Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

wewa

#26 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by wewa »

bhnapoleon1 wrote:Jesu odgovori, da-ne, odaberi tacno ili esejski. Esej bi im bio zajeban
nije sve po bolonji...
developer10

#27 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by developer10 »

agnostic_front wrote:Odgovore na pitanja koja počinju sa "please" preskočiti, jer nisu obavezna, logično.

Šalu na stranu, nadam se da se neće i ovo desiti
Matzan wrote:Sad će tražiti upošljavanje nove administracije za prevođenje i pisanje odgovora, jer oni su vjerovatno preopterećeni redovnim poslovima. :mrgreen:
Kao sudski tumač za engleski jezik dobio sam juče SMS jedne prevodilačke agencije da, ako sam zainteresovan, pošaljem određenu dokumentaciju, radi učešća agencije na tenderu za prevođenje Upitnika.

Dakle, tender je raspisan i zatvara se uskoro kako sam shvatio a hoće li biti namještanja pri izboru je neka druga priča.
Matzan

#28 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by Matzan »

developer10 wrote:
agnostic_front wrote:Odgovore na pitanja koja počinju sa "please" preskočiti, jer nisu obavezna, logično.

Šalu na stranu, nadam se da se neće i ovo desiti
Matzan wrote:Sad će tražiti upošljavanje nove administracije za prevođenje i pisanje odgovora, jer oni su vjerovatno preopterećeni redovnim poslovima. :mrgreen:
Kao sudski tumač za engleski jezik dobio sam juče SMS jedne prevodilačke agencije da, ako sam zainteresovan, pošaljem određenu dokumentaciju, radi učešća agencije na tenderu za prevođenje Upitnika.

Dakle, tender je raspisan i zatvara se uskoro kako sam shvatio a hoće li biti namještanja pri izboru je neka druga priča.

Kao što sam i pretpostavio. U Direkciji za EI vjerovatno ima na desetine zaposlenih koji bi se trebali uhvatiti posla prevođenja, međutim, kada dođe nekakav materijal koji je veći od 10 strana daj ko će to prevesti.

Želim ti uspjeh na tenderu.
developer10

#29 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by developer10 »

Matzan wrote:
developer10 wrote:

Kao što sam i pretpostavio. U Direkciji za EI vjerovatno ima na desetine zaposlenih koji bi se trebali uhvatiti posla prevođenja, međutim, kada dođe nekakav materijal koji je veći od 10 strana daj ko će to prevesti.

Hvala. Možda po zakonu mora tako, a možda je i preobimno pa ne mogu oni sami prevesti kvalitetno u predviđenom roku. Lično nisam previše upoznat s detaljima ali evo danas sam im poslao papire pa eto, nadam se prolasku upravo te agencije.
dobar osjecaj

#30 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by dobar osjecaj »

Ja sad gledam danjasnju prezentaciji EUD o Upitniku i ne kontam sta u kontekstu tvojih pitanja o tenderu i prevodjenju znaci sljedece:

NO ASSISTANCE WITH DRAFTING THE ANSWERS
NO EXTERNALISING OF TRANSLATION
dobar osjecaj

#31 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by dobar osjecaj »

Matzan wrote: Kao što sam i pretpostavio. U Direkciji za EI vjerovatno ima na desetine zaposlenih koji bi se trebali uhvatiti posla prevođenja, međutim, kada dođe nekakav materijal koji je veći od 10 strana daj ko će to prevesti.

Nekako ne znam je li to istina da ih ima puno zaposlenih. Jedanput sam slusala predavanje jedne od uposlenica. Zena je djelovala na rubu nervnog sloma od pretpranosti poslom. Vidjelo se da zna o cemu prica i da je stvarno ukljucena u sve ali kad je govorila o kolicini posla kojom je ona zasuta, a realno znajuci sta znaci to sto radi, nisam pozeljela biti u njenoj kozi. Rekla je da redovno ostaje raditi do kasnih nocnih sati jer nema sanse da drugacije stigne uraditi sve sto se od nje trazi.
Matzan

#32 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by Matzan »

dobar osjecaj wrote:
Matzan wrote: Kao što sam i pretpostavio. U Direkciji za EI vjerovatno ima na desetine zaposlenih koji bi se trebali uhvatiti posla prevođenja, međutim, kada dođe nekakav materijal koji je veći od 10 strana daj ko će to prevesti.

Nekako ne znam je li to istina da ih ima puno zaposlenih. Jedanput sam slusala predavanje jedne od uposlenica. Zena je djelovala na rubu nervnog sloma od pretpranosti poslom. Vidjelo se da zna o cemu prica i da je stvarno ukljucena u sve ali kad je govorila o kolicini posla kojom je ona zasuta, a realno znajuci sta znaci to sto radi, nisam pozeljela biti u njenoj kozi. Rekla je da redovno ostaje raditi do kasnih nocnih sati jer nema sanse da drugacije stigne uraditi sve sto se od nje trazi.
Sigurno da ima vrijednih i čestitih osoba koji su uposleni u DEI.
Ali znajući kako se stranački postavljaju podobni ispred sposobnih i sa potrebnim referencama, onda samo mogu pretpostaviti da gorenavedena g-đa/g-đica vuče i nosi na leđima bar jedno 2-3 stranačka uhljupa.
A većina političara u BiH toliko dobro vlada engleskim da bi se bez prevodilaca izgubili na svakom malo većem svjetskom aerodromu. :mrgreen:
JThomas

