Upisati studij povijesti?..

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ivanxxx

#1 Upisati studij povijesti?..

Post by ivanxxx »

Želio bih upisati Povijest u Mostaru....želio bih i "dvopredmetno" studirati, pa me interesuje da li je neko već dvopredmetno studirao i šta je izabrao...Ja bih najradije arheologiju....e, onda- je li teško upisati i moželi se uopće naći posao?
Amneris90

#2 Re: Upisati studij povijesti?..

Post by Amneris90 »

Ja idem na Historiju u Mostaru ( iz Mostara sam )
ako budes dobro ucio isplati se

a imas hist nemas arheologiju odvojeno
imas kao predmet
dena00

#3 Re: Upisati studij povijesti?..

Post by dena00 »

E pa sad nisam sigurna koliko ti mogu pomoći jer već ima godina od kad sam završila.
Završila sam studij povijesti al u Zagrebu i to jednopredmetno. Ipak sam mostarka pa sam bila dosta uključena i u rad na mostarskom sveučilištu. Za Univerzitet stvarno ne znam kako funkcionira jer nikakav nisam imala odnos sa njima.
E sad mi se čini da mi ono dvopredmetno nedostaje jer ako ikad i dođem do rada u školi teško ću imati normu. Osim toga ako imaš dvopredmetno imaš i dva izbora, al evo ja samo jedan hehe.
Najčešća kombinacija je povijest - zemljopis a to ti je ako želiš raditi u školi. Još uvijek traže profesora povijesti i zemljopisa, tako da sam odmah u startu isključena. Međutim ta je kombinacija i dvosjekli mač jer te vrste ima i najviše na burzi.
Arheologija nekako najlogičnija u kombinaciji sa povijesti (i dan danas patim što je nisam upisala). Ako budeš čudo student možda te Vasilj pokupi da radiš sa njom inače možeš odmah diplomu baciti jer ovo je BiH i ovdje se kultura i sve oko nje nikako ne cijeni. Vjeruj mi znam jer kad vidim koliko para HR ulaže u istraživanja jasno mi je da ovdje nikad neće biti uspjeha osim ako opet ne izmisle kakvu "piramidu".
Povijest umjetnosti nije loša kombinacija jer u Mostaru ja poznajem samo jednu kritičarku i nije me se ni malo dojmila. Znači tu još ima prostora, al to je poprilično bubanje pa sad ako voliš.
Latinski jezik možda ima i najviše šanse za posao. Za sada je u gimnazijama veliki problem nedostatak profrsora latinskog, a možda bi se moglo uvaliti i kao asistent.
Samo studiranje je za mene bio veliki užitak. Međutim ako nisi veliki zaljubljenik može biti i mučenje. Povijest je čista ljubav. Ja sam imala tu sreću da sam je studirala u pravom centru i da su mi sve knjige bile na dohvat ruke. Problem Mostara je baš nedostatak literature. Često sam kolegama nosila knjige iz Zg jer se ovdje ne mogu nabaviti. Ako čovjek želi raditi povijest na pravi način mora i previše čitati od najpoznatije literature pa sve do onoga što je kritika popljuvala. Upamti iz svega se barem nešto može naučiti.
Što se tiče profesora dosta ih je gostujućih. Neki od njih su i meni predavali i mogu reći da sam ja sa njima bila baš zadovoljna. Malo imaju svoje filmove al se dosta njih trudi da te nauči razmišljati na pravi način. Pogotovo je u tome prof. Ančić odličan. Sa njim se mogu imati konstruktivne rasprave a i radovi koje smo bili dužni predavati navodili su nas na puno jače razmišljanje od samo šturog bubanja.
Ovo je ukratko ako treba još nešto samo pitaj
pozz
ivanxxx

#4 Re: Upisati studij povijesti?..

Post by ivanxxx »

u biti je to ono što sam želio znati...hvala vam na informacijama.....povjest ću sigurno upisati vjerovatno u kombinaciji sa arheologijom....iako se nečemu velikom i ne nadam jer kao što si i rekla,kultura se ovdije minimalno cijeni....a šta znaš možda otiđem i u hr. raditi...a možda kad ja završim sa studijem,povijest i slične znanosti ponovo postanu tražene....treba pokušati :D
Post Reply