u MIO u Orasju rekli da oni nisu platiti nista od 2001 godine,sto znaci da imaju debelu vezu gdje god krenu,obzirom da i iz poreske uprave dobijaju uvjerenja da je sv eplaceno,a ovo je ipak dug drzavi.i sad ako dam otkaz,opet nisam nista napravila,onda mi nikad opet nece uplatiti ono sto su duzni...u PM i drzava...
- new_jazzWa
ima ugovor,koji mi nikad nisu dali,ali ima jedna vezrija u socijalnom,sacu probat dobit svoju kopiju,i imam onaj obrazac iz MIO kad sam prijavljena,a evo,godinu sana radim "prijavljena"
-
mIRCerka
cuj nemas ugovor kod sebe...lele...new_jazzWa wrote:ima ugovor,koji mi nikad nisu dali,ali ima jedna vezrija u socijalnom,sacu probat dobit svoju kopiju,i imam onaj obrazac iz MIO kad sam prijavljena,a evo,godinu sana radim "prijavljena"