#33 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by JThomas »

prevod ni po jada, kakvi smo da smo, ali šta ćemo sa suštinom odgovora...
Matzan

#34 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by Matzan »

Ma sve 5 kod nas. EU će kad pročita odgovore usaglašavati svoje propise s našim, toliko smo dobri. :mrgreen:
sandra01

#35 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by sandra01 »

Samo da upratim temu. ;-)
JThomas

#36 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by JThomas »

pa neko će se morati radikalno mijenjati. s obzirom na brzinu, smjer i efikasnost promjena kod nas, možda to i bude eu prije nego mi...
arzuhal

#37 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by arzuhal »

Treba pristupiti krajnje ozbiljno kako bismo odgovore na pitanja prepustili našim praunucima...
raoul duke

#38 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by raoul duke »

Novo poglavlje Bosne i Hercegovine nema lijekova za osobe sa malignim oboljenjima, super napredujemo, samo tako :thumbup: :bih: :run:
wewa

#39 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by wewa »

http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... -eu/252451

eliki broj bh. institucija na svim nivoima vlasti uključio se u proces dostavljanja odgovora na pitanje iz Upitnika Europske unije, koji je Europska komisija dostavila Bosni i Hercegovini kao jedan od preduvjeta za ulazak u EU.

Ipak, barem prema unosu podataka, čini se da pojedine instance vlasti ne rade savjesno svoj posao, tačnije institucije iz Republike Srpske. Iako je većina institucija u Federaciji BiH taj posao obavila do 31. januara, prvog okvirnog roka za dostavljanje nacrta odgovora, prema podacima iz zajedničkog informacijskog sistema za unos odgovora, reklo bi se da pojedini nivoi vlasti bojkotiraju dogovor.

Informaciju o tome da nijedna institucija Republike Srpske još uvijek nije unijela odgovore u zajednički informacijski sistem za Radiosarajevo.ba potvrdila je Marina Kavaz-Siručuć, glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH, dodavši da se očekuje da uskoro otpočne i taj proces u manjem bh. entitetu.

"Podaci iz institucija RS-a nisu uneseni u informacijski sistem napravljen za ovu svrhu. To ne znači da RS nije pripremila odgovore na ova pitanja . Svi će odgovori biti uneseni, nisu uneseni do okvirnog roka, što ne znači da je stao unos odgovora u sistem", kazala je Kavaz-Siručić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ona je navela i da je 31. maj krajnji rok za dostavljanje odgovora na ovaj Upitnik, ali da se prethodno svi oni moraju usaglasiti u okviru Mehanizma koordinacije, a zatim i prevesti na engleski jezik, te da je još mnogo posla ostalo do završetka cijelog procesa.
Altsa

#40 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by Altsa »

wewa wrote:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... -eu/252451

eliki broj bh. institucija na svim nivoima vlasti uključio se u proces dostavljanja odgovora na pitanje iz Upitnika Europske unije, koji je Europska komisija dostavila Bosni i Hercegovini kao jedan od preduvjeta za ulazak u EU.

Ipak, barem prema unosu podataka, čini se da pojedine instance vlasti ne rade savjesno svoj posao, tačnije institucije iz Republike Srpske. Iako je većina institucija u Federaciji BiH taj posao obavila do 31. januara, prvog okvirnog roka za dostavljanje nacrta odgovora, prema podacima iz zajedničkog informacijskog sistema za unos odgovora, reklo bi se da pojedini nivoi vlasti bojkotiraju dogovor.

Informaciju o tome da nijedna institucija Republike Srpske još uvijek nije unijela odgovore u zajednički informacijski sistem za Radiosarajevo.ba potvrdila je Marina Kavaz-Siručuć, glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH, dodavši da se očekuje da uskoro otpočne i taj proces u manjem bh. entitetu.

"Podaci iz institucija RS-a nisu uneseni u informacijski sistem napravljen za ovu svrhu. To ne znači da RS nije pripremila odgovore na ova pitanja . Svi će odgovori biti uneseni, nisu uneseni do okvirnog roka, što ne znači da je stao unos odgovora u sistem", kazala je Kavaz-Siručić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ona je navela i da je 31. maj krajnji rok za dostavljanje odgovora na ovaj Upitnik, ali da se prethodno svi oni moraju usaglasiti u okviru Mehanizma koordinacije, a zatim i prevesti na engleski jezik, te da je još mnogo posla ostalo do završetka cijelog procesa.
Svjesno miniraju sve vezano za put BiH ka EU. To je jos krenulo dolaskom dodika na vlast.
wewa

#41 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by wewa »

pa nema mjesta za lokalne kabadahije s neogranicenim mocima u EU...
Logovan

#42 Re: Upitnik EK s 3.242 pitanja. Novo poglavlje Bosne i Hercegovine sa EU

Post by Logovan »

Altsa wrote: Svjesno miniraju sve vezano za put BiH ka EU. To je jos krenulo dolaskom dodika na vlast.
Očekivano vala.
Post Reply