uplata doprinosa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Svetlana

#1 uplata doprinosa

Post by Svetlana »

za pomoc molim:
preduzeće iz RS ima poslovnicu u Federaciji i u toj poslovnici zaposljva lice iz Federacije.gdje uplatiti doprinose PIO i Zdra
avstvo?
Mislilac

Post by Mislilac »

Tamo gdje je poslovnica registrovana.

EDIT: Ne znam koji akti to regulišu;zakone, odluke, uredbe, odredbe. Logika stvari.

A koliko znam, registracija preduzeća u FBiH i RS ide odvojeno. Posebno preduzeće RS posebno preduzeće FBiH. A učešće firme majke u firmi kćerki je osnivački ulog. Stoga u Federaciji BiH.
ZELJANICA

#3 Re: uplata doprinosa

Post by ZELJANICA »

Svetlana wrote:za pomoc molim:
preduzeće iz RS ima poslovnicu u Federaciji i u toj poslovnici zaposljva lice iz Federacije.gdje uplatiti doprinose PIO i Zdra
avstvo?
Za zdravstvo sam siguran da se plaća u federaciji (jer to ide po opštinama stanovanja),a mislim da se pio u pomenutom slučaju plaća u rs-u.Za pio nisam siguran a za zdravstvo 99 % jesam.
Neelix

Post by Neelix »

Mislilac wrote:Tamo gdje je poslovnica registrovana.

EDIT: Ne znam koji akti to regulišu;zakone, odluke, uredbe, odredbe. Logika stvari.

A koliko znam, registracija preduzeća u FBiH i RS ide odvojeno. Posebno preduzeće RS posebno preduzeće FBiH. A učešće firme majke u firmi kćerki je osnivački ulog. Stoga u Federaciji BiH.
govori o podruznici a ne o novom preduzecu.podruznicu moze imat firma s drugog kraja svijeta..pa tako i iz rs :D
gaius

Post by gaius »

mislim da se doprinosi plaćaju Fondu PIO FBIH.. tj. prema mjestu prebivališta.. znam pouzdano da se za zaposlenike iz RS-a plaćaju doprinosi fondu RS-a bez obzira što rade u firmama u FBiH.. valjda vrijedi i obratno .. :)
Svetlana

Post by Svetlana »

malo sam vise istrazivala u vezi uplate doprinosa i zakljucak je sledeci:
firma ima sjediste u RS a poslovnicu u F BiH, u poslovnici radi lice iz F BiH,
doprinosi svi i PIO i zdravstvo se placaju u F BiH
isto vredi i za obrnut sllucaj ako je firma u F BiH a poslovnica u RS a radnik iz RS
uglavnom ako bude neko od uvazenih citalaca oovog teskta bio u prilici da mu ovo zatrba moze i upotrijebiti kako je gore navedeno
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

Post by arman1 »

Svetlana wrote:malo sam vise istrazivala u vezi uplate doprinosa i zakljucak je sledeci:
firma ima sjediste u RS a poslovnicu u F BiH, u poslovnici radi lice iz F BiH,
doprinosi svi i PIO i zdravstvo se placaju u F BiH
isto vredi i za obrnut sllucaj ako je firma u F BiH a poslovnica u RS a radnik iz RS
uglavnom ako bude neko od uvazenih citalaca oovog teskta bio u prilici da mu ovo zatrba moze i upotrijebiti kako je gore navedeno
Aferim. Mada ih je ovdje jako malo.
Post Reply