Uplata avansa ili kako se to vec zove

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#1 Uplata avansa ili kako se to vec zove

Post by RagibUzoriti »

Pozdrav ekipa

Situacija sledeca:
Osoba A narucuje gradjevinsku firmu ( osoba B ) iz BiH za neki projekat u inostranstvu.
Gradjevinska firma,u daljem tekstu osoba B zahtjeva uplatu avansa prije pocetka radova koji bi u nekoj realnoj opciji trajali 2 sedmice maksimalno.

Osoba A zeli da se osigura da ne bude prevarena,ne dolazi u obzir klasicna uplata avansa ( jako velika suma u pitanju).

Kako pravno osigurati da obje strane budu zakonski ispostovane? U ovom slucaju ja sam osoba A i spreman sam da uplatim cijeli iznos dogovorene sume na neki bankovni racun,kao dokaz prema osobi B ( gradjevinskoj firmi) da imam finansijske mogucnosti za cijeli projekat,medjutim niko od obje strane ne moze podici novac sa racuna dok se posao ne zavrsi?

Znaci polozim pare na racun kao dokaz da cu platiti cijelu sumu,da strana B nece biti zakinuta niti za jedan pfening,dok istovremeno zelim sebe osigurati da ne popusim foru i uplatim avans,a posao ne bude nikad zavrsen.

Da li takvo nesto postoji u ekonomiji,poslovanju,biznisu ili cemu vec.

Zahvaljujem na odgovorima.
VladaFBiH

#2 Re: Uplata avansa ili kako se to vec zove

Post by VladaFBiH »

Nazovi banku i pitaj ih (banka naplaćuje garanciju pa računaj i na taj trošak):

Garancija je bankarski instrument obezbjeđenja plaćanja kojim Banka-Garant na zahtjev drugog lica/nalogodavca i po njegovim instrukcijama preuzima samostalnu i neopozivu obavezu da trećem licu /korisniku garancije/ isplati iznos naveden u garanciji ako ispuni uslove navedene u samom tekstu garancije.

Korisnici garancija: pravna lica, fizička lica i preduzetnici
Post Reply