Upit za računovođe

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
forumka

#1 Upit za računovođe

Post by forumka »

Pozdrav,

Može li mi neko objasniti na koji način se utvrđuje odnosno povećava poslovni dobtak preduzeća preko nedovršene proizvodnje?
racunovodja

#2 Re: Upit za računovođe

Post by racunovodja »

forumka wrote:Pozdrav,

Može li mi neko objasniti na koji način se utvrđuje odnosno povećava poslovni dobtak preduzeća preko nedovršene proizvodnje?
Kod nedovršene proizvodnje troškovi koji nastanu u toku proizvodnog procesa se prenose u naredni period ne priznaju se u tekućem periodu jer kod knjiženja imas na početku knjiženja na kontu Povećanje vrijednosti....potrazno u okviru klase 5, a tek prilikom okončanja proizvodnje imaš knjizenje na kontu Smanjenje vrijednosti.... dugovno na klasi 5, ova dva konta su teknicka konta koja se zatvaraju (prebijaju) na kraju obračunskih perioda.....
Ricken

#3 Re: Upit za računovođe

Post by Ricken »

Kolega ja bih samo pojednostavio, tako što se dio troškova proizvodnje prizna kao zaliha gotovih proizvoda ili proizvodnje u toku, tzv nerealizovani dio. Često se u praksi događa da se kao trošak proizvodnje obuhvate troškovi koji to ne mogu biti pa kao rezultat imaš veću vrijednost zaliha, a manje troškova prodaje zaliha robe.
Post Reply